barszcz - 3622 przepisów (strona:13/242)

Barszcz wigilijny na domowym zakwasie. 70

Święta coraz bliżej, wiec dzisiaj przypominam Wam mój ulubiony przepis na wigilijny barszcz na domowym zakwasie. Ten barszcz to wspomnienie mojego dzieciństwa, w ten właśnie sposób przygotowywała go moja Babcia. Najlepszy barszcz na domowym zakwasie. Przepis na ten zakwas możecie również znaleźć na moim blogu i kanale YouTube. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 250 ml domowego zakwasu z buraków kawałek(...)nich pokrojoną w piórka cebulę, obraną jarzynkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i zagotować. Kiedy warzywa zmiękną, do garnka dodać posiekany czosnek, sok z cytryny i barszcz doprawić solą do smaku. Pogotować następne 10 minut. Następnie barszcz przecedzić i płyn przelać do osobnego garnka. Dodać wodę z gotowania grzybów, zakwas i doprawić pieprzem i sola, majerankiem

Pani M - kuchnia smakowita
Zakwas z buraków 68

Zakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 7-10 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam(...)banalnie prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem. Zakwas z buraków SKŁADNIKI: 1,5 kg buraków (3 bardzo duże) 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 12 kulek pieprzu 12 kulek

Zasmakuj Kuchni
Barszcz z kwaśnych jabłek 65

Barszcz z kwaśnych jabłek.  Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w okresie żniw. Dobra i tania zupa z papierówek z ziemniakami i koperkiem, okraszona boczkiem przyjemnie orzeźwiała i dodawała sił do pracy w polu. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek pochodzi z biednej kuchni chłopskiej(...)okolic Grójca, ale bardzo podobna zupa jabłkowa popularna była także w świętokrzyskim. Smakiem przypomina nieco biały barszcz, stąd zapewne pochodzi jej nazwa. Żeby przygotować zupę z kwaśnych jabłek będziesz potrzebowała kilka jabłek, odrobinę masła, mąki i śmietany, kilka ziemniaków oraz boczek i koperek. Nie mam niestety dostępu do papierówek, więc do przygotowania tej zupy użyłam najlepszych, moim zdaniem, Jabłek Grójeckich

Cztery Fajery
Zakwas na barszcz biały robiony w butelce. Bez porównania lepszy niż gotowiec ze sklepu. PRZPIS 76

spróbuje barszczu białego na własnym zakwasie, nie będzie chciał już korzystać z gotowców. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest bardzo proste, choć czasochłonne. Tak naprawdę zupę trzeba zacząć przygotowywać… tydzień wcześniej. Przekonacie się jednak, że warto. Przepis na zakwas na barszcz biały w butelce Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista*, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, woda, będziesz potrzebować też czystą butelkę(...)użyliśmy takiej po winie o pojemności 650 ml, akurat do przyrządzenia średniej wielkości garnka barszczu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Do butelki przy pomocy lejka wsyp mąkę – jedną łyżkę na każde 100 ml wody. Dodaj przekrojone wzdłuż ząbki czosnku (na naszą butelkę użyliśmy czterech), kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Butelkę wypełnij wodą, potrząsając, dokładnie wymieszaj

Kulinarna Polska
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 98

Nastawiliście już zakwas na barszcz wigilijny? Jeśli jeszcze nie, to ze spokojem - zdążycie z pewnością. Gwarantuję :) Barszcz wigilijny króluje na polskich stołach, obok zupy rybnej bądź grzybowej. W naszym domu co roku przygotowujemy inną zupę, w zeszłym roku mieliśmy zupę migdałową na mleku kokosowym , dwa lata temu - rybną . Tym razem postawiliśmy na czysty barszcz czerwony na prawdziwym, domowym zakwasie, który(...)notabene robiłam pierwszy raz. I żałuję wielce, że tak późno poznałam domowej roboty zakwas na barszcz wigilijny. Ten ze sklepu musi się schować! Podstawą takiego zakwasu na barszcz wigilijny są oczywiście buraki, ale oprócz nich czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Bez tych składników to nie będzie prawdziwy zakwas, a i sam barszcz nie wyjdzie aż tak aromatyczny. Czas oczekiwania

W kuchni Karmel-itki
Barszcz ukraiński 154

Barszcz ukraiński to najlepsza zupa z buraków, którą u mnie wszyscy uwielbiają. Barszcz jest bardzo zdrowy i bogaty w smaku. Ile by się go nie zrobiło, zawsze jest za mało i każdy chce więcej. Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Burak zawiera dużo witamin z grupy(...)niezbyt kaloryczne, gdyż w 100 g zawiera tylko 43 kcal. Najsmaczniejsze buraki są jędrne, lekko podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne, wtedy ich smak i kolor jest bardzo intensywny. Barszcz zachowa piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków będzie powoli i dość krótko gotowany. Podgrzewając go, nie należy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli

Gotuj w domu
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 457

Staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Oto 4 wypróbowane przepisy na pyszne domowe żury i barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy(...)żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka wypróbowanych, pysznych przepisów na domowe żurki i barszcze na Wielkanoc. Korzystajcie z nich i ulepszajcie :) Polecam. Wielkanocny żur na zakwasie: przepis, jak zrobić . Wielkanocny żurek na pszennym zakwasie z wędzonym boczkiem. Pyszny , biały polski żur na zakwasie z jajkiem, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą, doprawiony majerankiem i chrzanem. Prawdziwy domowy żurek

Moja Książka Kucharska
Tradycyjny barszcz ukraiński 126

Prawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym(...)boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych

Cztery Fajery
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 158

Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu(...)kilka godzin (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy z 3 grzybki i wywar z grzybów. Co zrobić z resztą ugotowanych grzybów? Wykorzystajcie je do farszu na pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce

Słodkie okruszki
Prawdziwy barszcz ukraiński. Przekonaj się, czy robisz go właśnie tak [PRZEPIS] 768

Ciężki byłby los człowieczy bez barszczu, szczególnie zaś zimową porą. Zrobiony według oryginalnego domowego przepisu z Ukrainy pokrzepi każdego. Ukraińcy są dumni ze swojego barszczu. Gotuje się go tam w każdym domu. Znawcy tematu potrafią doliczyć się go kilkadziesiąt rodzajów. Oczywiście dla każdego Ukraińca najlepszy jest też u mamy. To trochę tak jak z naszym bigosem. W każdym domu robi(...)się go nieco inaczej i to właśnie ten jeden jest najlepszy na świecie. Barszcz to też ukochana zupa Polaków. Najczęściej gotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają

Kulinarna Polska
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 226

Żurek i barszcz biały to jedne z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Barszcz biały w smaku bardzo przypomina żur, jednak nie używa się do niego zakwasu na mące żytniej – jego rolę pełni inny zakwas (i to wcale nie ten z mąki pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej(...)kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze rzadszy od żurku, dlatego ja podaję barszcz z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taka wersja jest bardzo sycąca i po porządnej porcji takiego barszczu nie będzie trzeba przygotowywać drugiego

Poezja smaku
Klasyczny zakwas na barszcz czerwony 180

już ostatni moment na przygotowanie zakwasu na barszcz! Musi on bowiem spędzić około 4-5 dni w ciepłym miejscu. Jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to czas najwyższy Ten przepis na zakwas na barszcz czerwony jest bardzo tradycyjny. Nie zawiera on żadnych przypraw (te bowiem dodajemy dopiero podczas gotowania barszczu) ani soli. Dokładnie w taki sam sposób zakwas przygotowywała moja prababcia(...)kontynuuję rodzinną tradycję i nic w nim nie zmieniam. Bo przecież jak coś jest smaczne to po co to zmieniać Klasyczny zakwas na barszcz czerwony Składniki: około 1 kg buraków czerwonych średniej wielkości główka czosnku kromka razowego pieczywa Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (ćwiartki). Wrzucamy je do dużego słoika (około 2 l) lub kamionki. Dodajemy czosnek podzielony

PatiGotuje
Barszcz ukraiński 177

Uwielbiam barszcz! I to w każdej formie. Oczywiście najlepszy jest zawsze na Wigilię z uszkami Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie Ja starałam się połączyć to co najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często(...)dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście

PatiGotuje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55844

kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami...  Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie(...)dziś? Wolę szybko przygotować kolację wigilijną, by pozostały czas spędzić z rodziną - szczęśliwa, zadowolona, a nie zmęczona, zabiegana całodziennym przebywaniem w kuchni i gotowaniem... Bigosu nie ugotuję, prawdziwego barszczu buraczanego też nie, uszek lepić nie będę! Nie chcę, nie zdążę, nie, bo nie... I w takim razie będę korzystać z półproduktów, bo półprodukty są ok (a na pewno warto mieć

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wigilijny barszcz 458

rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno(...)tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Kiszenie buraków na wigilijny barszcz odbywało się na długo przed świętami. Choć barszcz jest potrawą bardzo popularną i często gości na naszych stołach,  to jednak ten wigilijny smakuje zawsze wyjątkowo. Przygotowanie dobrego barszczu jest sztuką, niemniej jednak każdy powinien sobie z tym poradzić

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 183

Barszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny.  Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak(...)który sprawia, że odstany przez noc barszcz zawsze wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy w kolorze. Jest bardziej słodki i delikatniejszy od tradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego

cool and minty
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 152

Przed nami wkrótce Wielkanoc. Czymże byłaby Wielkanoc bez tradycyjnego żurku lub barszczu białego. No właśnie, ale czym się oba różnią między sobą? Jeśli pójdziemy do jakiejś restauracji/gospody, raczej nie natkniemy się w niej na barszcz biały. Podobnie w książkach kulinarnych, tutaj królują również przepisy na żury i żurki. Skąd się wziął barszcz biały? Nazwa żur, żurek funkcjonuje na terenie Polski(...)lżejszy, częściej też w nim znajdziemy ziemniaki i włoszczyznę. Żur to bardzo gęsta zupa, często zaprawiana dodatkowo mąką, do której obowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest

Mieszam w Garnku
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 163

moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis z Kwestii Smaku - mam zaufanie do pani Asi, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej przepisach. Spodobał mi się jej przepis na barszcz

Kulinarne Inspiracje
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 201

mnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami. Wraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów(...)proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 200

Barszcz czerwony wigilijny (bez zakwasu) Przed świętami więcej czasu spędzam w sklepach. Chcąc, nie chcąc gdy stoję w kolejce zawieszam wzrok na innych wózkach. W wielu widzę kartony, butelki lub torebki z napisem "barszcz czerwony". A przecież przygotowanie barszczu wcale nie jest tak skomplikowane. Nawet jeżeli nie chcecie się bawić w nastawianie zakwasu, można ugotować pyszny barszcz bez niego. Moja(...)Mama najczęściej robiła właśnie barszcz bez zakwasu i był wspaniały. Ja do tego ułatwiłam sobie jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki

Pełny talerz
Barszcz wigilijny 452

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)sprawą zakwasu - dziś ostatni dzwonek, aby przygotować samodzielnie zakwas na wigilijny barszcz . A jeśli zdecydujecie się na kupny zakwas, poszukajcie sprawdzonych, miejscowych, naturalnych producentów. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. około ½ litra zakwasu na barszcz 2 duże buraki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe

W kuchni Katie
Barszcz na zakwasie 202

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz(...)surowy burak 1-2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach) ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej) sok z cytryny (do smaku) ćwiartka jabłka 2 zgniecione ząbki czosnku 1-2 łyżeczki majeranku cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

Poezja smaku
Aromatyczny barszcz czerwony 215

Aromatyczny barszcz czerwony... Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie. Pachnący czosnkiem i majerankiem. Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku. Intensywnie buraczany, po prostu pyszny. Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 kg cebuli; Główka czosnku; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka białego cukru; Szczypta pieprzu(...)dodać bulion. Zupę  (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować . Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Doprawić cukrem, solą , pieprzem i ewentualnie octem do smaku. Barszcz podawać ciepły z uszkami, krokietami czy pasztecikami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego 90

Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. Wyrasta właściwie w czasie, gdy wy przygotowujecie farsz i rozgrzewacie piekarnik(...)Szybkie danie, to i szybki barszcz jak znalazł W takich chwilach, gdy zależy mi na czasie, ale też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi . Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli

Słodkie okruszki
Zakwas na biały barszcz 117

Wielkanocne przygotowania w naszych domach powoli zaczynają nabierać tempa. Teraz jest doskonały moment, aby przygotować zakwas na świąteczne zupy, czyli na żur lub na biały barszcz. Tylko teraz pewnie niektórym z Was nasuwa się pytanie jaka jest różnica między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa(...)sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Natomiast w  wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych,  różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mąki powstał

Kulinarne przygody Gatity
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 176

Zakwas buraczany to klucz do przygotowania klasycznego wigilijnego barszczu. Choć trzeba pomyśleć o zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą(...)przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu na żurek, kobiety karmiące piersią mogą bez przeszkód zarówno pić taki zakwas buraczany, jak i jeść ugotowany na nim barszcz. Jeśli chcecie przygotować barszcz dla małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia

Dieta bez mleka
Wigilijny barszcz po mojemu 159

Czerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)różnicy przecież, ważne żeby w ogóle było...to już nie są święta. To tak, jakbyśmy przygotowywali imprezę dla znajomych.  Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie ugotowanego barszczu, nawet jeśli muszę potem szorować kuchenkę i ręce po obieraniu buraków. Nie wyobrażam sobie potraw kupionych na stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej, ale swoje. Nie wyobrażam sobie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony ( na zakwasie z buraków ćwikłowych ). 68

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ćwikłowych.   Składniki : 1 l zakwasu z kiszonych buraków ćwikłowych 1 l wody ( lub bulionu warzywnego, mięsnego ) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny mielony, majeranek    Sposób wykonania :   W odę ( lub bulion ) i zakwas wlewamy do garnka, dodajemy listki laurowe(...)ziele, pieprz ziarnisty, obrany  i posiekany drobno czosnek. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Gdy barszcz się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem. Do barszczu można też dodać trochę octu balsamicznego lub jabłkowego. Najsmaczniejszy barszcz będzie gdy posti kilka godzin, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej, wtedy smaki się przegryzą i barszcz jest smaczniejszy

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 67

Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka W naszej regionalnej kuchni nie brakuje potraw, które udają dobrze znane dania, mimo że przygotowane są z innych składników. Barszcz biały na ogórczance jest jednym z nich. W daniu tym kwas z kiszonych ogórków zastępuje tradycyjny zakwas na biały barszcz. Smak tak przygotowanego dania jest bliski oryginału, choć nie aż tak, żeby dać się(...)oszukać. Barszcz na ogórczance podajemy w tradycyjny sposób, czyli z jajkiem, kiełbasą i chlebem. Przepis z Wierzbnej (gmina Pawłosiów) znalazł się wśród wielu ciekawych regionalnych przepisów opublikowanych w bogatym zbiorze pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody kości z kurczaka (duża jedna porcja rosołowa) marchewka cebula por pietruszka, woda

Trzeci talerz
Barszcz ukraiński 69

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam

moj przepis na
Barszcz ukraiński 77

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam

moj przepis na
Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 102

Poznaj mój sprawdzony przepis na zakwas z czerwonych buraków. Możesz go wykorzystać przede wszystkim na wigilijny barszcz oraz pić na co dzień. Oprócz tego, że zakwas z buraków znacznie wzbogaca smak wigilijnego barszczu, ma dużo innych właściwości głównie zdrowotnych. Warto go robić ponieważ jego picie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Składniki na buraczany zakwas 1 kg buraków czerwonych mała główka(...)naprawdę warto spożywać zakwas z buraków. Najlepiej z pewnością zrobiony przez nas samych, tym bardziej, ze jego wykonanie jest banalnie proste, o czym przekonacie się poniżej. Zobacz jak zrobić barszcz czerwony krok po kroku. Zakwas który chcemy użyć do barszczu wigilijnego należy nastawić minimum 7 dni przed Wigilią (można oczywiście wcześniej, wtedy należy przechować w lodówce o czym pisze

Ania gotuje
12 potraw na Wigilię 81

pytania na przykład o zupę dostaję też odpowiedzi, że na Waszych stołach pojawiają się już 2 lub nawet 3 zupy, każdy wybiera inną. W moim domu tradycyjnie był barszcz na domowym zakwasie, z uszkami, taką też zupę znajdziecie w tym zestawieniu. Wraz z podstawowymi przepisami na poszczególne dania mam też dla Was kilka przepisów z wariacjami, na przykład tartą(...)nieco innej formie To już ostatni moment aby kupić książkę Zapach Świąt w moim sklepie! Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz 12 potraw na Wigilię Barszcz – z uszkami, pasztecikiem lub solo. Zamiennie przygotowuje się zupę grzybową, zupę rybną a nawet zupę ze śledzia. Karp smażony Kapusta z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Ryba

nietylkopasta.pl
Uszka do barszczu – 6 pomysłów na farsz 76

Uszka do barszczu najchętniej lepimy w grudniu, tuż przed świętami. Często korzystamy wtedy z jakiegoś swojego sprawdzonego przepisu, który jest w rodzinie od pokoleń. W tym wpisie chciałabym Wam przedstawić pomysły na farsz nie tylko w wersji tradycyjnej, ale też nieco lżejszej, odpowiedniej dla małych dzieci. W moim rodzinnym domu barszcz z uszkami pojawiał się często na stole, nie tylko(...)były to uszka z pieczarkami, a w pozostałych miesiącach roku – uszka z mięsem. Dlatego uszka kojarzą mi się z pysznym dzieciństwem, pełnym wyrazistych smaków, w tym smaku barszczu z uszkami Kiedy sama zostałam mamą i przyszło mi organizować własną Wigilię, chciałam podejść do tematu świadomie i racjonalnie, dlatego stanęłam przed dylematem związanym właśnie z farszem do uszek: czym

Wiszniówka
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 97

Tutaj znajdziesz najlepszy przepis na barszcz ukraiński, jaki kiedykolwiek jadłaś/eś. Barszcz po ukraińsku pamiętam z dzieciństwa, kiedy to pojawiał się w domu rodzinnym na obiad. Razem z siostrą wyjadałyśmy pokrojone w plasterki buraki, dlatego też w barszczu musiało być dużo buraków, więc nie przeraźcie się ich ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto(...)Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (min.2 pietruszki, seler (mały, 4 duże

CookYourself
Kwas buraczany 73

Czas czytania: 2 min Kwas buraczany Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy(...)przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 92

Tutaj znajdziesz najlepszy przepis na barszcz ukraiński, jaki kiedykolwiek jadłaś/eś. Barszcz po ukraińsku pamiętam z dzieciństwa, kiedy to pojawiał się w domu rodzinnym na obiad. Razem z siostrą wyjadałyśmy pokrojone w plasterki buraki, dlatego też w barszczu musiało być dużo buraków, więc nie przeraźcie się ich ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto(...)Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (min.2 pietruszki, seler (mały, 4 duże

CookYourself
Barszcz ukraiński 111

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam

moj przepis na
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 119

Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie(...)kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Barszcz z kapustą kiszoną 115

Barszcz z kapustą kiszoną – pożywna, sycąca, smaczna, prosta do przygotowania zupa. Barszcz to jednak z moim ulubionych zup, ale nie taki czysty barszcz czerwony tylko taki trochę a la ukraiński z ziemniakami, marchewką i inną włoszczyzną. Lubię jak zupa jest treściwa i wystarcza za cały posiłek. Lubię zupy z ziemniakami – mam wrażenie, że warzywo to poprawia smak każdej(...)zupy. Ostatnio do tak gotowanego barszczu dodałam trochę kapusty kiszonej by go zakwasić i przepadła. To wychodzi fantastycznie pyszne. Naprawdę polecam spróbować! PRZEPIS NA BARSZCZ Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki na barszcz z kapustą kiszoną: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 duża garść kapusty kiszonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka

Dorota Smakuje
Wigilijny barszcz czerwony z grzybami 87

buraków * 1-2 marchewki * 1 pietruszka * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * kilka ziaren ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * olej rzepakowy * przyprawy: sól, cukier, kwasek cytrynowy * koncentrat barszczu czerwonego – opcjonalnie Grzyby opłukałam i namoczyłam na dwie godzinki.  Buraki umyłam i obrałam ze skórki. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a pozostałe pokroiłam w mniejsze kawałki(...)były już prawie miękkie dodałam zakwas buraczany i obrany z łupinek czosnek. Na oleju rzepakowym podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodałam całość razem z olejem do gotującego się barszczu.  Wyłączyłam ogień pod barszczem i zabrałam się za najtrudniejszą czynność, mianowicie doprawianie do smaku. Dlaczego najtrudniejszą? U mnie w domu barszczyk wigilijny zawsze w smaku był słodko – kwaśny

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 152

Pyszny wigilijny barszcz na bazie koncentratu. Zrobiłam go z burakami pieczonymi bo jest lepszy. Podaję go z pieczonymi pierożkami w kształcie rybek które robię z ciasta drożdżowego. Pierożki są chrupiące i nie można się od nich oderwać. Pierogi z barszczem podaję na przepięknym talerzu Grace  Ambition(...)AMBITION GRACE składniki barszcz: 2,5 litra bulionu warzywnego 70 dkg buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz

wesoła kuchnia
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 209

pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie ciast i świątecznych wypieków dla alergików . Wszystkie są bez mleka, ale znajdziecie tam też przepisy na ciasta bez jajek i bez glutenu. Barszcz czerwony Świąteczny barszcz można przyrządzić na wiele różnych sposobów i wcale nie potrzebne do tego są gotowe koncentraty czy torebki z barszczem instant. Dla mnie najlepszy jest tradycyjny barszcz(...)zakwasie . By go przygotować trzeba jednak zacząć przynajmniej tydzień przed Wigilią – tyle czasu potrzebuje zakwas, by nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli wolicie delikatniejszy w smaku barszcz, lub chcecie podać barszcz także niemowlakowi wybierzcie mój drugi przepis na barszcz wigilijny . Nie ma w nim zakwasu. Dodatkowo w trakcie gotowania można w bardzo prosty sposób przygotować barszczyk dla nawet 6-miesięcznego dziecka

Dieta bez mleka
Barszcz biały na zakwasie 149

obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba(...)dużą rolę odegrał tutaj zakwas, który wcześniej przygotowałam i do czego Was również zachęcałam przy okazji jego publikacji. Na nastawienie dziś jest już trochę późno, no chyba, że sam barszcz ugotujemy w drugi dzień świąt ;) Przepis ten znalazł swoje miejsce w świątecznym ebooku przygotowanym dla marki Tefal Companion. Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda całość, zachęcam do pobrania TUTAJ :) Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i skórką z cytryny 178

wiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo przypadł(...)gustu. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania zupy użyłam koncentratu barszczu Krakus. ciasteczka: 200 g mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka pół łyżeczki soli spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto

Mienta blog
WIELKANOCNY BARSZCZ BIALY wg. MAGDY GESSLER 210

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY wg. MAGDY GESSLER Wspaniały, pachnący wędzonką barszcz biały, który przygotowałam wg. przepisu Pani Magdy Gessler. Podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek ziela ang. liści laurowych oraz pieprzu ziołowego. Do gotującego się wywaru wrzuciłam porcję włoszczyzny, która moim skromnym zdaniem dodatkowo wzbogaciła smak barszczu. Moi Drodzy, mam wielką nadzieję, że przepis na wielkanocny barszcz biały spodoba się(...)gotujemy powoli przez godzinę. Krok 2. Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę. Krok 3. Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek

Moja Książka Kucharska
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 160

wielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą.  Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej(...)przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa. Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego: ile dodasz zakwasu - jeśli będzie słabo ukiszony, to podana

Codziennik Kuchenny
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 258

Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem Barszcz ten szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki(...)plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć przyprawami. UWAGA! Dobrze jest zostawić jeden mały lub pół większego surowego buraczka i na samym

Tradycyjna kuchnia inaczej
Przepiśniki idą do.... 166

kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok NACZYNKI także KRZYŻOKI, taka procesja konna, która co roku jest odprawiana w okolicznych wioskach…. Oj, już się nie mogę doczekać….  [Dorota] Barszcz wielkanocny. Dla mnie i mojej rodziny typowy. Dla wszystkich innych, którzy go próbowali - nietypowy i niespotykany. Gotowany raz do roku. Właśnie na Wielkanoc. Dodatkowo moja mama a wcześniej babcia gotowały(...)jeszcze na Niedzielę Przewodnią, czyli na pierwszą niedzielę po Wielkanocy. A historia jego była taka... Odkąd ja pamiętam, to zawsze był u nas taki barszcz. Ale podobno kiedyś był inny. Babcia gotowała biały barszcz, na wędzonce, z dużym dodatkkiem chrzanu, z dużą ilością pachnącej kiełbasy, szynki i jajek. Potem taki barszcz gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść

bistro mama
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 196

smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić. SKŁADNIKI: - buraki, 5-6 - ziemniaki 2 - marchewka 2-3 - pietruszka(...)seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta 1-2 - wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków - kwaśna śmietana 1 kubek - dip czosnkowy domowy - słoiczek domowego barszczu kiszonego - przyprawy/zioła: do smaku * domowa warzywna * " Ziołowo mi " (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek) * pieprz czarny * pieprz ziołowy * pieprz Cayenne

Wypisz Wymaluj
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 169

Caly rok czekam ,by moc przygotowac ten barszcz,najlepszy ze wszystkich barszczy,po prostu barszcz krolewski.I nie wiem co sprawia,ze jest taki wyjatkowy w smaku,czy dodatek grzybow,czy to ,ze robie go jedyny raz w roku,a moze to sprawia magia Swiat Bozego Narodzenia.Moze wszystkie te elamenty sie na to skladaja.W kazdym razie nie wyobrazam sobie wigilijnego poranka(...)zniewalajacego zapachu grzybow unoszacego sie w calym mieszkaniu. Barszczu przygotowuje caly wielki gar,takze jemy go nie tylko w Wigilie,ale takze w pozostale swiateczne dni.Choc postny,kusi swoim smakiem.Koniecznie przygotujcie go na zakwasie z burakow.Przepis znajdziecie tutaj: kiszenie-burakow-niezawodny-sposob .Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas z buraków na barszcz 581

Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej(...)następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce. Zakwas z buraków na barszcz: 1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki) 1 liść laurowy 2 duże ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu ½ łyżeczki nasion kminku

Poezja smaku