barszcz - 3622 przepisów (strona:28/242)

Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 229

barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znalezć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja! Składniki -uszka z kapustą(...)grzybami   Iglotex -garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz  ZAKWAS TU -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -maggi do smaku -sól i pieprz do smaku Najpierw uszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz ukraiński 231

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% .  W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem

Gospodyni Miejska
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 137

Naszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi  czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie(...)dokładnie przecedzamy zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelewamy do czystych butelek i szczelnie zamykamy. W lodówce możemy przechowywać go przez kilka miesięcy. Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor. Własny domowy barszcz bez sztucznych dodatków - radość pani domu a i uśmiech na twarzy gości murowany

Basia w kuchni
Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki 51

Zbliża się wiosna, dlatego trzeba zrobić czyszczenie. Mrożenie botwinki to obowiązkowa pozycja w zadaniach wiosenno-letnich. Dzięki temu w zimie kiedy tylko najdzie mnie ochota mogę mieć mój ulubiony barszcz.  Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki  1,2 litra bulionu (u mnie zrobiony jak zwykle z moich domowych kostek rosołowych ) mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża - pęczek(...)Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.  Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.  Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Barszcz „Ukraiński” 73

votes ) Barszcz „Ukraiński” Uwielbiam wszelakie barszcze, żurki i inne kwasiorki Moja familia niestety już tak elastyczna nie bywa więc zdarza się że na coś kręcą nosem lub nawet okiem nie chcą rzucić. Nie dotyczy to oczywiście barszczu ukraińskiego on bezapelacyjnie zawsze jest przyjmowany z entuzjazmem. Nie będę się tu jakoś szczególnie rozwodzić nad tą pyszną zupą, gdyż większość(...)ugotowaną fasolę, dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Warto przed dorzuceniem warzyw obrać mięso z kości ułatwi to nakładanie Serwuj na gorąco z kleksem śmietany. Smacznego!   Artykuł Barszcz „Ukraiński” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Barszcz czerwony 47

Taki barszcz czerwony jadam tylko w święta. Podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami jest po prostu wyśmienity. Obok zupy grzybowej jest to moja ulubiona świąteczna potrawa. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony Składniki 1 kg buraków 2 litry wody 2 dkg (garść) suszonych grzybów leśnych 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 3 goździki 4 ząbki czosnku(...)odstawiamy na 2 godziny. Przecedzamy przez gazę. Dodajemy sól, sok z cytryny, majeranek i kwas buraczany . Cytrynę i kwas (wg uznania). Podgrzewamy całość około 20 minut uważając, żeby barszcz się nie zagotował, ponieważ straci kolor. Podajemy z uszkami lub pasztecikami. Artykuł Barszcz czerwony pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Barszcz kresowy. Właśnie taki robiła nasza babcia. PRZEPIS 59

barszcz to smak dzieciństwa, właśnie tak najczęściej przygotowywała go nasza babcia pochodząca ze wschodniej Polski. Na pewno wam też posmakuje. Przepis na barszcz kresowy Składniki: porcja rosołowa (np. skrzydło z indyka albo kilka skrzydełek z kurczaka, może też być kość wołowa), 2 cebule, 4 średnie buraki, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 200 ml śmietany 18 proc., ziele angielskie, liście laurowe(...)Śmietanę wymieszaj w miseczce z chochelką zupy, następnie wlej do garnka i zagotuj. Zupę dopraw, jeśli trzeba. Podawaj z łyżką utłuczonych ziemniaków i świeżym koperkiem. Rada: czasem babcia do barszczu podawała też kawałki ugotowanych jajek. Do zupy możesz też dodać oddzielone od kości mięso, na którym gotował się bulion. Artykuł Barszcz kresowy. Właśnie taki robiła nasza babcia. PRZEPIS pochodzi

Kulinarna Polska
Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu 66

votes ) Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu Zakwas buraczany z nutka chrzanu, daje niesamowity barszcz. Dzięki niemu ta zupa wkracza w trzeci wymiar, ma głęboki aromat i jest po prostu obłędna. Do tego wszystkiego jest tez bardzo zdrowa. Sam zakwas można tez pić, bez gotowania. Ta kiszonka ma całe mnóstwo witamin i mikroelementów, zdrowa tak że aż trudno(...)dokręcamy i wstawiamy, najlepiej w woreczkach, które obronią półki przed wyciekiem, do spiżarki. Taki zakwas u mnie stoi nawet dwa lata, im dłużej tym bardziej kwaśny i aromatyczny, a barszcz lepszy Używamy wedle potrzeb Smacznego !   Artykuł Zakwas buraczany na barszcz czerwony z nutką chrzanu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 113

Święta coraz bliżej, a ty ciągle nie nastawiłeś buraków na zakwas? Spokojnie, jeszcze przed Wigilią będziesz miał cały słój wspaniałej esencji do przygotowania najlepszego barszczu na świecie. Mamy dla was kilka sprawdzonych sposobów na przyśpieszenie procesu fermentacji. Potrzebujesz: dobrej jakości buraki, najlepiej małe, czosnek (kupujemy polski w warzywniaku), sól, liście laurowe, ziele angielskie, duży słój lub naczynie kamionkowe – (stalowe(...)sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować, ale to zbyteczny trud. Aby przyśpieszyć kiszenie barszczu: Buraki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu szybko wypuszczą sok. Z tego samego powodu przekrój wzdłuż ząbki czosnku. Lubimy, gdy zakwas jest nim mocno nasycony. Dlatego używamy jednej główki

Kulinarna Polska
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 386

plasterki buraki. Gotujemy przez ok 10 minut. Dorzucamy do barszczyku dwa pokrojone na plasterki ząbki czosnku i 2 łyżeczki octu. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut Dorzucamy do barszczu śmietanę. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut. Dorzucamy do barszczu liść laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz

KUCHNIA POLSKA
Biały barszcz 90

Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka, u mnie 500 ml barszczu białego z butelki opcjonalnie: śmietana 18% Przygotowanie: Mięso myję, układam w garnku razem z obraną i przygotowaną włoszczyzną, zalewam zimną wodą, dodaję liście i ziele, zagotowuję. Zbieram szumowiny, przykręcam

Zasmakuj Kuchni
Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 107

Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny Zakwas bywa różny , w zależności od tego z jakiej mąki go zrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek(...)zdrowe , wspomagają układ odpornościowy i pracę jelit , no i oczywiście są także super smaczne oraz mega łatwe do wykonania Składniki na 1 litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l barszczu białego ) : 1 słoik o pojemności 1 litra 5 czubatych, łyżek mąki pszennej typu 2000 lub 1850 1/2 główki czosnku 10 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta

Ogrodnik w podróży
Zalewajka 135

Składniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie wlać barszcz biały z butelki i dodać podsmażoną cebulę. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 5 minut. W międzyczasie zahartować śmietanę. Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać 2 chochle gorącej zupy

Gospodyni Miejska
Paszteciki z kapustą i grzybami 361

oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat, po mroźnym spacerze zjeść ciepłego pasztecika i popić go gorącym barszczem. Pycha! Przepis na idealny barszcz na zakwasie znajdziecie na blogu. Zajmijmy(...)sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczemy aż będą złote. Jak ktoś nie lubi barszczu, to paszteciki doskonale smakują z zupą grzybową, rosołem albo solo. Smacznego! Post Paszteciki z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
ekspresowy czerwony barszczyk 267

składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do ugotowanego rosołu wlewamy koncentrat czerwonego barszczu. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryn, czosnkiem, goździkami. Podajemy na ciepło np. z kapuśniaczkami, pasztecikami

Domowy Smak Jedzenia