Przygotowując ostatnio wpis dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków , obiecałam Wam podać przepis na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu. Zakwas zlałam do butelek i zostały mi ćwiartki buraków. Co zrobić z kiszonych buraków? Oczywiści na pierwszy ogień idzie najprostsza na świecie, ale bardzo smaczna surówka z jabłkiem i cebulką. Ostatnio jabłko co drugi dzień wykorzystywane jest do surówki(...)marchwi i jabłka , dzisiaj jabłko stanowi podstawowy składnik surówki z kiszonego buraka. Jestem ciekawa, czy ta propozycja przekona Was do jedzenia kiszonych buraków, gdyż większość osób pisała mi, że wrzuca kiszone buraki po przygotowaniu zakwasu uważając je za bezwartościowe. Surówka z kiszonego burakai jabłka to samo zdrowie. Składniki: 1 kiszony burak ( 4 ćwiartki) – przepis tutaj 1 soczyste, słodkie jabłko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam buraki, właściwie pod każdą postacią. To wspaniałe warzywo - i młode i stare jest pyszne! Daje też pole do popisu w kuchni - można z niego zrobić przecież prawie wszystko! Dziś proponuję Wam wspaniałe, buraczane pesto - doskonałe zarówno na zimno jak i ciepło. Proste do zrobienia i pyszne, bardzo je polecam. :) Przepis na nie pojawił się również(...)zdobyć, teraz macie okazję. :) Pesto wzbogaca idealnie chrupki dodatek w postaci chipsów buraczanych, na które przepis również podaję przy tej okazji. :) Składniki na pesto: 4-5 średnich buraków 1-2 czerwone papryki 1 limonka (sok) 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól do smaku parmezan Składniki na chipsy: 2 średnie buraki sól himalajska oliwa
Garniec MagalieKolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki(...)buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem - prawdziwa bomba! Sałatka jest przepyszna, robiłam ją w domu już dwa razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku wygląda niezwykle efektownie, świetnie
Chilli Czosnek i OliwaTa sałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam
Kulinarne InspiracjeCały dzień kręcę się po kuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas
W poszukiwaniu inspiracjiW czwartkowe popołudnie napisałam do Małżona "mam kacze cycki!!!". Był to okrzyk radości ponieważ Małżon dwa dni szukał w sklepach i nie znalazł a ja chciałam
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1
Kulinarny karnet ChristopheraPrzy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są
Zdrowa Kuchnia Sowy