jabłka - 24990 przepisów (strona:5/1666)

PIECZONE JABŁKA NADZIEWANE PIKANTNĄ KASZANKĄ 159

świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki): 500 g dobrej jakości kaszanki 4 duże kruche słodkie jabłka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki świeżego tymianku(...)łyżeczki suszonego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C . JABŁKA: Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek" do przykrycia. Małą łyżeczką ostrożnie wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić bocznych ścianek i dołu jabłka. Uważaj, żeby nie przebić

Słodko-Słony Świat Ilony
CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ 414

Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam!  SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych) 1,5 łyżeczki cynamonu garść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie) SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 150 g mąki (użylam pszennej) 110 g zimnego masła 100 g brązowego(...)cukru 50 g płatków owsianych górskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći. Dosyp cynamon oraz posiekane orzechy i wymieszaj całość. KRUSZONKA: Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę oraz cukier

Słodko-Słony Świat Ilony
Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem 98

Smak i zapach? trzeba spróbować :) Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami. Składniki: jabłka ,  brązowy ryż . na sos: 200 ml wody , 6 łyżek miodu , 3/4 szklanki cukru , 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ,  opakowanie mielonego cynamonu (15 g), 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel.  Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłka na szarlotkę 146

Jabłka obrodziły.  Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe. -ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy(...)pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.    Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu. Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 131

Korzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.    Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.    Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia(...)musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je.    Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym

Maminek kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 138

suszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a cebulę kroimy na grube plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i na tym układamy cebulę i jabłka. Posypujemy solą, pieprzem(...)tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni

ladykitchen
Jesienne tiramisu - z jabłkami 132

ciepłem. Gdy u  Pomidorowej Ani  zobaczyłam ten deser, od razu się w nim zakochałam. Sami zresztą do niej zajrzyjcie - nie można mu się oprzeć. Miałam jeszcze trochę jabłek, więc czym prędzej przystąpiłam do działania. Pozmieniałam proporcje, dostosowując je do zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji(...)Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu Składniki: (na 6 porcji) masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 50 g miodu 100 ml amaretto sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu spód: 200 g podłużnych biszkoptów 40 g płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z jabłkami 326

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI:  Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka(...)cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać

Kuchnia Danusi
SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI 180

Soczysty schabik na niedzielny obiad SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI   SKŁADNIKI: schab/bk -1,5-2 kg jabłka -1 kg sól pieprz czosnek granulowany -1 łyżka oliwa z oliwek -3 łyżki. PRZYGOTOWANIE Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Część jabłek pokroić w plastry(...)resztę na cząstki. Schab ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec  jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć

Kuchnia Danusi
Pieczone jabłka nadziane twarogiem 228

Lubelskiego kociołka" . Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko(...)cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu na sos karmelowy: * 1/2 szklanki cukru ( 110 g ) * 35 ml wody * 25 g masła * 90 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek i część miąższu.  Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem. Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera

kolorowotorcikowo
Szybki biszkopt z jabłkami 327

Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu

Proste Potrawy
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 67

Racuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe(...)posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję do nich jeszcze tylko odrobinę cynamonu, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Przygotowanie placków z jabłkami jest bardzo proste, można więc robić je z dziećmi, będzie przy tym dużo radości. Według badań folklorysty i etnografa Zygmunta Glogera

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 93

Racuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe(...)posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję do nich jeszcze tylko odrobinę cynamonu, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Przygotowanie placków z jabłkami jest bardzo proste, można więc robić je z dziećmi, będzie przy tym dużo radości. Według badań folklorysty i etnografa Zygmunta Glogera

smakowitehistorie.com
Ciasto francuskie z jabłkami 136

będziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno. Ciasto francuskie z jabłkami jest smacznym deserem na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również po ostygnięciu a nawet w ciągu dwóch kolejnych dni smakują wybornie. Ciasto francuskie z jabłkami to chrupiące(...)ciasto, warstwowe, lekko rozsypujące się, delikatne w smaku. W środku znajdują się aromatyczne kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu, dzięki czemu obłędnie pachną i jeszcze lepiej smakują (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwielbiam przyrządzać ciastka francuskie z jabłkami późnym popołudniem, ponieważ wtedy do końca dnia w domu roznosi się zapach pieczonych jabłek, cynamonu, nastraja to pozytywnie na wieczór

To Musisz Wiedzieć
Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym 108

Uwielbiam jabłka, nie tylko za ich wartości odżywcze, mnóstwo witamin i wspaniały smak, ale także za to, że nasze polskie  Jabłka Grójeckie , dzięki odpowiedniemu przechowywaniu są dostępne przez cały rok.  Oczywiście nie można też zapomnieć o tym, jak mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni, dają nam te smaczne owoce. Właściwie pasują do każdego(...)dania – na słodko i wytrawnie. Mięso - czy to drób, dziczyzna, czy wieprzowina - w połączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania