pierniczki - 3630 przepisów (strona:27/242)

Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 604

kartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się(...)Wami przepisem, który jest bliski memu sercu z racji iż podochodzi od wyjątkowej osoby. To właśnie pierniczki mojej cioci stały się inspiracją do moich wypieków. Mówią, ze uczeń przerasta mistrza ... Kto wie czy kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt .... Domowe pierniczki cioci

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki alpejskie 196

przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień… Przepis na te pierniczki ze zdjęcia z życzeniami, mojej rodzinie te pierniczki smakują i jedli je ze smakiem ale mojego serca niestety nie podbiły. Nie mniej jednak może wam posmakują! Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut (w zależności od grubości i wielkości moje były

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 226

mojprzepisna.pl | Miękkie ciastka a’la pierniczki Wiem, wiem nie czas na pierniki, ale ja muszę Wam ten przepis dać, bo pewnie przed świętami mi z głowy wyleci. Ciastka pieczone na potrzeby szkoleniowe, miałam się na nich uczyć artystycznego zdobienia pierników. Ozdobionych ciastek jeszcze nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić, ale przepis na ciastka chętnie Wam sprzedam. Inspiracja(...)trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko

moj przepis na
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 213

pierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam!  A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą(...)zmieliłam ziarno pszenicy, ale jak widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko

Domowa Cookierenka Agi
Pierniczki alpejskie 195

Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości

dom-agi.pl
Pierniczenie na cztery ręce 185

Ostatnio z Maggie  wpadłyśmy na pomysł wspólnego pierniczenia . Zauroczyły nas pierniczki z witrażykami z bloga  Moje wypieki . Żadna z nas jeszcze takich nie robiła, a wyglądają po prostu bosko! Kiedy tylko Maggie mi je pokazała wiedziałam, że też w tym roku takie cudeńka zawisną u mnie na choince. Z tym wiszeniem jeszcze może być różnie - nie wiem(...)albo nie ma ich wcale... Zbyt czasochłonne wydaje mi się kombinowanie. Dlatego uprzedzam - dziurki na wstążkę powinny być spore, inaczej czeka Was bardzo żmudna praca... Poza tymi drobnymi niedogodnościami, pierniczki są super! Nie bardzo twarde, choć leżakowanie, chociażby tygodniowe, dobrze im robi. Trochę rosną w piekarniku, więc nie należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miękkie pierniczki z serkiem mascarpone 40

Dziś pierwszogrudniowy, prosty i szybki przepis na pierniczki.  Gotowe od razu po upieczeniu, by umilać kolejne, grudniowe dni. Przepis troszkę odbiega od tradycyjnych,  bo ciasto przygotowane jest z dodatkiem serka mascarpone. Śmietankowy, słodki i bardzo tłusty serek sprawia,  że struktura pierniczków jest wyjątkowo miękka, delikatna. Koniecznym jest dodatek orzechów - są bardzo wyczuwalne  w ciasteczkach(...)główna zaleta. Z podanych proporcji upieczecie około 20 - 25 całkiem sporych pierniczków, znaczna ich część zniknie jeszcze ciepła - gwarantuję. Wracam właśnie z uroczystego otwarcia jarmarku świątecznego w moim mieście.  Zapachy, światła, radość dzieciaków wygrywających  w konkursach kalendarze adwentowe. Ludzie z kolorowymi, pachnącymi piernikiem kubkami w dłoniach. Chłód grudniowego już wieczoru - ogrzany tą atmosferą. Poczułam znów wyjątkowość tego okresu

Kronika Piekarnika
Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu 65

Pierniczki toruńskie to pyszne, bardzo aromatyczne ciasteczka świąteczne, które są puszyste i mięciutkie od razu po upieczeniu, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie je wcześniej przed świętami, to raczej nie dotrwają do Bożego Narodzenia, gdyż kuszą swoim korzennym zapachem już z daleka. Ciasto na pierniki jest bezproblemowe do przygotowania, łatwo się zagniata, wałkuje i wykrawa. Pierniczki(...)upieczeniu oblać polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je przyozdobić lukrem, bądź zostawić bez żadnych dodatków.   Składniki na pierniczki toruńskie (około 50 sztuk): 350 g mąki pszennej typ 500 (2 i 2/3 szklanki) 150 g mąki żytniej (1 i 1/3 szklanki) 120 g miodu np. lipowego (5 łyżek) 120 g cukru (nieco ponad pół szklanki) 50 g masła

e-PrzepisyKulinarne
Miękkie pierniczki – idealne od razu do jedzenia 78

Wasze dzieci też nie lubią czekać? Tradycyjne pierniczki zazwyczaj potrzebują czasu, aby zmięknąć. Dziś przedstawiam takie, które można jeść natychmiast i tę miękkość utrzymują. Po za tym nie mają kosmicznych ilości cukru i miodu, dlatego to nieco lżejsza opcja. Ich sekretem jest dodatek śmietany i nieco grubsze wałkowanie. Po za tym te miękkie pierniczki są prze – sma – czne(...)przez ok. 3 tygodnie – pod warunkiem, że będziemy je trzymać szczelnie zamknięte (ja dodaję jeszcze kawałek skórki od pomarańczy do pojemnika – pięknie wtedy pachną!). Nie są to pierniczki, które mają idealnie gładką powierzchnię – wg mnie nie nadają się do tradycyjnego, misternego lukrowania wzorami. Oczywiście warto je polukrować w całości (sok z cytryny + cukier puder) albo zanurzyć

Poezja smaku
Nocne pierniczki z nadzieniem i glazurą 86

Cofnijmy się lekko w czasie i przypomnijmy sobie przepis na pierniczki. Zdaję sobie sprawę, że szybko pewnie nie upieczemy ich ponownie ale jak już tu będzie z pewnością nam się przyda. Pierniczki, gdyż o nich właśnie mowa, miękkie, puszyste i leciutkie. A w środku z nadzieniem i glazurą. Wszystko znajdziecie w tym wpisie. Zapraszam! A jeśli(...)brakuje cierpliwości do tych pięknych ozdób i cudownie polukrowanych pierniczków mam dla was przepis na glazurę czekoladową. Ona i lukier do pierniczków są dla mnie wybawieniem. Pierniczki wyglądają pięknie i są przepyszne. Składniki na ok 60 pierniczków z nadzieniem: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczny przekładaniec z piernikami, wiśniami i czekoladą 107

Magda Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się opszeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych(...)30ml do rozpuszczenia czekolady 60g mlecznej czekolady 250g serka mascarpone łyżeczka esencji waniliowej 450g mrożonych wiśni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty kilka cienkich pierniczków do ozdobienia 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Zaczynamy od przygotowania wiśni – przekładamy je do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy

Smaczna Strona
Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej 1272

Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam!     Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml

Blog z Apetytem
Świąteczne aromatyczne pierniczki 68

Świąteczne aromatyczne pierniczki na naturalnym miodzie. Smakują najlepiej kiedy zmiękną. Pięknie zapakowane są ciekawym pomysłem na własnoręcznie wykonany podarunek dla bliskich. Prezentują się przeuroczo jako ozdoby choinkowe. Składniki szklanka miodu około 4 szklanki mąki tortowej 150 g masła 3 jaja 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier(...)miski ani do dłoni, jeśli się klei, dodajemy więcej mąki). Stolnicę oraz wałek podsypujemy mąką. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy ulubione kształty pierniczków i jesteśmy gotowi do układani ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (Pamiętaj aby zachować odstępy! Pierniczki urosną). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180[°C] i pieczemy około 12 minut

CityTaste - Przepisy
Szybki piernik – najlepszy przepis na ostatnią chwilę 588

wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Jego słodkość przełamują lekko kwaskowe powidła śliwkowe. Przepis na szybki piernik dla zabieganych Wigilia i święta Bożego Narodzenia to okazja do przygotowywania rozmaitych pierników i pierniczków . Wielu z Was nie wyobraża sobie tych świąt bez tradycyjnego, dojrzewającego piernika staropolskiego . Jeśli jednak nie zdążyliście zrobić klasycznego piernika (albo stwierdziliście, że nie macie na to miejsca w lodówce(...)równoważą słodkość ciasta. Możecie jednak modyfikować ten przepis i do przełożenia piernika użyć np. gęstej konfitury morelowej, porzeczkowej lub malinowej. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na święta Bożego Narodzenia: Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę Pepparkakor – szwedzkie pierniczki Drukuj Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

Na-talerzu.pl