bagietka - 3616 przepisów (strona:9/242)

Bagietka jak z piekarni 76

Kupowałam bagietki z piekarnik, i zakochałam się w nich. Pomyślałam sobie a może tak zrobić samemu. Chciałam żeby wyszły, chrupiące, rumiane z pęcherzykami ciasta. Wydawało mi się to nie możliwe. Bo ciasto po wyrośnięciu i wyrobieniu dobrym powinno mieć właśnie takie pęcherzyki jak bańki mydlane.Nie muszę pisać jaki niebiański zapach rozchodzi się po całym domu.Do zrobienia ich użyłam Mąkę Szymanowską(...)godzinę do wyrośnięcia. Wykładam na stolnicę ponownie zagniatam i dzielę ciasto na pięć części, mniej więcej po około 310 g. Przykrywam kawałki ciasta ręcznikiem żeby nie wyschły. Formuję pierwszą bagietkę. Na stolnicy podsypuję mąkę. Ciasto rozciągam na prostokąt 20x10. Wymiary tutaj nie są istotne ale podaję jak robiłam. Posypuję mąką na wierzchu i zwijam w rulon od krótszego boku. Ponowie

wesoła kuchnia
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki 83

panowania odcisnęło swoje piętno na kulturze Wietnamczyków. Widać to między innymi w kuchni, a bánh mì jest tego idealnym przykładem. Kanapka łączy w sobie francuskie opakowanie – bagietkę – z azjatyckim wnętrzem i dodatkami. Można teraz spotkać setki wersji tego przysmaku, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Wydaje mi się, że jedną z najbardziej egzotycznych wariacji jest ta z … lodami(...)świeżego ogórka i majonezem bądź innym sosem przygotowanym na jego bazie. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Samo bánh mì oznacza w języku wietnamskim pieczywo. Francuzi przywieźli do Kochinchiny swoje ukochane bagietki i zostały tam aż do dziś. Wietnamczycy wprowadzili jednak drobne modyfikacje do wypiekanego przez siebie pieczywa. Zamiast używać do pieczywa wyłącznie mąki pszennej jak w Europie, w Wietnamie dodaje się

Na-talerzu.pl
Bagietki czosnkowo-ziołowe 98

Bagietki czosnkowo-ziołowe Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek. Polecam serdecznie!     Składniki: Ciasto: 1kg mąki pszennej 500ml ciepłej wody (nie gorącej!) 50g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 8 łyżek oleju Masło ziołowe: 50g masła(...)spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 8 równych części *** *** Z ciasta formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bagietki przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut *** *** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy

Blog z Apetytem
Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem 421

Zamarzyły mi się bagietki wypełnione zapieczoną masą jajeczną. Taka jajecznica w bułce. Z jajecznicą konsystencjonalnie niewiele miało to wspólnego, ale mogę powiedzieć, że zachcianka została spełniona. Zapiekałam 3 bagietki. Wykorzystałam takie domowe i jedna z nich ewidentnie większa była od pozostałych (to jedna z tych na zdjęciu). Zmieściło mi się do niech znacznie więcej jajecznej masy i ona po podanym(...)czasie pieczenia nie do końca się ścięła, dlatego musiała posiedzieć w piekarniku nieco dłużej. Takie bagietki można przygotować na kolację i podać w formie takiej a’la zapiekanki (jak na zdjęciu), lub po zapieczeniu pokroić na plasterki – wtedy może stanowić formę przekąski np podczas spotkania ze znajomymi Fajnie smakuje dodatkowo polana ketchupem (choć przyznaję, że ja mam jakieś

Smaki Na Talerzu
Bagietka z grillowaną gruszką 72

Czas czytania: 2 min Bagietka z grillowaną gruszką, kozim serem, suszonymi pomidorami, chrupiącą sałatą i figami…Taką właśnie bagietkę proponuję dziś na śniadanie, ale może pojawić się na lunch lub na kolację. Fantastyczne pieczywo wypiekane w domu, grillowana soczysta gruszka i do tego wiele innych dodatków sprawiają, że zwykła kanapka staje się niezwykła. Koniecznie spróbujcie, polecam!!! Print Bagietka(...)śniadanie lub lunch. Course Śniadanie Cuisine International Keyword figi, gruszki Prep Time 12 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 17 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 bagietka przepis tutaj 4 połówki suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 4 plasterki twardego sera koziego 2 plastry sera pleśniowego 1 duża gruszka kilka listków świeżej szałwii 1 duża figa świeża kilka listków

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem 175

Bagietki nadziewane kurczakiem i serem to doskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki(...)wyglądają smakowicie, ale i efektownie… każdy się skusi Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się efektami swojej pracy, chętnie zobaczę zdjęcia Waszych nadzianych bagietek Zobacz też: Nadziewane bułeczki na ciepło Mini burgery koreczki na dwa kęsy 3 szybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut

Kuchnia Bazylii
Bagietki kukurydziane 156

Bagietki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której mają wyjątkowo chrupiącą skórkę, są mięsiste w środku i wyjątkowe w smaku.  Ciasto wymaga zaczynu który robimy wcześniej (powinien wyrastać od 6 do 10 godzin)  Pyszne są. Dzieci zjadły całą nim zdążyła wystygnąć.  Przepis na trzy średnie bagietki Zaczyn 120 ml wody w temperaturze pokojowej 1 g drożdży instant(...)najmniej podwoić swoją objętość) Następnie wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat.  Podziel ciasto na trzy lub cztery części.  Możesz podzielić na dwie- będą dwie całkiem duże bagietki.  Każdy z kawałków ukształtuj delikatnie w nierówny prostokąt i złóż na pół. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po upływie 20 minut ukształtuj bagietki (możesz użyć formy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Po Francusku 128

Francuskie bagietki                                    - ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce(...)Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie nic nie zmieniałam tylko dodałam wiecej soli i dłuzej popracowałam z ciastem. Bagietki genialne. Polecam :) Przepis na 4 bagietki - szklanka mleka - 2 łyżeczki masła -2 łyżeczki cukru - szklanka wody w temperaturze pokojowej - 8 g suchych drozdzy lub 16 g świeżych (używając świeżych drożdży trzeba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bagietki pszenne- czterogodzinne 153

Bagietki pszenne czterogodzinne.  Proste do zrobienia i cudownie zaskakują smakiem.  Mała ilość drożdży lekko wydłuża proces wyrastania, ale dzięki temu nie czuć drożdży w bagietce. Stosunkowo duża zawartość wody powoduje, że bagietki są wilgotne w środku.   Jest chrupiąca i mięciutka. Dzieci zjadły zanim zdążyły wystygnąć. Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej(...)Przy drugim wyrastaniu powinny być już widoczne pęcherzyki  powietrza, a ciasto powinno znacznie urosnąć. Wyjąć ciasto z miski na stolnice, podzielić na trzy równe części i zwinąć bagietkę.   Tu  możecie zobaczyć jak to się robi.  Pozostawić w ciepłym miejscu aby bagietki wyrosły - powinny ładnie się napuszyć.  Nagrzać piekarnik do 230 stopni.  Bagietki przed samym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Francja: Bagietka 144

typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym w ręku lampkę wina, a pod pachą papierową torbę z dwiema wystającymi bagietkami. Nie jestem chyba odosobniona w tym skojarzeniu, wystarczy bowiem wpisać w wyszukiwarkę "french guy", aby zobaczyć serię zdjęć takiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się(...)cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką. Widząc takie cudo piekarskie nie jestem w stanie się powstrzymać, muszę dziubnąć choć kawałeczek, poczuć ten zapach, usłyszeć chrzęst przy nacisku, a potem patrzeć jak wraca do poprzedniego kształtu, co jest jednym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maślane bagietki z sezamem 171

zapach świeżego pieczywa unoszący się po całym domu ... A później smak... Nie ma jak domowe maślane bagietki z sezamem. Idealne do porannego kakao. Chrupiąca skórka z zewnątrz i miękki puszysty środek. Bagietki znikły równie szybko jak się pojawiły. Zapraszam również na śniadaniowe paluchy drożdżowe  ... znikły tak szybko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy 3/4 szklanki gęstej maślanki(...)gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/3 łyżki miękkiego masła duża szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować

Słodkie okruszki
Bagietka na maślance 116

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać. Dawno nie jadłam bagietek, a miałam na nie straszną ochotę. Postanowiłam więc wyszukać przepis na bagietkę, w której w skład wchodzi maślanka. Tak właśnie trafiłam do Evenki . Wyczytałam, że ta bagietka zawsze się udaje(...)nawet ja, która pierwszy raz piekłam bagietki jestem zadowolona z efektu. Oczywiście najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Moja mała córeczka zajadała się nią ze smakiem krusząc wokół. Składniki (cytuję): - 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) - 400 ml maślanki - 30 g drożdży świeżych (dałam 3 płaskie łyżeczki suszonych) - 2 płaskie łyżeczki soli Wykonanie (cytuję): Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema

dom-agi.pl
Chrupiące bagietki z makiem 103

Pewnie nic nowego nie napiszę, ale domowe pieczywo jest najlepsze. A moje bagietki wyszły idealne, obłędne w smaku i pachnące. Wyszły bardzo chrupiące. Polecam bagietki po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zrobiłam je bardzo długie i cienkie, na takich mi zależało. Chętni? Zapisujcie przepis i odpalajcie piekarniki :) Udanego pieczenia :)   Potrzebujemy:   Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki(...)mała łyżeczka soli   Dodatkowo : mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko mak sypki ( 2-3 łyżki )  masło lub margaryna do posmarowania blaszek     Wykonanie pysznych bagietek:  1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka

Izabelawkuchni
Zapiekanki “kominy” z bagietki 211

Nadziane dużą ilością pieczarek i sera, pyszne I niezwykle chrupiące zapiekanki “kominy” z bagietki. To bez wątpienia bardzo łatwa w wykonaniu przekąska, która posmakuje wszystkim. Oryginalnie pokrojona bagietka z wydrążonym środkiem, w którym umieściliśmy podwójny ser, oraz podsmażone z cebulką pieczarki. Wszystko wystarczy dosłownie przez chwilę zapiec w piekarniku i gotowe. Bagietka, roztopiony ser i pachnące pieczarki(...)tradycyjne smaki, Twoja rodzina też, możesz ich zaskoczyć wyjątkowym podaniem tej jednej z ulubionych przez nas przekąsek. Zapraszamy więc na poniższy przepis. ZAPIEKANKI “KOMINY” Z BAGETKI Składniki: bagietki: 2 szt. pieczarki: 600 g cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki majeranek: 1 łyżka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka ser żółty: 150 g sól do smaku ZAPIEKANKI “KOMINY

Kuchnia Na Wypasie
Kanapki z serem żółtym i świeżymi figami 93

/kanapki-z-serem-i-figa-480x270.jpg"],"description":"Egzotyczne kanapeczki z serem \u017c\u00f3\u0142tym, serkiem kozim i \u015bwie\u017cymi figami. Wyj\u0105tkowe przek\u0105ski na imprez\u0119, kt\u00f3rymi zaskoczysz swoich go\u015bci.","keywords":["bagietka","figa","mas\u0142o","ser \u017c\u00f3\u0142ty"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-23T17:55:59+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Przek\u0105ska"],"recipeCuisine(...)recipeYield":["10","10 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"270 cal"},"recipeIngredient":["1 \u015bwie\u017ca bagietka","mi\u0119kkie mas\u0142o","serek kozi do smarowania","plasterki \u017c\u00f3\u0142tego sera","3 \u015bwie\u017ce figi","pestki dyni"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Bagietk\u0119 kroimy w cienkie kromki. Ka\u017cd\u0105 smarujemy cienk\u0105 warstw\u0105 mas\u0142a oraz serkiem kozim.","text":"Bagietk\u0119

ProstePesto.pl
Domowe bagietki 120

pieczenia. Taki zapach najlepiej podrywa wszystkich z łóżek o poranku. Jak jednak przygotować domowe pieczywo „bezboleśnie” i nie urobić się przy tym po same łokcie? Proponuję te absolutnie proste bagietki, które robią się praktycznie same. Wyrastanie trwa około 8-10 godzin kiedy wy smacznie śpicie, a rano wystarczy je zwyczajnie upiec. Bez wyrabiania, bez oczekiwania, bez przygotowywania zakwasu. Po prostu(...)świeżych drożdży (lub około 2,5 łyżeczki suszonych) spora szczypta soli 4-5 łyżek otrębów Czas przygotowania 10 minut + 8-10 godzin wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 4 bagietki Wartości odżywcze w porcji (pół jednej bagietki) Kalorie: 225 Białko: 8,7 g Węglowodany: 47,1 g Tłuszcze: 1,3 g Przygotowanie Wieczorem do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy

Analiza Smaku
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym 212

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym, cebulą i dwoma rodzajami sera to pyszna, bogata i zdrowa wersja fast-foodu. Te z budek mogą się przed nimi schować. Robi się je prosto i szybko, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, gdyż nikt im się nie oprze. Stanowią świetną przekąskę na imprezie, goście na pewno będą zachwyceni. Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym(...)osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Wlewamy do niego passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość dusimy kilka minut, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mieszamy ze startym serem żółtym. Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy mięsem mielonym, na wierzchu układamy cebulę, całość

e-PrzepisyKulinarne
Bagietki ziołowo-czosnkowe 143

Takie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek w domu obłędny. Gdy się pieką nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Moje wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek(...)suszonej natki pietruszki pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych bagietek: 1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
Bagietka francuska 114

Bonjour, mesdames et messieurs! Delikatnie zrumieniona, chrupiąca skórka i miękki miąższ pod nią, to atrybuty idealnej bagietki. Jest symbolem Francji, ale aby jej spróbować nie musicie koniecznie udać się w podróż do Paryża, bo możecie ją upiec w domu.  Przepis jest nieco pracochłonny, przyznaję, ale warto poświęcić czas na przygotowanie tzw podmłody, bo efekt końcowy wynagradza cierpliwość, a pieczywo(...)wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, lekko zgniatamy i dzielimy na 2 równe części. Formujemy bagietki o długości blaszki z piekarnika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między bagietki wkładamy wałek ze zwiniętej ściereczki kuchennej. Zostawiamy bagietki do wyrośnięcia na około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Bagietki na zakwasie pszennym! 215

DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)powierzchni tworzą się małe bąbelki. Jest o 30% bardziej płynny. Czasami oddziela się od niego woda. Jest bardziej delikatny w zapachu. Im dłużej dokarmiany tym lepiej. PRZEPIS NA BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM ZACZYN: - 4 łyżki aktywnego zakwasu pszennego  - 145 g mąki pszennej typ 720 - 175 g wody letniej W/w składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na minimum

SMYKWKUCHNI
Pan bagnat czyli bagietka po nicejsku 153

bagnat czyli bagietka po nicejsku to kanapka z tuńczykiem . Zostało mi trochę sosu cesarskiego , pomyślałam więc, że wykorzystam go do letnich kanapek z warzywami i tuńczykiem . Przygotowałam je na wzór pan bagnat czyli nicejskiej bagietki z tuńczykiem. Prawda, że taka kolorowa kanapka od razu przeniesie nas w środek ciepłego lata…Mam dosyć obecnej pogody. Co to za figle(...)jest dzisiaj skąpany w słońcu. Lekki podmuch wiatru, zapach gorącej kawy i uczucie błogiego lenistwa….Jak ja lubię takie chwile. Pan bagnat Składniki: na 4 kanapki 1 duża bagietka 1 puszka tuńczyka, ok.140 g kilka liści rzymskiej sałaty 1 pomidor kiściowy kawałek świeżego ogórka 1 czerwona cebula, mała 50 ml sosu cesarskiego, tutaj przepis Przekrój bagietkę wzdłuż na pół

codojedzenia
Chrupiące bagietki 135

Piekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi....        Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody   (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)miski ani do rąk.     Uformowałam kulę, posmarowałam oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.   Nie mam blaszki do pieczenia bagietek więc wyłożyłam blaszkę do pieczenia papierem w ten sposób, żeby utworzyć podłużne kanaliki. W przeciwnym razie ciasto się rozleje i bagietki nie będą miały charakterystycznego dla nich kształtu.   Piekarnik

Kuchnia u Krysi
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 184

niestety go nie było. W końcu smalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje. Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe rustykalne bagietki, do których zawsze dodawałam inny tłuszcz, tym razem bagietki będą mieć posmak prażonej cebulki i ziół ogrodowych (tymianku, natki pietruszki, szczypiorku). A jeśli posmarujemy bagietki smalczykiem, to będziemy zajadać podwójnie(...)smakowitą pajdę Smakowita pajda – rustykalne bagietki to idealne pieczywo, jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta -8 g suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 czubate łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi -2 płaskie łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuska zupa cebulowa 109

wina wytrawnego 500 ml bulionu wołowego 5 ząbków czosnku Zioła i przyprawy: łyżeczka tymianku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, płaska łyżeczka cukru, 2 liście laurowe Grzanki 1/2 długiej bagietki pszennej 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 500 g sera typu parmezan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na głęboką patelnię lub do głębokiego garnka należy wlać masło klarowane i poczekać(...)wina odparuje. Na koniec wlać 500 ml bulionu, przykryć przykrywką i gotować zupę przez ostatnie 30 min na małym ogniu. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Grzanki Należy pokroić długą bagietkę pszenną w poprzek na cienkie kromki. Następnie każdą kromkę posmarować z obu stron delikatną oliwą z oliwek,nagrzać dużą patelnię z grubym dnem, ułożyć kawałki bagietki i podpiekać

ProstePesto.pl
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 699

zakończeniu zabawy. Proste przepisy na szybkie imprezowe przekąski i przystawki, które przygotujesz z ogólnie dostępnych składników nie zrujnują też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie(...)jeden kęs. Jeśli nie chcesz tracić czasu w kuchni, kiedy zabawa trwa w najlepsze przygotuj przekąski na zimno. W roli przekąsek na imprezę najlepiej sprawdzą się małe kanapki z bagietki lub krakersów, meksykańskie tacos albo roladki z tortilli. Tortilla z kurczakiem lub tacos z kurczakiem to prosty przepis na imprezową przekąskę np. na Sylwestra. Guacamole pasta z awokado podana

Cztery Fajery
Zapiekanki parmeńskie 86

Bagietki „nadziane” serem z akcentem z szynki, czyli zapiekanki parmeńskie. Jest to propozycja na nieco inne wykorzystanie tej klasycznej bułki. To bez wątpienia świetny pomysł na dość szybką przekąskę bez dużego nakładu pracy. Najlepiej podać ją przekrojoną na pół i lekko posmarować masłem . Masełko się rozpuści i wręcz idealnie połączy aromat przypieczonej szynki oraz stopionego sera. Całość dopełni(...)chrupiąca, nieco zrumieniona bagietka. Z pewnością jest to pomysł dla wszystkich, którzy szukają nieco innego sposobu na zapiekankę. Oczywiście ser można uzupełnić innymi dodatkami jak np. pieczarki, cebula itd. My prezentujemy wersję najprostszą i najszybszą w wykonaniu. Każdy tu może wprowadzić swoje innowacje. Inspiracją był dla nas przepis ze strony www.cookist.com   ZAPIEKANKI PARMEŃSKIE Składniki: bagietki: 2 szt. szynka parmeńska

Kuchnia Na Wypasie
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 85

rodzina po świętach krzyczy… nieeeeeeee! No bo, ile można? Co zrobić z zakwasu na żur oprócz zupy? W kuchni warto eksperymentować, a przede wszystkim – NIE MARNOWAĆ! Żurkowe bagietki – smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Składniki Zaczyn 25 g drożdży świeżych 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto zaczyn(...)soli mąka do podsypania Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto na bagietki W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1-2 godzin. Drożdże to żywy organizm, czas wyrastania

Tajemnice Smaku
Bagietki czosnkowo - koperkowe 112

lubię pić zimnej kawy, nawet w upały. No chyba, że jest to kawa mrożona:) Te bagietki to chyba jeden z najszybszych przepisów na przekąskę, imprezę czy grilla. Do tej pory przygotowałam je na maśle i smarowałam każdą kromkę osobno, ale ten sposób pozwala zaoszczędzić sporo czasu :) Składniki podałam raczej orientacyjnie - jeśli lubicie czosnek, możecie dorzucić go nieco więcej. Składniki(...)bagietki pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku  sól ok. 1/3 szklanki oliwy  Koperek drobno posiekać i wsypać do miski. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę i dodać sporą szczyptę soli. Całość wymieszać. Bagietki naciąć pod kątem prawie pod sam spód (ale ich nie przecinać). Nałożyć masę koperkową i wetrzeć ją w powstałe zgłębienia

My simple kitchen
Czosnkowe grzanki 159

dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są podawane w wielu restauracjach i barach jako przekąska. Składniki bagietka 3-4 ząbki czosnku masło sól Przepis na czosnkowe grzanki Bagietkę albo bułkę paryską kroimy w kromeczki. Czosnek obieramy, przecinamy na pół i smarujemy nim kromki pieczywa. Wierzch każdej kromeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka z masłem czosnkowo-pietruszkowym 177

wersja bagietki, idealnie nadaję się na śniadanie, lub jako dodatek do wielu dań. Bagietka jest chrupiąca zewnątrz i miękka w środku. Czosnek z pietruszką idealnie współgra, a dodatek masła nadaje bagietce całość :) Składniki: * 1 bagietka * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki posiekanej pietruszki * odrobina soli Bagietkę nacinamy (nie do końca! Ważne jest aby nie przeciąć kompletnie), tak aby powstały nacięcia(...)odległości około 2 cm. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką oraz solą. W każdą szparę w bagietce wkładamy masło. Bagietkę przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w około 180 stopniach przez około 10 minut.  gotowe

Klasyka Gotowania
Ekologiczne bagietki - bezglutenowa i orkiszowa :) 175

upieczone, więc przedstawiam Wam moją opinię na ich temat. Więcej o tej marce pisałam TUTAJ . Poniżej znajdziecie recenzję ekologicznej bułki orkiszowej oraz bezglutenowej kukurydzianej, również ekologicznej.  ORGANICZNA BAGIETKA ORKISZOWA  orkisz (62%) * woda (30%) * naturalny zakwas orkiszowy (10% pełnoziarnista mąka orkiszowa, 8% woda) * płatki ziemniaczane * drożdże * sól morska (0,9%) Jedna bagietka zapakowana w folię próżniową oraz dodatkowo umieszczona(...)poczułam bardzo intensywny, jakby winny zapach, który całkowicie zniknął po upieczeniu. Następnie poczułam tylko przepiękny, silny zapach świeżego pieczywa, niczym z piekarni, kiedy to wyciągałam z piekarnika gotową już bagietkę. Była ładnie zrumieniona i niezwykle chrupiąca. W środku byłą mięciutka, a z wierzchu właśnie "obdarowana" chrupiącą skórką. Bardzo smaczna, naturalna, niczym normalne pieczywo, choć takie wyższej jakości (na pewno

Zdrowie na języku :P
Bagietki orkiszowe 103

Dzisiaj zapraszam was na orkiszowe bagietki. Tak wpadłem na ten plan, bo szukałem pomysłu na wykorzystanie jasnej mąki orkiszowej, którą akurat miałem. A miałem, bo dostałem ze sklepu biozdrowie24 . Bardzo przyjemny sklepik z miłą obsługą. Jeśli kręci was klimat eko to ten sklep jest czymś dla was. Niedawno robiłem drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu z tego sklepu. Rewelacja(...)makaronu z pokrzywą. Ciekawa rzecz i mam już wstępny pomysł na obiad :) Ale dobra, bo zaczynam się oddalać od tematu, a czasu nie mam za wiele, jak zawsze zresztą... Bagietki wyszły rewelacyjnie. Puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz. A przepis podpatrzyłem u Liski . Składniki na 4 sztuki: 700 g mąki orkiszowej typ 700 300 ml wody 60 g oleju

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami 205

inni z szybkimi obiadami między wykładami. Ile wspomnień i miłośników zapiekanek, tyle też jej rodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności". Składniki: domowa lub kupna bagietka Sos (do posmarowania każdej bagietki): 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz: 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej

Słodkie okruszki
Szwajcarska zupa serowa 342

smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:1 litra bulionu wołowego,1 bagietki,100 gram sera gruyere,100 gram sera ementaler,1 pęczka cebuli dymki,80 gram masła,2 ząbków czosnku,soli,świeżo mielonego czarnego pieprzu,świeżo startej gałki muszkatołowej.Przygotowania zupy rozpocząłem(...)przygotowania grzanek, których zadaniem było zagęszczenie zupy. W tym celu połowę bagietki pokroiłem w kromki o grubości około 1 centymetra, a następnie każdą z kromek przekroiłem na pół. Na patelni roztopiłem 30 gram masła i podsmażyłem na nim połówki kromek bagietki na lekko brązowy kolor. Zrumienione grzanki odłożyłem na bok. Od cebul dymek odkroiłem szczypiorek i posiekałem je na drobną

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania