Bagietka do odrywania, w sam raz na mecz :) Składniki: 1 bagietka 10 dkg sera żółtego 1 łyżka majonezu świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek suszone pomidory w płatkach sól, pieprz … Czytaj dalej Bagietka serowa
czarrna od kuchnikaparów, 100 ml wina, 1 pełna łyżka majonezu, 3-4 filety z cząstek cytryny**, 4 duże kapary, 1- 2 pomidorki koktajlowe, natka pietruszki lub kolendry, opiekane płatki jaglane Bagietkę pokroić w plasterki Wyjąć sardynki z puszki, rozdzielić na połówki. Kapary zalać winem, gotować aż płyn odparuje. Kapary wyłożyć na sitko i lekko odcisnąć. Ostudzić. Lekko zmiksować z majonezem. Wymieszać(...)łyżkami oliwy z sardynek. Bagietkę pokroić w ukośne kromki (tyle ile jest połówek sardynek). Kromki bagietki smarować masą z kaparów. Na niej układać połówki sardynek. Na każdej kromce ułożyć połówkę dużego kapara, kawałek fileta cytryny, cząstkę pomidorka koktajlowego. Przybrać listkiem pietruszki lub kolendry i posypać płatkami jaglanymi. *użyłam portugalskie sardynki z puszki, które już niedługo będzie można kupić w Warszawie
królestwo garówposypać nią sałatkę. Ja po to, aby dokładnie Wam zaprezentować wycięte z z mozzarelli serca, ułożyłam bazylię obok :) Sałatka prezentuje się bardzo elegancko, a podana z chrupiącą czosnkową bagietką smakuje wybornie. Do tego ulubione wino i bardzo lekka, bardzo smaczna kolacja gotowa :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 dojrzałe pomidory 2 kulki mozzarelli 3-4 łyżki czarnych oliwek kilka listków(...)bazylii opcjonalnie roszponka do dekoracji oliwa z oliwek (polecam aromatyzowaną chili i czosnkiem) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKOWO: bagietka masło czosnek sól do smaku WYKONANIE: Umyte i osuszone pomidory oraz mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Z mozzarelli wykrój foremką serduszka. Na talerzu ułóż naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, całość posyp oliwkami i posiekana drobno bazylią. Skrop
Słodko-Słony Świat Ilonydzisiejszy przepis. Pasta z awokado to także doskonały dodatek do kanapek. Zastąpić może majonez lub masło. Warto czasem zmienić coś w swojej diecie i wprowadzić zamienniki produktów. Składniki: bagietka pszenna 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z limonki kilka pomidorków koktajlowych kilka jajek przepiórczych sól Wykonanie: Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec na suchej patelni, w tosterze(...)czosnek . Całość dokładnie pognieść widelcem. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Ugotowane i ostygnięte obrać i pokroić w plasterki. Na kromkach chrupiącej bagietki rozsmarowywać porcję pasty z awokado, następnie położyć plasterek jajka i plasterek pomidorka. Tak przygotowane grzanki podawać od razu. Można posypać świeżo mielonym gruboziarnistym pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiaj zagościła u Nas pyszna cebulowo-porowa zupka z nutką słodyczy wydobytej z cebuli. Podana z grzanką zrobioną z bagietki i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr(...)bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy
Aga w kuchnirealizować je co jakiś czas. Tymczasem mam dla Was smakowity post ze schabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości(...)bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany 18% - 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur - 3-4 plastry żółtego sera o intensywnym smaku - trochę mielonego czarnego pieprzu - przyprawa uniwersalna - czerwony i zielony pieprz ziarnisty - olej do smażenia - sól do smaku - szczypta chili Przygotowanie: Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim
W poszukiwaniu inspiracjipyszne drożdżowe bagietki idealne na śniadanko,upiekłam je do smalczyku z mięskiem i warzywami(przepis na smalczyk znajdziecie tutaj )-pyszne było...... z tej porcji wyszło mi 6 sporych bagietek-polecam serdecznie Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4,5 szkl.mąki mleko do posmarowania czarnuszka,sezam Przygotowanie: do garnka(...)obrotach końcówką w kształcie haka,stopniowo dosypujemy mąki aż wsypiemy całą.ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia, ciasto dzielimy na 6 części formujemy podłużne bagietki ,układamy na oprószonej mąką blaszce i zostawiamy jeszcze na pół godzinki pod przykryciem,po tym czasie smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką i sezamem,pieczemy ok 10 min w 200 stopniach
Swojskie jedzonkopostanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Pożywną i delikatną za razem. I tak powstała rozgrzewająca zupa curry z dynia i marchewką, z wkładką z kurczaka w curry sporą ilością grzanek z bagietki, posiekanymi pistacjami i olejem sezamowym! Zupa jest gęsta, zawiesista, bardzo pożywana, pikantna w smaku. Uwielbiam takie zupy zimą. Gdy wracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny sposób się rozgrzać. Polecam(...)oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy
SMYKWKUCHNIregionie: Ermioni-Kranidi na Peloponezie. Dedykowana jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką. Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie
królestwo garówtyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie? Składniki: 300 g wątróbki drobiowej(...)duża cebula 1 winne jabłko łyżeczka majonezu ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek kminek dodatkowo: bagietka garść rukoli konfitura z żurawiny świeży grubo zmielony pieprz Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do wątróbki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakromki w jajku z przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam żółty ser, który się topi oraz szynkę i warzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy je od święta. Niby zwykłe kanapki ale na takiej ciepłej grzance smakują zupełnie(...)inaczej. Składniki: 1/2 czerstwej bagietki 2 jajka 2 łyżki mleka ząbek czosnku szczypta soli pieprz olej lub masło klarowane do smażenia dodatki kanapkowe: ser, szynka, warzywa Bagietkę pokroić na kromki. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Kawałki pieczywa moczyć w jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Podczas smażenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazaliczam do śniadań dla mistrzów. Bruschetta z jajecznicą dla 2 osób 30 minut Składniki 4 pomidory najlepiej dojrzewające w słońcu (najlepsze są odmiany o dużej zawartości miąższu - różowe, żółte) bagietka 4 jajka sól, pieprz mała garść liści bazylii Do dzieła!!! Bagietkę kroimy pod skosem na kromeczki i opiekamy na grillu - w wersji domowej smażymy na chrupiąco na maśle na złoty(...)wbijamy jajka. Solimy. Przykrywamy przykrywką i na małym ogniu czekamy aż białko z górnej części jajka się zetnie. Szklanką wykrawamy zgrabne jajeczniczki z żółtkiem w środku. Na każdą kromkę bagietki nakładamy pomidory podajemy do jajecznicy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwięc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą. Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar. Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, skropionej oliwą z oliwek. Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację. Składniki: (na 3-4 osoby) około 20 szt. zielonych szparagów(...)sztuki szparagów cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów) świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania Do podania grzanki: bagietka czosnkowa świeże lub suszone zioła sól słodka czerwona papryka oliwa z oliwek Ze szparagów odkroiłam twarde końce. Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych. Ja podgotowałam je chwilkę - przez około
potrawyregionalnecebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni(...)półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówMałże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie(...)małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki pół szklanki białego wina opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony) i sól opcjonalnie: bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się
Pociąg Do Kuchni