śledź - 8118 przepisów (strona:23/542)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 131

Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam(...)również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie po chłopsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała

Kulinarne Przeboje
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie 175

Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki(...)śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz   Przygotowanie Śledzie moczymy kilka

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie w sosie musztardowym 154

zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój(...)aromat. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem 463

Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem ze zdjęcia zrobiłam w zeszłym roku na Wigilię, ale nie było czasu aby wstawić przepis i zdjęcia na blogu. Tak dobrych marynowanych śledzi nie zrobiłam jeszcze nigdy, a pracy przy nich nie było w zasadzie wcale. Wystarczyło tylko pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę(...)Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne, będą każdemu smakować. Zostało jeszcze trochę czasu, aby przygotować marynowaną paprykę z mojego przepisu, a potem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 236

portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku(...)wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę

Karo in the Kitchen
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 238

Śledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok tak pięknego, obłędnie pachnącego różowego słoiczka. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból(...)Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet

Karo in the Kitchen
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I PIETRUSZKĄ! 200

Niezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym! SKŁADNIKI: - 10 filetów śledzi - 2 jabłka szara reneta - 150 ml śmietany 18% - 150 ml jogurtu greckiego - pietruszka Śledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli. Kroimy na kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą. Marynujemy w lodówce przez noc. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Śledzie ze śliwkami 161

Składniki: 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 400 g śledzi typu matias 2 nieduże cebule pieprz ziołowy olej Sposób przygotowania: 1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski. 2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki. 3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. 4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po podlasku 700

śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi(...)przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego. *Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami

Kolizje Smaków
Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem 166

śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w oleju i pomidorach 162

koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy tak by były dokładanie zanurzone w przygotowanej zalewie pomidorowo- cebulowej. Przepis dostałam od Renatki, ale widziałam już gdzieś na blogach pod nazwą "śledzi kaszubskich". Jak zawał tak zwał, śledzie są naprawdę świetne w smaku, polecam :) Najlepsze na drugi dzień. Mogą być

Proste Potrawy
Śledzie pomorskie 13

dziś ponownie śledzie. Plany miałam nieco inne, ale zdjęcie wegańskich śledzi mi nie do końca wyszło, dlatego publikuję przepis na śledzie, które jednak ryby przypominają. W weekend zrobię ponownie te wegańskie, machnę porządne zdjęcie i w przyszłym tygodniu wrzucę przepis na bloga. Śledzie pomorskie. Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne, ale to nie mój pomysł. Wydaje mi się, że spokojnie(...)można te śledzie nazwać „po kaszubsku”. Są w nich rodzynki, cebula i koncentrat pomidorowy. Inna sprawa, że Pomorze to przecież Kaszuby, więc ostatecznie i tak wychodzi na to samo. Przepis na śledzie pomorskie znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej (nieznacznie go jednak zmieniłam, dodałam np. ocet, którego w przepisie nie było). Chociaż ten przepis jest tak popularny

Kardamonovy
ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ (keto, LCHF, redukcja) 119

ocen) Śledzie z jabłkiem i cebulą to kolejna klasyczna potrawa, którą przygotowuję nie tylko na Wigilię i Święta, ale też na co dzień. Połączenie czerwonej cebuli i jabłka daje fantastyczny efekt finalny. Ilość jogurtu bądź zamiennie śmietany należy dobrać wedle własnych upodobań oraz dopasowując, a także wliczając do indywidulanego makro. Szybkie i niezwykle łatwe do przygotowania spodobają się tym, którzy(...)lubią długo stać w kuchni. Jeśli podobnie jak ja lubicie śledzie, to polecam też inne moje przepisy:  śledzie pod tłustą pierzynką ,  śledzie po kaszubsku ,  śledzie curry ,  śledzie w porach ,  śledzie korzenne ,  śledzie w czerwonej kapuście ,  śledzie faszerowane kapustą kiszoną ,  kolorowe śledzie z papryką Składniki – śledzie z jabłkiem i cebulą

Ola la LCHF
Śledzie czosnkowe z majerankiem 190

Śledzie albo się lubi albo nie. A ponieważ my należymy do tej pierwszej grupy, dlatego śledzi nie może zabraknąć u mnie na wigilijnym stole. Z tej okazji przygotowuję je na kilka różnych sposobów. Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na śledzie czosnkowe z majerankiem. Przepis na nie jest bardzo prosty, a śledzie czosnkowe z majerankiem robi się szybko. Plusem tego dania(...)jest również to, że tak przygotowane śledzie możemy (a raczej powinniśmy) przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce kilka dni. Dlatego należy zrobić je odpowiednio szybciej przed planowanym podaniem. W przepisie na śledzie czosnkowe z majerankiem są również ogórki kiszone, ale jeżeli ktoś takowych nie ma to można je pominąć. Ja miałam ogórki kiszone z własnej spiżarni, dlatego postanowiłam dodać

Danka Pichci
Śledzie po cygańsku 45

Sprawdzony przepis na pyszne śledzie po cygańsku w sosie słodko – kwaśnym. Aromatyczne śledzie z miodem, czosnkiem i porem, które idealnie sprawdzą się na świąteczny stół i nie tylko! Śledź marynowany po cygańsku, to doskonała przekąska, do przygotowania której wystarczy kilka prostych składników. Dobrze doprawiona, z wyrazistymi przyprawami, które podkręcają smak. W niektórych przepisach do śledzi po cygańsku dodawane(...)marynowane pieczarki oraz rodzynki. Naszym zdaniem w tej potrawie jest już tak wiele smaków, że nie ma potrzeby, aby uzupełniać ją dodatkowymi składnikami. Oprócz cebuli, do śledzia po cygańsku polecamy dodać też kawałek pora, który wprowadzi do tej przekąski nieco warzywnej ostrości oraz świetnie połączy się z pozostałymi dodatkami. Jak zawsze zrezygnowaliśmy natomiast z sosu na bazie ketchupu. Używamy

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania