chleb - 25628 przepisów (strona:26/1709)

Domowy zakwas na chleb - to proste 148

Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną. Na blogu zaprezentowałam już ponad 20 przepisów na chleby(...)zakwasie, tyleż samo przepisów na domowe pieczywo i chleby na drożdżach oraz chleby bez użycia drożdży i zakwasu. Najwyższy już czas na jeden z najważniejszych przepisów - domowy zakwas na chleb. Wielu z Was długo zwleka z upieczeniem pierwszego bochenka chleba właśnie z powodu braku zakwasu. Powszechnie uważa się, że to to trudne, albo na pewno się nie uda. Nie bójcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z kaszy gryczanej 105

Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie(...)zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”. Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej? Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem

Blendman
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 181

Witam Serdecznie Dzisiaj pokaże jak przygotować domowy chleb wiejski na zaczynie poolish .Pomimo tego że przygotowanie chleba wymaga odrobinę czasu to smak i jakość chleba to rekompensuje . Przepis pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z moimi małymi modyfikacjami . Książkę kupiłam dzięki Pani Bożence która prowadzi bloga " Smakowe Kubki " i jest specjalistką od pieczenia wspaniałego chleba. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie(...)chleb o wadze około 850 g na zaczyn poolish: 300 g mąki pszennej typ 650 300 ml ciepłej wody 1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki ) do ciasta : 300 g mąki pszennej typ 650 110 ml ciepłej wody 3 g drożdży instant 12 g soli mąka do podsypania około 3 łyżek Foremka

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 125

Witam Serdecznie Tym razem upiekłam chleb domowy mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 630 g na zaczyn : 230 g mąki pszennej typ 650 140 ml ciepłej wody 5 g soli 1 g drożdży instant ( około(...)woreczek do nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 167

Witam Serdecznie Kolejny chleb domowy w moim wykonaniu :) tym razem z płatkami owsianymi i miodem . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700 g 340 g mąka pszenna typ 650 114 g mąka pszenna razowa typ 1850 75 g płatki(...)podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowaniem Chleba domowego z płatkami owsianymi i miodem  Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Do miski wsypuję płatki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Farmerski na Drożdżach 185

Witam Serdecznie Propozycja na kolejny pyszny domowy chlebek tym razem niemiecki zwany farmerskim , wykonanie jest bardzo proste i nie wymagające dużo czasu . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g 400 g mąki pszennej typ 650 60 g mąki(...)naturalnego 1 łyżeczka cukru 2 g drożdży instant mąka do podsypania folia spożywcza foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania: chleba domowego farmerskiego  https://www.youtube.com/watch?v=ZzRxAMZAeHY Przygotowanie : Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 139

przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z  tego  przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany  ze znakomitej strony o pieczeniu chleba  Moja Piekarnia . Jeżeli ma ktoś(...)pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb. składniki 340 g zakwasu żytniego 190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120g mąki pszennej typ 550 120g mąki pszennej o wyższym typie około 240 g letniej wody około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 158

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały  dłużej niż(...)Nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.    Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

Stare Gary
Chleb serowy 98

prostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam(...)oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka

UgotujmyTo.pl
Chleb zapiekany z mozzarellą i oliwkami 322

Przygotowanie tego efektownego chleba jest banalnie proste! Wystarczy naciąć go w kratkę, nadziać mozzarellą i oliwkami, zapiec i gotowe! Pyszna, chrupiąca skórka, delikatny miąższ, rozpływająca się w ustach mozzarella i wyraziste oliwki stanowią doskonałą przystawkę do sałatek podczas kolacji ze znajomymi. Polecam! SKŁADNIKI: 1 bochenek chleba (dowolny rodzaj) o,5 kostki masła (użyłam ekologicznego) 2 kulki mozzarelli garść czarnych oliwek(...)mogą być zielone) szczypiorek WYKONANIE:  Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ostrym nożem natnij bochenek chleba od góry w kostkę, aż do brzegów, ale uważaj, aby chleb się nie rozpadł. Miękkim masłem nasmaruj wewnątrz dokładnie wszystkie nacięte ścianki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i wsyp ją równomierni do nacięć w chlebie. Oliwki pokrój w krążki i powciskaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb drożdżowy ze słonecznikiem 144

Chleby drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. 700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej)   2 łyżeczki soli   25 g miękkiego masła   1 saszetka suchych drożdży(...)łyżeczka cukru   150 ml ciepłego mleka   300 ml ciepłej wody   Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta.   Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. Nagrzewam piekarnik

Z butelką mleczka w tle
Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami 193

Jest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka(...)niego bochenek. Obsypujemy dość obficie mąką. Zostawiamy na kolejną godzinę żeby podrosło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy

Z butelką mleczka w tle
Najprostszy - chleb na maślance 164

nastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć. Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam(...)taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu.  I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 155

wszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska... Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie(...)jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała.  Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez drożdży i zakwasu 195

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem(...)Nigdy nie próbowałam takiego cuda, stwierdziłam więc, że warto byłoby się zmierzyć z zagadnieniem. W książce Brød: 100 lækre opskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce. Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo

Pożeraczka, czyli raz adobrze