burak - 4917 przepisów (strona:11/328)

Buraki tarte marynowane 226

To już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczki na zimę do słoików 109

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki na zimę Buraczki czerwone to bardzo smaczne warzywa, które posiadają wiele cennych właściwości. Oprócz swojego pięknego koloru i smaku, buraki wzmacniają naszą odporność, a także obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo spożywanie buraków poprawia koloryt naszej skóry, a także sprawia, że wolniej się ona starzeje. Dodatkowo buraki bogate są w cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, wapń, żelazo(...)wykorzystać do wielu ciekawych dań i przekąsek. Najbardziej popularny jest barszcz czerwony, który z pewnością każdy z Was przygotowuje w swoim domu. Kolejnym bardzo smacznym daniem jest carpaccio z buraka , a także tradycyjną ćwikła. Ćwikła to nic innego jak sałatka z buraków, które początkowo gotujemy, a następnie ścieramy na tarce i doprawiamy. Możemy przygotować ją na świeżo, ale także zapasteryzować

Przepiski.pl
Sałatka z buraków i cukinii 102

świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Uwielbiam buraczki i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż buraki mają dość intensywny kolor. Smak cukinii będzie bardziej wyczuwalny, jeśli dodamy ją pod koniec smażenia. Buraki zawierają dużo witamin i minerałów oraz betalainy, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze(...)Barwniki te wpływają na lepszą odporność, dzięki nim wolniej się starzejemy i mają działanie przeciwnowotworowe. Buraki są bogatym źródłem żelaza i wzmacniają nasz układ krwiotwórczy.  Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 20 minut + pieczenie buraków Składniki na sałatkę z buraków i cukinii: 5 podłużnych średniej wielkości buraków 2 małe cukinie 2 małe pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Barszcz ukraiński 156

Barszcz ukraiński to pyszna i zdrowa zupa z buraków, która nigdy nie powszednieje. Barszcz jest bardzo esencjonalny i zachowuje swój kolor nawet po podgrzaniu. Jesienią barszcz gości na moim stole dość często i wszystkim bardzo smakuje. Prawdziwy barszcz ukraiński prawdopodobnie nie zawiera fasoli i robiony jest na wywarze z kilku rodzajów mięsa. Uwielbiam smak gotowanej w barszczu fasoli(...)czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu

Kuchcik gotuje
Naturalny tort “Red Velvet” 175

czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g Biszkopt jajka - 6 sztuk cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - pełna szklanka mąka ziemniaczana - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(...)buraka i malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie herbata zielona - 1/2 szklanki sok z malin - 1/4 szklanki cukier - szczypta wódka - 1 łyżka (opcjonalnie) Krem mascarpone śmietana 30% - 500ml mascaropne - 350g

Pogotujmy.pl
Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem 183

Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem By Piotr 16 maja 2018 Składniki: jabłka - 2-3 sztuki gruszki - 2-3 sztuki marchew - większa garść (mini marchewek) lub jedna duża ogórek - 1/3 większego winogrona czerwone - 1 duża kiść burak - 1/2 większego Wykonanie: Jabłka i gruszki przekrawamy na ósemki. Marchewki i ogórka(...)kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona obieramy z kiści. Buraka kroimy w średniej grubości plasterki. Owoce i warzywa umieszczamy stopniowo w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kostkami lodu. Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem - prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Buraki to często

Pogotujmy.pl
Zakwas buraczany 250

Zakwas z buraków to chyba najprostsza kiszonka do wykonania w domu – zawsze wychodzi. Zakwas buraczany to nie tylko podstawa smacznego barszczu, ale przede wszystkim smaczny i bogaty w witaminy probiotyk . Smaczny i zdrowy – domowy zakwas z buraków – sprawdzony przepis: buraki – ilość zależnie od wielkości słoja przegotowana woda – do 1 litra na 1 kg buraków sól(...)majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, cebula, czosnek, chrzan, imbir, kolendra, koper… Najwygodniej zakwas przygotować w słoju – licz, że na 1 litr pojemności wejdzie około 0,5 kg buraków. Najwygodniej przygotować od razu większą ilość, więc wielu z nas używa słojów 5-litrowych. Buraki umyj i cienko obierz, a następnie pokrój w plastry. Układaj plastry buraków w słoju

PaleoSMAK
Burak, rukola i feta! 154

Takie nic. Coś z niczego. A pyszne i dla oka przyjemne. W trzy minuty dosłownie, no chyba, że buraki trzeba upiec :) Ale wiecie... czasy takie, że nawet jajka gotowane na miękko albo na twardo, do wyboru i koloru, można kupić w supermarkecie. Można i parowane buraki. Kupuję czasami i jeżeli w składzie nie mają nic oprócz buraków i wody(...)będę kupować nadal ;) Duże ułatwienie i oszczędność czasu. Jeśli chcemy buraki przygotować w domu to musimy pamiętać, aby do takiej sałatki te buraki upiec a nie ugotować (ewentualnie ugotować na parze). Gotowane buraki nie będą tak aromatyczne i intensywnie bordowe, ponieważ oddadzą smak i kolor do wody, w której się gotowały.  Taką sałatkę zjadłam kiedyś na kolację, oczywiście wcześniej

bistro mama
Sałatka z gotowanych buraków, jabłka i cebuli 229

razem sałatka z gotowanych buraków. Jeśli nie macie ochotę na buraki, ale nie zasmażane, to ta sałatka będzie idealna. Ja dodaję do niej jabłko, cebulkę czerwoną, można dodać marchewkę czy wkroić ogórka kiszonego. Sałatka doprawiona została solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz olejem, ale równie dobrze pasuje tutaj też jogurt. Ja mam do niej sentyment, ale przez to, że trzeba(...)wykonania ugotować buraki, rzadziej gości na naszym stole niż surówka z surowych buraków. Zamiast ugotowanych buraczków, można użyć kiszonych lub marynowanych. Ja zawsze gotuję buraki czerwone nieobrane. Obranie buraka, wymaga nieco czasu, za to obranie gotowanego buraka, jest bardzo szybkie i bezproblemowe. Sałatka będzie idealna do dań z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Dań jarskich jak i mięsnych. Drukuj Sałatka

Mieszam w Garnku
Surówka z kiszonego buraka i jabłka 145

Przygotowując ostatnio wpis dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków , obiecałam Wam podać przepis na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu. Zakwas zlałam do butelek i zostały mi ćwiartki buraków. Co zrobić z kiszonych buraków? Oczywiści na pierwszy ogień idzie najprostsza na świecie, ale bardzo smaczna surówka z jabłkiem i cebulką. Ostatnio jabłko co drugi dzień wykorzystywane jest do surówki(...)marchwi i jabłka , dzisiaj jabłko stanowi podstawowy składnik surówki z kiszonego buraka. Jestem ciekawa, czy ta propozycja przekona Was do jedzenia kiszonych buraków, gdyż większość osób pisała mi, że wrzuca kiszone buraki po przygotowaniu zakwasu uważając je za bezwartościowe. Surówka z kiszonego burakai jabłka to samo zdrowie. Składniki: 1 kiszony burak ( 4 ćwiartki) – przepis tutaj 1 soczyste, słodkie jabłko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pesto z pieczonych buraków 155

Uwielbiam buraki, właściwie pod każdą postacią.  To wspaniałe warzywo - i młode i stare jest pyszne!  Daje też pole do popisu w kuchni - można z niego zrobić przecież prawie wszystko!  Dziś proponuję Wam wspaniałe, buraczane pesto - doskonałe zarówno na zimno jak i ciepło.  Proste do zrobienia i pyszne, bardzo je polecam. :) Przepis na nie pojawił się również(...)zdobyć, teraz macie okazję. :) Pesto wzbogaca idealnie chrupki dodatek w postaci chipsów buraczanych, na które przepis również podaję przy tej okazji. :) Składniki na pesto: 4-5 średnich buraków 1-2 czerwone papryki 1 limonka (sok) 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól do smaku parmezan Składniki na chipsy: 2 średnie buraki sól himalajska oliwa

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania