burak - 4917 przepisów (strona:19/328)

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 198

Gęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni(...)Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a co najważniejsze, zachowuje wszystkie wartości bioaktywne jak burak świeży.  SKŁADNIKI / 6 porcji 2 buraki 10 g masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych w drobną

cool and minty
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 188

masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól(...)patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków, małe pieczemy

moj przepis na
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 180

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków oraz ziarenek chia. Z uwagi na słodkie buraki nie było konieczności dodawania substancji słodzących, jeśli jednak wasze buraki nie są tak słodkie, możecie dodać 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii. Deser swój podałam(...)mrożonymi owocami, przez co sprawiał wrażenie deseru lodowego. Składniki na 4 małe porcje (150 g każda): 1 cała puszka mleka koksowego 150 ml świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżki ziarenek chia 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii (ja nie dodawałam) owoce do dekoracji W misce dokładnie wymieszać lub zmiksować wszystkie składniki (zmiksowany wyjdzie lekko puszysty, delikatniejszy, wymieszany będzie bardziej

moj przepis na
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 151

Bardzo lubię ugotowane w całości buraki. Idealne do jedzenia od tak, ale i w sałatkach czy na kanapkach są wyśmienite. Z surowych buraków lubię miksować koktajle, mają niepowtarzalny smak, a taki koktajl z burakiem i truskawkami to prawdziwy hit! Buraka ugotowanego połączyłam z serkiem wiejskim i posiekaną natką z pietruszki. Bardzo prosta sałatka, którą zjadłam z przyjemnością na pierwsze śniadanie(...)czym warto łączyć takie ugotowane buraki? Z pomarańczą, z suszonym tymiankiem, włoskimi, delikatnymi serami takimi jak mozzarella czy kremowa ricotta. Kilka lat temu jadłam przepyszną sałatkę na ciepło przygotowaną przez Jurka Sobieniaka, pamiętam, że były suszone figi, buraki ugotowane i wołowy stek. Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim / 1 porcja Składniki: 1 ugotowany burak 3 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki

Moja smaczna kuchnia
Wiosenne pierogi z botwiną 221

jednym straganie znalazłam botwinę i to cudem, bo jej właścicielka wyhodowała ją w szklarni. :) Jeśli jednak (podobnie jak ja) będziecie mieć troszkę szczęścia, też ją dostaniecie. :) Osobiście wielbię buraki i jestem ich wierną fanką, a na botwinę czekam zawsze z utęsknieniem. Dziś mam dla Was autorski przepis, którego nie znajdziecie na żadnym innym blogu.  Stworzyłam go od początku(...)końca w hołdzie wiośnie. :) Znajdziecie w nim kilka postaci buraka, postarałam się również złożyć całość zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi - użyłam nie tylko buraka, ale też liście, łodygi i sok, w postaci cudownego koncentratu firmy Ogródek Dziadunia - klik .  Wszystko w hołdzie botwinie i samemu burakowi. :) Z firmą Ogródek Dziadunia pracuję już dłuższy czas. Muszę powiedzieć, że produkty tej firmy

Garniec Magalie
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 167

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków(...)odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia lub ocet jabłkowy do smaku, 1 pęczek włoszczyzny, garść suszonych grzybów shitake, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili bez pestek, 2 łyżki oliwy, 2 liście laurowe,  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe uprażone na suchej

SzczyptaSmaQ
Buraczki na zimę 307

zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem(...)pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce

moj przepis na
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 243

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.  W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd  i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.  Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów(...)duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.  B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.  Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.    Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi

potrawyregionalne
CARPACCIO Z BURAKA 141

Wiecie o tym, że:  Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię).   Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.  Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza(...)się, że działają hamująco na rozwój raka).  Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym (tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa).  Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą.  Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy, anginy i przeziębień

Kuchnia w opałach
Sałatka z buraczkami i grzankami 143

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki. Zobacz również: Surówka(...)pieczonych buraków Składniki 2 duże buraki natka pietruszki czerwona cebula pieczywo razowe oliwa pieprz sól Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwas buraczany 88

intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim i barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą, po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy. Ukiszony i przelany do butelek można przechowywać w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy(...)ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie oczyszcza organizm. Najlepiej użyć buraków ekologicznych do przygotowania kwasu, kwas będzie zdrowy i naturalny bez pestycydów. Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek

SprawdzonaKuchnia.pl
Surówka z pieczonych buraków 155

Surówka z pieczonych buraków Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć) i… olej(...)oczywiście tylko część właściwości jakie płyną ze stosowania oleju z pestek dyni. Dobrej jakości olej z pestek dyni kupić na stronie SOSTA   Polecam! Składniki: 500 g pieczonych buraków (waga już po obraniu) 1 jabłko 1 dymka lub pół małej cebuli 0,5 cytryny miód lub cukier do smaku 2 łyżki oleju* – u mnie dziś z pestek dyni Sosta

Słodkie okruszki
BARSZCZ OGÓRKOWY 152

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego(...)jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu. Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii! Składniki: 500 g buraków 5 ogórków kiszonych 4-5 ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 duży pęczek koperku szczypta

Kuchnia MagdaLeny
BARSZCZ OGÓRKOWY 152

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego(...)jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu. Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii! Składniki: 500 g buraków 5 ogórków kiszonych 4-5 ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 duży pęczek koperku szczypta

Kuchnia MagdaLeny
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 213

miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia.     0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 łyżka soli około 1,5 litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy(...)obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej misce zalewamy wrzątkiem buraki i przyprawy, a następnie odlewamy wodę. Buraki i przyprawy przekładamy po połowie do słoików. Zalewamy przegotowaną wodą i dodajemy po pół łyżki soli na słoik. Na koniec możemy docisnąć buraki np. małym plastikowym lejkiem lub kieliszkiem (koniecznie wyparzonym). Słoiki z zakwasem zakręcamy

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania