mączka chleba świętojańskiego jest szkodliwa? Czy mączka chleba świętojańskiego jest szkodliwa? W ostatnich latach mączka chleba świętojańskiego zyskała na popularności wśród osób poszukujących zdrowych alternatyw dla tradycyjnych produktów zbożowych. Jednakże, istnieje wiele kontrowersji dotyczących jej wpływu na zdrowie człowieka. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tematowi i zbadamy, czy mączka chleba świętojańskiego jest rzeczywiście szkodliwa. Co to jest mączka(...)chleba świętojańskiego? Mączka chleba świętojańskiego jest produktem otrzymywanym z mielonych ziaren chleba świętojańskiego, który jest odmianą pszenicy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. Jest również wolna od glutenu, co czyni ją atrakcyjną opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Korzyści zdrowotne mączki chleba świętojańskiego Mączka chleba świętojańskiego jest bogata w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania
Żyję by jeśćSkoro wracam powoli do siebie, od razu siadam na bloga i piszę dla Was nowy post. Nie miałam zbyt dużego wyboru, jeżeli chodzi o przepis, zabieram się więc za chleb. Chyba jeden z moich ulubionych. Pod kątem smaku i sposobu wykonania. Robi się go w mig, jest przepyszny, nie kruszy się. A właśnie, a propos tego ostatniego. Od przynajmniej roku(...)większość chlebów robię w ten sam sposób. Te same proporcje, czas i temperatura pieczenia, zmieniam tylko czasami zakwas na drożdże. I czytając w internecie różne przepisy na chleby, postanowiłam zmienić nieco proporcje, zmniejszając ilość wody, zwiększając mąki (nie wiem w sumie po co, po co, po co, po co?). No nie, nie o to mi chodziło. Chleb wyszedł za bardzo
KardamonovyDziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi. Parę tygodni temu wspominałam Wam o książce, którą sobie kupiłam i ten dzisiejszy przepis jej właśnie z niej. „Chleb” Jeffrey’a Hamelmana. Kiedy w końcu miałam ją przed sobą i zobaczyłam w jakiej formie jest ta książka, złapałam się za głowę(...)parą, to znaczy na pewno, ale na pierwszy strzał chciałam wypróbować mojej metody. Pierwszy przepis, który wpadł mi w oko to właśnie ten dzisiejszy. Specjalnie chciałam zacząć od chleba na suchych drożdżach, bo jest po prostu najłatwiejszy. Dodatkowo mogę do woli teraz używać mojego prezentu urodzinowego, który jest wprost stworzony do wyrabiania ciast. Zresztą jak go dostałam, od razu wiedziałam
KardamonovyChleb z 2015r. pieczony u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Autorka przepisu piekła ten chleb w miesiącu marcu. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat tak nam pasuje. To idealny przykład, aby zerknąć(...)ciasta właściwego w 24 godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie a nawet / w dni upalne / po 8 godzinach? Świat na pewno się nie zawali ale chleb nie będzie taki, jakiego oczekujemy. „Usypiające” kultury bakterii w zakwasie będą potrzebować więcej czasu, aby ponownie zacząć pracę z większą ilością mąki i odpowiednio spulchnić ciasto właściwe. Ciasto właściwe będzie
Leśny ZakątekWegański chleb bez mąki. To najlepszy przepis na chleb wegański , który nie zawiera nabiału , jajek , nie zawiera także drożdży i jest bardzo pożywny i smaczny! Ten chleb jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera nasiona , pestki, orzechy , płatki owsiane . Chlebek jest delikatnie chrupiący i idealnie nadaje się na kanapki . Warto wiedzieć, że chleb jest łatwy do zrobienia, składa się z prostych składników(...)miski z suchymi składnikami. Mieszamy bardzo dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta
Zdrowy Styl JoannyChleb rozmarynowy z czosnkiem. Ten łatwy, chrupiący chleb rozmarynowy z czosnkiem nie wymaga miksera, wystarczy zmieszać składniki i odstawić na kilkanaście godzin. Chleb posiada cudownie złocistobrązowa skórkę na zewnątrz i miękką konsystencję w środku. Jest tak samo dobry ( jak nie lepszy ) niż chleb z piekarni. Chleb rozmarynowy wygląda i pachnie jakby pochodził z piekarni rzemieślniczej, a to sprawia, że czujemy(...)Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 szklanki mąki do wypieku chleba – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu – ¾ łyżeczki pieprzu – sól – ½ łyżeczki drożdży sypkich – 1 ½ szklanki ciepłej wody – mąka ziemniaczana do posypania Do dużej miski wsypujemy mąkę
Zdrowy Styl JoannyChleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na drożdżach jest idealny dla początkujących wypiekaczy chleba . Nic nie przebije zapachu świeżego chleba prosto z piekarnika, prawda? Domowy chleb pszenny stanie się naszym ulubionym pieczywem , do którego będziemy wracać często. Chlebek idealnie komponuje się(...)dżemem , pastą jest znakomitym dodatkiem do obiadu a kanapka z nim to czysta przyjemność jedzenia. Ten chleb jest naprawdę pyszny! Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na pyszny chleb pszenny z ziołami , czosnkiem i ziarnem, to pomysł na doskonałe domowe pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy(...)przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia świetna propozycja dla tych, którzy szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę. Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się z delikatnymi serkami. Nam bardzo smakuje
Kuchnia Na WypasieChleb ze śliwkami jest prostszy niż myślisz. W sam raz na śniadanie czy też kolację. Was też ogarnęła mania wypiekania chleba? W czasie kwarantanny jest to nie tylko świetny sposób na zrobienie czegoś pysznego i ograniczenie częstotliwości wychodzenia do sklepu. To także świetny sposób na zabicie czasu. W końcu każdy domowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać(...)kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik. Osobiście uwielbiam chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym lub garnku
okolicepalnika.plBardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 „Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się(...)serialu, z genialnymi rolami Ireny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest
Niedzielny kucharzBardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 „Czy jest suchy chleb dla konia?” – pamiętacie starszawego jegomościa, który pojawiał się(...)serialu, z genialnymi rolami Krystyny Kwiatkowskiej i Aliny Janowskiej? Kto nie pamięta, albo w ogóle nie słyszał, musi koniecznie obejrzeć serial, bo to perełka polskiej sztuki filomowej. Wracając do chleba, dokarmianie koni czerstwym pieczywem to w sumie dobry patent na recykling, zgodny z duchem zero waste. Są też jednak inne sposoby na powtórne zużycie starego chleba, a wśród nich jest
Niedzielny kucharzjakiegoś czasu próbuje piec domowy chleb, raz wychodzi lepiej, raz gorzej - różnie to jest. ale to przecież praktyka czyni mistrza, czyż nie prawda? Od kiedy w moje ręce wpadła książka CHLEB - techniki wypieku, przepisy, wskazówki - JEFFREYA HAMELMANA domowy chleb na moim stole gości coraz częściej. Aby ogarnąć wszystkie porady i wskazówki które znajdują się w książce(...)nazwanej biblią chleba potrzeba naprawdę sporo czasu. Auto opisuje wszystko dokładnie i ze szczegółami a każdy przepis jest dopracowany. Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej znajdziemy opis wszystkich składników które będą potrzebne do wypieku chleba. Np. jakiej mąki używać, jak ją przechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane
Radość kipiąca uśmiechem.momentu jak zrobiłam swój pierwszy chleb na zakwasie żytnim, co było okupione rozpaczą, bólem i zamęczaniem wszystkich dookoła, postanowiłam być piekarką doskonałą. Dwa lata później uczę się dalej piec, z różnym skutkiem. Raz wychodzą piękne i cudowne bochny pachnącego chleba, mięciutkie bułeczki i idealne bajgle. Innym razem pociski armatnie, dyski idealne do rzucania na olimpiadzie lub wytwory, których nawet drób(...)komfortowo było. Czytam fora, literaturę fachową, rwę włosy z głowy i mdleję z radości za każdym razem, kiedy z pieca wyjdzie piękny bochen. Niech ktoś mi powie, że pieczenie chleba jest nudne i nie dostarcza emocji. Ostatnio postanowiłam zagłębić temat chlebów pszennych. Kupiłam mąkę, uzbroiłam się w wiedzę i postawiłam zakwas pszenny, który elegancko wystawił mi środkowy palec i szlag
ladykitchenChleby bananowe są smaczne i czasem bardziej przypominają słodkie ciasto niż chleb. Mają też dużo węglowodanów i raczej mało białka. Pomyślałem – czy da się zrobić chleb bananowy, który nie jest taki słodki i ma więcej białka? Tak powstał chleb paleo bananowo-fasolowy . Przepis na chleb paleo bananowy z fasolą – bezglutenowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów(...)piecz w 180° przez około 45-55 minut , aż do suchego patyczka. Gotowe! Prawda, że proste? Daj chlebu ostygnąć i oddać wilgoć, a potem – smacznego! Ten chleb nie jest za słodki, ale mi wyjątkowo smakował. Miejsce roślin strączkowych w diecie paleo jest dyskusyjne. Choć nie jest to najzdrowsze pożywienie, to wiele z nich dopuszczamy w rozsądnych ilościach
PaleoSMAKMagiczny chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Przepis na chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji(...)kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej dla cierpliwych Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika. Po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego cudowny aromat rozszedł się po całej kuchni. Eksperyment
Book of spellsStruan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina piekła chleb o nazwie Struan Micheil, który był wykonywany ze wszystkich różnych ziaren zbóż zebranych w ciągu roku. Najstarsza córka, pod czujnym okiem matki, wypiekała chleby - duże Struany dla społeczności(...)były błogosławione podczas pierwszej porannej mszy, a następnie w ich imieniu rozdawane ubogim. Wszyscy wtedy intonowali podziękowanie do św. Michała, strażnika żniwiarzy, i dziękowali Bogu za jego obecne błogosławieństwo. Chleb spopularyzował, czy też wydobył zza światów Peter Reinhart w książce z 1994 roku, pod tytułem „Sacramental Magic in a Small-Town Cafe – Recipes and Stories from Brother Juniper’s Cafe
Grahamka, weka i kajzerkadużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi się, że chleb czasami mi nie wyjdzie tak jak trzeba. Pieczenia chleba do długa szkoła, a moja trwa już pięć lat. Każdy nowy rodzaj chleba wymaga dopracowania, bo chociaż wzoruję się na innych przepisach czy poradach(...)jednak nigdy nie wykorzystuję ich tak do końca w oryginalnej postaci. Pieczenie chleba to sztuka, która w dużej mierze zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Najlepsza jest mąka ta wysokoproteinowa, mielona kamieniem. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna i chociaż mój przepis na chleb w pełni satysfakcjonuje mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb
codojedzeniaMarcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej robił chleb z prażoną mąką. Gdy robi się to pierwszy raz, nie wiadomo za bardzo, jak długo prażyć tę mąkę. Moja rada jest taka - praż tak długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić(...)mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka
Grahamka, weka i kajzerkaChleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;) Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem(...)wchłonięta, zdejmował garnek z ognia i pozostawiał pod przykryciem, aby ryż trochę przestygł. Od czasu poznania Takashiego gotuję ryż tylko w ten sposób i zawsze jest ugotowany rewlacyjnie. Formowanie chleba zaprezentowane w tym przepisie nie jest obligatoryjne. Możesz uformować jak chcesz. Możesz uformować podłużny bhochenek w foremce, tak jak to zastosowałem w przepisie na czekoladowy Tang Zhong . Możesz zrobić rolki
Grahamka, weka i kajzerkadawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi(...)słodyczy,także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami,a chleb z nia upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni.Bardzo polecam Składniki na dużą keksówkę: 250 g surowej marchewki/2 szt. 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym trzeba(...)dobrze wyrosnąć przed wstawieniem do piekarnika. Wstawienie naczynia z wrzącą wodą spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. To pyszny i prosty chlebek z bardzo elastycznym miąższem i moimi ulubionymi oliwkami Chleb z oliwkami Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej chlebowej 2 gramy świeżych drożdży (u mnie szczypta suchych) 300 ml wody 1 łyżka
UgotujmyTo.plsądzę, żeby trzeba było namawiać do pieczenia chleba kogoś kto choć raz sam jakiś upiekł… Jeśli natomiast ktoś jeszcze chleba nie piekł to polecam przepisy na proste chlebki -żeby się nie zniechęcić – takie jak https://ugotujmyto.pl/przepis-na-szybki-chleb/ czy https://ugotujmyto.pl/domowy-chleb-z-orzechami-i-rozmarynem/ albo dzisiejszy chleb orzechowy. Wszystkie bardzo proste do przygotowania i wyjątkowe w smaku. Ten dzisiejszy chlebek orzechowy(...)idealnie łączy się z każdym rodzajem sera albo tylko z masełkiem. Do tego wspaniale pachnie! Jedyna wada tego chleba orzechowego to to, że niestety bochenki wychodzą małe… Ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz… Chleb orzechowy Składniki: 500 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant) 10 g soli (2 łyżeczki) 50 g oliwy
UgotujmyTo.plDzisiaj zapraszam Was na chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji . Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski , tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim(...)zakwasem i może uda się Wam znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy. Chleb pszenno-orkiszowy Składniki: 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane) 130 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ok. 4 szklanki wody
UgotujmyTo.plHardcorowy bo... Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści. Podstawowy przepis to: 200 g zakwasu 320 g wody 500 g mąki(...)ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta
Z butelką mleczka w tlebędzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki(...)skórki. Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się zapiekł. Skórka będzie wtedy błyszcząca. Bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy chleby z blaszek. Gotowy, pachnący, chrupiący
Maminek kulinarnydawna za mną chodzi prawdziwy chleb razowy na zakwasie. W obecnych czasach często chleb razowy udaję razowego, jak pytam czy razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor razowego dodane jest kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle(...)mąka wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi - - naoliwiłam i posypałam płatkami - przykrywam
Basia w kuchniMoja rodzinka ostatnio pokochała chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów(...)jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłam 720 ) 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody
Basia w kuchniMamy rok 2014 a w piekarniach ciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie(...)łyżki) jak go zrobić klik - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy go na 14-16 godzin. Ja robię to wieczorem i około południa następnego dnia zaczynam robić chleb MIESZANIE mąka żytnia chlebowa 272 g (2 1/2 szklanki) mąka chlebowa 318 g woda 417 g (1 7/8 szklanki) sól 17 g (2 łyżeczki) zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia
Basia w kuchniDzisiaj zrobimy i pojemy włoskiego chlebka. Chleba popularnego w Monfalcone w prowincji Friuli Wenecja Julijska. Tam spożywa się dość duże ilości ziaren, jeśli chodzi o chleb. Wynika to z tego, iż Monfalcone położone jest na granicy ze Słowenią – mieszkałam tam trzy lata, na Słowenię miałam rzut beretem. A Słoweńcy jak my, kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie(...)mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA . Ale po kolei . Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWO Składniki -375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA pszennej typ 500 -260 g mieszanki
Z Kuchni Do Kuchninasion słonecznika 8 suszonych pomidorów 15 czarnych oliwek odrobina nasion słonecznika Do maszyny wkładamy kolejno wymienione składniki, oprócz siemienia lnianego, nasion słonecznika, suszonych pomidorów i oliwek. Ustawiamy na maszynie: chleb razowy, skórka mocno wypieczona oraz 1000 gram czyli całkowita waga chleba i włączamy maszynę. Kiedy pojawi się napis ADD (mniej więcej po ponad godzinie) należy dodać siemię lniane, nasiona słonecznika(...)pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwki w całości. Tuż przed pieczeniem (czyli kilkadziesiąt minut później) chleb należy posypać nasionami słonecznika. Po upieczeniu otrzymujemy pyszny, miękki chleb. Jeżeli nie posiadamy maszyny do pieczenia chleba zaczynamy od zrobienia rozczynu (z części mąki, drożdży, cukru i najlepiej mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia- konsystencja gęstej śmietany. Następnie dodajemy resztę mąki, resztę wody
Mango PapajaJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn(...)wykładamy ściereczką, oprószamy ją mąką i układamy na niej bochenek złączeniami do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce, według oryginalnego przepisu, na 3 godziny. Mój chleb wyrastał ponad 6 godzin i mogłabym go zostawić na dłużej, gdyby nie to, że zastała mnie północ :-). Mimo aktywnego zakwasu wyrastanie szło mu bardzo
Kulinarne przygody GatityChleb z maszyny to o tyle fajna sprawa, że wszystko wrzucamy w odpowiedniej kolejności i gotowe. Wystarczy tylko czekać. Banalna sprawa ale przepis podam, bo wiem jak namęczyłam się by znaleźć przepis na chleb z maszyny w Internecie. Jakaś katorga. Nie wspominając o chlebie razowym lub z dodatkami. A ten chleb był przepyszny. Był... bo już dawno zniknął(...)szklanka) 400 gram mąki razowej/chlebowej pszennej typ 1850 20 gram świeżych drożdży 50 gram suszonych śliwek Do maszyny wszystko wrzucamy w podanej kolejność- oprócz śliwek. Masę chleba ustawiamy na 1000 gram, skórka średnio wypieczona, tryb: pieczywo razowe. Po godzinie (kiedy na wyświetlaczu pojawi się napis ADD) dodajemy śliwki i wyciągamy mieszadła. Po kilka godzinach (zazwyczaj należy odczekać jeszcze
Mango Papajaprzepis na zawijany chleb z przecierem pomidorowym i cheddarem jest świetnym pomysłem jako chleb do grilla! Chleb idealnie będzie pasować do grillowanych dań i lekkich grillowych sałatek. Chlebek przygotujesz w bardzo prosty sposób. Należy wyrobić ciasto na chleb, a wyrośnięte rozwałkować i posmarować pastą przygotowaną z przecieru pomidorowego, soli, wędzonej papryki, czosnku granulowanego, oregano i masła. Całość posypujemy jeszcze startym(...)cheddarem i zawijamy – najpierw jak roladę, a później przekrawamy wzdłuż i tworzymy wianek. Gotowy chleb jest niezwykle aromatyczny i smakuje znakomicie! Dokładne proporcje składników i przepis na pomidorowy chleb do grilla znajdziesz poniżej. Przepis na chleb do grilla Pomidorowy zawijany chleb z cheddarem Blog Via Gusto Ten przepis na zawijany chleb z przecierem pomidorowym i cheddarem jest świetnym pomysłem
Via GustoChleb bez mąki to pomysł na oryginalny chleb , który przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy ze swojej diety wykluczyli jakąkolwiek mąkę. Podstawą tego prostego chleba są warzywa z puszki a konkretnie rzecz ujmując zielony groszek oraz biała fasola . Po odlaniu każdego z warzyw z zalewy, dodaję do nich jajka, mleko w proszku , sodę, proszek do pieczenia oraz sól, po czym(...)całość miksuję. Do tak przygotowanej masy na chleb wsypuję pestki dyni, mieszam, wlewam do keksówki i piekę na złoty kolor. Ten wilgotny chleb bez mąki podać można posmarowany masłem, ulubioną pastą kanapkową a także wykorzystać jako podstawę kanapek. Poniżej kilka propozycji na pasty, które smakują fantastycznie rozsmarowanie na tymże pieczywie. z pomidorów, nerkowca i bazylii z zielonej soczewicy z białego
MeCooksChleb pszenny z naczynia żaroodpornego to przepis na domowe i smaczne pieczywo przygotowane z kilku składników. Jest to chleb zrobiony na drożdżach instant, więc nie będzie wymagał od nas przygotowania rozczynu z drożdży świeżych. Większość pieczonych przeze mnie chlebów, jest robionych właśnie na drożdżach suszonych. Z tego przepisu możemy przygotować nie tylko chleb, ale również bułki, ciasto na pizzę(...)bagietki. Jest to niezastąpiony przepis na słone wypieki drożdżowe. Piekę chlebek w naczyniu żaroodpornym, które stwarza warunki jeszcze bardziej zbliżone do prawdziwego pieca. Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, przepis jest bardzo prosty. Schowany do torebki foliowej będzie świeży jeszcze przez kolejne 2-3 dni. Przeczytajcie przepis do końca, bo podpowiem Wam jak piec chleb w naczyniu żaroodpornym, aby wyszedł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świecie ma tyle odmian, ilu jest ludzi, którzy ją przyrządzają. Z serem i szynką, z sałatą i pomidorem lub w wariacji meksykańskiej z fasolą i kukurydzą – wszystkie łączy użycie chleba i dodatków, które po prostu smakują. Czy coś tak banalnego mogłoby stać się gwiazdą w Internecie? Oczywiście i właśnie to stało się z tostomletem – kanapką, która łączy w sobie chleb(...)jajochlebki? Teraz czas na tostomlety czyli kanapkę, która robi furorę na Instagramie. Szybkie śniadanie, pożywne i efektowne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka rozmiar M 1łyżka mleka 2% 2kromki chleba tostowego pszennego 2plasterki żółtego sera 2plasterki wędliny 2plasterki pomidora szczypta soli i pieprzu masło do posmarowania chleba masło lub olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka rozbełtać
ProstePesto.plCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba:) Składniki na zaczyn; 50 g wody w temperaturze pokojowej 75 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej razowej Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin. Ciasto właściwe; gotowy zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plPieczenie chleba wciąga - najpierw zaczynałam od drożdżowych, później poznawałam tajniki prowadzenia zakwasu i tak mijają kolejne lata wypiekania domowego pieczywa. I mimo tych lat, nauki i wiedzy o pieczywie na zakwasie lubię wracać do pieczywa na drożdżach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Leśny zakątek , lecz u mnie mąkę orkiszową zamieniłam na pszenną chlebową, ponieważ orkiszowej najzwyczajniej w świecie(...)akurat w domu już nie miałam. Jest to taki przepis i taki chleb, który idealnie nadaje się na początek przygody z wypiekaniem własnego chleba. Pieczenie w naczyniu nie daje nam formy, musi być nawet większe niż chleb i ciasto nie powinno dotykać brzegów naczynia - ale rozgrzane naczynie daje kopa do rośnięcia chleba, zobaczcie jak się ładnie otworzył. W naczyniu piekę
Kocham..lubię..gotuję..Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną. Na blogu zaprezentowałam już ponad 20 przepisów na chleby(...)zakwasie, tyleż samo przepisów na domowe pieczywo i chleby na drożdżach oraz chleby bez użycia drożdży i zakwasu. Najwyższy już czas na jeden z najważniejszych przepisów - domowy zakwas na chleb. Wielu z Was długo zwleka z upieczeniem pierwszego bochenka chleba właśnie z powodu braku zakwasu. Powszechnie uważa się, że to to trudne, albo na pewno się nie uda. Nie bójcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie(...)zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”. Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej? Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem
BlendmanWitam Serdecznie Dzisiaj pokaże jak przygotować domowy chleb wiejski na zaczynie poolish .Pomimo tego że przygotowanie chleba wymaga odrobinę czasu to smak i jakość chleba to rekompensuje . Przepis pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z moimi małymi modyfikacjami . Książkę kupiłam dzięki Pani Bożence która prowadzi bloga " Smakowe Kubki " i jest specjalistką od pieczenia wspaniałego chleba. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie(...)chleb o wadze około 850 g na zaczyn poolish: 300 g mąki pszennej typ 650 300 ml ciepłej wody 1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki ) do ciasta : 300 g mąki pszennej typ 650 110 ml ciepłej wody 3 g drożdży instant 12 g soli mąka do podsypania około 3 łyżek Foremka
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam Serdecznie Tym razem upiekłam chleb domowy mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 630 g na zaczyn : 230 g mąki pszennej typ 650 140 ml ciepłej wody 5 g soli 1 g drożdży instant ( około(...)woreczek do nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam Serdecznie Kolejny chleb domowy w moim wykonaniu :) tym razem z płatkami owsianymi i miodem . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700 g 340 g mąka pszenna typ 650 114 g mąka pszenna razowa typ 1850 75 g płatki(...)podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowaniem Chleba domowego z płatkami owsianymi i miodem Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Do miski wsypuję płatki
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam Serdecznie Propozycja na kolejny pyszny domowy chlebek tym razem niemiecki zwany farmerskim , wykonanie jest bardzo proste i nie wymagające dużo czasu . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g 400 g mąki pszennej typ 650 60 g mąki(...)naturalnego 1 łyżeczka cukru 2 g drożdży instant mąka do podsypania folia spożywcza foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania: chleba domowego farmerskiego https://www.youtube.com/watch?v=ZzRxAMZAeHY Przygotowanie : Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta
Uwaga Babcia Piecze Chlebprzepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany ze znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia . Jeżeli ma ktoś(...)pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb. składniki 340 g zakwasu żytniego 190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120g mąki pszennej typ 550 120g mąki pszennej o wyższym typie około 240 g letniej wody około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy
Stare Garydopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż(...)Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare Garyprostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam(...)oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka
UgotujmyTo.plPrzygotowanie tego efektownego chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj) o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego) 2 kulki mozzarelli garść czarnych oliwek(...)mogą być zielone) szczypiorek WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ostrym nożem natnij bochenek chleba od góry w kostkę, aż do brzegów, ale uważaj, aby chleb się nie rozpadł. Miękkim masłem nasmaruj wewnątrz dokładnie wszystkie nacięte ścianki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i wsyp ją równomierni do nacięć w chlebie. Oliwki pokrój w krążki i powciskaj
Słodko-Słony Świat IlonyChleby drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. 700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej) 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży(...)łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta. Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. Nagrzewam piekarnik
Z butelką mleczka w tleJest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka(...)niego bochenek. Obsypujemy dość obficie mąką. Zostawiamy na kolejną godzinę żeby podrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy
Z butelką mleczka w tlenastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć. Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam(...)taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska... Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie(...)jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała. Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem(...)Nigdy nie próbowałam takiego cuda, stwierdziłam więc, że warto byłoby się zmierzyć z zagadnieniem. W książce Brød: 100 lækre opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce. Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze(...)urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba... Damy radę ( grunt to optymizm ). Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą. Przepis znalazłam w Br ø d: 100 l æ kre opskrifter , i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyła i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...? Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając(...)ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta. Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku. Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie na pewno, że już kilka razy pojawiały się u mnie przepisy w akcji Wypiekanie na śniadanie . To taka akcja wspólnego, wirtualnego pieczenia chleba albo bułek, zorganizowana przez koleżanki blogerki na FB. Najczęściej korzystamy z wypróbowanych już przez różne osoby przepisów, pieczemy każdy u siebie w domu a potem wymieniamy się uwagami, wspomagamy radami i pokazujemy swoje dzieła. To bardzo(...)okazja do nauki. Żeby do naszego wspólnego pieczenia dołączyć wcale nie trzeba mieć bloga - wystarczy konto na FB. Tym razem jednak coś mnie strasznie wkurzyło i mimo, że chleb jakoś się udał to nie obyło się bez poważnych zgrzytów... Zobacz co jeszcze piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ! W miniony weekend zadaniem było upieczenie chleba orkiszowego z pomidorami
Smaczna PyzaMocno żytni, mocno razowy chleb „Rossisky". Drugi, po Borodinskim , który upiekłem wg przepisu Brytyjczyka Andrew Whitley'a . Przepis jest nieskomplikowany, a chleb łatwy do wykonania. Wystarczy bowiem zmieszać składniki, nawet zwykłą kopyścią, odczekać odpowiedni czas i upiec. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest porządny, dobrze pracujący zakwas. W końcowym efekcie otrzymujemy aromatyczny i smaczny chleb, o dobrze wyrośniętym, pięknie brązowym miękiszu(...)roku 1990 Whitley przebywał dwa tygodnie w Kostromie na Rosji. Gdziekolwiek by nie poszedł, częstowano go chlebem, nierzadko specjalnie pieczonym wg tradycyjnych receptur. W jednej z podkostromskich wiosek spędził koniec tygodnia, stara wieśniaczka zaprosiła go do swojej chaty, aby razem z nią mógł upiec prawdziwy, rosyjski chleb żytni na zakwasie. Przepis na ten chleb zabrał ze sobą, aby odtąd raczyć
Grahamka, weka i kajzerkaTrochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska(...)niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła. Upiekłam może nie najładniejszy chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez
Smaczna Pyza