Kompot z jabłek i śliwek Przepis na kompot jabłkowy do obiadu. Kompot z jabłek i śliwek wzbogacony rozgrzewającymi przyprawami i wanilią pasuje na każdą okazję i przygotujesz go w pół godziny. Ten prosty i szybki przepis na kompot jabłkowy ze śliwkami łączy w sobie aromat korzennych przypraw i smak świeżych owoców. Dodając śliwki do kompotu jabłkowego pamiętaj(...)mogą mocno zdominować jego smak. Zazwyczaj wystarczy 4-5 śliwek węgierek, aby uzyskać piękny, głęboki kolor. Świeże jabłka i śliwki węgierki oraz trochę korzennych przypraw: cynamonu, goździków, wanilii i ewentualnie kardamonu, to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować pyszny kompot z jabłek i śliwek do obiadu. Kompot jabłkowy do obiadu dzięki dodaniu kilku śliwek węgierek zyskuje piękny kolor
Cztery FajeryBarszcz z kwaśnych jabłek. Regionalna zupa z jabłek z okolic Grójca. Barszcz z kwaśnych jabłek jest prostą i szybką do przygotowania zupą, którą podawano w okresie żniw. Dobra i tania zupa z papierówek z ziemniakami i koperkiem, okraszona boczkiem przyjemnie orzeźwiała i dodawała sił do pracy w polu. Przepis na barszcz z kwaśnych jabłek pochodzi(...)chłopskiej z okolic Grójca, ale bardzo podobna zupa jabłkowa popularna była także w świętokrzyskim. Smakiem przypomina nieco biały barszcz, stąd zapewne pochodzi jej nazwa. Żeby przygotować zupę z kwaśnych jabłek będziesz potrzebowała kilka jabłek, odrobinę masła, mąki i śmietany, kilka ziemniaków oraz boczek i koperek. Nie mam niestety dostępu do papierówek, więc do przygotowania tej zupy użyłam najlepszych
Cztery Fajerylubiących domowe przetwory Składniki: 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych) 0,5kg cukru 2 litry wody cynamon (4 szczypty) goździki (10-12szt.) Wykonanie: 2 kg jabłek 50 dkg cukru 2 L wody 10 szt goździków SKŁADNIKI Kup brakujące składniki Chcesz dobrać wino do tej potrawy? Znajdź wino Chcesz zapisać składniki? aby mieć je zawsze(...)oliwek Caraceña rozmarynowa Żeliwna płyta grillowa Hiszpański ser LUYAN Przygotowanie Krok 1 Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ). Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami. Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku. Krok 2 Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam około 20 minut
Mania Wypiekaniazaserwować zarówno na ciepło jak i na zimno, ja osobiście jednak wolę wersję ciepłą, wtedy aromat jabłek i cynamonu czuć intensywniej, a jabłko wręcz rozpływa się w ustach :) Pyszna i zdrowa propozycja! Polecam! * jabłka- 3 szt. * kasza jaglana- 1/2 szklanki * wydrążony środek z jabłek- 150 g * orzechy włoskie- 6 szt. * rodzynki- niewielka garść * syrop z agawy/mi(...)następnie ugotować we wrzącej wodzie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka dokładnie umyć i odkroić górną część, a cały środek wydrążyć (pozostawić około pół cm przy krawędziach jabłka i 1 cm od spodu). Wydrążony środek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ugotowaną kaszą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cynamonem i syropem z agawy. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu wyłożonym
Kraina Miodem Płynącastanowić zarówno danie główne jak i deser. Ryż gotować w wodzie o 5 minut krócej niż jest zalecane na opakowaniu. Masło pokroić w plasterki o grubości około 3 mm. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i przełożyć całość do rondla z grubym dnem. Podsmażyć na średnim(...)ogniu, dodając kilka łyżek wody przez około 20 - 25 minut. Teraz ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kolejno: ryż, plasterki masła, jabłka, ryż, plasterki masła, jabłka... i tak aż do wyczerpania składników. Mi wystarczyło na cztery warstwy ryżu i trzy warstwy jabłek. Na koniec wszystko zalać śmietanką. Dodatkowo można jeszcze całość posypać z wierzchu
Świat Domowej Kuchnijajka 2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g roztopionego masła 100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodzie sok z 1/2 cytryny Karmelizowane jabłka: 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich(...)mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciepły jeszcze sernik i równomiernie rozsmarować (fot.4
Świat Ciastaużywasz barwika ubierz rękawiczki bo potem będziesz świecił tęczą barwną na dłoniach. Gdy masz gotowy karmel obtaczaj nim szybko każde kolejne jabłko. Wszystkie wymienione wyżej podpunkty popełniłam w mojej zabawie z karmelem :) Ku przestrodze dla następnych:)) SKŁADNIKI: 4 jabłka(twardsze) cukier 300 gram woda 50 ml barwik dowolny jeżeli chcemy użyć odrobinę 4 patyczki do szaszłyka kolorowa(...)posypce kolorowej i odstawiłam na mate silikonową, jeżeli takiej nie posiadamy to odstawiamy na pergamin wysmarowany odrobiną oleju. - tak postępujemy z każdym jabłkiem, fantazja zależy tylko od nas. Przygotowałam wersję dla chłopca :) PŁYNĄCA LAWA Z JABŁKA :)) Każda chwila spędzona z dzieckiem tworząc razem jest BEZCENNA i nie ma znaczenia czy nam wyjdzie to idealnie :) Spędzajmy jak najwięcej czasu
Basia w kuchnizapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 80 g masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku jabłka) Przygotowanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ja nie obierałem ze skórki) i dusimy na patelni z grubym dnem przez ok. 10-15 min, (jeżeli robimy z surowymi jabłkami(...)przekrawamy na dwie równe części i przekładamy masą jabłkową, ważne jest, aby biszkopt i masa jabłkowa były wystudzone. Chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Pyszny biszkopt przekładany jabłkami i galaretką przed serwowaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaWłaściwości odżywcze jabłka: Właściwości odżywcze jabłka – czy warto je jeść i jakie właściwości nam dostarczają? O tym, że jabłka(...)zdrowie wiedzą wszyscy. Ale czy na pewno każdy wie dlaczego? Jabłko to bez wątpienia najbardziej popularne owoce, szczególnie w Polsce. Wszyscy cenią je za ich smak, ale również różnorodność, ponieważ nadają się zarówno do przygotowania dań na słodko jak i na słono. Warto wiedzieć, jak dobry wpływ wywiera jedzenie jabłek na nasze zdrowie i włączyć je na stałe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka(...)przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię i zachwycamy się jego smakiem i aromatem. Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawiera dużo błonnika i witaminy C, a cukru tylko tyle ile zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę materii i powinny być w diecie każdej osoby
Kuchcik gotujejakim kolekcjonuję nowe przepisy, miesiąc wydaje się być niemal wiecznością, w której tak łatwo zgubić czy zapomnieć o niesamowitych pysznościach) i wiedziałam, że będę musiała go upiec. Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu. C. stwierdził, że to ciasto jest(...)zagotować, w reszcie dokładnie rozpuścić budyniowy proszek, wymieszać z cukrem i cynamonem. Powoli wlewać mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież będzie fantastyczna przygoda, prawda...? Mam nadzieję. Niedawno był Dzień Jabłka, o którym dowiedziałam się z zaprzyjaźnionych blogów. Mam więc dla Was spóźnione (ale tak naprawdę na jabłka nigdy nie jest za późno, prawda...?), ale niezwykle pyszne finansjerki. Robiłam je już jakiś czas temu, z rabarbarem, białą czekoladą i migdałami. Smakowały niebiańsko! Każdy, kto ich spróbował(...)mógł się nachwalić. Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami, jabłkami i grzybami, do wszystkiego dodaję przyprawy korzenne (normalna kawa przestaje dla mnie istnieć) i uskuteczniam hygge na 100 procent ze świeczkami, swetrami i ciepłymi skarpetami. Oczywiście wiem, że pogoda(...)siąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę – wszystko zależy
Na-talerzu.pldanie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze(...)czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:)) SKŁADNIKI: porcja na 4 kokilki lub 1 średnie naczynie do zapiekania ryż 200 g (dwa woreczki) mleko niecały 1 l sól 0,5 łyżeczki jabłka 4 szt masło 1/4 kostki plus
Basia w kuchnijabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia. Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto :) Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję na różnorodne bakalie. Kupiłem kilka paczek, także trzeba zacząć wykorzystywać :) Składniki : 2 jabłka 2 łyżki mieszanki tropikalnej (rodzynki szlachetne, ananasy kandyzowane, orzechy nerkowca, papaja kandyzowana ) 2 łyżki mieszanki(...)żurawiny Przyprawy : cynamon Jabłka myjemy i odkrajmy daszek. Ogryzka wykrajmy i trochę boki, robiąc miseczkę. W zależności jak grubą ściankę zostawimy, zależy ile się później będzie jabłko parować. Wsypujemy do każdego jabłka po łyżce każdej z mieszanek, czy cokolwiek innego co wam wpadnie do głowy. Na wierzch bakalii kładziemy łyżeczkę miodu. Zamykamy daszek i wstawiamy do parowaru
Parowar Faceta