Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Marcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej robił chleb z prażoną mąką. Gdy robi się to pierwszy raz, nie wiadomo za bardzo, jak długo prażyć tę mąkę. Moja rada jest taka - praż tak długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmoc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.