jabłka - przepisów 18862

  1. JABŁKA
    JABŁKA

    idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni.  Odmiany jabłek można podzielić na 3 rodzaje: Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują(...)postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny

    Przepis pochodzi z bloga Ciastka - domowe słodkości, prowadzonego przez IzaT.

  2. Jabłecznik orzechowo serowy
    Jabłecznik orzechowo serowy

    margarynę. Gotować parę minut cały czas mieszając. Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.  Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać(...)masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się

    Przepis pochodzi z bloga w mojej kuchni, prowadzonego przez Jadzia.

  3. KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA
    KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA

    Jabłka zwane "rajskimi owocami" to najpopularniejsze owoce w Polsce. Ich zbiory trwają od lata do wczesnej zimy, ale smakiem jabłek możemy cieszyć się przez cały rok. Znanych jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek, a najpopularniejsze to: reneta, antonówka, papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów(...)surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia MagdaLeny, prowadzonego przez Kuchnia MagdaLeny.

  4. Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową
    Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową

    odrobiną orientalnej nutki. Danie to jest na tyle uniwersalne, że przygotujecie je zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na takim elektrycznym oraz na patelni grillowej. Jabłko jest dobre na wszystko! Uwielbiam jabłka! To pyszny i bardzo zdrowy owoc, który jest dostępny przez cały rok. I co najważniejsze jest nasz polski. Jedna z zasad zdrowego żywienia mówi właśnie, że powinno(...), poprawia również odpowiedni stosunek cukrów do kwasów co ma znaczący wpływ na wyśmienity smak. Piękny czerwony rumieniec na jabłku to nie tylko jego ładny wygląd, ale również wyższa zawartość barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką jabłka. Barwniki odpowiedzialne za wytworzenie czerwonego rumieńca mają właściwości prozdrowotne są to bowiem antyoksydanty które „zmiatają” wolne rodniki z organizmu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  5. Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym
    Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym

    cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej  - szczypta soli  Krem: - duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka)  - 100 g masła -3/4 szklanki maku Jabłka: - 4 duże jabłka - małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego - 4 czubate łyżki cukru  - pó ł opakowania cynamonu  - 100 ml soku jabłkowego lub wody Sposób przygotowania: 1.Beza: Białka ubić(...)lecz nie jest to konieczne). Odstawić i ostudzić. Gdy budyń będzie już miał temperaturę pokojową , dodać masło i utrzeć składniki.Dodać mak i dokładnie wymieszać. 3.Jabłka:  Obrać jabłka i pokroić w  kostkę. Przesypać pokrojone jabłka do miski , następnie dodać cynamon, cukier oraz sok jabłkowy lub wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy tam jabłka

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj Z Muzyką, prowadzonego przez Michał Załuczkowski.

  6. Jabłka w słoikach na zimę
    Jabłka w słoikach na zimę

    do słoików.  Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku  - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta - około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .   PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy(...)wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.   Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :) Można też dodać do  jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon. Ja robię same jabłka i w zależności

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  7. Jabłka w cieście francuskim
    Jabłka w cieście francuskim

    Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego(...)cynamonu przygotowuję wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim . Polecam Wam, bo ten deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Ciasto z jabłkami kardamonem i rumem
    Ciasto z jabłkami kardamonem i rumem

    Witajcie! Mój ostatni weekend w Polsce! Muszę to uczcić pysznym ciastem z przepysznych jabłek. Ciasto z jabłkami i rumem to prosty przepis z wykorzystaniem jabłek moich ulubionych owoców. Za jabłka dałabym się sprzedać tak jak mój mąż za pomarańcze…Co kraj to obyczaj! Do ciasta z jabłkami i rumem pasują soczyste jabłka z rumieńcem jak Genewa, Lobo lub Elise. Mądra jestem co! Przeszłam się ostatnio przez lokalny ryneczek i widziałam wszystkie te jabłka na straganach. Najbardziej lubię jabłka o tej porze! Są najlepsze. Lubię też jabłka rodzime, bo mają cienką skórkę i są soczyste, lekko kwaskowate, a więc takie idealne na ciasto z jabłkami i rumem. Przepis

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  9. Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach"
    Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach"

    Pyszne,proste szybkie danie lubiane przez wszystkich,szczegolnie dzieci.To chyba najbardziej znana potrawa z jablek w kuchni polskiej.Jablek nie powinno zabraknac w zadnej diecie,bo maja

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  10. Ocet  jabłkowy z soku
    Ocet jabłkowy z soku

    Były to jabłka kwaśne, słodkie i bardzo słodkie.  Najbardziej podobał mi się przepis z Zielonego Zagonka. Tu znajdziecie dokładny opis jak przygotować ocet. Najważniejsze to dobre niepryskane jabłka i  przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej.  Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa(...)fermentacja octowa? Fermentacja octowa to przemiana alkoholu etylowego w kwas octowy. W domowych warunkach ocet otrzymujemy z zalania skórek z jabłek  przegotowaną wodą z cukrem. Na powierzchni jabłek znajdują się drożdże, które rozkładają cukier na alkohol. Następnie alkohol  przy pomocy bakterii octowych zamieniany jest w kwas octowy. Robiąc ocet jabłkowy z samego soku z jabłek

    Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek, prowadzonego przez Dana.

  11. Jabłko zapiekane z kruchym ciastkiem
    Jabłko zapiekane z kruchym ciastkiem

    dodać. <3 SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko ciasto kruche  175 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania 40 g cukru pudru  szczyptę soli  2 żółtka  75 g masła  2-3 łyżki zimnej wody  jabłka najlepiej duże  (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus(...) pokrojonymi w kostkę - stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało - nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut - czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  12. SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa)
    SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa)

    jest zawsze smaczne i zawsze trafione, ale w tym wydaniu, to za mało powiedziane. Ta propozycja powinna zachwycić każdego. Być może wizualnie nie do końca (zastąpienie szarej renety innym jabłkiem owocuje - i to dosłownie - w papkę. Bardzo smaczną, ale wciąż wodnistą papkę), ale smakowo... Z ręką na sercu możemy powiedzieć, że TA szarlotka w naszym domu od lat bije rekordy(...)kurzych 12 jajeczek przepiórczych, ale uważajcie i każde wybijajcie do osobnego kubeczka - bywają zepsute) - cukier puder 10 dag - cukier trzcinowy (do smaku do musu, można pominąć) - cynamon opakowanie - jabłka 2-2,5 kg (najlepiej szara lub złota reneta) - cukier wanilinowy (nie obowiązkowo), - do musu jabłkowego można dodać rodzynki królewskie min. 100 g - w ten sposób naturalnie dosłodzą się jabłka

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  13. PIECZONE JABŁKA
    PIECZONE JABŁKA

    Uwielbiam jabłka mogła bym je jeść cały czas, nie ważne pieczone, duszone, czy postaci ciast, jabłka są pyszne i już  J . Dziś mnie naszło na jabłka pieczone, więc szybko przygotowała jabłka posypałam cynamonem, dodałam dżem porzeczkowy włożyłam do mikrofalówki i po paru minutach, już jadłam gorące mięciutka, aromatyczne jabłka. Często zamiast dżemu dodaje miód(...)wtedy są jeszcze smaczniejsze.  Składniki jabłka cynamon Jabłka obrać wydrążyć środek. Do środka jabłka włożyć dżem posypać cynamonem, wstawić do mikrofalówki, i po paru minutach zajadać cudownie pachnące jabłka J rrarossa@gmail.com

    Przepis pochodzi z bloga RAROSSA, prowadzonego przez RAROSSA.

  14. Kompot z jabłek na 3 sposoby
    Kompot z jabłek na 3 sposoby

    kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni. Z wiśni, czasem w połączeniu z jabłkami bądź zamiennie, tylko z jabłek. Nigdy się nie nudził, a świetnie chłodził. Pamiętam też ten z mirabelek. Przynosiliśmy je garściami zza płotu ciesząc się od wejścia do domu(...)słodkim zapachem i wspaniałym smakiem, oraz tym co za chwilę z nich powstanie. Dziś przedstawię Wam kompoty z jabłek na 3 sposoby: z jabłek i cukru, z jabłek świeżych w połączeniu z suszonymi oraz kompot z jabłek i dzikiej róży. Każdy smaczny, orzeźwiający, inny. Dodawać cukier czy nie? Jeśli owoce są bardzo dojrzałe bądź odmiana

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  15. Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu
    Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu

    prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek? Hmm co ja mogę(...)powiedzieć, nie są moimi ulubionymi Zdecydowanie bardziej wolę jabłka domowe. Tajemnicą każdej gospodyni jest ilość dodawanego cukru. Ale ile by tego cukru nie było, na pewno jest go mniej niż w sklepowych wersjach jabłek, za to smak jest stokroć lepszy. Dodatkowym plusem jest to, że możecie już na tym etapie dodać ulubione przyprawy jak cynamon czy cukier waniliowy

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

Wybierz stronę :