barszcz - 3622 przepisów (strona:23/242)

Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 134

mnie to znak, że należy nastawić zakwas z buraków. Nie jestem jakimś wyjątkowym kulinarnym ortodoksem ale nie wyobrażam sobie świat z barszczem na bazie kupnego zakwasu.   Przy wielu okazjach staram się w kuchni iść na skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi(...)święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem

kuron.com.pl
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI 110

Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...   Składniki(...)wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy z mąką i zabielamy barszcz. Koperek myjemy, drobno siekamy i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Odcedzamy i tłuczemy

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1430

Czas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka(...)małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny i wszystko gotujemy jeszcze około 20- 30 minut, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany barszcz przecedzamy.   Artykuł Barszcz wigilijny bez zakwasu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 201

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście(...)kucharka, to inny przepis. A Wy jak robicie swój zakwas na świąteczny barszcz? Składniki – na 3 litrowy słój: buraczki – ilość określam na „oko”, po przekrojeniu na ćwiartki mają zająć 3/4 słoja 2 główki czosnku (i tu ilość zależy od preferencji smakowych) 6 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) 4 większe liście laurowe (u mnie Skworcu) przegotowana

Słodkie okruszki
Zakwas na biały barszcz 122

już ostatnia chwila na przygotowanie zakwasu. Chyba, że wolimy kupować gotowy w sklepie lub żurek czy barszcz biały gotować na bazie proszku z torebki (brrrr...). Ja od dawna nie używam proszkowych dań, często jednak kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta(...)powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej pracy, ale pomyślcie o własnym zdrowiu. Czym różni się zakwas na biały barszcz od zakwasu na żurek?   Oba zakwasy różnią się rodzajem mąki, na bazie której je przygotowujemy. Zawsze jest to mąka razowa, lecz w przypadku białego barszczu - pszenna, a w przypadku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony 140

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego(...)Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną. Barszcz czerwony SMACZNEGO

peggiwkuchni
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 228

Barszcz biały i żur. Obie podstawy tych zup – zakwasy – możecie przygotować sami, w domowej kuchni, bez żadnych wymyślnych narzędzi, trudnych do zdobycia produktów i nawet nie mając żadnych kulinarnych umiejętności. Po co kupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych(...)wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej na wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem

Karo in the Kitchen
Barszcz śledziowy 205

niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam. Składniki: - filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy) - gęsta śmietana 18% - 1 – 2 cebule(...)odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy

mojewypiekiinietylko
Świąteczny barszczyk 158

Barszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)ugotowanie rosołu. :) A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu !  Składniki (na ok. 10 małych porcji): duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki) 1,5 kg buraków woda pozostała z gotowania grzybów (na uszka) kilka grzybów 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sproszkowany majeranek sól i pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę i buraki

Zakręcony Widelec
Zupy 270 najlepszych przepisów Małgorzata Caprari – recenzja 86

Dzięki niej pomysłów na zupę nigdy wam nie zabraknie.  Książka Małgorzaty Caprari jest pełna najróżniejszych, pysznych przepisów. Szukacie przepisu na tradycyjny krupnik, grzybową, ogórkową, a może wolicie kwasówki, barszcze, chłodniki czy zupy owocowe? Tu bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy zerknąć na spis treści: WSTĘP – tu znajdziemy kilka słów o podstawach jakimi są przyprawy i buliony(...)Kurczakówka po gdańsku, Polewka sołtysa KRUPNIKI, np. Krupnik oleśnicki, Krupnik sopocki ZUPY RYBNE, np. Warszawska zupa łososiowa, Śledziowa zupa wigilijna ŻURKI I KWASÓWKI, np. Żurek podlaski, Warszawska kwaśnica BARSZCZE, np. Barszcz mazowiecki, Barszcz prałata GRZYBOWE, np. Elegancki krem pieczarkowy, Grzybowa białostocka, Czeska kulajda POMIDOROWE, np. Pomidorowa pieczona OGÓRKOWE, np. Ogórkowa podkowiańska, Tradycyjna ogórkowa KAPUŚNIAKI, np. Chłopska zupa lubelska GROCHOWE, FASOLOWE

Słodkie okruszki