Niedawno, przy okazji pokazania Wam przepisu na pyszny sok z buraka pisałam o prozdrowotnych właściwościach tego warzywa. Do przygotowania soku wykorzystałam surowego buraka, dlatego dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem smażonego buraczka. Tradycyjnie buraki na obiad kojarzone są z surówką - zazwyczaj jemy buraki zasmażane, czasem z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Ja dziś pokażę inny sposób przemycenie ich w obiedzie - przyda(...)się zwłaszcza, jeśli musimy nakarmić kogoś, na widok warzyw ucieka do innego pokoju 😄 Buraczany kotlet mielony - przepis Do przygotowania buraczanych mielonych będziesz potrzebować: 100g piersi z indyka, buraka, przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu), oleju rzepakowego (do smażenia). 1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja). 2. Buraka i mięso zmiel w maszynce
Z notatnika dietetykaZazwyczaj jeszcze kojarzy się tylko i wyłącznie z potrawą mięsną, ale pomalutku zmienia się ten trend i coraz częściej serwowane jest także carpaccio na bazie warzyw. Jeżeli chodzi o buraka to świetnie nadaje się do carpaccio, jego wyrazisty słodkawy posmak wspaniale współgra z fetą i pozostałymi składnikami. Składniki na 2 porcje: 2 -3 buraki (pieczone lub gotowane na parze, tylko(...)taki rodzaj przyrządzania buraka zachowa jego słodki i aromatyczny smak) 50g fety 2 garści rukoli 4 łyżki prażonych pestek dyni lub słonecznika oliwa i cytryna do skropienia sałatki przyprawy: sól, pieprz, oregano Przepis: Buraki ugotować na parze lub upiec w piekarniku w folii (czas przygotowania około 60 minut) Ostudzone buraki pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć na tarce na cienkie
tyfranboxBuraki i dynia to typowo polskie, jesienne warzywa, a ja postanowiłam je połączyć w aromatycznym curry. Jak każde danie kuchni indyjskiej wymaga ono wielu przypraw, ale to właśnie dzięki nim curry jest tak smaczne. Curry z burakiem i dynią jest przepyszne, choć dość pikantne, można je jednak złagodzić podając z kleksem jogurtu. Gorąco polecam wypróbować to danie, z pewnością wszystkim(...)zasmakuje i dobrze Was rozgrzeje w jesienny wieczór. Curry z burakiem i dynią Składniki: 400g ugotowanych buraków pokrojonych w małą kostkę 250g ugotowanej dyni pokrojonej w małą kostkę 1 cebula 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 zielone chilli 0,5 łyżeczki ostrej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka
Codzienne GotowaniePyszny, pożywny “ Koktajl z burakiem, bananem i imbirem ” na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca . Idealny na drugie śniadanie. Sprawdzi się również na podwieczorek. Koktajl przygotowany jest z surowego buraka i dojrzałego banana, które miksujemy z moim ulubionym mlekiem migdałowym. Smoothie jest bez cukru (słodyczy nadaje dojrzały banan) oraz bez nabiału . Burak ma właściwości oczyszczające oraz(...)witaminy z grupy B, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor, wapń, białko oraz zdrowe tłuszcze. Po inne przepisy na pyszne koktajle zapraszam tutaj . Polecam również “ Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny “, “ Oczyszczający sok z buraka, pomarańczy, marchewki i selera naciowego ” oraz “ Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka
Moja Delicjaszkl. cukru drobnego do wypieków 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g. gorzkiej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie(...)sitko i mocno ją odciśnij z soku przyciskając grzbietem łyżki. Po odciśnięciu soku z buraka powinna pozostać kulka wielkości małej cytryny. Obie czekolady połam na kosteczki i umieść w rondelku. Postaw na bardzo małym ogniu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą do konsystencji płynnej (nie doprowadzaj do zagotowania). Zdejmij z ognia i ostudź. Do szklanki wlej sok z limonki, wsyp proszek
Delicious PlaceMoja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu. Kilka faktów na temat buraków: ❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów. ❤Zbawienne przy anemii - zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. ❤Cenne źródło kwasu foliowego - zalecane dla kobiet(...)ciąży 👶 ❤Uwaga, bo buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny (64)- nie są więc zalecane dla diabetyków. ❤Najlepiej buraki upiec w piekarniku w skórce, zawinięte w folię aluminiową, dzięki temu nie stracą wielu swoich wartości. Składniki: 4 duże buraki (można użyć buraków ze słoika albo ugotowanych lub upieczonych w piekarniku) 1 jabłko 1 mała czerwona cebula
Feel EatSałatka z burakami to zaskakująco pyszne i zdrowe danie, które nie wymaga wielu składników. Przygotowana z buraków, które są trochę niedoceniane, a przecież bardzo zdrowe i mają mnóstwo wartości odżywczych. Wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami czy zapobiegają zgadze. Zachęcam więc do wprowadzenia buraków do codziennej diety, zwłaszcza, że niedługo pojawią się pyszne młode buraczki, które nie trzeba gotować kilku godzin(...)były miękkie. Jeśli natomiast mamy jeszcze zeszłoroczne buraczki, najlepiej ugotować je w większej ilości, a niewykorzystaną część zamrozić. Będą potem jak znalazł do innych potraw. Składniki: 2 średnie buraki 4 ogórki kiszone puszka groszku średnia cebula 4 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości (pewnie jakieś 2 godziny). Jajka gotujemy na twardo
e-PrzepisyKulinarneZrobiłam już ciasto z cukinią i kilka z dodatkiem marchewki. Teraz nadszedł czas na coś bardziej nietypowego - buraka . Warzywo piękne, ale chyba jeszcze nie w pełni docenionie. Dlatego dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka jego wspaniałych właściwości i pokazać, że nie musi być tylko kojarzony z dodatkiem do obiadu - ba, sprawdzi się także w świątecznym wypieku! Barwnik, któremu burak zawdzięcza swój(...)dużej mierze betanina i betaina. To bardzo silne przeciwutleniacze, ktore czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, co wspomaga układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii, mimo niewielkiej zawartości żelaza. Buraki obfitują w kwas foliowy, który nie tylko wspomaga rozwój płodu, ale także pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może przyczyniać się do chorób serca. A to tylko niektóre
Kuchnia EllieGrudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków . Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli. Składniki na 2 porcje: garść młodych liści szpinaku – umytych(...)wysuszonych pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki puszka fasoli odsączona 2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku
Ugotowane pozamiataneDzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy
PatiGotujeKiedy tylko zaczyna się jesienna plucha, zaczynają się przeziębienia i różne choroby. Warto więc już teraz zadbać o swoją odporność stosując różne domowe sposoby. Wykonanie domowego syropu z buraka jest szybkie i nieskomplikowane. To, co potrzebujemy, to jedynie burak i cukier (ewentualnie miód). SKŁADNIKI: - 1 świeży burak - 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki miodu (używam miodu z mniszka lekarskiego(...)Buraka delikatnie myję. Odkrajam z góry plasterek o grubości ok. 1,5 cm, następnie wydrążam otwór o głębokości ok. 2 cm. Wsypuję cukier lub wlewam miód i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Aby przyśpieszyć wydzielanie się soku, stawiam talerzyk z burakiem na garnku z gotującą się wodą na ok. 10 minut. Burak wydziela sok przez
Wielopokoleniowoostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo(...)ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić
KuchniaWeDwoje.plSkładniki 6 średnie buraki 1/2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki wody 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty tutaj Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki Wykonanie Umyć i osuszyć buraki. Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki(...)pokroić w plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
w mojej kuchniBuraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku. Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole(...)pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki na cienkie plasterki
Codziennik KuchennySałatka z kaszy jaglanej z wiosennymi akcentami w postaci młodych buraczków i kiełków. Buraki są lekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków(...)ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać
Codziennik KuchennyPieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka(...)łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie
Ugotowaćmoże taki niepozorny burak? Potrafi zdziałać naprawdę sporo dobrego, dzięki swoim niesamowitym właściwościom. Poza tym, że posiada wiele cennych witamin (A, C oraz witaminy z grupy B), minerałów (żelazo, magnez, potas, wapń, kobalt) oraz kwas foliowy, to dodatkowo poprzez proces fermentacji zyskuje dodatkowe „moce”, dzięki wytworzeniu bakterii probiotycznych. Działanie soku lub kiszonki z buraków jest nieocenione(...)przygotowanie tego cennego eliksiru, bo naprawdę warto. Także podajemy przepis i do dzieła! Ilość: 2,7 l Czas przygotowania: 30 min + 3-5 dni kiszenie Składniki: – 2 kg buraków (najlepiej ekologicznych) – 2 główki czosnku – 8 listków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku
Podwójnaporcjawarzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował(...)sałatce brokułowej . Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze nie jeden raz. Polecam! Składniki: rukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody
Pobite gary Barbarymnie nie ma lepszego sposobu na przygotowanie buraków, jak ich upieczenie. Zapach unosi się w całej kuchni a buraki zachowują piękny kolor. Wybieram buraki raczej mniejszych rozmiarów, żeby szybciej się upiekły. Większe dzielę na pół. Buraków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy. Każdy burak jest zawinięty w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Buraki wkładamy na blaszkę i pieczemy(...)miękkości (ok 60-90 minut). Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki
Kopystką po garachZima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki . Składniki: duży seler korzeniowy pół puszki ananasa (bez zalewy) puszka kukurydzy (odsączona) duży burak jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby(...)ściemniało sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka? Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym garnku, wrzucając je do wrzątku i gotując 20 minut do miękkości. Burak zabarwi trochę wodę, ale i tak będziemy obierać selera. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy
Ugotowane pozamiataneSzerzej o czerwonych pomarańczach pisałam kilka dni temu, warto się teraz nimi nacieszyć ! Dziś moja propozycja to pyszna i bardzo prosta sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy z dodatkiem miękkiego sera. Ja dodałam brie, ale idealnie będzie też pasował ser kozi, czy jakiś Wasz ulubiony. Do tego krem balsamiczny, który(...)zaostrzy nieco smak buraków i gotowe 😋. Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 buraki 2 czerwone pomarańcze 2 garści mieszanki sałat 50 g sera brie oliwa z oliwek krem balsamiczny sól pieprz Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodporny i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatityzażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko siatę buraków w sklepie dorwać :) Siatę z buraczaną zawartością upolowałam w markecie bezproblemowo - akurat promocyjnie "wietrzyli" magazyny - i w te pędy przystąpiłam do ich eksploatacji. Buraczki maja lekko słodko-kwaśny smak , ugotowane(...)półmiękko. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, zarówno po podgrzaniu na ciepło , jak i prosto ze słoika na zimno . Składniki na 8 słoików o pojemności 300ml: 3 kg buraków - waga przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
Grunt to przepis!Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;) Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne. Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków(...)zdrowe i proste jedzenie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków . Składniki: 0,5 kg buraków 1 duże kwaskowe jabłko 2 płaskie łyżki masła sok z 1/2 cytryny + otarta skórka 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem) 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie
Codziennik Kuchennypublikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Chłodnik litewski. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 g szyjek rakowych (kupiłam(...)mrożone) 1/4 szkl. posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę
Codziennik KuchennyDziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację. Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak. Spróbuj koniecznie(...)pożałujesz :) Składniki: 2-3 średnie buraki 3 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli odrobina chilli Przygotowanie: Buraki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w paski i o grubości 0,5 cm x 0,5 cm. Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami. Blachę wyłóż papierem pergaminowym i przełóż
Niezły Młynekwspominałam na FB moja kuchnia to w tej chwili jedna, wielka przetwórnia warzyw i owoców. Czekają na mnie jeszcze między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie, że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam(...)ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego
greenscarfKasza to wspaniałe zródło białka, witaminy B1, B2, P i PP, a także soli mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, nikiel, kobalt, miedz, jod oraz bor. Burak natomiast jest zródłem kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B1. Buraki zawierają dużo pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, mangan, miedz, fluor, chlor, cynk, lit, bor, molibden, kobalt(...)także rzadko spotykane w warzywach cez i rubid. Na zdrowie :) Kasza gryczana z burakami Składniki: buraki kasza gryczana cebula czerwona oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól Buraki obrałam, pokroiłam, polałam delikatnie oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Odpowiednio przygotowane buraki wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180°C. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną w lekko posolonej wodzie. Cebulę
nietadietachrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy – tekstury. Warto spróbować. Buraki najlepiej przygotować wcześniej – można je upiec lub ugotować do miękkości, ale można także kupić próżniowo pakowane(...)już ugotowane buraki, które są dostępne w niektórych sklepach. Buraczane roladki z kozim serem: 280 g koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo
Poezja smakusmakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas musimy przygotować kilka dni a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie(...)Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy
Pyry na GazBuraki - wspaniale, choc wydaje mi sie troche niedocenione warzywo. A przeciez mozna z niego wyczarowac mnostwo wspanialych przysmakow o fantastycznych kolorach. Dzis we wspolnym gotowaniu postanowilismy przygotowac buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne, fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw(...)czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy: Panna Malwinna , Lejdi , Mirabelka , Mopsik , Bartoldzik , Aleksandra . Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka zabkow czosnku
Codzienne Gotowanieskórę . W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z buraków Składniki 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka miodu 1 cytryna Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną(...)drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy . Pieczenie buraków.... Składniki: 2-4 buraki ze skórką Wykonani Rozgrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i myjemy.Nastepnie zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy od wielkości buraków
w mojej kuchniLekka sałatka z burakiem, gruszką i mozzarellą. Warto ją przygotować, gdyż buraki są bardzo zdrowe. Są skarbnicą witamin C, A, B1, są lekarstwem na anemię i przeziębienie, Są także dobre dla osób odchudzających się, dzięki zawartości błonnika. Burak ma właściwości zasadotwórcze, więc pełni istotną rolę w odkwaszeniu organizmu. Jak widzicie tych zalet jest bardzo dużo:) Połączenie buraka ze słodką gruszką(...)jest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać
Moja Galeria Smakudymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika należy zacząć paradoksalnie od ugotowania młodych buraków (botwinki). Najpierw buraki dokładnie umyłem i pokroiłem razem z liśćmi w drobną kostkę, o boku około 3 milimetrów. Następnie pokrojone buraki wraz z liśćmi dodałem do garnka, do którego(...)wlałem 200 ml wody i posoliłem. Gotowałem na średnim ogniu, dość często mieszając do czasu niemal całkowitego wygotowania wody, co zajęło mi około piętnastu minut. Następnie odstawiłem buraki do całkowitego ostygnięcia. Pęczek koperku drobno posiekałem i umieściłem w miseczce. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroiłem w kostkę tej samej wielkości co buraki i dodałem ją do koperku. Następnie
Wyprawy kulinarnematki. Moja mama z rozrzewnieniem wspomina tusz do kresek, który trzeba było zamoczyć, od biedy do niego napluć. Mama mojego taty przed wyjściem na sobotnią potańcówkę robiła delikatny rumieniec burakiem. To dopiero były kosmetyki eko. Jak już jesteśmy przy buraku, mamy rozkwit warzywniaków. Można kupić piękne botwiny, a jak botwina to chłodnik. Ja proponuję chłodnik z botwiny trochę inaczej niż(...)bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól oraz cukier (po łyżeczce) i gotuję
ladykitchenkoniec naszego zielonego tygodnia zapraszamy Was na sałatkę z pieczonych buraków Składniki: - 1 duży burak (ok. 300 g) - 110 g sera koziego Merci Chef - 5 mandarynek - 150 g mix sałat - oliwa - pieprz, sól Najpierw przygotowujemy buraki. U nas był to duży burak więc pokroiliśmy go na 4 części. Każdą część oprószyliśmy solą i pieprzem, zawinęliśmy w folię i wrzuciliśmy(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekliśmy do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia. Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki. Na koniec
Kuchenne Wariacjeokazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy(...)solą i pieprzem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako
Kuchenne Wariacje800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy starte buraki i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym kroimy na cząstki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą
Kuchenna Kontrrewolucyafajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat(...)gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta z ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki
Kolizje Smakówcieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek krwi, dzięki czemu zapobiega(...)anemii. Mangan natomiast jest mikroelementem będącym składnikiem centrum aktywnego wielu enzymów. Buraki zawierają również betainy - związki chemiczne, które redukują poziom homocysteiny we krwi. Homocysteina to aminokwas, którego wysokie stężenie jest szkodliwe dla naszych naczyń krwionośnych, a tym samym może wywoływać choroby serca, udar czy niedokrwienie naczyń włosowatych. Jedna porcja carpaccio z pieczonych buraków i koziego sera dostarcza około 168 kcal
W kuchni Katieprocesu fermentacji), kwasu foliowego, oraz całą plejadę pierwiastków mineralnych: magnez, wapń, miedź, sód, fluor, molibden, chlor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez. Biorąc pod uwagę koszt 1 kg buraków płacimy niewielką cenę za całe to dobro :). Kwas buraczany można przechowywać klika miesięcy w lodówce. Jedna szklanka surowego kwasu wypita dziennie może zdziałać cuda. Jest też znakomitym produktem do przygotowania(...)czerwonego barszczu bez gotowania, tzn. dodajemy go do wcześniej przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych. Czas przygotowania: 6-7 dni Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku
SzczyptaSmaQnaprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną skorupką na wierzchu(...)okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą
les mirabellesczysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu(...)wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy
Kuchnia domowa AniDawno nie było tutaj czegoś do picia... W lodówce buraki, leżą sobie i czekają. W folderze "zdjęcia" fotki pysznego koktajlu, który niedawno robiłam częściej, a jakoś mi się o nim zapomniało. Nie może być więc inaczej - taki koktajl zaproponuję Wam dzisiaj: - 3 małe buraki obrane ze skórki, - 1 jabłko, jak najbardziej ze skórką, - kilka gałązek pietruszki (trochę więcej, niż(...)istnieją też opinie, że wręcz przeciwnie, nie taki on zdrowy, bo mogą być biegunki, bo coś tam - nie mnie to oceniać. Ja wiem, że warzywa wolę surowe, niż gotowane, buraki takoż, dlatego jak mam wybór, to wrzucam do blendera, zamiast gotować do obiadu. Nie zauważam skutków ubocznych a buraki zjedzone, w najbardziej ulubionej przeze mnie formie (jakbym mogła, zamieniałabym
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba(...)też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki). Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 2 cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka
W SMAKPrzepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki(...)dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą. Sałatę myjemy i rwiemy
Pyry na GazBurak. Światowy chłopak z niego. Ile twarzy, ile wariacji, ile odsłon, ile smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako(...)zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana
Wypisz WymalujBarszcz czerwony po wiejsku...Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.Niezapomniany smak wakacji na wsi.Komu talerz buraczanej ambrozji? Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2,5 l zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 średnie liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka(...)zawrtości tłuszczu 18%;4 łyżki cukruod 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Ziemniaki;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Czosnek obrać.Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody. Dodać ząbki czosnku, liście laurowe, ziele
Gospodyni Miejskapracy, ale efekt był po prostu fenomenalny. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek(...)następnie przelałem całość do naczynia z gęsią. Dodałem do naczynia pozostały cydr, przykryłem je i piekłem gęś przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Buraki bez obierania ich ze skóry ugotowałem w wodzie - przez około 1,5 godziny. W przypadku bardzo dużych buraków czas potrzebny do ich ugotowania może być dłuższy. Ugotowane buraki wyjąłem z wody
Wyprawy kulinarneZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta(...)przygotowaniu. Można podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły
Kuchnia MagdaLenysobotę zaplanowaliśmy filmowe popołudnie z naszą ulubioną zdrową przekąską. Tym razem zrobiliśmy hummus z burakiem , który nabieraliśmy na kawałki marchewki i różyczki brokułu. W smaku hummus z buraczkami jest rewelacyjny, wyraźnie czuć w nim tahini oraz czosnek, a łączy się to przyjemnie ze słodkością czerwonych buraczków. Ta wersja hummusu ma jedną wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. Udostępnij Składniki(...)hummus z burakiem 125 g suchej ciecierzycy 300-400 g czerwonych buraków 4 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżeczki sody 1 łyżka sezamu oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziarna ciecierzycy zalać dużą ilością
niecodziennikparyburaczki robię od wielu lat i przepis dopracowałam do perfekcji. Nie spotkałam się z tym, aby komuś one nie smakowały. No, chyba, że ktoś wyjątkowo nie lubi buraków, ale w swoim otoczeniu takich osób nie mam. Takie buraczki przygotowuję prawie zawsze przy okazji większych rodzinnych uroczystości i za każdym razem znikają w mgnieniu oka 😊 Dzisiaj tym przepisem dzielę się(...)Wami i jestem pewna, że i Wam zasmakują moje najlepsze zasmażane buraczki. Składniki: ok. 1 kg buraków 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru ocet spirytusowy 200 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju 50 g masła 1 płaska łyżka mąki pszennej Buraki wyszorować i ugotować do miękkości. Kiedy będą miękkie, odcedzić
Codzienna kuchnia niecodziennaburaka jest bardzo zdrowy, to źródło cennych witamin i soli mineralnych. Chodzą słuchy, że ma właściwości antynowotworowe. Czytałam nawet książkę na ten temat. Burak spożywany na surowo, jest najzdrowszy, dlatego najlepiej spożywać go w postaci soku, ponieważ wtedy jest najsmaczniejszy. Szczególnie wtedy, kiedy dodamy do niego inne warzywa, lub owoce. Możemy stosować różne kombinacje. Ja tym razem, połączyłam buraka(...)marchewką i jabłkiem. Sam burak na surowo, nie jest smaczny. Przynajmniej dla mnie :) Ma ziemisty, nie fajny smak. Natomiast takie połączenie, bardzo mi smakuje. Podaję składniki na jedną porcję soku. Składniki: 1/2 dużego buraka, lub 1 mniejszy 3 marchewki 1 jabłko Wykonanie: Marchewki i buraka obrać i umyć. Jabłko umyć i wykroić gniazda nasienne. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę. Odstawić
Agusiowe smakołykiSkładniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy(...)sól i zalewamy buraki. 2. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pilnujemy by buraki nie wypływały
NA MOIM TALERZUSkładniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy(...)sól i zalewamy buraki. 2. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pilnujemy by buraki nie wypływały
Na moim talerzuSałatka, która ostatnio bardzo często gości w moim domu. Idealnie sprawdza się do zabrania do pracy, ale również do podania gościom. Jednym z plusów jej przygotowania jest to, że buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta(...)szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykrycie. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę w zależności od wielkości buraków ok 45-90 minut (ich miękkość najlepiej sprawdzić delikatnie wbijając widelec w skórkę). Buraki studzimy
ChilliJemyburaczków czerwonych. Zakwas zrobiłam, gdyż planowałam ugotować barszcz czerwony. Tak też się stało ostatnio Barszcz czerwony, ten domowy oczywiście, zrobiony we właściwy sposób smakuje wspaniale. Używając dużej ilości buraków, dodatkowych warzyw i ziół osiągnąć możemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania barszczu czerwonego. 250 ml koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe
mecooksjest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję(...)zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni. Na podstawie tego przepisu. Orzechowe muffinki z burakiem i borówkami Składniki / na 10 sztuk: 1 średni burak (ok. 120 g) upieczony lub ugotowany 1/2 szklanki mleka ryżowego 1/2 szklanki ksylitolu 5 łyżek oliwy o delikatnym smaku 1 jajko
Chilli Czosnek i OliwaPasta z pieczonych buraków z serem feta Ostatnio przejadły nam się wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków z serem feta, w tej właśnie nowej kategorii jako pierwsza. Pasty do chleba mogą być różne, w najbliższym czasie zarzucę Was kilkoma nowymi przepisami na nie. Pomysł na zmianę składników śniadania wziął(...)gotowe. Tylko takie pasty sprawdzone przeze mnie, rodzinę będą tu trafiać. Zatem zaczynamy kolejny etap na blogu pasty do chleba. Na początek jak już wspomniałam pasta z pieczonych buraków, szybko w przygotowaniu jeśli mamy blender, jeśli nie, to możemy buraczki zetrzeć na tarce ( drobne oczka) i wymieszać i też będzie pysznie ! Pasta z pieczonych buraków z serem feta 5 niedużych
Kuchnia na wzgórzutematyce Fit i zdrowo! Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację w domu. Carpaccio z pieczonego buraka, pachnące wędzoną śliwką, orzechową rukolą i sokiem z pomarańczy. Pyszne! Proste! Sprawdzi się również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę(...)dań głównych. PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA na dwie porcje - 2 średnie upieczone buraki - 4 garście rukoli - 65 g mozzarelli - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 6 śliwek wędzonych - różowy pieprz Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek Buraki umyj, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki. temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut
SMYKWKUCHNIemulsyfikacji sosów – miksery tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka ułatwiało manewrowanie, mieszanie, cięcie lub ubijanie zawartości. Mój ulubiony sposób na buraka? Dodatek banana – dla słodyczy i miękkiej, delikatnej konsystencji, jabłko ze skórką jako dodatkowa porcja błonnika, łyżeczka guarany na poranne pobudzenie gdyby kawa była za słaba, olej kokosowy żeby witaminy miały pole(...)popisu i dwa rodzaje białka – pitny jogurt waniliowy o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu i mleko migdałowe – żeby nie było za słodko. Buraki obieramy – nie kupuję okrągłych, tylko podłużne odmiany. Nie jecie surowych buraków z powodu ich ziemistego smaku? W przypadku tych buraków nie ma tego efektu – są pysznie słodkie, mają cieniutką skórkę i bardzo ciemny, prawie czarny miąższ
Karo in the Kitchentylko trochę inna mąka albo zamienione składniki. Browni już przygotowywałem z cukinii (nadal jest to jeden z moich najbardziej ulubionych przepisów) i z batata . Teraz przyszedł czas na wypróbowanie buraka! Lubię takie wynalazki pozwalają trochę pobawić się w kuchni. Ciasto robi się mega szybko, najdłużej trwa ugotowanie buraków niż samo jego przygotowanie (można też użyć gotowych ugotowanych dostępnych(...)Lidlu). Brownie wychodzi pyszne, delikatne, soczyste i wcale go nie czuć go buraczkami jakby kto pytał. Dobra, przejdźmy do przepisu na brownie z buraków: Składniki (na blachę o wielkości 18x18cm): ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki 3 jajka szczypta soli łyżeczka cynamonu laska wanilii łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny tabliczka gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao
PaleoLifeciasto czekoladowe z buraków, bez mąki Zainspirowani zdrowym stylem życia i oryginalnym składem produktów, które tworzą nasi koledzy z Whoopy Whey postanowiliśmy stworzyć przepis na dietetyczne ciasto czekoladowe – bez mąki, za to z dodatkiem płatków owsianych i buraków. Słodkości zamiast cukru dodaje syrop klonowy, który można również zastąpić ksylitolem czy niewielką ilością miodu. Dzięki dodaniu buraków, ciasto jest bardzo(...)jest to świetny przepis dla wszystkich czekoladożerców, którzy jednocześnie starają się ograniczać ilość niezdrowych cukrów w swojej diecie. Ciasto można więc śmiało zajadać bez większych skrupułów Składniki: 300 g buraków 100 g płatków owsianych 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Do podania: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Ugotowane buraki
Taste and CookSłodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd - dla mnie dosłownie. Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz organizm(...)przypominam sobie opowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała całe
Zasmakuj Kuchnifasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki(...)kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier
Moja Książka Kucharskawodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie zbyt ziemiste w smaku – przy burakach długich kompletnie brak tego ziemnego efektu. Kolejny powód dla którego(...)przestałam kupować soki jednodniowe Marwitu – wyciśnijcie sobie w domu długie buraki i porównajcie z buraczanym butelkowanym Marwitem. Długie buraki są słodkie, prawie czarne i gęste jak krew – buraczki Marwitu smakują… ziemią, z posmakiem metalowych grabi. Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne
Karo in the Kitchenpozytywną rolę. Za jej sprawą wiele osób poznało zupełnie nowe, zdrowe produkty, inne doczekały „drugiej młodości” i przypomnienia o swoich cennych wartościach. Do superfoods zaliczyć można zarówno znane nam buraki, jarmuż, siemię lniane, brokuły czy borówki, jak i „modne” ostatnimi czasy nasiona chia i konopi, jagody goji czy acai, olej kokosowy lub granaty. Niezależnie od tego czy jesteśmy wyczuleni(...)istotnym jest, by spożywać pokarmy obfitujące w składniki odżywcze i takie, które służą naszemu zdrowiu oraz dobremu samopoczuciu. Idąc tym tropem przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie z łososia, buraków oraz awokado, które dzięki dodatkowi imbiru, limonki oraz świeżej kolendry zyskało charakter niczym z Dalekiego Wchodu. Całość aż „roi się” od super składników, jest świetnie skomponowana smakowo, bogata
Even Better Foodmama mawiała "nieszczęścia chodzą nie parami a stadami". Ten rok rozpoczął się niestety pod tym hasłem. Ja wracam do pracy a Córcia do szkoły. Chipsy z buraków miałam zrobić już na Sylwestra. Niestety nie był to dzień moich marzeń, nie świętowaliśmy, nie gotowałam i nie piekłam a moja głowę ogarniał jedynie strach. Powrót do szkoły(...)sprawił jednak, że sobie przypomniałam o burakach, które od Sylwestra leżały w lodówce. W końcu to idealny smakołyk do schrupania na przerwie dla miłośniczki buraków!!! Przepis jest prosty a chipsy bardzo smaczne. I wszystko dzięki książce "Kuchnia polska wg Karola Okrasy" wydanej przez Lidla. Chipsy z buraków 2 buraki olej rzepakowy Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie
Dzieje kuchennej Wiewióryrównież surowe,zakopane w piachu. Przepis na buraczki,które proponuję Wam dziś pochodzi od mojej mamy - robimy je od bardzo wielu lat. Składniki: 5 kg buraków Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże cebule 1/2 główki czosnku garść soli 5 liści laurowych 4 ziela angielskie 5 goździków Gotowanie(...)buraków : umyte buraki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy je do miękkości : czas gotowania uzależniony jest od wielkości buraków,jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje musimy ją uzupełnić,gdyż buraki muszą być przykryte.Ugotowane odcedzamy i studzimy. Przestudzone buraki obieramy ze skórki,następnie trzemy na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( za mnie robi to mój Kenwood - praca
Niespełnione zdolności kulinarneLubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać na gorąco(...)zimno. Jest to typowo jesienna surówka . Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól
codojedzeniadobrego źródła. Ja mam przez cały rok. O najlepszą botwinkę troszczy się Babcia Zosia z rodzinnej firmy SYS Sięgam po nią zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka(...)tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu oraz koncentratem czosnku Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki 2 x botwinka olej kokosowy extra virgin koncentrat czosnku sól i pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchnirujnuje twoją dietę ”). Jak tylko udało mi się dostać pieczarki portobello od razu wiedziałem co z nich będzie. Ten burger paleo jest pełen uzupełniających się smaków, jak hummus z buraka (pasuje również do wielu innych dań), guacamole, rukola, grillowana cebulka i karmelizowana gruszka. Takie połączenie sprawia, że od razu robię się głodny, nawet nie przeszkadza mi myśl(...)burger zawsze poprawia mi humor Sekretem sukcesu jest naprawdę dobrej jakości mięso , z którego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy
PaleoLifeUwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam pieczone, ponieważ smak jest nieporównywalny, a także w czasie pieczenia zachowują więcej wartości odżywczych niż podczas gotowania. W czerwonych burakach znajdziemy miedzy innymi dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, oraz kwasu foliowego. Pomagają również unormować(...)poziom cholesterolu. 100g buraków to zaledwie 38 kalorii. Składniki: 500g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 jabłko 1 średnia cebula pół szklanki kwaśnej śmietany sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz cukier do smaku Buraki i obrane jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy (można dodatkowo sparzyć ją wrzątkiem na sicie) i dodajemy do buraków i jabłka
kuchnia doskinaszą szybką, warzywną i naprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia ciecierzycy(...)wywaru warzywnego lub mięsno - warzywnego 400g nasion ciecierzycy puszka pomidorów + 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej
Symfonia SmakówZdrowa sałatka z rukolą, fetą i burakami Oto propozycja na lekką, zdrową a zarazem pyszną kolację - nie tylko we dwoje ;) Ja uwielbiam wszystkie te składniki, a szczególnie buraki :) O właściwościach zdrowotnych buraków pisałam szerzej tutaj >> Ta sałatka, to ciekawa odskocznia od tradycyjnych kanapek, czy ciężkich sałatek z majonezem. Naprawdę ją polecam ;) SKŁADNIKI ( na dwie osoby) 1 duży(...)burak ok. 60 g rukoli garść słonecznika łuskanego ok. 100 g sera typu feta oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jeden ząbek czosnku sól pieprz WYKONANIE: Buraka ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Przestudzić i pokroić w małą kostkę, lub dowolnie, wg uznania. Ser pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni. Trzy łyżki oliwy wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą
Calzonella.comhummus przygotowuje się bardzo podobnie jak ten podstawowy – jednak można go wzbogacić. Składniki: takie jak na hummus klasyczny i sposób przygotowania znajdziesz tutaj . 1 średni burak, Przygotowanie: Humus przygotujemy standardowo, wzbogacamy go tylko burakiem. Podczas miksowania ciecierzycy dodajemy pokrojonego w plasterki wystudzonego buraka. Burak może być ugotowany w całości lub pokrojony w plasterki i upieczony w piekarniku ( czas pieczenia(...)jest miękki wtedy, kiedy można wbić w niego widelec). Jeśli zdecydujemy się na formę pieczoną hummus uzyska zupełnie inny aromat niż przy gotowanym – dużo słodszy. Ja piekłam plasterki buraka na patelni teflonowej, plasterki zawinęłam w folie aluminiową – jest to sposób o wiele szybszy i tańszy Moje plasterki były miękkie już po 20 minutach. Przydatne: Czas przygotowania tej wersji
rozgotowanaroku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki okrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste w smaku. Polecałam je już do przygotowania buraczanego ZAKWASU . Użyjcie ich też do tego barszczu. Wszystkie warzywa(...)selera i pietruszkę kroimy w grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją na ćwiartki. Białą część pora kroimy w poprzek na dwie części. 500g buraków kroimy w plastry grubości 5-7mm. Wszystkie warzywa wkładamy razem do garnka. Warzywa zalewamy zimną wodą i na małym ogniu doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Do gotującego się
Karo in the KitchenDzień dobry :) Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego(...)połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, aż do momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i blendujemy w misce wraz z pozostałymi burakami. Dodajemy do bulionu,wciskamy cytrynę, gotujemy kilka
dlaSmaQniewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać
królestwo garówchyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone buraki: 5 buraków marynata: 1 łyżka(...)miodu, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, szczypta soli Buraki obieramy, kroimy w plastry o grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jako obiad w gorące i bezlitościwe dni. Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni W przepisie, który otrzymałem od właścicielki restauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić to co ja, czyli wykorzystać po prostu normalne buraki i nie cackać się z poszukiwaniami botwinki. Zatem składniki (na 6-8 porcji): - 4 średnie buraki(...)ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany 18% - jajka (sztuka na osobę) - cały pęczek świeżego koperku Zaczynamy od obrania i posiekania w paseczki buraków. Zalewamy zimną wodą tak by były całkowicie zakryte. Gotujemy kilkanaście minut aż buraki zmiękną. Odcedzamy, przekładamy na blachę lub duży talerz aby szybciej się ostudziły. Przed obieraniem i krojeniem buraków (ścieraniem na specjalnej
Right Behind The Kitchenteż się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku. Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół(...)białka! Polecam w szczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta ale zaskakująca surówka. Po prostu - obieramy buraka, kroimy na plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę. To samo
Right Behind The Kitchenpodawać na ciepło i na zimno, ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku(...)można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub użyć amchur) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTroszkę buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od dżemu . Będą na zimę jak znalazł , będę miała do zupy i do ziemniaczków . Składniki : 5 kg buraków - już startych 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli Krok po kroku wykonanie : Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki . Wkładamy buraki do garnka i zalewamy wodą , gotujemy(...)moim przypadku 2 godziny , buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej, gar był wielki aluminiowy ). Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka. Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam , cały czas w rękawiczkach
Różowa kuchniamoje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest milczeniem, czyli ozory wołowe z czarną ziemią, pianką z buraków i chutney z czerwonej cebuli Wizualnie ciekawie, chociaż buraczany "maz" dotarł na mój stolik w niekoniecznie planowanej formie. Samo mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego(...)delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków. Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa w smaku
Życie zamknięte w smakujasnej cholery, zrozumiałem za pierwszym razem, wiem, że po drodze mam iść do Lidla i kupić! :) Więc jak wróciłem do domu to już na mnie czekało carpaccio z buraków. A do tego jeszcze jedna większa niespodzianka. Madzia wyjęła z zamrażalnika schłodzony kufel do piwa i podała mi z miłym uśmiechem. Myślałem, że znowu coś przeskrobała, ale nie, dzisiaj po prostu(...)taka miła była :) Później była jeszcze pikantna zupa-krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :) 1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli
Marder&Marder Manufactureszwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka(...)cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie
Tradycyjna KuchniaKochani! Witam Was w ponury i „bez wyrazu dzień”. Warto nadać mu kolorystyki żywej, kolorystyki pozytywnej! Czerwień! Ogień! Moc! Po pierwszym grillu potrzebny detox...Burak to detox. Burak oczyści krew. Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu(...)oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez . Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo również na nowotwory złośliwe. Burak zawiera bardzo dużo kwasu foliowego . Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak ci poczucia radości życia, jesteś roztargniony i masz kłopoty z pamięcią, a do tego zaburzenia w trawieniu - być może
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków, Jako bulion wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l bulionu(...)liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula 2-3 zabki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Na blaszce ułożyć zawinięte buraki oraz cebulę i czosnek ... ich nie zawijam i nie obieram. Warzywa umieścić w piekarniku nagrzanym
Gosia gotujeZakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas. Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób(...)Składniki (na ok. 2 litry zakwasu): 5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy
W SMAKodkrywcza, bo możliwe, ze taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla zakwasu z kiszonych buraków , dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie. Ekspresowy(...)czerwony barszcz na zakwasie Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków 700 g surowych buraków 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do garnka
Kulinarne przygody GatityJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi i odpowie(...)szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli
Basia w kuchniBarszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne Wigilijny czerwony barszcz to esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak(...)Barszcz: 2 -3kg buraków (8 -10 dużych sztuk) 3-4 duże marchewki 2-3 duże pietruszki pół selera 1-2 małe cebulki 5-8 kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz
w mojej kuchniDlatego tez witam Was pyszna sałatką z zielonej soczewicy, która doskonale sprawdzi sie jako dodatek do obiadu lub lunch w pracy. Sałatka z zielonej soczewicy i buraków Potrzebujemy (na 4 duże porcje): 200g zielonej soczewicy 8 niedużych buraków łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli garść pestek dyni tymianek łyżka(...)Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy, chociaż nie musimy obierać ich ze skorki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem oraz oprószamy solą. Po około 15 minutach pieczenia w temperaturze 200 stopni naczynie napełniamy wodą
Okolice PalnikaBurak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe(...)woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu. Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje
Kulinarne przygody Gatity