chleb - 25827 przepisów (strona:32/1722)

Chleb pszenno-żytni na drożdżach 16

domu. Pomyślałam w sumie, że to dobry moment na jakieś eksperymenty i zaczęłam buszować po internecie. Długo nie musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach(...)chwilę po wyciągnięciu z piekarnika. Wyszedł spoko, ale bez wielkiego łał. Na drugi dzień okazało się jednak, że jest łał. Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Lubię ciemne, zbite chleby. Nie mówiąc już o dobrociach, jakimi jest napchany: otręby, siemię moje ulubione i słonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie 18

zakwasem chlebowym mam do czynienia gdzieś od roku. Moje pierwsze podejścia wynikały głównie z ciekawości. Jak wygląda „opieka” (tak tak) nad nim, jak upiec z nim chleb. I od razu wspomnę, że nie stworzyłam go sobie od początku, tylko kupiłam przez internet od babeczki, która zbiera kasę na koci dom tymczasowy, sprzedając właśnie swój zakwas (na żur także(...)jakieś dwa miesiące, zużyłam go do końca i o nim zapomniałam. No i jakiś miesiąc temu musiałam do niego wrócić. Teraz w tygodniu muszę piec około dwóch bochenków chleba żytniego na zakwasie. Przez kolejne 6-8 miesięcy, może i rok. Od czasu do czasu kupuję tego typu pieczywo także w sklepach, ale samo pieczenie jest tak przyjemne, że nie widzę

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 20

pewno. Od dłuższego czasu nie musimy w domu rezygnować z mąki pszennej, drożdży i cukru, to znaczy mój mąż nie musi. I to spowodowało, że zaczęłam eksperymentować z chlebami. A z mąki takiej, siakiej, mieszane, z drożdżami, z drożdżami i zakwasem. I każdy chleb był smaczny, ale to nie było to. I parę dni temu postanowiłam wrócić do pieczenia chleba(...)który My mógł jeść na diecie, tak o, na próbę. I wiecie co? Oboje stwierdziliśmy, że żaden inny chleb tak nam nie smakuje, jak właśnie ten. Dzisiejszy jest z dwóch rodzajów mąki żytniej: 2000 i 720. Ten, który mój mąż jadł na diecie był z jedynie z mąki 2000 i był równie pyszny. Cudowne jest to, że taki domowy chleb

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 36

pewno. Od dłuższego czasu nie musimy w domu rezygnować z mąki pszennej, drożdży i cukru, to znaczy mój mąż nie musi. I to spowodowało, że zaczęłam eksperymentować z chlebami. A z mąki takiej, siakiej, mieszane, z drożdżami, z drożdżami i zakwasem. I każdy chleb był smaczny, ale to nie było to. I parę dni temu postanowiłam wrócić do pieczenia chleba(...)który My mógł jeść na diecie, tak o, na próbę. I wiecie co? Oboje stwierdziliśmy, że żaden inny chleb tak nam nie smakuje, jak właśnie ten. Dzisiejszy jest z dwóch rodzajów mąki żytniej: 2000 i 720. Ten, który mój mąż jadł na diecie był z jedynie z mąki 2000 i był równie pyszny. Cudowne jest to, że taki domowy chleb

Kardamonovy
Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 71

Pieczenie chleba wciąga, a pieczenie na zakwasie wciąga z podwójną siłą. Zakwas to taki domownik, który też potrzebuje ciepła (najlepiej ok 24stC), jedzenia (nie jest wymagający w tej kwestii - mąka i woda jemu wystarczą), sprawdzenia jak się ma, czy nie skwaśniał albo nie przeszedł na złą stronę mocy. Moje poranki zaczynają się zazwyczaj od zaglądania do słoików, ważenia, mieszania, karmienia(...)później mamy chleb:) Ostatnio pokusiłam się o upieczenie chleba tostowego na zakwasie. I powiem śmiało, że się da i efekt jest bardzo satysfakcjonujący. Chleb wyszedł miękki, aromatyczny, długo zachowywał świeżość i nawet 3 dnia wciąż był miękki. Jeszcze ciepły zajadaliśmy z masłem, na drugi dzień miękisz stal się bardziej kruszący się podczas krojenia, ale wciąż miękki. I jak nazwa wskazuje

Obiad gotowy
Zupa z czerstwego chleba 57

Zupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa jest nie tylko polską specjalnością, podobną zupę o nazwie pancotto (co dosłownie oznacza gotowany chleb) zjesz we Włoszech. To jedno z najstarszych dań kuchni chłopskiej,  które przetrwało do dziś w niemal niezmienionej formie(...)Również  ribolitta - toskańska zupa z fasoli ma w swoim składzie czerstwy chleb. Najważniejszym składnikiem zupy chlebowej jest chleb. Powinien być dobrej jakości, w miarę możliwości bez konserwantów. Możesz wykorzystać zwykły pszenny chleb, bułkę wrocławską, bagietkę lub skorzystać z przepisu na włoski chleb ciabatta . Chleb nie musi być wysuszony na kamień, ale powinien być już czerstwy, kilkudniowy, jednak bez śladów

Cztery Fajery
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej 111

Chleb z kaszy gryczanej to wypiek, który nie wymaga wielu czynności w trakcie przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Jeśli chcesz zrobić domowy chleb bezglutenowy, ale nie lubisz zagniatać ciasta ani nie masz ręki do zakwasu, to ten przepis jest dla Ciebie! Pieczenie chleba w domu nie uchodzi za czynność łatwą, choć według mnie niesłusznie. Wszystko bowiem zależy od przepisu, z jakiego(...)skorzystamy. Od upieczenia tradycyjnego chleba jeszcze większą trudność przysparza wypiek chleba bezglutenowego. Mąki pozbawione glutenu, który odpowiada za elastyczność w cieście są dosyć suche i uzyskanie wilgotnego miąższu wymaga użycia pewnych „nawilżających” dodatków, z których ja preferuję ziemniaki. Mój przepis na taki chleb bezglutenowy z dodatkiem ziemniaków znajdziecie tutaj. Jeśli chodzi o mąkę gryczaną, to sytuacja wygląda zupełnie

Wiszniówka
Chleb wiejski na zakwasie żytnim 69

Wiejski, tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie żytnim. Pachnący chleb, długo zachowujący świeżość. Sprężyste wnętrze i chrupiąca skorupka. Połączenie mąki pszennej i pełnoziarnistej. Drukuj Chleb czeski na zakwasie żytnim 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Średnie Ilość 1 bochenek Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 260 kcal Wiejski chleb własnego wypieku na prawdziwym zakwasie żytnim. Chleb(...)łyżeczka soli DODATKOWO 1 małe jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu 1 łyżka maku Sposób przygotowania: ZAKWAS ŻYTNI Słoik z zakwasem żytnim wyjmij przed planowanym pieczeniem chleba i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny. Dokarm zakwas połową szklanki letniej wody i połową szklanki mąki, po czym odczekaj kolejne 3 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy

ProstePesto.pl
Chleb na drożdżach codzienny w foremce 92

Chleb na drożdżach codzienny w foremce Chleb na drożdżach codzienny w foremce. Chleb na drożdżach codzienny, czemu taka nazwa ? Od kilku tygodni jemy tylko ten chleb, usiłowałam zmienić na kupny w piekarni. Kupiłam, ale rodzina zapytała a ten codzienny to kiedy zrobisz ? No i cóż było robić trzeba było chleb z piekarni wstawić do zamrażarki. Na całe szczęście ten chleb(...)jest prosty w przygotowaniu. Dlaczego ? bo całą w sumie pracę wykonuje mikser . No to zaczynamy   Chleb na drożdżach codzienny w foremce ( na 2 chleby – chcesz jeden wszystkie składniki podziel przez pół ) 20 gram drożdży 1200 gram mąki 600 ml wody ledwo ciepłej 1 łyżka soli zioła – jakie lubisz * około 2 łyżek 1 łyżeczka cukru   Bierzemy miseczkę

Kuchnia na wzgórzu
Jak mrozić chleb 95

mrozić chleb? by był smaczny po odmrożeniu, by był zdrowy, by zachował swoje walory smakowe i dobrą strukturę. Zebrałam dla was kilka prostych wskazówek w temacie, tworząc swego rodzaju poradnik kulinarny – wpisy tego typu bardzo lubicie. W obecnej sytuacji w jakiej się znajdujemy nie możemy pozwolić sobie na codzienny, poranny spacer do piekarni po świeże bułeczki. Jeśli wybieramy się(...)zakupy najlepiej zrobić zapas pieczywa na jak najdłuższy czas (jeśli tylko mamy możliwość pojemnej zamrażarki). Jeśli sami wypiekacie chleb czy bułeczki – przygotowanie od razu większej ilości i zamrożenie jest bardziej oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. JAK MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy

Dorota Smakuje
Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 91

dziś wiadomo, że chleb na zakwasie, to najsmaczniejszy i najzdrowszy chleb. A gdy jeszcze upieczemy go sami  w domu, to radość i przyjemność jest jeszcze większa.  Dziś chciałam Wam pokazać, że upieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Tym razem jest to chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku, najlepiej żeliwnym. Natomiast jeśli takowego nie posiadacie(...)wykorzystajcie po prostu naczynie  żaroodporne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie   Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami   Razowy chleb wieloziarnisty

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pytlowy 125

Kamienny chleb Na oknie bochen chleba leżał napoczęty, Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty. Szedł drogą głodny. Staje. Prosi gospodyni: "Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni. Jestem głodny, od wczoraj bez chleba i wody". "A cóż to, czy chleb piekę dla czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy(...)chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga. Był to rok 2011. Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej

Leśny Zakątek
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 151

Małe ciemne chlebki przyprószone jakby od niechcenia mąką, pieczone na liściach tataraku o wadze 400g w cenie 6 PLN. Stoisko pod chmurką. Chleby nie są pakowane w żadną folię i na dodatek sprzedaje je sympatyczna pani. Maleńkie dziurki o zbitym miąższu, słodkim posmaku, pachnący delikatnie kminkiem, z cienką i miękką skórką. Chleb można kroić w bardzo cieniutkie kromki i jest(...)długo świeży. Jednym słowem znakomity! To chlebek o wdzięcznej nazwie Ajeru:). Właśnie ten niepozorny mały, okrągły bochenek zwrócił moją uwagę. Chleby litewskie wypiekane w kamiennym piecu. Receptura pochodzi z XII wieku i jest dla mnie ale chyba nie tylko dla mnie po prostu niedostępna:). Kupując co jakiś czas ten mały bochenek, postanowiłam spróbować swoich sił wiedząc tylko tyle, że chleb

Leśny Zakątek
Chleb pszenno żytni z jogurtem 163

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, otręby, zrobić wgłębienie. Wlać jogurt, wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, miska musi być przykryta(...)ściereczką. Jak już ciasto wyrośnie zagnieść ciasto jeszcze raz, ale już tylko chwilkę. Uformować bochenek chleba lub włożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec tak długo aż chleb się zarumieni. Chleb z automatu do chleba – włożyć wszystkie składniki chleba do maszyny. Nastawić

Kuchnia Pokoleń