bagietka - 3616 przepisów (strona:2/242)

Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą 164

Czas przygotowania: 50 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 3 porcje Drukuj Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą By Piotr 11 maja 2018 Niezwykle chrupiące bagietki, dobrej jakości oliwa, mozzarella, pomidory i garść rukoli. Nic więcej nie jest potrzebne! :) Składniki: Domowe bagietki: mąka pszenna - 300g mąka pełnoziarnista - 150g (u mnie mieszanka trzech mąk do wypieku chleba)* drożdże suszone(...)ząbki (opcjonalnie) mozzarella - ok. 250g pomidory - 2-3 sztuki (najlepsze będę te mocno dojrzałe, np. malinowe) rukola - 3 większe garści sól, pieprz oliwa * Można zastąpić mąką pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka

Pogotujmy.pl
Bagietki orkiszowe na zakwasie orkiszowym 121

lubi bagietki orkiszowe? Od dawna przymierzałam się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał już po 3 dniach, chyba dlatego, że jest po prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu . Na pierwszy rzut postanowiłam upiec(...)bagietki orkiszowe. Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe

codojedzenia
Domowe Bagietki na Zakwasie 175

Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3 bagietki ( o wadze każda około 280 g ) 230 g zakwasu dokarmionego ( użyłam pszennego ) 450 g mąki pszennej (poznańskiej) 300 g wody letniej 1 1/2 łyżeczki soli jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek(...)naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia ja tym razem spryskiwałam ale przy użyciu naczynia z wodą bagietki są jeszcze ładniejsze bo pozostaje na nich mąka  Link do filmu z przygotowania Bagietek domowych : https://www.youtube.com/watch?v=fIkvRSs0s9w Przygotowanie : Link do wpisu z przykładowym zakwasem który można użyć do tych bagietek :  http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/02/zakwas-pszenny-z-jogurtem-16-dniowy.html Ciasto na bagietki można

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowa bagietka pszenna 159

niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk. Bagietka miała na zdjęciach piękne dziury i jej przygotowanie nie wydawało się skomplikowane i oczywiście nie było Bagietka pszenna jest delikatna i mięciutka i jak raz ją przygotujecie to na pewno(...)będziecie do niej wracać Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!Domowa bagietka pszennaSkładniki:400 g mąki pszennej typ 5001 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonych drożdży300 g letniej wody1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin.2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko

UgotujmyTo.pl
Bagietki Francuskie z Sezamem 249

Bagietki, bagietki, jak tu zrobić bagietki w domu, aby kształtem były podobne jak te ze sklepu? Aby nie były twarde na drugi dzień? No właśnie tak jak to zobaczycie w tym poście. Dzięki temu, że piekłam je w dużej ilości pary, wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie od spodu. Wierzchnia chrupkość była delikatna, a na drugi dzień po wyciągnięciu(...)worka bagietka była nadal świeża i mięciutka, nadal smakowała cudownie. Bagietki zdobyły ogromną ilość punktów u mojego krytyka kulinarnego, mojego syna :) Młody zachwycony, mało tego powiedział, że lepsze niż sklepowe i zapytał czy będę mogła je piec codziennie :) Kształt bagietki wyszedł idealnie! To wszystko dzięki formie do wypieku bagietek. Wyszedł identycznie jak te sklepowe. Na spodniej części pieczywa uzyskałam nawet

Blondynka Gotuje
Bagietka orkiszowa 74

Czas czytania: 2 min Bagietka orkiszowa Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I to dlatego, żę ktoś zjadł wszystkie bułki bez ostrzeżenia i nie zostawił ani okruszka. Co zrobić w takiej sytuacji? Można pojechać do sklepu, jeśli jest taka możliwość lub upiec coś na szybko we własnym(...)piekarniku. Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte. Teraz pozostaje tylko wypieczenie

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe Bagietki na drożdżach 193

Witam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami :) Będziemy potrzebować : przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 350 ml letniej wody 5 g drożdży instant(...)płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru jeżeli mamy to foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach  https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 165

smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a przepis znalazłam tutaj.Jedyne co zmieniłam to dodatek drożdży,użyłam drożdży instant i w większej ilości.Prezentowana bagietka z prawdziwą francuską ma tylko podobny kształt i stąd nazwa.Niestety francuski oryginał jest bardzo wymagający,potrzebuje i sporo czasu i wiele zachodu.Zapewniam jednak ,iż proponowany "ersatz "ucieszy nie tylko tych(...)wykluczyli ze swej kuchni zwykłą pszenną mąkę.Ta naprędce upieczona bagietka jest naprawdę smaczna.Składniki na 2 bagietki:350 g mąki orkiszowej jasnej 630170-200 ml wody30 g masła lub oliwy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki soli1,5 łyzeczki drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak  długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bagietka ekspresowa 158

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu(...)żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowaSkładniki:450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)14 g drożdży suszonych250

UgotujmyTo.pl
Bagietka z mięsem i warzywami 203

Przyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.   Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.   Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.   Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił

Maminek kulinarny
Mini-bagietki korzenne 188

Kolejny wygrzebany z archiwum przepis - dzisiaj znakomite bagietki korzenne. Smak przyprawy do piernika jest prawie niewyczuwalny, a bułeczki mają piękny, złoty kolor.  A na zdjęciach - poza bagietkami - moje nowe logo! :) Zaprojektowane przez Aliję - koniecznie zajrzyjcie na jej profil na Facebook'u :) Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru(...)natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 6 części. Z każdej z nich uformowałam mini-bagietki (można też zrobić 2 lub 3 większe bagietki lub kilka kajzerek), które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzałam piekarnik do 230 stopni (na dolny poziom wstawiłam naczynie z wodą

Kulinarny Pamiętnik
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 214

bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic nie mam, bo były pyszne, a pszenica raz kiedyś nie zaszkodzi. W domowym pieczywie przynajmniej wiemy co jemy, w tym sklepowym niestety nie za bardzo. Dlatego ja pieczywa nie kupuję. Dla urozmaicenia codziennego menu chlebowego, co jakiś(...)czas piekę bułki, teraz także bagietki. Przygotowanie pieczywa w domu nie zajmuje wiele czasu, dla mnie jest to chwila, a radość z uzyskanego efektu i zadowolone twarze domowników- bezcenne... :-) Z podanych składników wychodzą 4 bagietki (to nie jest wiele, choć może tak się wydawać). Można je przygotować tak jak te pszenne, podsypując mąką blat i bułki (mąka nadaje im super

Smaczne Zdrowe
B... Bagietka! 134

dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej!), to zapach świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna znajomość :) Już od dawna planowałam upiec chleb, jednak nigdy nie znalazłam odpowiedniego przepisu, bo albo czegoś mi brakowało, albo stopień trudności przewyższał moje umiejętności :p Wczoraj(...)jednak, po godzinie szukania, nalałam sobie lampki wina (nie jednej!), poukładałam produkty i wzięłam się do roboty :) Oto, co z tego wyszło! Składniki 4 małe bagietki ok. 20cm 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2,5 łyżeczki drożdży instant 2,5 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki (użyłam pszennej) 1 szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski

Kitchens Alphabet
Bagietki śniadaniowe 54

Czas czytania: 3 min Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy, potrzebuje około 12 godzin w ciepłym miejscu. Zaczyn w tym czasie rośnie, a na powierzchni pojawia się mnóstwo pęcherzyków powietrza. Należy pamiętać, aby poolish nie czekał zbyt długo, jeśli zacznie opadać i tracić pęcherzyki(...)Wypiek może się nie udać. Jeśli użyjemy go w odpowiednim czasie, to jego dodatek sprawi, że ciasto będzie elastyczne, będzie świetnie się formowało, a w końcowym procesie doda objętości. Bagietki śniadaniowe są bardzo łatwe, a przy tym bardzo smaczne. Bagietki można wstępnie podpiec, wystudzić, a następnie zamrozić. Taki zapas w zamrażalniku zawsze się przyda :). W odpowiedniej chwili może, to być

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka pszenna 66

Czas czytania: 2 min Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe. No może jeszcze kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem. Miąższ jest lekko wilgotny przypominający wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest(...)tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym. Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta. Podsypywanie większej ilość mąki zmieni strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Bardzo ważne jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Faszerowana bagietka pastą jajeczną i chorizo 200

Śniadanie nie musi być nudne, tak podane na pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :)Składniki:2 małe bagietki (albo długi chlebek)pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta)6 jajek ugotowanych na twardo200 g białego seraok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis)czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypioreksól, pieprzJajka ugotowane(...)tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć ze środka. Nafaszerować bagietki gotową pastą. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce na 30 min. Po tym czasie kroić gotowe kromki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanki z salami i smażonymi pieczarkami 40

Chrupiące zapiekanki z bagietki lub bułki paryskiej z masą przepysznych, wyselekcjonowanych dodatków. Salami z otoczką ziaren czarnego pieprzu, mnóstwo ciągnącej się mozzarelli i podsmażone z cebulką pieczarki. To jedna z najsmaczniejszych przekąsek przygotowana w mojej ulubionej wersji – tak dużo dodatków, że aż pełno. Na wierzch wystarczy nałożyć jeszcze odrobinę pikantnego ketchupu i już nic więcej nie potrzeba do pełni(...)szczęścia i zaspokojenia kulinarnej zachcianki. Zapiekanki z bagietki wychodzą chrupiące, chrupią dosłownie przy każdym kęsie, a mozzarella ciągnie się i przyjemnie rozpływa w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanki z bagietki z salami i pieczarkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Fast Food Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie

ProstePesto.pl
Co do jedzenia…odwieczne pytanie dzieci 77

Kanapki z bagietki…Uwielbiam bary kanapkowe we Włoszech, przepadam za szwedzkimi kafejkami z kanapkami na ciepło lub zimno. Kanapki z bagietki lubi cała rodzina. Są to bardzo pożywne kanapki jak bagietka po nicejsku czy bagietka z pulled pork . Mała czy duża bagietka nie gra roli. Liczy się co do tej bagietki włożę. Oczywiście świeża bagietka z szynką czy żółtym(...)porcja mięsa lub jakiś sos na zimno, które w bardzo prosty sposób można zaaranżować w pyszny posiłek na piknik lub kolację. Lubimy wypasione kanapki z puszystej, dobrze wypieczonej bagietki. Może to być pszenna bagietka na poolish lub bagietka na zakwasie orkiszowym . Dzisiaj zadowoliliśmy się kupnym pieczywem, z którego zrobiłam kanapki z kurczakiem i hummusem. Hummus to mój ulubiony dip, pasta

codojedzenia
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 477

Przepisów na typowe  bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie(...)soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej zwykłej (chlebowej) typ650- 250g mąki żytniej chlebowej (żurkowej) jasnej- 30g stopionego masła- 250ml mleka (można zastąpić wodą)- 100ml wody

Smaczne Zdrowe