bagietka - 3616 przepisów (strona:32/242)

Bagietka z pomidorami - szybka przekąska 167

bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje. Składniki:  - duża bagietka - 3 średnie pomidory - 125 g sera mozzarella - 2 duże łyżki masła - ząbek czosnku  - bazylia - zioła prowansalskie  - sól - pieprz  Zaczynamy od przygotowania masła, którym posmarujemy naszą bagietkę. Do dwóch(...)łyżek masła dorzucamy czosnek rozgnieciony w wyciskaczu, oraz jedną łyżeczkę bazylii i ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała jednolita masa. Bagietkę kroimy na równe "kromeczki" i smarujemy je wcześniej przygotowanym masełkiem.  Pomidory kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do sitka i delikatnie solimy, aby "zrzuciły" wodę. Ser mozzarella kroimy w kostkę i łączymy z odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu

Związek na patelni
Zapiekany camembert z bagietką 299

przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w swojej delikatności w ustach. Sprawdźcie, czy nie macie w lodówce sera ;) Składniki: 1 sztuka okrągłego naturalnego sera camembert bagietka odrobina masła Przygotowanie: Ser wkładamy do kokilki. Nacinamy camembert w szachownicę.  Dookoła na pergaminie wykładamy porwana na niewielkie kawałki bagietkę. Ścieramy na nią odrobinę masła. Całość wstawiamy rozgrzanego(...)stopni piekarnika na około 15 minut. Kiedy ser zaczyna sie rozpuszczac a bagietka się zarumieni, całość wykładamy i zjadamy na gorąco. Smacznego

ChilliJemy
Zapiekanki z boczniakami i mozzarellą! Jak zrobić domową zapiekankę? 198

pomysł na zapiekanki z mozzarellą, a zamiast pieczarek zdecydowanie wolę mięsiste boczniaki. Diabeł, jak zwykle tkwi w szczegółach co i jak?  Już piszę. Do zapiekanek najlepiej wybrać długie bagietki, ale niezbyt długie moja ledwo na ścisk mi weszła do piekarnika heheh, chyba kolejnym razem postawię na tzw. półbagietki. Zamiast żółtego sera wybrałam prawdziwą mozzarellę, a zamiast pieczarek - które łatwo(...)pieczywo skrapiam dużą ilością oliwy, dobrej jakości oliwy, nie może być gorzka, możesz też wybrać masło, lub serek śmietankowy.  Ja zapiekankę po lewej stronie skomponowałam w ten sposób: - bagietka  - oliwa z oliwek - serek śmietankowy - biała cebula  - oliwki - pomidorki - smażone na głębokim oleju boczniaki (poniżej opiszę, jak prawidłowo smażyć grzyby) - świeży tymianek i mozzarella Bagietka po prawej stronie

SMYKWKUCHNI
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 155

potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu świetnie pasują chrupiące grzanki z bagietki na zakwasie. Pokrójcie ją w kromki, skropcie oliwą i stostujcie na elektrycznym grillu lub na patelni. Jajko w koszulce to kropka nad i która świetnie łączy i łagodzi smaki – jest(...)pomińcie w przepisie boczek i zamiast niego użyjcie dla smaku więcej wędzonej papryki albo odrobinę dymu wędzarniczego w płynie . Zamiast bulionu wołowego użyjcie warzywnego. Do podania zostają grzanki z bagietki, a zamiast jajka dobrze sprawdzi się pokrojone w kostkę tofu, zamarynowane wcześniej w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii i oregano. SKŁADNIKI 4 porcje średniej wielkości 650-700g passaty

Karo in the Kitchen
Szybka kolacja 135

śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód 2 bagietki 2 ząbki czosnku 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy(...)kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy wytopionym tłuszczem z bekonu. Podajemy razem

R'n'G Kitchen
Bagietki na "starym cieście" 179

blogu kilka przepisów na bagietki, ale z tych, które do tej pory piekłem, te są wg mnie najlepsze, najsmaczniejsze, takie najbardziej bagietkowe. Delikatne i aromatyczne z cienką chrupiącą skórką. Przepis dostałem od zawodowego piekarza, który piekł je nawet w restauracjach z gwiazdkami Michelina ;) Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce(...)mąka pszenna typ 650 lub 750 76 g - woda; 3,3 g. - drożdże świeże prasowane; 2,2 g - sól Ciasto na bagietki: 320 g mąka T650 192 g stare ciasto 192 g woda +40 lód pokruszony 8 g sól 3,2 g drożdże całe ciasto ok 750 g w tym mąka 432 g ok. 72% hydro Autoliza 320 g mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietka 176

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące bagietki. Z przepisu wychodzą 2 sztuki, ale u nas trzeba będzie dorabiać, bo szybko zniknęły :) Składniki: - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami wody(...)rozczyn i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich bagietki. Przekładamy je na blachę a następnie ukośnie nacinamy. bagietki pieczemy około 35 minut

Zainspirowana w kuchni
ZAPIEKAŃCE PYSZNIE NADZIANE + FILMIK 140

Bagietki nadziane wędliną, serem i dodatkami, zapieczone smakują rewelacyjnie. Osobiście bardzo je lubię. Takie zapiekańce świetnie smakują na przyjęciach.  SKŁADNIKI :  3 duże bagietki  oregano 5 jajek ugotowanych na twardo 20 dkg sera w plastrach 20 dkg sera w kawałku  15 dkg salami w plastrach 20 dkg szynki konserwowej 20 dkg szynki mielonej  papryka konserwowa ogórki(...)PRZYGOTOWANIE :  Bagietki kroimy na trzy kawałki. Nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku oregano.  Ogórki, jajka kroimy w plastry a paprykę w paseczki.  Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej.  Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem i zawijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 157

przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa(...)gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką

Cztery Fajery
DOMOWA ZAPIEKANKA Z DOMOWYM SOSEM 169

SKŁADNIKI NA 8 Połówek: Sos 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka drobno siekanej natki 1 łyżka suszonej cebulki lub prażonej 10 dag sera tartego Bagietka 4 bagietki ok 15 cm 2 filety z kurczaka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka papryki mielonej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej Olej do smażenia(...)dymkę, kroimy drobno.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na tym samym oleju co smażyliamy mięso . Wystarczy kilka sekund. Międzyczasie przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki sosu. Mieszamy. Bagietki przekraczamy wzdłuż (jeśli są za długie możemy na pół a potem wzdłuż). Każda część smarujemy sosem,przekładamy warzywa i mięso .posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku

Gotowanie Patki
Sałatka pomidorowa z grzankami. 160

być najwyższej jakości. Pomidory na sałatką mają być dojrzałe na słońcu, słodkie i najlepiej różnych odmian.  Włosi do tej sałatki używają czerstwego pieczywa, ja zrobiłam grzanki z bagietki na oliwie z oliwek. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść.  Składniki: 0,5 kg pomidorów (najlepiej różnokolorowych) 1 czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli(...)łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli) kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego niewielki kawałek fety świeża bazylia Dressing: 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę) sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły sok. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać

Codziennik Kuchenny
Najlepsza zupa cebulowa / The best onion soup 140

brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/4 łyżeczki kurkumy 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy 750 ml. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka świeżego tymianku 1/2 małej bagietki ser gruyѐre do posypania sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia. W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier(...)czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę. Zupę przelej do żaroodpornych naczynek, na wierzchu połóż po jednej lub dwie grzanki z bagietki i posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C przez 10 minut lub pomiń zapiekanie, zupę posyp serem a obok podaj grzanki. Ingredients: (4 servings) 700 grams of peeled onion

Delicious Place
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 263

poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka w takiej formie jak jest. Mięso skrapiamy oliwą, nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy. Bagietkę rwiemy na małe kawałki – takie na kęs, które można w całości włożyć do ust. Szykujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół(...)termoobiegu.   Porwane kawałki bagietki rozkładamy na papierze, równomiernie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami włoskimi, solą czosnkową i dokładnie mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Przyprawione pieczywo rozkładamy jedną, równą warstwą na papierze i pieczemy pod górną grzałką piekarnika przez 8-10 minut – pilnujcie, bagietka powinna się zrobić chrupiąca i lekko złota, nie może się przypalić. Gotowe grzanki wyjmujemy z pieca. Ruszty

Karo in the Kitchen
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 157

prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć(...)lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.  Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 208

przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa(...)gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Toskańską zupę z fasoli podajemy ze zrumienionymi na oliwie kromkami ciabatty lub bagietki, które wkładamy do miseczek z zupą. Dodatkowo możemy posypać każdą porcję startym na tarce parmezanem lub innym twardym serem Ribollita - toskańska zupa z fasoli z wolnowaru Połowę fasoli miksujemy na gładką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata