śledziami bywa różnie. Jedni je uwielbiają, inni nie jedzą w ogóle, a niektórzy jedzą okazjonalnie, czyli głównie z okazji świąt lub imprez rodzinnych. Dla wielbicieli tych ryb są one dobre pod każdą postacią, a na Wigilię Bożonarodzeniową muszą być obowiązkowo. Jednym ze sposobów przygotowania śledzi na stół wigilijny są śledzie po żydowsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i na drugi(...)dzień po zrobieniu są gotowe do jedzenia, a w lodówce możemy je przechowywać przez kilka dni. Śledzie po żydowsku to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru i majeranku. Jeżeli ktoś lubi to te śledzie może przygotować z olejem lnianym. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię Bożego Narodzenia
Danka PichciTatar ze śledzia to propozycja dla wielbicieli tradycyjnego tatara z wołowiny oraz osób lubiących śledzie. Robi się go podobnie, jak tradycyjnego z tym, że głównym składnikiem są śledzie, a jajko dodajemy gotowane. Ja do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystałam własne przetwory, to znaczy ogórki konserwowe i grzybki marynowane. Śledzie doprawiłam ostrą musztardą dijon, ale może to być również musztarda łagodna(...)zależności od tego, jakie smaki preferujemy: łagodne czy ostrzejsze. Poszczególne składniki tatara ze śledzia układamy w obręczy metalowej. Jednak jeżeli ktoś takowej nie posiada to można pokrojone składniki wymieszać i nieduże porcje podawać w szklanych miseczkach lub na kromkach pieczywa. Tatar ze śledzia to pyszna i szybka do zrobienia przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu, a także na świątecznym
Danka PichciCzas czytania: 2 min Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę warto, bo są wyjątkowe. W sklepie oczywiście można dostać smaczne śledzie, ale zróbcie je choć raz sami, a zobaczycie różnicę. Domowe są przede wszystkim świeżutkie , aromatyczne, a w smaku dokładnie takie, jakie mają być(...)przyprawiacie swoje potrawy, więc muszą być najlepsze 🙂 Przepisów na śledzie po kaszubsku jest wiele i różnią się od siebie odrobinę dodatkami, choć baza pozostaje ta sama. Bazą jest olej, cebula i przecier pomidorowy dodatki, jakie można znaleźć w przepisach to suszone śliwki i rodzynki. Dziś przygotowałam najprostsze śledzie po kaszubsku, bo bez dodatku suszonych śliwek i rodzynek, ale jeśli
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Śledzik jest dobry na każdą okazję! Przed nami Sylwester i to jest bardzo dobra okazja, żeby wypróbować śledzie w pomidorach z dodatkiem rodzynek i cebuli. Poza wspomnianymi rodzynkami i sosem pomidorowym będzie potrzebny świeży imbir , który dodaje fajnego pikantnego smaku. Sos przygotowałam w nucie słodko kwaśnej z odrobinką pikanterii. Jestem przekonana, że śledzie w takim sosie(...)będą wam smakowały, ale oczywiście możecie doprawić go według własnego smaku. Możecie również zmienić ilość zaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy! Print Śledzie w pomidorach .wprm-recipe
SprawdzonaKuchnia.plWrapy ze śledziem to pomysł na szybki, zdrowy, dość lekki a jednocześnie sycący posiłek. Taki zdrowy fast food w domu. Sprawdzi się na obiad, ale tez na lunch czy kolację. Do tego przepisu możemy wykorzystać swój ulubiony sposób na przygotowanie śledzia, ale w przepisie znajdziecie sposób na śledzia w śmietanie. Do przygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej(...)sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony Jak zrobić wrapy ze śledziem: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli
Dorota SmakujeWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie po węgiersku z papryką i pieczarkami. Śledzie są bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 600 g solonych filetów śledziowych a’la matias 300 g papryki czerwonej 150 g ogórków konserwowych 200 g cebuli 250 g pieczarek około 100 g koncentratu pomidorowego około 7 łyżek ketchupu(...)odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki
Uwaga Babcia GotujeŚledź smażony to szybki i tani obiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką to jest(...)przez przypadek zgromadziłam w tej propozycji mało popularne produkty. Pospolity śledź, brukiew i marchewka to cudownie tanie produkty, z których naprawdę można wyczarować smaczny obiad. Ja smażę śledzie z podwójnej porcji. Resztę wykorzystuję do śledzi w zalewie octowej . Śledź smażony Składniki: 450 g świeżych śledzi 2 łyżki mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do przyprawienia Surówka z marchewki
codojedzeniaprzewracamy je na patelni żeby się nie porozpadały. Porcje sałatki ziemniaczanej rozkładamy na talerze, obok układamy świeżo usmażone śledzie. Zabieramy się za ostatni etap przygotowania, czyli sos. Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy(...)podważamy kręgosłup od miejsca ucięcia głowy i ciągniemy w kierunku ogona. Pyszna, świeża i lekka wiosenno-letnia wyżerka. Jeśli tylko uda Wam się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka
Karo in the Kitchenwłaśnie... Tu pojawia się problem. W okresie przedświątecznym na myśl o oleju od razu pojawia się, a może raczej nadpływa śledź. Niby nie ma tu nic złego, bo śledź w oleju według tego przepisu jest naprawdę dobry. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego doskonale łączy się ze śledziem, ponieważ kwasy omega-3 (zawarte(...)kolei jest wskazane dla zachowania równowagi przy świątecznym stole ;) Jednak, czy srebrny śledź, dzięki złotemu olejowi rzepakowemu spełni świąteczne życzenie jak złota rybka? Nie wiem, ale śledzie gorąco polecam. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (ok. 6 sztuk) 2 średnie cebule 2 cytryny ekologiczne (niepryskane) 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie
Pełny talerzŚledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe(...)wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki około 2 – 3cm. Do słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę cebuli (z zalewy) i tak aż słój będzie pełny (nie uciskamy warstw, jeśli zabraknie miejsca w słoju, bierzemy następny). Na koniec
Smakowy RajUwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą. rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnicukrem dodać drobno pokrojone umyte papryczki chilli zieloną i czerwoną z pestkami, dodać drobno pokrojoną cebulę wszystko dobrze wymieszać i dolać oliwy z oliwek tyle ile potrzeba do zakrycia śledzi schować do lodówki najlepiej na całą noc bardzo smaczne dla amatorów ostrości.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięŚledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, tym bardziej, że nie są drogie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandrysosie musztardowym. składniki: 500 g płatów śledziowych solonych 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 cebula czerwona do smaku pieprz kolorowy Śledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę
Monia miesza i gotujepomidorowego 50 ml przecieru pomidorowego 50 ml oleju Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki
Monia miesza i gotuje