bagietka - 3616 przepisów (strona:32/242)

Rozmarynowo- cytrynowe krewetki z pieczonymi warzywami z sosem pomidorowym 113

minut. Wystudziłam i pokroiłam. Następnie poddusiłam 3 minuty na patelni z oliwkami czarnymi, pomidorkami koktajlowymi i koncentratem pomidorowym. Doprawiłam szczyptą soli i cukru. Podałam z grillowanymi krewetkami i bagietką. Alternatywnie możesz grillować warzywa, zamiast je piec w piekarniku. Wyjdzie Ci równie smaczne danie.  Składniki: Szaszłyki: 5-6 krewetek tygrysich, królewskich lub innych dużych  sok z jednej cytryny szczypta(...)garść czarnych oliwek  marynowany zielony pieprz (1 łyżeczka) 10 pomidorków koktajlowych  świeże oregano, rozmaryn i bazylia  chili  sól i cukier do smaku  do podania bagietka  Zacznij od upieczenia warzyw, gdyż musisz je wystudzić przed krojeniem. Umyj papryki, cukinię, pomidory, cebulę obierz. Pokrój warzywa na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop

Mango Papaja
„Piekielne” krewetki 140

delikatnie zmiękną dorzucamy do nich posiekane składniki, zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła. Składniki do bagietki: - 2 średniej wielkości bagietki - 1 łyżka masła - ser mozzarella - 1 ząbek czosnku - przyprawy (majeranek, kminek mielony) Masło rozdrabniamy z posiekanym wcześniej czosnkiem i przyprawami. Bagietki kroimy na małe kromeczki, następnie

Związek na patelni
Angielskie śniadanie 131

bardziej mylnego. Każdy powinien spróbować! Dodatkowo jego przygotowanie to kilka chwil. Składniki na dwie porcje.  4 cienkie kiełbaski 2 jajka 1 puszka fasolki w zalewie pomidorowej 1 bagietka 1 pomidor 2 pieczarki  rukola do dekoracji sól, pieprz masło 1. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną na 4 części bagietkę aż stanie się chrupka. Zdejmujemy z patelni, smarujemy masłem(...)żółtko pozostało płynne. W międzyczasie podgrzewamy również fasolkę. 4. Na talerzu rozkładamy garść rukoli. Fasolkę przekładamy do małej miseczki, którą ustawiamy na talerz. Wykładamy także jajka, kiełbaskę, warzywa i bagietkę. Jajka i warzywa posypujemy solą

Szefowa kuchni
Klasyczne włoskie bruschetty 335

zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na lekką kolację , albo jako przystawka na spotkanie ze znajomymi. Składniki bagietka 2 dojrzałe pomidory oliwa garść świeżej bazylii sól pieprz Przepis na klasyczne włoskie bruschetty Bagietkę kroimy w kromki (po skosie). Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)część kroimy w drobną kosteczkę. Bazylię drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory, bazylię, cebulę mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i układamy na podpieczonych kromkach bagietki. Smacznego! Artykuł Klasyczne włoskie bruschetty pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetty z awokado 163

propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze zdrowsze i tym samym będą pewną odmianą od tej klasycznej wersji. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej… Składniki bagietka 3 średniej wielkości pomidory dojrzałe awokado mozzarella oliwa sól pieprz oregano bazylia szczypta cukru świeża bazylia Przepis na bruschetty z awokado Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy(...)mają w sobie niewiele wody) podlewamy je odrobiną wody, aby się nie przypaliły. Pomidory doprawiamy do smaku przyprawami. Blendujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aby nadmiar płynów odparował. Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) i wkładamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty, aby delikatnie się podpiekły. Do blendera dodajemy listki bazylii, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka cezar z kurczakiem 154

lubimy przyrządzać na imprezkach z kolegami. Sałatka cezar z kurczakiem - przepis:  2 główki sałaty typu romaine (rzymska)  300 g piersi z kurczaka (1 większa pierś) 150 g bagietki (1 średnia bagietka) 100 g parmezanu  Sól  Pieprz Oliwa Sos:  1 jajko (Wcześniej sparzone. Wrzuciłem do wrzątku na 1,5 min) 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej(...)Rozpoczynamy od zrobienia sosu. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w kielichu blendera i ubijamy do momentu powstania gładkiego sosu. Sos będzie dosyć gęsty.  Po tym szykujemy pozostałe składniki . Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Posypujemy pieprzem, solą, skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania chrupiących, złocistych grzanek.  Pierś z kurczaka kroimy

Kuchnia Łukasza
Tosty francuskie 125

Tosty francuskie to szybki i smaczny pomysł na śniadanie. Można je zrobić na słono jak i na słodko z dowolnego pieczywa. Ja akurat miałam czerstwą bagietkę więc użyłam jej do tostów. Podałam je w wersji na słodko z owocami,lekko oprószone cukrem pudrem. 1 bagietka 2 jajka pół szklanki mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią  2 łyżki masła cukier(...)puder do oprószenia dowolne owoce Do miseczki wbić jajka,wlać mleko,dodać cukier z wanilią i roztrzepać wszystko widelcem.  Patelnię dobrze rozgrzać i roztopić masło. Bagietkę pokroić w cienkie kromki,maczać z obu stron w roztrzepanym jajku z mlekiem.  Smażyć na roztopionym maśle na rumiano z obu stron. Rumiane kromeczki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Kolorowa kuchnia Elki
Bagietka z pomidorami - szybka przekąska 152

bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje. Składniki:  - duża bagietka - 3 średnie pomidory - 125 g sera mozzarella - 2 duże łyżki masła - ząbek czosnku  - bazylia - zioła prowansalskie  - sól - pieprz  Zaczynamy od przygotowania masła, którym posmarujemy naszą bagietkę. Do dwóch(...)łyżek masła dorzucamy czosnek rozgnieciony w wyciskaczu, oraz jedną łyżeczkę bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Bagietkę kroimy na równe "kromeczki" i smarujemy je wcześniej przygotowanym masełkiem.  Pomidory kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do sitka i delikatnie solimy, aby "zrzuciły" wodę. Ser mozzarella kroimy w kostkę i łączymy z odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu

Związek na patelni
Zapiekany camembert z bagietką 273

przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w swojej delikatności w ustach. Sprawdźcie, czy nie macie w lodówce sera ;) Składniki: 1 sztuka okrągłego naturalnego sera camembert bagietka odrobina masła Przygotowanie: Ser wkładamy do kokilki. Nacinamy camembert w szachownicę.  Dookoła na pergaminie wykładamy porwana na niewielkie kawałki bagietkę. Ścieramy na nią odrobinę masła. Całość wstawiamy rozgrzanego(...)stopni piekarnika na około 15 minut. Kiedy ser zaczyna sie rozpuszczac a bagietka się zarumieni, całość wykładamy i zjadamy na gorąco. Smacznego

ChilliJemy
Zapiekanki z boczniakami i mozzarellą! Jak zrobić domową zapiekankę? 177

pomysł na zapiekanki z mozzarellą, a zamiast pieczarek zdecydowanie wolę mięsiste boczniaki. Diabeł, jak zwykle tkwi w szczegółach co i jak?  Już piszę. Do zapiekanek najlepiej wybrać długie bagietki, ale niezbyt długie moja ledwo na ścisk mi weszła do piekarnika heheh, chyba kolejnym razem postawię na tzw. półbagietki. Zamiast żółtego sera wybrałam prawdziwą mozzarellę, a zamiast pieczarek - które łatwo(...)pieczywo skrapiam dużą ilością oliwy, dobrej jakości oliwy, nie może być gorzka, możesz też wybrać masło, lub serek śmietankowy.  Ja zapiekankę po lewej stronie skomponowałam w ten sposób: - bagietka  - oliwa z oliwek - serek śmietankowy - biała cebula  - oliwki - pomidorki - smażone na głębokim oleju boczniaki (poniżej opiszę, jak prawidłowo smażyć grzyby) - świeży tymianek i mozzarella Bagietka po prawej stronie

SMYKWKUCHNI
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 133

potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu świetnie pasują chrupiące grzanki z bagietki na zakwasie. Pokrójcie ją w kromki, skropcie oliwą i stostujcie na elektrycznym grillu lub na patelni. Jajko w koszulce to kropka nad i która świetnie łączy i łagodzi smaki – jest(...)pomińcie w przepisie boczek i zamiast niego użyjcie dla smaku więcej wędzonej papryki albo odrobinę dymu wędzarniczego w płynie . Zamiast bulionu wołowego użyjcie warzywnego. Do podania zostają grzanki z bagietki, a zamiast jajka dobrze sprawdzi się pokrojone w kostkę tofu, zamarynowane wcześniej w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii i oregano. SKŁADNIKI 4 porcje średniej wielkości 650-700g passaty

Karo in the Kitchen
Szybka kolacja 116

śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód 2 bagietki 2 ząbki czosnku 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy(...)kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy wytopionym tłuszczem z bekonu. Podajemy razem

R'n'G Kitchen
Bagietki na "starym cieście" 158

blogu kilka przepisów na bagietki, ale z tych, które do tej pory piekłem, te są wg mnie najlepsze, najsmaczniejsze, takie najbardziej bagietkowe. Delikatne i aromatyczne z cienką chrupiącą skórką. Przepis dostałem od zawodowego piekarza, który piekł je nawet w restauracjach z gwiazdkami Michelina ;) Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce(...)mąka pszenna typ 650 lub 750 76 g - woda; 3,3 g. - drożdże świeże prasowane; 2,2 g - sól Ciasto na bagietki: 320 g mąka T650 192 g stare ciasto 192 g woda +40 lód pokruszony 8 g sól 3,2 g drożdże całe ciasto ok 750 g w tym mąka 432 g ok. 72% hydro Autoliza 320 g mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietka 162

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące bagietki. Z przepisu wychodzą 2 sztuki, ale u nas trzeba będzie dorabiać, bo szybko zniknęły :) Składniki: - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami wody(...)rozczyn i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich bagietki. Przekładamy je na blachę a następnie ukośnie nacinamy. bagietki pieczemy około 35 minut

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania