bagietka - 3616 przepisów (strona:44/242)

Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem 384

rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki na porcję) oliwa lub masło do polania kromek bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 168

rybki doznały kontuzji i opóźniły swoje przybycie o dwa dni ale to nic bo smak jaki zaoferowały zadowolił wszystkich, ja zjadłam nawet podwójną porcję! jak tu oprzeć się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?  Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej(...)francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tapenada z czarnych oliwek 175

pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego!Składniki:1 słoiczek drylowanych czarnych oliwek 4-5 łyżki oliwy z oliwek3(...)natki pietruszki Dodatkowo:3 pół bagietkioliwa z oliwek Wykonanie:Oliwki, oliwę, pokrojone ogórki kiszone i natki pietruszki zmiksować na jednolitą masę.Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Pół bagietki pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec kilka minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku.Grzanki posmarować tapenadą i podawać posypane posiekaną natką pietruszki

Pasja Smaku
SAŁATKA CEZARA 1454

łatę lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami czosnkowymi zapieczonymi w piekarniku. JEŚLI LUBIMY MOŻEMY SAŁATKĘ WZBOGACIĆPOMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I POKROJONYM W KOSTKĘ ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

Z Majeczką w kuchni
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 311

stopni upiec w łupinkach czosnek przez 20 minut.Następnie przez 6 minut podpiec na papierze do pieczenia szynkę serrano aż będzie chrupka.Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia.Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta, szałwię, skórkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Podsmażyć(...)patelni listki szałwii w oliwie, aż będą chrupkie. Uwaga, będą bardzo kruche, trzeba je delikatnie wyjmować.Zrobić crostini. Na bagietkę nakładać pastę, kawałki pokruszonej szynki i szałwię

W kuchni wieczorem
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 237

wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnku(...)pokrojone w drobną kostkę150 g startej na tarce mozzarelli2 łyżki startego parmezanuszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty

karmelowy
"Kasztanowa" bagietka 156

szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą.Natomiast mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki:150 g gotowanych kasztanów300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania200 g mąki kasztanowej250(...)posiekane marony,wymieszać.Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetościciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieśc,podzielić na 2 części.Uformować 2 bagietki i skręcić je.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięciapiekarni nagrzać do 230`C.Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 132

oreganoświeże listki bazyliiBagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera. Gotowe

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z pieczarkami, papryką i serem mozzarella 337

prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny ser mozzarella... mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)Składniki:1 bagietka około 40 cmpłaska łyżka masła2 łyżki olejupieczarki 250 g1 mała cebula1/2 małej papryki1 kulka sera mozzarellasól, pieprzzioła prowansalskieDo polania sos czosnkowy z TEGO przepisuWykonanie:Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem(...)piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki, a mozzarellę na plasterki.Na bagietkę posmarowaną masłem wykładamy pieczarki z cebulą, na to kładziemy paprykę i na samą górę ser mozzarella. Ser posypujemy ziołami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 8-10 minut

Anielska Kuchnia Ani
Zupa cebulowa 150

masła + masło do grzanek2 łyżki oliwy z oliwek1 kg cebuli5 dużych ząbków czosnku2 łyżki mąki200 ml białego, wytrawnego wina3 łyżki koniaku (opcjonalnie)1,5 l bulionu 6 kromek bagietki ok 200g sera gruyere lub chedar'a sos Worcestershiresól, pieprzprzygotowanieW garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać do garnka(...)zagotować . Mieszając dolać bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki bagietki przysmażyć na maśle, na patelni. Posypać startym serem  i wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć

Stare Gary
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 457

Zapiekanka to typowo polski fast food składający się z podłużnej bagietki i cebulowo-pieczarkowego farszu posypanego żółtym serem. Zapiekanki spotkamy w każdej budce typu fast food, gdzie nadal chętnie je kupujemy i cieszą się dość dużym powodzeniem. Przepyszne zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy(...)dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.Gotowe

Słodka Strona
Klasyczna zupa cebulowa 140

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem

Smakowity Blog Kulinarny
Poolish 179

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 223

fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio więcej ciasta chlebowego

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszove Biove 140

maszynkę.Oba kawałki złóż ze sobą i rozwałkuj na pasek o długości około 25-30 cm i szerokości około 10 cm, który uformuj w walec, identycznie jak się formuje bagietkę. To samo zrób dla drugiej części ciasta, a więc podziel ją, przepuść przez maszynkę, połącz, rozwałkuj na kwadrat i uformuj wałek.Każdy wałek rozwałkuj wzdłuż, tak aby uzyskać dosyć długi

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania