bagietka - 2825 przepisów

Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 91

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo(...)ciemny od sporej ilości żytniej mąki razowej miąższ z dużymi dziurami...Przyznam się szczerze, że to moja pierwsza bagietka, i od razu udana. No może dziury mogłyby być większe.Chyba te bagietki będą częściej się piekły ;-) ...Składniki (4 bagietki o długości ok 40cm każda): 200 g zakwasu żytniego razowego567 g mąki pszennej chlebowej400 g zimnej wody13 g soli6

Grahamka, weka i kajzerka
Szybka przekąska – Domowa bagietka z masłem czosnkowym 88

Jeśli potrzebujecie pomysłu na fajną przekąskę polecam Wam domową bagietkę z masłem czosnkowym. Taka przekąska jest idealna na spotkanie ze znajomymi, albo na wieczór spędzany przez telewizorem. Będzie świetnie się komponowała z dobrym winkiem :) Oczywiście możecie kupić gotową bagietkę czosnkową , jednak tą naszą zrobimy dodatkowo z serem żółtym. Poniżej przepis… zapraszam do korzystania :) Domowa bagietka z masłem czosnkowym(...)składniki 150g masła 4 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie sól bagietka parę plasterków sera żółtego Domowa bagietka z masłem czosnkowym – przepis Bagietkę nacinamy w poprzek w średniej grubości kromki – ale nie docinając do końca. Masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem , tymiankiem, ziołami prowansalskimi i solą. Całość odstawiamy na ok. 20 minut aby wszystkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
bagietka 44

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu  ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)tego przepisu chętnie wracam. Warto przed zrobieniem bagietek obejrzeć  film pokazujący jak formować bagietki, bardzo przydatny. Składniki na  lub 2 większe  lub 4 mniejsze bagietki:1 szklanka ciepłej wody2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masła3 szklanki mąki pszennejnasiona sezamu  -  do posypaniaDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Stare Gary
C'est la vie! C'est la baguette! 39

też o niej napiszę. O jej zapachu. O jej chrupkiej skórce. O jej delikatnym i puszystym środku. O rozkosznym dźwięku, jaki wydaje, gdy urywa się ją kawałek po kawałku. Bagietka. Jeszcze ciepła. Upieczona w domu, który nagle pachnie jak najlepsza francuska piekarnia. Prawdziwa rozkosz pod chrupiącą skórką. Czysta przyjemność. Czy można chcieć więcej? Domowa piekarnia, z której świeże bagietki znikają(...)opisuje swoją bagietkową przygodę, czyli " Wielki Eksperyment Bagietkowy, jedno z najtrudniejszych, najbardziej skomplikowanych, frustrujących, a zarazem satysfakcjonujących wyzwań, jakich kiedykolwiek się " podjęła.  O co właściwie chodzi z tymi bagietkami? Dlaczego ich pieczenie w domowych warunkach uchodzi za takie trudne i frustrujące skoro lista składników sprowadza się zaledwie do kilku rzeczy - drożdży, wody, mąki i soli?! A jednak " problem

KUCHARNIA
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 49

razem Małgosia wysoko podniosła nam poprzeczkę wybierając  do naszych ezoterycznych spotkań przy piekarniku przepis na bagietki na zaczynie drożdżowym pate fermentee. Nie pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-). Ten przepis do kompozycja własna Tatter, oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy(...)porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem  Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 550 g pszennej mąki chlebowej

Kulinarne przygody Gatity
Domowe Bagietki. 36

Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej(...)mnie zdziwiło, że wyszły bardzo równe i okrągłe, lecz bez ładnych kropeczek u dołu bagietki, jak by to było przy robieni chlebka z formą. Składniki na 2 bagietki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych  szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb: Cały rozczyn 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Rozczyn

Kuchnia Łukasza
Bagietki na płynnym zakwasie 48

ogromną przyjemnością dołączyłam do grona piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast(...)smaku były rewelacyjne ! Z niecierpliwością czekam na kolejną akcję, pozdrawiam wszystkie piekareczki. Niech się nam upiecze :-) Poniżej przepisu znajdziecie linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy bagietki. Bagietki na płynnym zakwasie, czyli wspólne pieczenie Składniki: 280 g letniej wody 480 g dokarmionego zakwasu (na mące żytniej 720) o konsystencji gęstej śmietany650 g mąki chlebowej*2 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki pszenno-żytnie 51

odstraszały od włączenia piekarnika. Ale póki co upały nas upuściły, więc można się wziąć za wyrabianie ciasta chlebowego. Dzisiejszy przepis to prosty sposób na pyszne chrupiące bagietki pszenno-żytnie na zaczynie drożdżowym. Z podanych proporcji wychodzą 4 mniejsze bagietki, ale możecie ciasto podzielić na  dwie części, wtedy upieką się Wam dwie(...)Inspiracja   Cafe Babilon . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:   Bagietki pszenno-żytnie Proporcje na 4 małe bagietki Czas przygotowania: 160 minut  Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki żytniej chlebowej 50 g świeżych drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą 31

Czas przygotowania: 50 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3 porcje Drukuj Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą By Piotr 11 maja 2018 Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone(...)ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka

Pogotujmy.pl
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 52

lubi bagietki orkiszowe? Od dawna przymierzałam się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał już po 3 dniach, chyba dlatego, że jest po prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu . Na pierwszy rzut postanowiłam upiec(...)bagietki orkiszowe. Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe

codojedzenia
Domowe Bagietki na Zakwasie 58

Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3 bagietki ( o wadze każda około 280 g ) 230 g zakwasu dokarmionego ( użyłam pszennego ) 450 g mąki pszennej (poznańskiej) 300 g wody letniej 1 1/2 łyżeczki soli jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia ja tym razem spryskiwałam ale przy użyciu naczynia z wodą bagietki są jeszcze ładniejsze bo pozostaje na nich mąka  Link do filmu z przygotowania Bagietek domowych : https://www.youtube.com/watch?v=fIkvRSs0s9w Przygotowanie : Link do wpisu z przykładowym zakwasem który można użyć do tych bagietek :  http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/02/zakwas-pszenny-z-jogurtem-16-dniowy.html Ciasto na bagietki można

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowa bagietka pszenna 66

niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk. Bagietka miała na zdjęciach piękne dziury i jej przygotowanie nie wydawało się skomplikowane i oczywiście nie było Bagietka pszenna jest delikatna i mięciutka i jak raz ją przygotujecie to na pewno(...)będziecie do niej wracać Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!Domowa bagietka pszennaSkładniki:400 g mąki pszennej typ 5001 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonych drożdży300 g letniej wody1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin.2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko

UgotujmyTo.pl
Bagietki Francuskie z Sezamem 130

Bagietki, bagietki, jak tu zrobić bagietki w domu, aby kształtem były podobne jak te ze sklepu? Aby nie były twarde na drugi dzień? No właśnie tak jak to zobaczycie w tym poście. Dzięki temu, że piekłam je w dużej ilości pary, wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie od spodu. Wierzchnia chrupkość była delikatna, a na drugi dzień po wyciągnięciu(...)worka bagietka była nadal świeża i mięciutka, nadal smakowała cudownie. Bagietki zdobyły ogromną ilość punktów u mojego krytyka kulinarnego, mojego syna :) Młody zachwycony, mało tego powiedział, że lepsze niż sklepowe i zapytał czy będę mogła je piec codziennie :) Kształt bagietki wyszedł idealnie! To wszystko dzięki formie do wypieku bagietek. Wyszedł identycznie jak te sklepowe. Na spodniej części pieczywa uzyskałam nawet

Blondynka Gotuje
Domowe Bagietki na drożdżach 45

Witam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami :) Będziemy potrzebować : przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 350 ml letniej wody 5 g drożdży instant(...)płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach  https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 40

smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych(...)wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona bagietka jest naprawdę smaczna.Składniki na 2 bagietki:350 g mąki orkiszowej jasnej 630170-200 ml wody30 g masła lub oliwy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki soli1,5 łyzeczki drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak  długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bagietka ekspresowa 64

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu(...)żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowaSkładniki:450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)14 g drożdży suszonych250

UgotujmyTo.pl
Bagietka z mięsem i warzywami 52

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.   Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.   Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.   Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił

Maminek kulinarny
Mini-bagietki korzenne 77

Kolejny wygrzebany z archiwum przepis - dzisiaj znakomite bagietki korzenne. Smak przyprawy do piernika jest prawie niewyczuwalny, a bułeczki mają piękny, złoty kolor.  A na zdjęciach - poza bagietkami - moje nowe logo! :) Zaprojektowane przez Aliję - koniecznie zajrzyjcie na jej profil na Facebook'u :) Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru(...)natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 6 części. Z każdej z nich uformowałam mini-bagietki (można też zrobić 2 lub 3 większe bagietki lub kilka kajzerek), które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzałam piekarnik do 230 stopni (na dolny poziom wstawiłam naczynie z wodą

Kulinarny Pamiętnik