bagietka - 3616 przepisów (strona:43/242)

Pełnoziarniste chrupiące bagietki 65

Sobotni poranek, leniwie przeciągasz się w łóżku. Powoli dociera do Ciebie zapach kawy i... świeżo upieczonych bagietek. Od razu chce się wstać a dzień rozpoczyna się idealnie. Bagietki te wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby poprzedniego dnia wieczorem przygotować ciasto. Bazą jest tutaj mąka pełnoziarnista dlatego bagietki są nie tylko przepyszne ale również zdrowe

Milion Smaków
Ulubiona kanapka. 111

taki mój ulubiony fast food!  Dla mnie świeża chrupiąca bagietka, krewetki i majonez to połączenie idealne :)  Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki,  majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)będą podsmażone wrzucamy czosnek, najlepiej drobno posiekany, bądź przeciśnięty przez praskę. Następnie skrapiam całość sokiem z cytryny. Po chwili wrzucam drobno posiekaną natkę pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę.  Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam

Plate of Joy
Wiosna na talerzu! 94

szczaw, botwinka, rzodkiewki, duże pęczki natki pietruszki, koperku i szczypiorku! Tak pysznie! Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :)  Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ricotta, oliwa cytrynowa,  sól i pieprz, parmezan Bagietkę należy wcześniej opiec / zgrillować / podgrzać na patelni - żeby była chrupiąca(...)cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem.  Wcześniej podgrzaną bagietkę smaruję ricottą, następnie układam wstążki cukinii, szparagi, świeżą bazylię i pomidorki koktajlowe.  Tak przygotowaną kanapką cieszymy wzrok i szybciutko spożywamy mrucząc przy tym rozkosznie ;) Mmmmm jakie to dobre! Smacznego

Plate of Joy
Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo 234

oraz blendera z końcówką do majonezów i sosów - najlepsze pomysły zostaną nagrodzone przez nas i markę Tefal! Liczymy na Was mocno! :)  Dokładny regulamin dostępny tutaj : [ link ] Składniki: 1 bagietka, 2 mniejsze łodygi jarmużu, 1/3 brokuła, 1 marchewka, 1/3 cukinii, pomidorki koktajlowe, 2 duże jajka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, garść listków bazylii, garstka koperku, ew. mały ząbek(...)minut - jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania. Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut. Bagietkę przekroić na pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu. Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy

Plate of Joy
Szpik cielęcy 129

kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do 200stopni Piec do momentu w którym szpik zacznie mięknąć ale nie będzie rozpuszczony, około 10 minut. Natkę pokroić na dość duże kawałki. Szalotkę przekroić wzdłuż(...)pół a następnie pokroić w plasterki wzdłuż (w piórka). Wymieszać pietruszkę z kaparami i szalotką. Bagietkę pokroić w kromki, podsmażyć na oliwie. Następnie skropić sosem vinaigrette. Szpik ułożyć na talerzu, obok podać sałatkę i grzanki z bagietki. Takie oto wspaniałe danie przygotowaliśmy podczas warsztatów w Sofitel Warsaw Victoria . Z tak zwaną piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni

królestwo garów
Bruschetta jako przystawka do zupy 201

Bruschetta do zupy szparagowej :D SKŁADNIKI: Bagietka Oliwa z oliwek Kilka pomidorków truskawkowych Dwa ząbki czosnku Przyprawa włoska, sól świeża bazylia  Pokrojoną bagietkę skrapiam dość obficie oliwą i nacieram czosnkiem. Pomidorki kroję w ćwiarteczki i wrzucam do miski.  Posypuję przyprawą włoską i solą, mieszam. Na przygotowane kromki bagietki nakładam pomidorową mieszankę i zapiekam kilka minut w piekarniku

MarciochaKucharzy
Przepisy kuchni Bałkańskiej 135

okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić łyżeczką. Połówki cukinii włożyć do gotującego się bulionu(...)odstawić do przestygnięcia. Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 175 ° C przez 20 – 25 minut. Bagietka z pastą truflową Bagietkę pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy

MarciochaKucharzy
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem 164

łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku  łyżka posiekanej natki pietruszki  bagietka, WYKONANIE:  Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania  TU .   Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.  Smażymy na małym ogniu  z jednej strony(...)drugą stronę, smażymy 1 minutę. Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krem z porów z grzankami 126

pora z grzankami Składniki: 2 duże pory, 5 ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu, łyżka oliwy, 1/2 szklanki śmietany 18%, 7 ząbków czosnku, sól, pieprz, bagietka, 10 dag sera żółtego, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.   Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec(...)gotowania dodajemy posiekane 4 ząbki czosnku, śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blenderujemy.   Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Na rozgrzaną oliwę układamy kromki bagietki i podsmażamy na małym ogniu. Następnie obracamy kromki na drugą stronę i nakładamy na nie pokrojony w plastry ser żółty.   Smacznego

paapilotkaa
Zupa cebulowa w pół godziny 198

łyżki mąki   1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka   60 g masła   1 mały ząbek czosnku   1 bagietka, pokrojona na kromki   sól i pieprz do smaku   ewentualnie szczypiorek do dekoracji  Przygotowanie Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze(...)przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut. Kromki bagietki zgrillować na patelni. Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką 145

krakowskich, jest :) Smak na zapiekanki został zaspokojony.  'zapiekanki z pieczarkami, bułka z pieczarkami, szczypiorkiem i prażoną cebulką' Składniki (na 4 zapiekanki): - 500g pieczarek - 1 mała cebula - 2 pół-bagietki - żółty ser - użyłam cheddara - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, czosnek granulowany - szczypiorek - prażona cebulka - ketchup, majonez/sos czosnkowy Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Podsmażyć na rozpuszczonym(...)maśle z olejem. Odparować. Dodać drobno posiekaną cebulę i przesmażyć na złoto. Pół-bagietki przeciąć wzdłuż i delikatnie posmarować masłem. Wyłożyć masę z pieczarek. Zetrzeć na nie ser (ilość zależy od Waszych smaków). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170C (opcja grill) i piec 10-15 minut (do momentu aż ser się rozpuści i bagietka będzie ciepła i lekko chrupiąca). Szczypiorek

CookYourself
Kolorowe kanapki na imprezę. 115

Kolejny pomysł na kolorowe wiosenne kanapki, idealne na imprezę lub po prostu na sympatyczne śniadanie czy kolację. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Potrzebne nam będą: bagietka (12 kromek), 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1/2 papryki, 1/2 ogórka, ewentualnie 2 jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ser twarogowy do posmarowania kanapek. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik. Podgrilować kromki bagietki. Natrzeć(...)ząbkiem czosnku. Pokroić pomidor i paprykę w kosteczkę. Pokroić ogórek w plasterki. Posmarować grzanki chlebowe (toasty z bagietki) serem. Przyozdobić je z wierzchu warzywami (nie mieszając różnych warzyw). Na jedną kanapkę nakładamy ogórek, na drugą pokrojony w kosteczkę pomidor. Z wierzchy możemy jeszcze udekorować nasze kanapki pokruszonym (ugotowanym na twardo) żółtkiem jajka. Ozdobić szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie

MODA NA BIO
Domowe burgery 224

Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki; Sól/vegeta; Pieprz; Olej do smażenia. Sos a'la Big Mac: 1/2 szklanki majonezu(...)mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące. Mięso: Jajo lekko roztrzepać. Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczakch (tzw. drobne wiórki); Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięsa

Gospodyni Miejska
Zapiekanki z pieczarkami 176

spróbować ,polecam bo warto.  Chrupiące, przepyszne, zapiekanki z serem i pieczarkami. Przygotowane w domu są o niebo lepsze niż z przydrożnej budki. Zapraszam :) Zapiekanki z pieczarkami  2 bagietki  40 dag żółtego sera  1,20 kg pieczarek  3 cebule  Masło  Papryka słodka  Sól  Pieprz Najpierw przygotowuję pieczarki, obieram je, przepłukuję, kroję(...)cieniutkie plasterki. Zawsze najpierw je obgotowuję, odcedzam i przesmażam na masełku z drobno pokrojoną cebulą , całość solę do smaku.. Smażę do momentu aż woda całkiem odparuje. Bagietki przecinam na połówki i każdą dzielą na trzy ( z jednej bagietki mam 6 porcji) Każdą kromkę smaruję cieniutko masłem i zapiekam około 5 minut w 180 st C Na podpieczone układam plasterki

Takie tam pichcenie
Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw 125

grzyby grillować pokrojone w grube plastry. Grillowane warzywa posiekać na małe kawałki i umieścić w szklanym naczyniu z dwoma łyżkami pesto. Całość wymieszać Crostini grillowane warzywa tapenade 1 bagietka pokrojona pod kątem w kromeczki o grubości około 2,5 cm 120 gram sera koziego chevre Na pokrojone bagietki dać cienką plasterki sera koziego. Na wierzch wyłożyć 2 łyżeczki grillowanych warzyw(...)tapenade. Tak przygotowane bagietki umieścić w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillować około 5 minut lub do momentu aż ser się rozpuści. Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw is a post from: naRuszcie.pl The post Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie