Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Marcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej robił chleb z prażoną mąką. Gdy robi się to pierwszy raz, nie wiadomo za bardzo, jak długo prażyć tę mąkę. Moja rada jest taka - praż tak długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmoc... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka
Autor
MarcinH
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
mąka, chleb, ciasto, bułki, bagietka, pieczywo, chleb razowy, chleb mieszany, do pracy, zupa, chleb na zakwasie, chleb z ziarnami, ciasto z bezami, chleb na drożdżach , bułka pszenna, proste ciasto, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, bez pieczenia, ciasto z masa, ciasta z masa, lekkie ciasto, prosta zupa
Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka
Dodaj komentarz