Carpaccio z buraków z sosem czosnkowym to niezwykle pyszna potrawa wykonana z pieczonych buraków z dodatkiem sałaty, słonecznika lub orzechów. Kiedy częstuję swoich gości carpaccio z buraków dziwią się, że jest podawane z sosem czosnkowym. Natomiast zazwyczaj w pierwszej kolejności właśnie ta potrawa znika z talerza. Lubię czasami carpaccio zjeść jako kolację, bo takie naprawdę fajne, treściwe i nieco wykwintne(...)danie. Warto też zauważyć, że potrawa jest zdrowa. Buraki bowiem zawierają w sobie kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, witaminę A i wiele innch. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 4 osób Składniki carpaccio z buraków: 3 buraki 120 g sałata (roszpunka
ugotuj-przepis.plDomowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej(...)odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce.Zakwas z buraków na barszcz:1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki)1 liść laurowy2 duże ząbki czosnku3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu½ łyżeczki nasion kminku½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
Poezja smakuPisałam już poprzednio przy okazji przepisu na chłodnik z pieczonych buraków , że s tałam się wielbicielką pieczonych buraków . Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia pure . Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest(...)doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy
Kulinarne przygody GatityBuraki zasiadają na naszych stołach już prawie od 3000 lat. Na początku spożywane były głównie ich liście, już kilka tysiącleci temu cenione za swe wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie. W Polsce pierwsze informacje na temat buraka pochodzą z XIV wieku, ale na szerszą skalę rozpoczęto jego uprawę dopiero pod koniec XVI wieku. Dziś burak jest raczej niedoceniany, jednakże(...)warto wprowadzić je do codziennej diety. Taka zmiana w typowym menu wyjdzie nam tylko na zdrowie. Poniżej przedstawiam najważniejsze zalety buraka: 1. Źródło witamin i soli mineralnych Buraki są skarbnicą witamin: z grupy B, C, karotenu i witaminy P. Zawierają one wiele makro- i mikroelementów. Jest
Better Life By Auntie Judziw bierze, że dopiero po prawie dwóch latach gości na blogu, bo jest to jedna z moich ulubionych sałatek ever. Jest dla mnie coś niesamowicie pociągającego w połączeniu buraków i octu balsamicznego , co sprawia, że ciągle do niego powracam. Ostatnio z kilku okazji stołowałam się w restauracjach i za każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu(...)mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi
Chilli Czosnek i OliwaPewnie nie każdy z Was lubi buraki, ale zapewniam, że jeśli spróbujecie je w takiej postaci, zakochacie się w nich bez pamięci!:)) Po raz pierwszy jadłam je u mojej koleżanki Kasi i z miejsca skradły moje serce:) Postanowiłam zrobić je koniecznie w domu. Ugotowałam buraki lekko al dente, w wodzie z cukrem i octem jabłkowym, następnie pokroiłam(...)koziego sera, polałam żurawiną ze słoiczka (którą specjalnie wcześniej podgrzałam) i udekorowałam orzechami włoskimi. Talarki te to niesamowite połączenie kilku smaków, które sprawia, że zwykły burak nabiera wyjątkowego i niepowtarzalnego wyrazu! Wierzcie mi na słowo, są po prostu genialne:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób):3 średniej wielkości
Słodko-Słony Świat IlonyChleb pszenny razowy z burakami...Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie. Wypieczony z mąki pszennej razowej.Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.Pełen ziaren słonecznika.Polecam!Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. Składniki:700 g mąki pszennej razowej;25 g świeżych drożdży;300 ml letniej wody;1 łyżka oliwy z oliwek(...)czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru;100 ml ziaren łuskanego słonecznika;2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu.Sposób przygotowania:Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).Do miski (u mnie
Gospodyni MiejskaSałatka z buraków kiszonych i pieczonych – podwójnie buraczkowa, zaskakująco smaczna, zdrowa i tania. Buraków ostatnio jemy całkiem sporo, bo na czas izolacji domowej tej pandemii kupiłam worek buraków, marchewki, kapusty, cebuli i ziemniaków. Podstawowe warzywa, tanie, sezonowe i co ważne takie, które mogą długo poleżeć w lodówce / spiżarni . Bardzo uniwersalne, wiele pysznych dań można z nich przygotować. Część buraków(...)razu zapakowałam do słoików i nastawiłam zakwas – świetny jest jako witaminowy napój podnoszący odporność a kiszone buraki z niego bardzo lubimy do chrupania. Część buraków upiekłam, obrałam ze skórki, zamroziłam i mamy gotowa bazę do wielu dań. Część buraków lezy w lodówce i czeka na surówki (tak, bardzo lubię surowe buraki), barszczyki. Połączenie słodkich, pieczonych buraków z kiszonymi, kwaśnymi
Dorota SmakujeTarta z burakami, cebulą i fetą...Kruche, złociste ciasto.Nadzienie z buraków i cebuli.Posypane kosteczkami fety.O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.Zapraszam! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;140 g margaryny;5 łyżek bardzo zimnej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g białej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając
Gospodyni MiejskaSurówka z buraków z jogurtem...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze
Gospodyni MiejskaOstatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na zielone kluski. Tym razem postanowiłam wykorzystać świeży mix sałaty, który po otwarciu torebki zalegał w lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę(...)leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi być dokładnie zmiksowana na puree. Kluski z sałaty i buraka to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne i do tego cudownie prezentują się na białym talerzu. Składniki: 1 szklanka mixu sałat 1 łyżka koncentratu z buraka lub 1 mały burak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotować buraki to temat mojego dzisiejszego poradnika. A wy jak przygotowujecie buraki? Próbowaliście pieczonych buraków ? Czy zawsze gotujecie? Buraki to tanie i bardzo zdrowe warzywo dostępne całoroczne. Warto je włączyć do naszej diety. Bardzo łatwo je przygotować , choć obróbka termiczna w przypadku gotowania ( i pieczenia) jest dość długa. Dlatego moim zdaniem warto sobie od razu większą ilość ugotować a potem(...)zamrozić. Buraki można jeść też na surowo w surówkach lub wyciskając z nich sok. Gotowane i pieczone buraki są pyszną bazą do zup, sałatek, carpaccio, hummusu, past a nawet jako zwieńczenie kanapki. Polecam ! Jakie buraki wybrać? Osobiście wybieram te mniejsze, nieprzerośnięte, bo łatwiej je ugotować / upiec, szybciej i nie są łykowate. Oczywiście buraki muszą być bez uszkodzeń
Dorota SmakujeKrem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM , tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem, ale za to z dodatkiem mleczka kokosowego. Ot, taki mały luksus i nutka egzotyki. Dlaczego jednak pieczone buraki? Mają zupełnie inny, według mnie pełniejszy i ciekawszy smak. Ale oczywiście, gusta podniebienne to sprawa indywidualna(...)Mimo to, polecam spróbowania tej metody - mnie urzekła do szpiku kości. KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. /własny;/ na 2-3 porcje 400-500 g buraków sól, pieprz, gałązki świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 szklanki bulionu warzywnego 250 g mleka kokosowego Z buraków odcinam nać i korzenie, dokładnie je szoruję, po czym przekrawam
W kuchni Karmel-itkiPrzyszedł czas na buraki, dlatego dzisiaj przepis na buraczki zasmażane. Prawdopodobnie pamiętasz smak buraczków zasmażanych, szczególnie u Babci na obiedzie. Dlatego teraz zapraszam Cię na tradycyjny przepis na buraczki zasmażane. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz 10 min Całkowity czas: 1 godz 4 0 min Ilość porcji: 6 osób Składniki: 1 kg buraków 130 g cebuli(...)buraczków, sam wybierzesz która jest dla Ciebie wygodniejsza. przepis na buraczki zasmażane Jak widzisz moje buraczki ważyły nieco ponad kilogram, natomiast ważyłem je przed obraniem. W pierwszej kolejności przygotuj buraki – dokładnie je wyszoruj. W tym miejscu przedstawię dwie techniki wykonania buraczków zasmażanych: 1. Piecz buraki w piekarniku Po dokładnym umyciu buraków, zawiń je dokładnie w folię aluminiową i piecz
ugotuj-przepis.plPrzyszedł czas na buraki, dlatego dzisiaj przepis na buraczki zasmażane. Prawdopodobnie pamiętasz smak buraczków zasmażanych, szczególnie u Babci na obiedzie. Dlatego teraz zapraszam Cię na tradycyjny przepis na buraczki zasmażane. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz 10 min Całkowity czas: 1 godz 4 0 min Ilość porcji: 6 osób Składniki: 1 kg buraków 130 g cebuli(...)buraczków, sam wybierzesz która jest dla Ciebie wygodniejsza. przepis na buraczki zasmażane Jak widzisz moje buraczki ważyły nieco ponad kilogram, natomiast ważyłem je przed obraniem. W pierwszej kolejności przygotuj buraki – dokładnie je wyszoruj. W tym miejscu przedstawię dwie techniki wykonania buraczków zasmażanych: 1. Piecz buraki w piekarniku Po dokładnym umyciu buraków, zawiń je dokładnie w folię aluminiową i piecz
ugotuj-przepis.plSałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego. Chrupiąca i ostra rukola, słodki pieczony burak , słony ser pleśniowy, orzechy włoskie i dressing to składniki dzisiejszej prostej, pysznej, zdrowej sałatki. Więcej przepisów na sałatki można znaleźć TUTAJ . Upiekłam w piekarniku większą ilość buraków, polecam Wam inne moje pomysły na wykorzystanie tego taniego, smacznego i zdrowego warzywa: Sałatka z buraka i jabłka(...)Carpaccio z buraka , sałatka z buraka à la caprese . Bardzo zdrowe są też kiszone buraki i sok, dlaczego Warto pić sok z kiszonych buraków, dowiedzieć się można tutaj. Sałatka najlepsza jest z pieczonych buraków. Jest idealna na kolację, na przyjęcie też, jest lekka, pięknie wygląda i wspaniale smakuje 🙂 Polecam! Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego. Składniki dla 2 osób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura(...)buraków i czerwonej cebuli:1 burak2 czerwone cebule1 ząbek czosnku1 łyżka masła1 łyżka miodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarny