bagietka - 3616 przepisów (strona:44/242)

Orkiszove Biove 170

maszynkę.Oba kawałki złóż ze sobą i rozwałkuj na pasek o długości około 25-30 cm i szerokości około 10 cm, który uformuj w walec, identycznie jak się formuje bagietkę. To samo zrób dla drugiej części ciasta, a więc podziel ją, przepuść przez maszynkę, połącz, rozwałkuj na kwadrat i uformuj wałek.Każdy wałek rozwałkuj wzdłuż, tak aby uzyskać dosyć długi

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 217

przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 4 równe części, z każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce na wyrastanie - muszą

Grahamka, weka i kajzerka
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 343

opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro . Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem. Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli(...)pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój na pół i ułóż skórą

Chilli Czosnek i Oliwa
Coś z niczego - Ślimaczki 238

Składniki: 1 bagietka 1/2 papryka czerwona 1 serek Almette 6 liści sałaty 6 plasterków szynki Długą bagietkę przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z niej środek. Następnie smarujemy jedną połówkę połową serka Almette , ja użyłam tego z ziołami. Następnie układamy sałatę i szynkę, znowu sałatę i znowu smarujemy druga połową serka Almette. Na górze układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Przykrywamy drugą(...)połową bagietki i mocna zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień kroimy w kawałki i grubości około

Aga w kuchni
Pâté z drobiowych wątróbek 235

Piekłam bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego(...)dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna !Do usmażenia wątróbek do  pâté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.Pâté z drobiowych wątróbek Składniki:500 g drobiowych wątróbek1 mała cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda100 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Jajka sadzone inaczej 212

nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.  Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę - 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe) - sól, pieprz - oliwę z oliwek Na patelni(...)kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach.  Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk.  Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy

W mojej holenderskiej kuchni
Jajka w Pomidorach 459

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku , autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z bagietką jak i makaronem smakuje rewelacyjnie. Zjedliśmy to danie jako obiad i przyznam się szczerze, że najadłam się nim tak jakbym zjadła normalne danie obiadowe. Do tego wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale(...)pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2  opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki oraz usunąć twarde gniazda nasienne. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a pomidory pokroić w kostkę. W między czasie

Blondynka Gotuje
Prowansalskie Bagietki 226

mogłam zacząć od czegoś co w każdym polskim domu spożywa się chyba w największych ilościach a mianowicie pieczywa. Moja propozycja na dziś to jak je ładnie nazwałam " Prowansalski bagietki ", czemu prowansalskie? bo z dodatkiem suszonych pomidorów, zielonych oliwek i oliwy z oliwek ;-) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane a wszystkie trudy wynagrodzi nam przepyszny smak, nie wspominając o zapachu świeżego pieczywa(...)dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-)   Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem.   Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni). Bagietki muszą podwoić

SMYKWKUCHNI
Zapiekane włoskie bagietki 186

Dobry pomysł na ciepłą kolację. Połączanie bagietki z oliwą i czosnkiem oraz zapiekane pomidory z mozzarellą. Były pyszne.   Składniki : * bagietka * 2 łyżki oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku * kulka mozzarelli  * 8 plastrów pomidora * bazylia * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Bagietkę przeciąć na pół. Polać każdą oliwą i nasmarować zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Zapiec około 10 minut. Na ciepłe bagietki

Magiczne Życie Marty
Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem 200

walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ekspresowa bagietka pszenna 117

Składniki 500 g mąki np. T450/500 275 g ciepłej wody 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych 1 łyżeczka miodu (ok. 15 g) 1 […] Artykuł Ekspresowa bagietka pszenna pochodzi z serwisu Anna Partyka-Olkuska

rozgotowana
Sałatka Cezar z kurczakiem 112

musztarda Dijon: 2 łyżeczki sok z cytryny: 1 łyżka oliwa z oliwek: 3 łyżki majonez domowy : 2 łyżki starty parmezan: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Grzanki: kawałek bagietki – najlepiej jednodniowej: ok. 15 cm czosnek: 2 ząbki oliwa z oliwek: 4 łyżki starty parmezan: 2 łyżeczki Oraz: pierś z kurczaka: 300 g sól i pieprz do smaku sałata(...)przełożyć do niewielkiego rondelka i przykryć, dzięki czemu nie wystygnie. Grzanki: Grzanki warto przygotować na samym końcu, dzięki czemu będą dłużej chrupiące po wymieszaniu z pozostałymi składnikami w sałatce. Bagietkę pokrój w mniejszą lub większą kostkę – jak wolisz. Jak widać na zdjęciach my wolimy większe grzanki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty parmezan

Kuchnia Na Wypasie
Błyskawiczna sałatka a’la grecka 140

możecie kupić w sklepie również gotowe mieszanki ziół. Następnie przygotowaną oliwą z ziołami polewamy sałatkę i całość mieszamy. Z czym podać sałatkę grecką Sałatkę możemy podać z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym. Przepis jest banalnie prosty. Bagietkę kroimy w kromki. Do 2 łyżek masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masło dokładnie mieszamy z czosnkiem, najlepiej ugniatając widelcem, a następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka nadziewana serkiem kanapkowym i łososiem 105

Pomysł na kanapki inaczej? Proszę bardzo! Co powiecie na małe kromeczki bagietki, wypełnione serkiem kanapkowym i łososiem? Szybko i smacznie. 1 niewielka bagietka/półbagietka 175 g serka kanapkowego śmietankowego 125 g wędzonego na zimno łososia 1-2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz Z półbagietki odkrawamy końcówki. Środek wydrążamy (miąższ nie będzie nam potrzebny). Wędzonego łososia kroimy(...)miski dodajemy serek kanapkowy, pokrojonego łososia, natkę pietruszki oraz musztardę. Dokładnie mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie umieszczamy w rękawie cukierniczym. Wypełniamy wydrążoną bagietkę. Kroimy na plasterki

Smaki Na Talerzu
Cukinia zapiekana z serem, pomidorkami i szynką 128

cukinie, 250g pomidorków koktajlowych, 150g sera mozzarella, może być inny twardy ser, dobry do zapiekanek, olej, bazylia, 100g szynki szwarcwaldzkiej, boczek wędzony lub szynka, sól, pieprz. 3 kawałki bagietki.   Cukinię wybieramy niedużą, w miarę prostą. Po umyciu solimy, pozostawiamy na jakieś 30 minut, troszkę zmięknie i łatwiej będzie nam wycinać środek. Sól spłukujemy. Użyłam zwykłej rurki metalowej, chyba(...)przykryciem. Po 40 minutach odkryłam naczynie i zapiekałam jeszcze minut 10 do zrumienienia. Cukinia ma być miękka, sprawdzamy patyczkiem. Na końcu posypałam startym serem, położyłam na wierzch kawałki bagietki skropione oliwą z bazylią i czosnkiem. Zapiekałam jeszcze przez 4-5 minut  Grzanki można przygotować oddzielnie na grillowej patelni. Zapiekankę dekorujemy świeżą bazylią i zajadamy. Przepyszny sos, który się wytworzył

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania