jabłka - 24118 przepisów

Odmiany polskich jabłek – ściągawka 29

Niedawno bo 28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Wykorzystałam ten fakt i swoją nieodpartą ciekawość i wybrałam się do jednego z gospodarstw produkujących fantastyczne polskie jabłka, aby porozmawiać o ich zbiorach oraz produkcji. Jabłka są idealnym uzupełnieniem naszej zdrowej diety i pomysłem na zdrową przekąskę. Średniej wielkości owoc dostarcza naszemu organizmowi 75 kcal, znajdziemy w nim witaminy(...)przeciwutleniacze, potas, wapń i magnez i około 25 gramów węglowodanów, z czego około 4 g pochodzi z błonnika. To dlatego jabłka nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a obecność błonnika powoduje uczucie sytości po jego zjedzeniu. Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek oraz jednym ze światowych liderów w ich eksporcie. Dzięki

nietylkopasta.pl
Przepis na kiszone jabłka 20

Przepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na blogu przepisy na chleb żytni czy kwas chlebowy . Jabłka kiszone w miodzie znajdziesz też w polskiej kuchni kresowej, ale poza nią już znacznie rzadziej. I dziwi mnie to niezmiernie(...)przecież kapustę kisimy z jabłkami, a mimo to kiszenie jabłek nie jest u nas powszechnie znane.  Z jabłek wody, soli i cukru lub miodu przygotujesz prostą słodko-kwaśną przekąskę, dodatek do pieczonego mięsa i drobiu albo do koktajli wzmacniających odporność. Po ukiszeniu jabłka nabierają smaku zbliżonego do cydru jabłkowego. Naprawdę warto.  Jabłka

Cztery Fajery
JABŁKA 124

idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można z nich wytwarzać przeróżne alkohole. Poniżej postaram się przybliżyć kilka najpopularniejszych odmian jabłek i ich zastosowanie w naszej kuchni.  Odmiany jabłek można podzielić na 3 rodzaje: Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują(...)postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny

Ciastka - domowe słodkości
Grillowane jabłka nadziewane bakaliami 47

Przepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w różnych wersjach dość często. Były już słodkie szaszłyki z jabłek, jabłka nadziewane kaszą jaglaną i wiele, wiele innych. Nasz dzisiejszy deser z grilla, z Jabłkami Grójeckimi w roli głównej, to kolejny(...) Grójeckie na osobę garść rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie opcjonalnie po 1 łyżce rumu na każde jabłko opcjonalnie wydrylowane i przekrojone na pół nieduże śliwki konfitury śliwowe, morelowe lub inne ulubione orzechy włoskie lub migdały bez skórki Jak zrobić jabłka z grilla Jabłka myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i część miąższu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krucha tarta z jabłkami i musem 76

Tarta z jabłkami, musem jabłkowym i cynamonem Najsłynniejszy francuski deser Krucha tarta z jabłkami i musem jabłkowym czyli tarte aux pommes uznawana jest za jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. I nic w tym dziwnego, tartę z jabłkami i musem upiecze nawet totalne kulinarne beztalencie, a i tak będzie pyszna. Istnieje tysiąc i jeden sposób na przygotowanie tarty(...)roku konkursie na Największe Jabłko Powiatu Grójeckiego pierwsze miejsce zdobyła właśnie antonówka, która ważyła 886 gramów i miała 43 cm obwodu. Potraficie sobie wyobrazić tak duże jabłko? Warto wiedzieć, że Jabłka Grójeckie mają szereg właściwości prozdrowotnych i zawierają o około 5% więcej przeciwutleniaczy, niż te same odmiany wyhodowane w innych regionach Polski. Jakie jabłka do tarty z jabłkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić suszone jabłka 29

zrobić suszone jabłka. Jak suszyć i jak przechowywać jabłka. Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często słyszmy jesienią. Chociaż susz jabłkowy możesz przygotować o każdej porze roku, to najsmaczniejszy będzie właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych  owoców. Suszone jabłka są zdrową, lubianą przez dzieci(...)także jako dodatek do naleśników, koktajli lub owsianki albo do wigilijnego kompotu. Zastosowań są tysiące. W artykule Suszenie owoców znajdziesz tabelę, w której zamieściłam czas suszenia pozostałych owoców. Które jabłka najlepiej nadają się do suszenia Do suszenia możesz wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak najlepiej sprawdzają się słodko - kwaskowe odmiany o zwartym miąższu, takie, jak Antonówka, Gala, Jonaprince

Cztery Fajery
Jabłecznik orzechowo serowy 378

margarynę. Gotować parę minut cały czas mieszając. Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.  Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku jabłkowego Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć. Budyń rozmieszać(...)masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się

w mojej kuchni
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 72

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki(...)jabłkami to smak mojego dzieciństwa, ale także danie awaryjnym, kiedy mamy niespodziewanych gości, albo brak nam pomysłu na posiłek. Racuchy na maślance bez drożdży, racuchy na zsiadłym mleku albo na  kefirze wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Nie wiem, kiedy trafiły do Polski, ale cieszę się z tego, że mogę się z Wami podzielić przepisem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 64

Jabłka zwane "rajskimi owocami" to najpopularniejsze owoce w Polsce. Ich zbiory trwają od lata do wczesnej zimy, ale smakiem jabłek możemy cieszyć się przez cały rok. Znanych jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek, a najpopularniejsze to: reneta, antonówka, papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów(...)surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 73

Jabłka zwane "rajskimi owocami" to najpopularniejsze owoce w Polsce. Ich zbiory trwają od lata do wczesnej zimy, ale smakiem jabłek możemy cieszyć się przez cały rok. Znanych jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek, a najpopularniejsze to: reneta, antonówka, papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów(...)surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego

Kuchnia MagdaLeny
Suszone jabłka i kompot z suszonych jabłek 22

tego, że warto robić domowe przetwory chyba nie muszę Was przekonywać. Porozmawiajmy więc o suszeniu! Suszenie jabłek to bowiem doskonały sposób ich przetwarzania, a suszone jabłka to nie tylko doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych, ale także źródło wielu witamin i makroelementów. Zbliżają się święta, a suszone plasterki jabłek stanowią przepiękną sezonową dekorację. Co więcej, z suszonych(...)jabłek można przyrządzić pyszny kompot – dużo delikatniejszy niż tradycyjny, oparty na śliwkach (czasem wędzonych), który nie każdemu przypadnie do gustu – szczególnie dzieciom. Ale o kompocie jabłkowym za chwilę. Czy wiecie, że suszone owoce to bogate źródło witaminy A, beta-karotenu, witaminy B, a przede wszystkim potasu, błonnika, węglowodanów i wapnia? Podczas suszenia tracimy sporo witaminy C, ale zostają

nietylkopasta.pl
Jak zrobić ocet jabłkowy – staropolski przepis babci 16

zrobić domowego octu jabłkowego. Jest dużo zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Poznaj właściwości i sprawdzony przepis, który mam od swojej babci. Krok po kroku wykonanym staropolski ocet z jabłek, który zawsze się przydaje w kuchni. Sprawdź właściwości i zastosowanie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy możesz oczywiście kupić w sklepie. Jednak ja wolę zrobić go samodzielnie. Ma wspaniały smak. Jestem(...)kuchni. Doskonale zastępuje sklepowy ocet spirytusowy. Nasze babcie do dziś robią go w domu. Przepis mojej babci na ocet domowy jest bardzo prosty, praktycznie robi się sam :-). Jeśli masz jabłka w ogrodzie lub domu, to możesz go nastawić jeszcze dziś. Ocet jabłkowy doskonale wpisuje się popularną myśl zero waste . Z typowych odpadów (ogryzki, obierki, pulpa po soku), który trafiłby

Ania gotuje
Piernik z jabłkami w rumie 34

aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski , a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu i lekkim przestudzeniu nam smakuje najbardziej, przyznam, że połowa zniknęła w mgnieniu oka. Po wystudzeniu również jest pyszny, a jeśli będziecie woleli jednak wersję(...)ciepło, to zawsze możecie podgrzać ciasto. Bardzo ważną rolę odgrywają jabłka w rumie, których pominąć nie możecie. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodko" Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Przepis zmodyfikowałam nieco przede wszystkim przez zmniejszenie ilości cukru, która w oryginale jak dla mnie jest zbyt duża. Piernik z jabłkami w rumie [feast_advanced_jump_to] 🍯 Niezbędne składniki Piernik

SprawdzonaKuchnia.pl
Jesienne śniadanie: domowa granola jabłkowa oraz warstwowy deser-szarlotka 46

Jabłko - soczyste i słodkie. Wspaniałe do pochrupania na surowo, idealne do potraw i deserów wszelkiej maści. Uwielbiam jabłka, które w towarzystwie cynamonu pachną jesienią. Są też kopalnią zdrowia, dlatego warto po nie sięgać codziennie, jak mawia znane angielskie przysłowie. W dzisiejszym wpisie mam dla Was aż dwa przepisy z jabłkiem w roli głównej oraz garść informacji o właściwościach zdrowotnych(...)tego owocu, a wszystko za sprawą kampanii promującej polskie jabłka "CuTE: Kultywowanie smaku Europy".  Jesienne śniadanie Co przygotować jesienią na śniadanie? Świetnie sprawdzi się prosta do zrobienia granola chrupiąca od różnych orzechów i pestek. Do granoli dodałam starte jabłko i cynamon, dzięki czemu ma wspaniały aromat. Taką granolę możecie bardzo szybko zamienić w pyszny posiłek dolewając

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową 84

odrobiną orientalnej nutki. Danie to jest na tyle uniwersalne, że przygotujecie je zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na takim elektrycznym oraz na patelni grillowej. Jabłko jest dobre na wszystko! Uwielbiam jabłka! To pyszny i bardzo zdrowy owoc, który jest dostępny przez cały rok. I co najważniejsze jest nasz polski. Jedna z zasad zdrowego żywienia mówi właśnie, że powinno(...), poprawia również odpowiedni stosunek cukrów do kwasów co ma znaczący wpływ na wyśmienity smak. Piękny czerwony rumieniec na jabłku to nie tylko jego ładny wygląd, ale również wyższa zawartość barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką jabłka. Barwniki odpowiedzialne za wytworzenie czerwonego rumieńca mają właściwości prozdrowotne są to bowiem antyoksydanty które „zmiatają” wolne rodniki z organizmu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania