Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :)

Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :)

Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :)

W tytule wpisałam szarlotkę i jabłecznik ponieważ nie wszyscy widzą czym różnią się te ciasta. Otóż różnica jest taka, że szarlotkę robi się na kruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele ale tak naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Mówiąc jabłecznik nie wiemy co się kryję pod tą nazwą :) Może to być ciasto biszkoptowe, kruche ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Viki

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

VikiViki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, ciasto, szarlotka, jabłecznik, kruche ciasta, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, kruche ciasto, ciasta z jabłkami, ciasto na niedziele, ciasto biszkoptowe, ciasta biszkoptowe , mus, gruszka, ziemniaki, szarlotka z jabłkami, jabłka pieczone, ciasto z białek , ciasto z brzoskwiniami, ciasto z gruszkami, bez pieczenia, pieczone ziemniaki, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, jabłecznik z bitą śmietaną

Inne przepisy z Kuchnia Viki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.