barszcz - 3622 przepisów (strona:27/242)

Zakwas buraczany 132

Już jest najwyższy czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Barszcz na naturalnym zakwasie to jest coś Buraki dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoika lub glinianego garnka. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać, wrzucić do buraków. Zalać buraki letnią przegotowaną wodą. Na górę położyć kromkę razoego chleba, wsypać łyżeczkę soli na każdy dolany(...)gazę. Uzyskamy czysty klarowny zakwas. Wlać zakwas do butelek i szczelnie zamknąć. Teraz już wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas można przechowywać kilka miesięcy. Taki zakwas dodajemy do ugotowanego barszczu, już nie gotujemy bo barszcz straci kolor. Wesołych Świąt

Kuchnia Pokoleń
Barszcz biały 137

Ostatnio ugotowałam barszcz biały, taki jak gotuje się w domu rodzinnym mojego męża. Aromatyczny barszczyk, z sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe(...)kiełbasy i gotujemy kilka minut. Kiedy kiełbasy będą już ugotowane wyławiamy je. Mięso i kiełbasę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wywaru. Następnie do wywaru z mięsem wlewamy barszcz biały i całość gotujemy przez 10 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie". Smacznego

paapilotkaa
Barszcz z królika 168

Pamiętam jak moje córki były małe to taki barszcz z królika jadaliśmy bez przerwy. Wujo hodował króliki i ciągle nam jakiegoś podrzucił. Teraz zatęskniłam za takim barszczem, zakupiłam tuszkę z królika, mięso do pasztetu i pierożków a cały korpus użyłam na barszcz. Taki barszcz jest pyszny, aromatyczny o lekko słodkawym posmaku, zachęcam do gotowania. Barszcz z królika. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz Czerwony 149

Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję(...)niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy

Mama Gotuje
Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię 156

Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa łyżka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 kulek pieprzu sól ocet cukier Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą , dodać kostkę rosołową , pietruszkę , czosnek , liść(...)laurowy , pieprz , ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru . Od razu dodać również 2 łyżki octu . Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post

Za drzwiami kuchni
Zakwas z buraków 140

Zakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas. Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób(...)zlać przez sito. Powinien być dość gęsty i mieć piękną, rubinową barwę. W szklanej, najlepiej ciemnej butelce można przechowywać go w lodówce ok. 2 tygodni. Na duży garnek barszczu wystarczy jedna szklanka zakwasu

W SMAK
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 482

Dobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz(...)przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli barszcz ma być czysty i podawany w filiżankach, należy przelać go przez sito, by pozbyć się buraków. Nie trzeba tego robić w przypadku zupy podawanej w talerzu

W SMAK
Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie 192

wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, ze taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił . W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla  zakwasu z kiszonych buraków , dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam(...)wyszło pysznie.   Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki  soku (zakwasu) z buraków 700 g surowych buraków 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka   domowej warzywnej pasty bulionowej  lub  bulionowej pasty mięsnej sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz biały do bagietki 139

Barszcz biały jest idealnym ciepłym posiłkiem, który możemy podać zarówno na obiad jak i na śniadanie. Takie śniadanko jadałam jako dziecko i teraz podaję je mojej córeczce, która zajada się takim barszczykiem z uśmiechem. Myślę że podanie go z bagietką jest świetnym połączeniem.  Barszcz biały do bagietki SKŁADNIKI: 1,5 l wody 2 kiełbaski cieniutkie np cielęce(...)białego barszczu – zaczynu (z czosnkiem )  1 łyżka mąki pszennej liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól 2 jajka 200 ml śmietany pieprz bagietka bądź bułka paryska szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do smaku soli, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Kiełbaski kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka i zagotowujemy. W miseczce fyrtamy zaczyn z mąką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz czerwony- najlepszy 187

Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w  swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru(...)dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą

Krakowskie smaki Ani
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 153

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy

Pyry na Gaz
BARSZCZ KISZONY 114

macie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz(...)wierzchu układamy kromkę chleba.  Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Na wierzchu utworzy się kożuch, który delikatnie ściągamy i przecedzamy barszcz. Tak przygotowany przechowujemy w lodówce

Kuchnia w opałach
Barszcz z czerwoną fasolką 180

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi jednak, że nic straconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny(...)Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi być zabielany. A już za chwilę będzie botwinka. W przepisie wystarczy tylko podmienić ją z burakami :) Czytaj więcej

bistro mama
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 246

barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znalezć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja! Składniki -uszka z kapustą(...)grzybami   Iglotex -garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz  ZAKWAS TU -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -maggi do smaku -sól i pieprz do smaku Najpierw uszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć na kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz ukraiński 255

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% .  W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem

Gospodyni Miejska