śniadanie lub kolację. Świetnie sprawdzi sie na każdej domówce spotkaniu z przyjaciółmi czy sylwestrze. Pomidor i mozzarella świetnie komponują się z wyrazistym sosem czosnkowym i bagietką, tworząc znakomity efekt smakowy. składniki na około 12 sztuk 1 bagietka 2 pomidory 2 kulki mozzarelli sos 2-3 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek(...)pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę oregano i bazylii, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na grubsze kromki. Obrane ze skórki pomidory oraz mozzarellę kroimy w grubsze plastry. Kromki bagietki umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, na każdą kromkę nakładamy
Smakowite DaniaKtóż ich nie kocha? 😍 Chrupiąca bagietka, pieczarki z cebulką i ciągnący się (u nas przymusowo) ser ... Magia, a, że rodem z PRL-u to dodatkowo przywołuje miłe wspomnienia (czasy liceum i zapiekanki na Rynku w Inowrocławiu)💓 Oczywiście farsz na zapiekankach możemy dowolnie modyfikować ... tu czasem fajnie jest poszaleć, i trochę zmienić starą, klasyczną wersję na bardziej nowoczesną(...)bułki na zapiekanki można upiec samemu. Ale powiem szczerze, że pod górą farszu nie czuję się wielkiej różnicy w smaku pieczywa - ja więc zawsze "idę na skróty" i kupuję bagietki. Składniki: (na 4 zapiekanki) 2 bagietki ok. 300 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g dowolnej wędliny (szynka, kiełbasa lub boczek) ser żółty dobrze topiący
Walijskie Pichceniewyszło mi ok. 60 koreczków, ale może ich być jeszcze więcej, bo u nas część kurczaka zniknęła zaraz po usmażeniu ;) Składniki: 3 duże piersi z kurczaka 2-3 krótkie bagietki lub 1 długa 2 opakowania mozzarelli w zalewie kilka łyżek zielonego i czerwonego pesto 1/2 czerwonej papryki garść liści świeżej bazylii 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka sosu sojowego(...)bułce tartej. 4. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. 5. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu - odstawiamy do ostygnięcia. 6. Bagietkę kroimy na cienkie kromi, a każdą z nich na pół - wyjdą kromki bagietki podobnej wielkości, co usmażony kurczak. 7. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w średniej wielkości
Prosto z Kotłaimprezą na blogu poszukiwane są wszelkie inspiracje na różne przekąski. W prosty sposób można przygotować mini kanapki wytrawne, do których świetnie nadaje się mini pumpernikiel w postaci krążków albo bagietka. Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju małe kanapki a la tartinki, czy koreczki, czy roladki. Ja często robię kanapki na bagietce lub mini pumperniklu. Takie tartinki(...)pomidorkami koktajlowymi na pumperniklu lub tartinki z łososiem i serem ricotta . Kanapki z łososiem i serkiem na roggenvollkornbrot (chleb żytni pełnoziarnisty) łosoś solony (gravlax) w zalewie oliwnej roggenvollkornbrot lub bagietka domowy serek labneh z jogurtu lub dowolny serek kanapkowy o smaku śmietankowym Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły chlebek roggenvollkornbrot , pumpernickel lub bagietka. Łososia wyciągamy i odsączamy z oliwy. Serek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa - bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym posypany szczypiorkiem. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu (np. podana jako dodatek do kremowej zupy). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 lekko czerstwa, długa bagietka 3 duże jajka 150 g startego sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku 1/4 kostki masła(...)odrobina mleka przyprawy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Do miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie wsypać do nich starty ser, wlać śmietanę. Całość przyprawić i wymieszać. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać masą jajeczno-serową (musi pokryć każdy kawałek bagietki!) . Jeśli wydaje się Wam, że masy jest za mało - to pieczywo należy
Ugotowaćbułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach czy supermarketach. Ze względu jednak na panującą sytuację w kraju, ograniczenia w wychodzeniu z domu i brak drożdży(...)wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki sody spożywczej
Waniliowe Improwizacjebrokułowa. Tak szybko została zjedzona, że następnym razem zrobię podwójną porcję. Nie dość, że pyszna, to jeszcze gotowa dosłownie w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat była to świeżutka, pachnąca domowa bagietka. Zupę dodatkowo udekorowałam rzeżuchą. Zróbcie koniecznie taką zupę. Warto :) Potrzebujemy: Na zupę: 50 dag różyczek(...)margaryny 5 dag dowolnego serka topionego bulion warzywny według uznania pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku lubczyk suszony według uznania pietruszka suszona według uznania Dodatkowo: domowa bagietka lub inne dodatki Wykonanie pysznej zupy: 1. Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważając, żeby za mocno
IzabelawkuchniPain d’epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem nożyczkami ponacinamy. Nacięte rogi poprzekładamy raz na lewo, raz na prawo i dzięki temu uzyskamy wianki idealne na wielkanocny stół. Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą(...)palców, aby powiększyć otwór. Po uformowaniu obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Tuż przed pieczeniem obwarzanki nacinamy tą samą metodą, jak bagietki “kłos pszenicy” według wzoru TUTAJ . Nacinamy nożyczkami wkoło pod kątem 45 stopni w odległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian
Tajemnice SmakuCześć! Jeśli komuś znudziła się tradycyjna kanapka z masłem, wędliną i serem to zapraszam do poczytania. Pomysł może trafi Wam do smaku. Wiosenne wydanie tostów i garść witamin Składniki: * bagietka * 2-3 ząbki czosnku * oliwa z oliwek * pomidorki koktajlowe * kiełki * szynka np. parmeńska, szwarcwaldzka, bądź inna dowolna * dowolna sałata np. rukola, roszponka czy masłowa Bagietkę pokroiłam w plastry(...)grubości. Skropiłam oliwą z oliwek i podsmażyłam na suchej patelni. Czosnek przecisnęłam przez praskę i natarłam nim ciepłe jeszcze bagietki. Na tak przygotowane bagietki wykładałam sałatę, szynkę i pomidorki. Posypałam z wierzchu kiełkami i takie podawałam na stół. Czuć wiosnę! Smacznego! Lidka Artykuł Tosty z pieczywa czosnkowego z szynką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąObiad, kolacja lub przekąska na imprezę czyli... Zapiekanki na bagietce z grzybami leśnymi, kiełbasą chorizo i serem... ... Podobno zapiekanka to nasz narodowy fast food z okresu PRL 😉 🥖🌶️🧀🍄 Pychotka! Składniki na 2 zapiekanki: 1 bagietka Serek topiony śmietankowy Kilka plasterków kiełbasy chorizo ok. pół szkl. grzybów leśnych 1/2 małej cebuli 2 zielone papryczki peperoni 2 plasterki sera mozarella(...)łyżka posiekanego drobnego szczypiorku Przygotowanie : 🥖 Grzyby (u mnie mrożone) przesmaż na łyżce masła - dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. 🥖 Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. 🥖 Bagietki przekrój i posmaruj serkiem - posyp bazylią, połóż cebulę pokrojoną w piórka, chorizo w cienkie plasterki i małe kawałki papryczki... Zapiekaj 5 min. 🥖 Teraz na bagietki połóż przesmażone grzybki
Alutka-Gotujeświeżości. Tutaj ktoś, kto wie o co chodzi, zachwyci się. Kto nie wie, nie oceni w ogóle. Lub powie, jest ok, dajcie ketchup. Rozumiesz? Składniki: jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół masło do smażenia dwa jajka, sól i pieprz do tosta pomidorki koktajlowe roszponka pieczarki brązowe, około 8 sztuk majeranek łosoś wędzony(...)mascarpone, 5 łyżek skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej odrobina kopru kwiaty cukinii, jeśli masz, kilka sztuk Bagietkę pokrój w plastry. Jajka roztrzep i dopraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i postaraj się go nie spalić, dlatego w tym celu podgrzewaj je na małym ogniu. Kawałki bagietki mocz w jajku
Mango Papajasmakuje właśnie teraz, kiedy królują pomidory zebrane prosto z krzaka. Te brzydkie, pomarszczone i popękane - a zarazem najbardziej aromatyczne i najsłodsze pod słońcem. Składniki na 2 porcje: 1 mała bagietka 3-4 pomidory 1 ząbek czonsku 1 kulka mozzarelli sól, pieprz oliwa z oliwek świeża bazylia Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pozbawić wodnistej części(...)miąższ pokroić w kostkę. Dodać kilka listków posiekanej bazylii i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić w poprzeczne kromki. Każdą z nich natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Pieczywo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory rozłożyć na bagietkach a na wierzch rozłożyć kawałki mozzarelli. Włożyć do piekarnika n około 10 minut
My simple kitchenjest bardziej idealne połaczenie niż dojrzały, pachnący polem pomidor i bazylia - królowa przypraw? Tak prosty a tak cudowny, wspaniale zgrany duet. Wystarczy dodać kilka kromek bagietki, czosnek, dobrej jakości oliwę z oliwek i przepyszna włoska przekąska gotowa. Oszalałam na jej punkcie - mogłabym ją jeść non stop, na śniadanie, kolację, na obiad. No może przesadziłam - na obiad zjadłabym cukinię(...)rózne szkoły przygotowywania bruschetty - jedni dodają pomidory na opieczoną bagietkę, inni (w tym ja) dodają pomidory i opiekają całość w piekarniku. Składniki (na 2 porcję): kilka kromek bagietki - ilość wg uznania, 2 dojrzałe pomidory, 2-3 ząbki czosnku, bazylia (kilka listków świeżej ale może też być 1 łyżeczka suszonej), sól, pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy
Moja kraina smakówsycąca. Składniki (6 porcji) -200 g pikantnej kiełbasy chorizo -3 czerwone papryki -2 puszki pomidorów -5 ząbków czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -1 cebula -1 pszenna bagietka -2 l bulionu -60 g tartego sera żółtego -opcjonalnie: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie Bagietkę porwać na kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości. Kiełbasę i paprykę pokroić(...)czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Dodać chorizo i paprykę. Poddusić często mieszając. Wlać pomidory i zagotować. Dodać gorący bulion i 2 garści bagietki. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Podawać z chrupiącymi kawałkami bagietki i oprószoną żółtym serem. Smacznego
Zielona KuchniaZapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską. Lubicie klasyczne zapiekanki na bagietkach? Ja uwielbiam. Jako nastolatka mogłam je jeść i jeść. Dziś goszczą w mojej kuchni trochę rzadziej, ale nadal za nimi wprost przepadam. Kilka prostych składników i można przygotować wspaniała, domową zapiekankę. Dziś wersja z dużą ilością pieczarek i kiełbasą krakowską. Spróbujcie. Składniki: 1 długa bagietka* około 300 g pieczarek(...)czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy ją z pieczarkami i około 1/3 startego sera. Próbujemy nasz farsz, opcjonalnie doprawiamy (ja dodaję zawsze jeszcze szczyptę ulubionych ziół). Układamy na połówkach bagietki. Następnie nakładamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i posypujemy resztą startego sera. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i zostawiamy do czasu aż ser się rozpuści
Słodkie okruszki