Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam(...)minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieTaka szarlotka na delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego(...)bardzo lubię je przygotowywać. Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę na jaglanym spodzie - to wersja bezglutenowa tego bardzo lubianego ciasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaweekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło i tak mu posmakowała, że zjadł prawie połowę blachy. Pomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem(...)mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki
moj przepis naPyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej(...)rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni przykryj ciasto folią aluminiową studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobić sobie dwie dłuższe przerwy. Jedną na przygotowanie obiadu (Chili Sin Carne, na które przepis już niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła(...)utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów
Dzieje kuchennej WiewiórySłysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic jednak nie zastąpi domowej szarlotki prosto z piekarnika. Kawałek tego ciasta na pysznym, kruchym spodzie, z pachnącymi cynamonem jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi jest idealny na jesienną chandrę. Doskonale pasuje do wysokiego fotela, rozgrzanego(...)kominka i ciepłej, puszystej kawy z żółtkiem. Kojarzy mi się z rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotce są jabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru
Kuchnia Pani WiosnyZapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia. Inspiracja tutaj. Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na tortownicę o średnicy(...)ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem. Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nim jabłka. Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityzwiązku z tym, że w moim domu wczoraj pojawiła się ogromna ilość pysznych słodkich jabłek, nie mogłam nie upiec szarlotki. Długo się zastanawiałam jaką zrobić i zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą(...)całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 3-4 jabłka 120 g cukru łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis(...)przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka
Trzeci talerzSzarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również! No i dziś mam dla Was przepis na taką pyyyszną szarlotkę. Taką domową , babciną , na półkruchym cieście, które wprost rozpływa się w ustach. Soczyste jabłka obłędnie pachną cynamonem i wypełniają cały dom słodkim zapachem. Taka szarlotka jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Gwarantuję
Ostra na SłodkoMamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto(...)tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujePowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji, gdy na obiad zamierzam podać coś pracochłonnego i na przygotowanie deseru nie mam już siły lub czasu. Dodam jeszcze, że pomimo łatwości jej przygotowania i prostoty użytych składników jest naprawdę pyszna. Podaję ją jeszcze ciepłą, najczęściej(...)lodami waniliowymi. Jest pyszna!!! Składniki na szarlotkę z bułki tartej 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy
Rozpustne gotowanieDawno nie piekłam szarlotki, więc postanowiłam to nadrobić. Wybrałam przepis ze starego zeszytu mojej mamy i upiekłam amerykańską szarlotkę. Nie skłamię jeśli powiem, że jest doskonała. Kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasto i kwaskowe, jabłkowe nadzienie. Delicje! Bardzo polecam!!! Ciasto po wystudzeniu jest bardziej stabilne. Ja robiłam zdjęcia 10 minut po wyjęciu szarlotki z piekarnika, toteż(...)nadzienie jeszcze nie stężało, co widać na zdjęciach ;) Składniki na American Apple Pie (szarlotkę amerykańską) na formę o średnicy 26-28 cm: KRUCHE CIASTO: 420 g mąki 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 125 ml kwaśnej śmietany lub zimnej wody Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski
Rozpustne gotowanieDelektuję się każdą chwilą i celebruje wspólne momenty i powiem, Wam że jest pięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni... Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam(...)ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą gorzką
Cynamonowe szczęścieBardzo jabłkowa i wilgotna szarlotka. Składa się właściwie z samych jabłek. Polecam do wypróbowania. Dla kogo: dla wielbicieli jabłek dla fanów szarlotki dla tych, którym zwykła szarlotka już się znudziła Składniki: 1kg jabłek (obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 100g masła (startego na tarce) 9 łyżek cukru 100g rodzynek cynamon 1 andrut (wafel) do wyłożenia tortownicy bita śmietana (do dekoracji) Wykonanie(...)folią aluminiową, by sok z jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz
Mania Wypiekania