bagietka - 3616 przepisów (strona:24/242)

Toskańska zupa pomidorowa 245

roboty - przenieście się z nami do słonecznej Toskanii!   Toskańska zupa pomidorowa Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy: 800g pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża bagietka  3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia suszone oregano 1 l bulionu warzywnego  - najlepiej z tego przepisu natka pietruszki 150 ml sojowej śmietanki oliwa(...)kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu i dodajemy cukier, aby całość się skarmelizowała.  Pół bagietki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli na patelnię. Doprawiamy 1 łyżką suszonej bazylii, lub garścią świeżej oraz 1 łyżką oregano. Wszystko mieszamy ze sobą.  Drugą połowę bagietki kroimy

Bananowe Pole
MINI GRZANKI Z SALSĄ POMIDOROWO OLIWKOWĄ 136

szybką i pyszną przekąskę jadłam u Mojej Przyjaciółki- M. To jej pomysł i jej wykonanie na bardzo pyszne grzanki, które może jeść każdy. Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 bagietki 2 pomidory Cebula 10 oliwek Masło 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Bazylia i ziołaprowansalskie SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Pomidory, oliwki, cebulę bardzo drobno siekam. Doprawiam bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Następnie(...)miseczce przygotowuję masło z przeciśniętym czosnkiem. Masło mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem. Bagietki kroję w plastry ok2 cm. Wszystkie plastry smaruję z obu stron masłem czosnkowym. Następnie na rozgrzaną patelnię grillową wykładam bagietki. Grilluję z obu stron na złoto. Na sam koniec na każdą bagietkę wkładam po łyżeczce salsy

Gotowanie Patki
Francuska zupa cebulowa z grzankami 156

cebuli  5 szklanek bulionu (może być ugotowany tylko na włoszczyźnie, specjalnie na potrzeby zupy, jeżeli nie macie akurat w domu) 2 liście laurowe masło do podsmażania francuska bagietka ser żółty do posypania (około 30 dag) Nim przejdę do przepisu chciałabym zaznaczyć, że odmiana cebuli użyta do tego przepisu ma bardzo duże znaczenie. Wybieramy cebulę o łagodnym smaku, np. dako(...)naszej zupy.  Bulion zagotowujemy z liśćmi laurowymi i zalewamy nim cebulę. Zupę gotujemy jeszcze 20 minut. Jeżeli jest taka konieczność to doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.  Bagietkę kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Wkładamy je do opiekacza by troszkę je zrumienić. Ser trzemy na tarce.  Zupę przelewamy do kokilek. Do każdej kokilki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 146

doczekać konsumpcji. Jego sprawcą jest ziołowa gremolata, w której moc czosnku harmonijnie łączy się z olejkami eterycznymi cytrynowej skórki i czystym zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe. Tu nic nie może(...)wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa          1 bagietka 3 łyżki oliwy (1+2) 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek pietruszki listki z 1 gałązki rozmarynu listki z 1 gałązki szałwii skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy

zadanie-gotowanie
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 177

także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim(...)sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam – do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka lub inne pieczywo – do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko

Poezja smaku
ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 116

Dziś coś dla moich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów.   Składniki: 2 bagietki 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie(...)Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy

Z Majeczką w kuchni
DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI 150

wyszłam z takim niezadowoleniem, że więcej na pewno tam nic nie zjem. Bez smaku... po prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek.   Składniki: 2 bagietki 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez keczup- u mnie PARCZEW Wykonanie: Bagietki przekrawamy(...)połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem

Z Majeczką w kuchni
Wiosenna sałatka 129

tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie. Świeże warzywa, soczyste pieczone kąski szparagów, chrupiące plastry pełnoziarnistej bagietki zwieńczone pysznym koperkowym dressingiem. Po prostu doskonałe – uwierz mi, wiem co mówię. Składniki: Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki oliwy(...)łyżeczka posiekanego koperku Sałatka: 250g zielonych szparagów 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu kilka niewielkich i cienko pokrojonych kromek pełnoziarnistej bagietki 5-6 sztuk rzodkiewek 1 mała szalotka lub 1 mała czerwona cebula 1 pomidor Aby przygotować dressing, do małego słoiczka przełóż wszystkie jego składniki i dokładnie wstrząśnij. Odłóż na bok. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Szparagi umyj, odłam

Roślinna - blog wegański
Bagietki chlebowe 155

Zapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. A tych w karnawale na pewno nie zabraknie. Prawda ? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki chlebowej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 20 dag drożdży świeżych 2 łyżeczki masła(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ostrożnie  ( ciasto nie może opaść ) wyłożyć na posypaną mąką stolnice/blat. Oprószyć mąką, po czym przeciąć na 3-4 kawałki. Z każdego kawałka delikatnie uformować bagietkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne

kolorowotorcikowo
Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i pieczarkami 107

Zachciało mi się zapiekanki jak kiedyś z budki :) Kupiłam więc bagietkę i stworzyłam zapiekankę jak za starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku(...)praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku, ja dodałam jeszcze 3 plastry "sera". Szpinak gotujemy do miękkości odparowując z niego wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę kroimy na 3 kawałki i każdy przekrawamy wzdłuż. Układamy je na blasze w piekarniku i podpiekamy kilka minut. Wyjmujemy podpieczone bagietki, układamy na spodzie szpinak a na nim pieczarki

Co na wege obiad?
Wyjątkowe pomysły na grillowany ser Brie na desce cedrowej 114

Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina(...)grillu, uważać aby nie uszkodzić jego warstwy zewnętrznej. Przygotowaną mieszaninę figową wyłożyć na ser Brie. Kiedy ser Brie zaczyna się topić, natychmiast wyjąć z grilla i podawać z bagietką. Grillowany ser Brie z brzoskwiniami i jagodami Składniki: 1 deska cedrowa namoczona w wodzie 1 dojrzała brzoskwinia pokrojona w cienkie plasterki 250 ml jagód/jeżyn lub innych ulubionych owoców

naRuszcie
Zapiekanka klasyczna jak w budce 146

Składniki: Na 4 zapiekanki 1 długa bagietka lub bułki paluchy 350-500 g 4 łyżki masła koło 300 g startego żółtego sera keczup przyprawy ew.Śmietanka kremówka 1/4 szklanki Wykonanie: Bagietkę przekrajmy tak by powstały 4 części. Smarujemy cienko masłem . Pieczarki kroimy w półplasterki. Masło topimy, podsmażamy pieczarki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - najlepiej termoobieg+grill lub  sam grill(...)bagietkę wykładamy pieczarki i posypujemy serem żółtym  Zapiekanki pieczemy kolo 10-15 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Rady: Gdy podsmażamy pieczarki możemy dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej  chwile podsmażyć aż się zredukuje, później nakładamy na zapiekanki jak wyżej. Niektórzy podpiekają chwile same bagietki do lekkiego zrumienienia i dopiero układają resztę zapiekanka jest

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Moja ulubionw kanapka 117

Składniki  bagietka śledzie w oliwie (sama je robię ale mogą być kupowane) cebula natka pietruszki czosnek oliwa z oliwek lub masło czosnkowe . rzeżucha  Wykonanie Krok 1 . Bagietkę pokroić w ukośne plasterki.  Płaty śledzia pokroić w ukośne plasterki. Krok 2 .  Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanej oliwie 1-2 minuty ,wyłożyć  na talerzyk(...)samej oliwy wrzucić listki natki pietruszki na parę sekund (nabierze intensywnego koloru i kruchości.) ostrożnie wyłożyć. Krok 3 . Pokrojone plastry bagietki zgrillowć z jednej strony.  Krok  4 . Z grillowaną stronę bagietki polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek ,następnie wetrzeć  czosnek ,zamiast oliwy i czosnku można użyć samego masła czosnkowego Krok 5 . Na tak przygotowaną kromkę położyć : listek

Eli Gotowanie
Bruschetta. 190

świeżą bazylią. Jet to tradycyjna włoska przystawka. Można ją urozmaicić różnymi innymi dodatkami lecz ja postawiłam na podstawowe składniki. Lubię połączenie tych wszystkich składników, dlatego bardzo mi smakowała. Składniki: bagietka (ja miałam malutką) ale równie dobrze można przygotować z chleba, 2 pomidory, świeża bazylia, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy extra virgin, sól, pieprz. Przygotowanie:   Pomidory pokroić w kostkę(...)Czosnek i bazylię posiekać oraz wymieszać z pomidorami, dwoma łyżkami oliwy , solą i pieprzem.   Bagietkę pokroić. Dwie łyżki oliwy wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posmarować z obu stron bagietkę. Bagietkę przypiec na grillu do momentu aż się lekko zarumieni i będzie chrupiąca ( lub włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka minut). Na ciepłe grzanki nałożyć pomidory. Udekorować listkami bazylii

W kuchni u Moniki
Salmorejo cordobés 105

salmorejo , czyli chłodnik, który jest bardzo zbliżony do tradycyjnego andaluzyjskiego gazpacho . Jego smak czynią, rosnące na słońcu pomidory, pachnące latem, porządna oliwa z oliwek, dobrej jakości sól oraz czerstwa bagietka, wypiekana w miejscowej piekarni. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że smaku tamtej zupy nic nie jest w stanie oddać. Słońce, w którym rosną andaluzyjskie warzywa nie ma sobie równych. Ale przysięgam(...)przepis przybliży Wam smak tamtejszych ulic. * SKŁADNIKI na 4 porcje Chłodnik: 1 kg mięsistych pomidorów 200 g czerstwej bagietki 100 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku Do podania: kilka plastrów jamón serrano 2 jajka, ugotowane na twardo świeże pieczywo, najlepiej bagietka (barra de pan) oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, Następnie

Food Square

Proponowane wyszukiwania