pierniczki - 3557 przepisów (strona:28/238)

Świąteczny przekładaniec z piernikami, wiśniami i czekoladą 31

Magda Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się opszeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych(...)30ml do rozpuszczenia czekolady 60g mlecznej czekolady 250g serka mascarpone łyżeczka esencji waniliowej 450g mrożonych wiśni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty kilka cienkich pierniczków do ozdobienia 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Zaczynamy od przygotowania wiśni – przekładamy je do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy

Smaczna Strona
Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej 1091

Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam!     Składniki: 0,5kg mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie łyżki przyprawy(...)całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml

Blog z Apetytem
Świąteczne aromatyczne pierniczki 17

Świąteczne aromatyczne pierniczki na naturalnym miodzie. Smakują najlepiej kiedy zmiękną. Pięknie zapakowane są ciekawym pomysłem na własnoręcznie wykonany podarunek dla bliskich. Prezentują się przeuroczo jako ozdoby choinkowe. Składniki szklanka miodu około 4 szklanki mąki tortowej 150 g masła 3 jaja 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier(...)miski ani do dłoni, jeśli się klei, dodajemy więcej mąki). Stolnicę oraz wałek podsypujemy mąką. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy ulubione kształty pierniczków i jesteśmy gotowi do układani ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (Pamiętaj aby zachować odstępy! Pierniczki urosną). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180[°C] i pieczemy około 12 minut

CityTaste - Przepisy
Szybki piernik – najlepszy przepis na ostatnią chwilę 531

wyraźnie wyczuwalną nutą miodu. Jego słodkość przełamują lekko kwaskowe powidła śliwkowe. Przepis na szybki piernik dla zabieganych Wigilia i święta Bożego Narodzenia to okazja do przygotowywania rozmaitych pierników i pierniczków . Wielu z Was nie wyobraża sobie tych świąt bez tradycyjnego, dojrzewającego piernika staropolskiego . Jeśli jednak nie zdążyliście zrobić klasycznego piernika (albo stwierdziliście, że nie macie na to miejsca w lodówce(...)równoważą słodkość ciasta. Możecie jednak modyfikować ten przepis i do przełożenia piernika użyć np. gęstej konfitury morelowej, porzeczkowej lub malinowej. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na święta Bożego Narodzenia: Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę Pepparkakor – szwedzkie pierniczki Drukuj Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

Na-talerzu.pl
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 53

Świat! Zadomawiam się.  Pierwszy kojący zapach przypraw korzennych  uniósł się w kuchni, niedawno wypełnionej pyłem. Intensywny, wyrazisty, ciepły, dobrze znany. Wróciłam do ulubionego przepisu na pierniczki. Pomimo okoliczności absolutnie nowych, smak ten sam. Pierniczki zimowe, przedświąteczne, miękkie w środku.  Nie wymagają wałkowania i foremek,  bo pieczone w formie nadziewanych kuleczek.  Gotowe do jedzenia zaraz(...)upieczeniu - ciasto nie wymaga leżakowania. Idealna propozycja na finał przygotowań przedświątecznych. Dobrze znów do Was wrócić, jak dobrze. Częstujcie się i bliskich swych pierniczkami. Na powitanie :) Składniki: ( proporcje na około 30 sztuk ) 5 łyżek miodu - polecam jasny, akacjowy lub lipowy 6 łyżeczek cukru białego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego, wystudzonego masła 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania

Kronika Piekarnika
Pierniczki korzenne z pomarańczą 57

Korzenne pierniczki ze skórką pomarańczy, oblane pomarańczowym lukrem i obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką. Coś dla miłośników pomarańczy i świątecznych, intensywnych aromatów. Pierniczki smakują wyjątkowo pomarańczowo! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki korzenne z pomarańczową skórką i lukrem pomarańczowym 5 od 22 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 70 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie(...)zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa. Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką, rozwałkuj na grubość 5 mm. Świątecznymi foremkami wykrawaj ozdobne kształty pierniczków. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni, przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce. LUKIER I DEKORACJA Do miseczki przesyp

ProstePesto.pl
Pierniczki chrupiące 68

Czas czytania: 2 min Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można jeść od razu po upieczeniu , nie wymagają leżakowania. Ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące i należy je umieścić w lodówce lub zamrażalniku, żeby porządnie stwardniało, będzie się łatwiej wałkowało. Ciasto koniecznie trzeba rozwałkować bardzo(...)cieniutko 1 mm nie grubsze! Zbyt grubo rozwałkowane ciasto da grube i twarde pierniczki, a nie o to nam chodzi. Właściwa grubość ciasta zapewni Wam wspaniałe chrupiące pierniczki, pamiętajcie o tym! Smak ciasteczek jest wspaniały oczywiście piernikowy, ale z dodatkową przyjemnie piekącą nutką chilli . Jeszcze zdążycie je przygotować, smacznego. Print Pierniczki chrupiące .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Miętowe pierniczki 100

Wspaniałe pierniczki! Jeżeli komuś pierniczki kojarzą się jako suche, ciężkie ciasteczka – te takie nie są. Dodatek mięty i ich okrągła forma bardzo przypadły mi do gustu. Są pyszne i nawet z lekka orzeźwiające. Lukier miętowy dodatkowo podkreśla ich smak. Ja jestem z nich baaardzo zadowolona. Jestem ciekawa ilu z Was zdecyduje się upiec je sobie na Święta Pierniczki: 130g(...)papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i kroplami miętowym. Powstałym lukrem dekorujemy ciepłe jeszcze pierniczki wykonując esy-floresy, lub pokrywamy nim wierzch pierniczków w całości. Źródło

Smaki Na Talerzu
PIERNICZKI PRZEPIS II – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 71

drugi już sprawdzony przepis na pierniczki. Ciasteczka można zrobić nawet dzień przed Wigilią i będą super mięciutkie. U nas i tym razem nie uchowały się nawet dwa dni, więc muszę na nowo je przygotować. Także chyba to najlepszy dowód na to, jakie dobre są te pierniki :) Składniki na około 50 pierniczków(...)należy dodawać dodatkowo mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm – nie mniej - podsypując je małą ilością mąki , tak aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrawać różne kształty pierniczków według swoich potrzeb. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, czy rodzaju

Calzonella.com
Świąteczne pierniczki 109

tradycji stała się zadość oto moje świąteczne pierniczki 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲 Piekę je każdego roku przed świętami i wydawało mi się,że mój stary niezawodny przepis jest doskonały i najlepszy póki w zeszłym roku nie odkryłam tego. Pierniczki wychodzą mięciutkie od pierwszych chwil po wyjęciu z piekarnika do ostatniego zdjętego z choinki.   1 kg mąki pszennej (użyłam szymanowskiej(...)być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin (ja zrobiłam ciasto wieczorem a następnego dnia dopiero koło południa piekłam pierniczki). Gotowe schłodzone ciasto będzie zwarte i łatwe w wałkowaniu. Należy podzielić je na kilka części i kolejno wałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm podsypując niewielką ilością mąki.  Foremkami wykrawać

Kolorowa kuchnia Elki
Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! 98

Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu (choć osobiście uważam, że najlepiej smakują od drugiego dnia). W smaku i wyglądzie są inne niż nasze, polskie pierniczki. Przygotowywane są na miodzie bez dodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową(...)spłaszczamy za pomocą wilgotnej łyżki *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut *** *** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący *** *** Pierniczki polewamy lukrem

Blog z Apetytem
Pierniczki 68

Święta coraz bliżej. Nie mogę się doczekać kiedy będę piec ciasteczka z moim synkiem. W tym roku podjadał i "pomagał". Sama pierniczki piekę od kilku lat, więc i zdążyłam przetestować kilkanaście przepisów.  Pierniczki z wcześniejszych lat. Przepis to pierniczki jak alpejskie.  Mięciutkie, pachnące, idealne. Robię z połowy porcji i tak wychodzi ok. 60 sztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane(...)witrażykami, z glazurą czekoladową i w iem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany

Na moim talerzu
Domowe pierniczki 89

nadal spotykamy się od czasu do czasu, by wspólnie przygotować coś dobrego… i przy okazji poplotkować? Uwielbiam to! ? W zeszłym tygodniu urządziłyśmy sobie pieczenie świątecznych pierniczków – efekt widzicie na załączonych fotkach Niektóre z tych ciasteczek staną się ozdobą na świątecznej choince… niektóre wylądują na świątecznym stole… a niektóre już zostały zjedzone? Pierniczki to świetny pomysł(...)przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto podziel na pół, następnie każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy. Foremkami wykrawaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1-1,5 cm od siebie. Piecz ok. 10-15 minut (w zależności od grubości) w temp. 180 stopni

Kulinarne S.O.S.