Nigdy jeszcze nie robiłem bagietek. No to chyba najwyższa pora spróbować, prawda? Trochę się obawiałem, ale to taki strach jaki zawsze ogarnia człowieka jak coś nowego robi. Taki strach połączony z podnieceniem. Sam nie wiem jak to nazwać. Tak czy siak ochoczo zabrałem się za bagietki, a z pomocą, tzn. z inspiracją kolejny raz przyszedł mi blog Liski(...)składamy dłuższe boki, sklejamy i w dłoniach rolujemy na długie wałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką na godzinę. Po wyrośnięciu robimy na bagietkach kilka ukośnych nacięć - ostrym nożem lub żyletką. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy bagietki do piekarnika i na dno wysypujemy szklankę kostek lodu lub spryskujemy wnętrze wodą ze spryskiwacza
Marder&Marder ManufactureMoja kuchnia pachnie dziś pomidorami i domowym pieczywem. Pomidory limo , które suszyłam latem i zalewałam oliwą z przyprawami, teraz wspaniale komponują się z razowymi bagietkami, a zapach iście letnio - wakacyjny.... Składniki na trzy bagietki: 25 dag mąki razowej 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, blat kuchenny posypujemy obficie mąką razową i formujemy trzy podłużne bagietki. Układamy je na przygotowanej formie do pieczenia, pozostawiamy bagietki do ponownego wyrośnięcia na ok.30 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, wkładamy wyrośnięte bagietki, czas pieczenia ok. 30 minut. Gotowe
Apetyczna babeczkasery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić(...)zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki. Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu. Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa. Smażyć
Piąty grzech głównyDomowe pieczywo jest pyszne, każdy o tym wie i jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię(...)część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy raz wykonać tą czynność. Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym. Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia. Za pomocą ostrego noża
Moniki Smakołykipyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący się ser camembert, a dodatkami prosta sałatka z pysznym sosem i bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 2 krążków sera camembert (po 120 gram), 300 gram pomidorów koktajlowych, 1 sałaty rzymskiej, 100 gram zielonych oliwek, 1 bagietki, 50 gram(...)gałązek drobno posiekanego świeżego oregano dokładnie wymieszałem w celu uzyskania jednolitej konsystencji masła czosnkowo-ziołowego. Opcjonalnie do masła czosnowo-ziołowego można dodać również inne zioła, a także papryczkę chili. Bagietkę pokroiłem na kromki o grubości około 1,5 cm, które posmarowałem przygotowanym masłem czosnowo-ziołowym i odstawiłem na bok. Do naczynia dodałem przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 łyżki
Wyprawy kulinarnebułeczkę i sobie przy okazji też. O tej godzinie nigdzie się nie ruszam, nie ma mowy by ktoś mnie z domu wyciągnął :) mury opuścimy rowerkiem o 10:00. Pani Bagietka To popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Składniki(...)bagietka 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka przypraw: oregano, bazylia i rozmaryn 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Bagietkę przecinamy na 3 części. I każdą nacinamy. Każde nacięcie wypełniamy, smarujemy pastą (oliwa, 1/2 pomidora i przyprawy, mieszamy razem na pastę używając blendera). Bagietka z wierzchu smarujemy lekko masełkiem i siup do piekarnika. 200 stopni, góra i dół 15 minut
ClauditteMissCookingCałkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki (4 bagietki) Zaczyn 300g mąki pszennej(...)złożyłam. Odstawiłam do wyrastania. Po godzinie podzieliłam ciasto na 4 części z każdej formując kulę. Po upływie 30 minut z kul uformowałam krótkie walce. Po kolejnych 30 minut "wyturlałam" bagietki, ponacinałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po upływie 25 wyjęłam pięknie złociste, pękate bagietki
Zapiski Młodej Żonyskładników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga(...)wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę
Słodko-Słony Świat Ilonysię coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki.Składniki:1/2 bagietki przekrojona na pół100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy8 plastrów(...)ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie:I wersja pomidorowa:Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą.II wersja "wiejska" (:p): Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone
Kitchens AlphabetChrupiące zapiekanki z kurczakiem Pyszne domowe zapieksy przygotowane na bagietkach pszennych z dodatkiem podsmażonego fileta, pieczarek, warzyw i sera. Fajna opcja także na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 mini bagietki (lub 1 długa) 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula 30dkg pieczarek 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół zielonej) 20dkg sera żółtego(...)Smażymy, aż woda odparuje i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Dodajemy papryki oraz podsmażonego wcześniej kurczaka i całość smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Farsz odkładamy do przestudzenia. Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki *** *** Do ostudzonego farszu dodajemy połowę startego lub pokrojonego w kostkę sera, mieszamy *** *** Na bagietki nakładamy farsz i posypujemy pozostałym serem *** *** Wkładamy do piekarnika
Blog z ApetytemZapiekanki a’la Mexico Pyszna i treściwa domowa przekąska na bagietce, w meksykańskim stylu. Bogaty w składniki, aromatyczny i delikatnie pikantny farsz nadaje zapiekanką znakomity smak. Po upieczeniu możemy je podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę. Składniki: 4-5 mini bagietek Farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)potrawy dodajemy przecier pomidorowy, słodki sos chilli, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty *** *** Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki *** *** Na bagietki nakładamy farsz *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi
Blog z Apetytemktórym są posypane kanapeczki możecie zamienić na drobno posiekany koperek. Mój przepis ma być tylko inspiracją dla Was, a składniki możecie dowolnie zmieniać. Składniki (na ok. 8 kanapeczek) pół bagietka 8 oliwek 50g łososia wędzonego 100g serka śmietankowego – kanapkowego 2 plasterki cytryny odrobina soku z cytryny łyżka szczypiorku Kanapeczki z łososiem – przepis Mi osobiście najlepiej te kanapeczki smakują(...)pokrojonej bagietce. Wolę pszenne pieczywo, ale za kromkami bagietki przemawia jeszcze fakt, że będą niewielkie i dosłownie na dwa kęsy. Więc przystawka idealna. Wracając do sposoby przygotowania kanapeczek. Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok. 1 cm. Następnie każdą z nich smarujemy serkiem śmietankowym i układamy kawałek łososia. Oliwki kroimy na pół i układamy obok łososia wędzonego na kromkach pieczywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który lubią sery pleśniowe przepis się spodoba. Pozostali mam nadzieję, że tak jak ja będą się powoli do niego przekonywać Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk Składniki: ½ bagietki (około 12 – 16 cm) 60 – 70 g sera pleśniowego 1 pomidor kawałek masła zioła prowansalskie, oregano Przygotowanie: Bagietkę pokroić na 8 małych kawałków. Każdy kawałek posmarować masłem i posypać(...)ziołami. Pomidora sparzyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na bagietce kawałki pomidora, a na niego kawałki sera pleśniowego. Piec na papierze do pieczenia przez 10 – 15 minut w 130 stopniach (do czasu, aż ser się rozpuści). Krok po kroku: 1. Pokroić bagietkę i posmarować masłem 2. Ułożyć pomidora i ser 3. Upiec Pobierz wersję do druku: Pobierz Bruschetta z serem
KuchniaWeDwoje.plBagietki pewnie uwielbia każdy, mowa oczywiście o tych francuskich z tradycjami. Jednak w domu można taką bagietkę upiec samemu, trochę zabawy, trochę zagniatania i bagietka z chrupiącą skórką i na Waszym stole się pojawi. Wiem, wiem to nie będzie taka sama ale równie pyszna i z równie chrupiącą skórką. Upieczcie koniecznie. Francuska bagietka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie