Konfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć nieco zapomnianym dodatkiem. Marmolada z buraków była specjalnością biednej kuchni chłopskiej, robiono ją też w czasach okupacji, choć z mniejszą ilością przypraw. Słodko-pikantna konfitura z pieczonych buraków i jabłek łączy(...)Możesz ją przygotować o każdej porze roku. Jeśli lubisz konfitury z warzyw, to będzie Ci także smakowała konfitura z czerwonej cebuli . Przepis na konfiturę z pieczonych buraków i jabłek przypomniałam sobie przeglądając książkę "Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych". Jej autorka poleca niepasteryzowany mus / dżem z jabłek i buraków, jako propozycję na jesień i zimę. Jestem
Cztery FajeryJesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette. Kila uwag do przepisu: Talerz tylko odciśnij i zabierz. Nie zostawiaj go ;) Możesz użyć innej mąki (np. pszennej tortowej lub krupczatki), ale jeżeli zrezygnujesz z mąki pełnoziarnistej dodaj(...)mniej wody. 1-2 łyżki powinny wystarczyć. Orkiszowe galette z jabłkami Składniki na 1 tartę: Ciasto 130 g mąki orkiszowej 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 130 g zimnego masła 30-40 g cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie 2-3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności
Pełny talerzKaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec ją w domu pędziliśmy do restauracji. I jak to w takich sytuacjach bywa - zdarzały się raz lepsze, raz gorsze kaczki. Najsmaczniejsza kaczka pieczona z jabłkami, jaką dotychczas jadłam jest serwowana(...)pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna, delikatna i aromatyczna - ot idealne danie na dzień powszedni lub wystawny obiad. Kaczka nadziewana jabłkami to także dobry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką , a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek(...)galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy. 2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku). 3. Placki przekładamy
Kuchnia domowa AniMakaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami ( KLIK ). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu. Składniki: 3 jabłka sok z cytryny cynamon cukier do smaku 1 goździk woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody + makaron Sposób wykonania: 1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły. 2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści. 3. Jabłka podajemy z ugotowanym makaronem na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwys.4,5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4,5 cm przygotowanie Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. Zacząć od przygotowania jabłek. Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę i wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem(...)dużej misce, rozetrzeć palcami masło z przesianą mąką, aż przypomina okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie. Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem. Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista
Stare Garyświetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki): 500 g dobrej jakości kaszanki 4 duże kruche słodkie jabłka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki świeżego tymianku(...)łyżeczki suszonego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C . JABŁKA: Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek" do przykrycia. Małą łyżeczką ostrożnie wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić bocznych ścianek i dołu jabłka. Uważaj, żeby nie przebić
Słodko-Słony Świat IlonyNiebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 1,5 kg jabłek (najlepiej twardych) 1,5 łyżeczki cynamonu garść siekanych orzechów np. włoskich, laskowych, nerkowca (opcjonalnie) SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 150 g mąki (użylam pszennej) 110 g zimnego masła 100 g brązowego(...)cukru 50 g płatków owsianych górskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka umyj i obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w ósemki, te zaś jeszcze na 3-4 częśći. Dosyp cynamon oraz posiekane orzechy i wymieszaj całość. KRUSZONKA: Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę oraz cukier
Słodko-Słony Świat IlonySmak i zapach? trzeba spróbować :) Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami. Składniki: jabłka , brązowy ryż . na sos: 200 ml wody , 6 łyżek miodu , 3/4 szklanki cukru , 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu , opakowanie mielonego cynamonu (15 g), 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej
Codzienna kuchnia niecodziennaJabłka obrodziły. Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe. -ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy(...)pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów. Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu. Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach. Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia(...)musimy je ugotować w syropie: -gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru -kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je. Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym
Maminek kulinarnysuszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a cebulę kroimy na grube plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i na tym układamy cebulę i jabłka. Posypujemy solą, pieprzem(...)tymiankiem. Schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Taki przyrumieniony schab układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni
ladykitchenciepłem. Gdy u Pomidorowej Ani zobaczyłam ten deser, od razu się w nim zakochałam. Sami zresztą do niej zajrzyjcie - nie można mu się oprzeć. Miałam jeszcze trochę jabłek, więc czym prędzej przystąpiłam do działania. Pozmieniałam proporcje, dostosowując je do zawartości lodówki i szafek. Tym sposobem wyszła mi warstwa biszkoptów mocno nasączonych alkoholem, które nadają pazura każdej porcji(...)Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu Składniki: (na 6 porcji) masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 50 g miodu 100 ml amaretto sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu spód: 200 g podłużnych biszkoptów 40 g płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka(...)cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać
Kuchnia DanusiSoczysty schabik na niedzielny obiad SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI SKŁADNIKI: schab/bk -1,5-2 kg jabłka -1 kg sól pieprz czosnek granulowany -1 łyżka oliwa z oliwek -3 łyżki. PRZYGOTOWANIE Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Część jabłek pokroić w plastry(...)resztę na cząstki. Schab ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć
Kuchnia DanusiLubelskiego kociołka" . Jak już pewnie niektórzy kojarzą, jest to akcja lubelskich blogerek. Gotujemy i pieczemy sezonowo. Tym razem z jabłkami w roli głównej. Ja na tą okazję przygotowałam jabłka pieczone, wypełnione twarogiem i oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko(...)cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu na sos karmelowy: * 1/2 szklanki cukru ( 110 g ) * 35 ml wody * 25 g masła * 90 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek i część miąższu. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem. Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu
Proste PotrawyRacuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe(...)posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję do nich jeszcze tylko odrobinę cynamonu, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Przygotowanie placków z jabłkami jest bardzo proste, można więc robić je z dziećmi, będzie przy tym dużo radości. Według badań folklorysty i etnografa Zygmunta Glogera
smakowitehistorie.comRacuchy z jabłkami to bardzo proste i smaczne danie. Robi się je w kilka minut, potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe(...)posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu babci. Dodaję do nich jeszcze tylko odrobinę cynamonu, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Przygotowanie placków z jabłkami jest bardzo proste, można więc robić je z dziećmi, będzie przy tym dużo radości. Według badań folklorysty i etnografa Zygmunta Glogera
smakowitehistorie.combędziesz mieć bazę do obiadu bądź danie na kolacje czy śniadanie. Przygotowane ciasto francuskie można spożywać na ciepło, ale również bardzo smaczne jest na zimno. Ciasto francuskie z jabłkami jest smacznym deserem na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również po ostygnięciu a nawet w ciągu dwóch kolejnych dni smakują wybornie. Ciasto francuskie z jabłkami to chrupiące(...)ciasto, warstwowe, lekko rozsypujące się, delikatne w smaku. W środku znajdują się aromatyczne kawałki jabłek z dodatkiem cynamonu, dzięki czemu obłędnie pachną i jeszcze lepiej smakują (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwielbiam przyrządzać ciastka francuskie z jabłkami późnym popołudniem, ponieważ wtedy do końca dnia w domu roznosi się zapach pieczonych jabłek, cynamonu, nastraja to pozytywnie na wieczór
To Musisz WiedziećUwielbiam jabłka, nie tylko za ich wartości odżywcze, mnóstwo witamin i wspaniały smak, ale także za to, że nasze polskie Jabłka Grójeckie , dzięki odpowiedniemu przechowywaniu są dostępne przez cały rok. Oczywiście nie można też zapomnieć o tym, jak mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni, dają nam te smaczne owoce. Właściwie pasują do każdego(...)dania – na słodko i wytrawnie. Mięso - czy to drób, dziczyzna, czy wieprzowina - w połączeniu z jabłkami tworzą idealny duet, ale jak to będzie z rybą? Dlatego dziś zapraszam Was po nieco odmienny od tych tradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić
Kulinarne przygody GatityUwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i ładnie prezentuje się na stole. Moje jabłka wzbogaciłam o dodatkową słodycz w postaci twardej wieloowocowej marmolady. Podobny deser jadłam kiedyś w restauracji, jakiś czas później postanowiłam spróbować przygotować taki(...)zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na 4 porcje) 2 jabłka (u mnie słodkie i soczyste) 1/2 płata ciasta francuskiego XXL 2-3 łyżeczki marmolady wieloowocowej (u mnie Jamar ) cukier trzcinowy cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na pół
Słodkie okruszkiowsiane - 2 łyżki Rodzynki - 1 łyżka Miód - 2 łyżki Sos klonowy- 2 łyżki Masło - 1 łyżka Szczypta cukru brązowego albo waniliowego Cytryna Cynamon Rum - do smaku Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy(...)przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami. Pieczone jabłka o bogatym wnętrzu http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit MałgorzatyKocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm : 3 szklanki maki 22 dag margaryny 3/4 szk cukru 1/2 kostki smalcu 1 jajo(...)proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek
Apetyczna babeczkatrzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko * 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni(...)rozpuszczamy 1/2 łyżki masła. Gdy będzie bardzo gorące, dodajemy miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor
My Culinary ArtPrzepis na Pyszne Jabłka Prażone do Słoików - Cudowny Smak Jesieni na Twoim Stole Jesień to bez wątpienia jedna z moich ulubionych pór roku, a co za tym idzie, sezon na pyszne, soczyste jabłka . Dlatego też postanowiłam wykorzystać ten dar natury w niezwykle smaczny sposób, tworząc przepis na jabłka prażone do słoików . Jest to idealny sposób na zachowanie(...)smaku jesieni na dłużej, ponieważ jabłka te można wykorzystać w różnorodny sposób. Dodaj je do ciast , tortów, naleśników, bułeczek, rogalików, lub po prostu delektuj się nimi łyżeczką prosto ze słoika. To naprawdę wspaniały sposób na cieszenie się smakiem jesieni przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Jabłka Prażone do Słoików SKŁADNIKI: jabłka
RITA food channelPączki z jabłkami najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek. Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z nadzieniem z prażonych jabłek smakowały i wyglądały jak milion dolarów. I nadal tak smakują, ale od kilku lat pieczemy pączki z jabłkami sami. To najlepszy przepis na pączki, jaki(...)znam. Możesz do nich użyć dowolnego nadzienia. Cukierni na łódzkim Teofilowie już nie ma, jednak sentyment pozostał. Karnawał bez pączków z jabłkami, nie byłby dla nas karnawałem. Najlepsze pączki z jabłkami, taki smak pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Doskonale puszyste ciasto i najlepsze polskie jabłka z Grójecczyzny. Pączki z jabłkami proporcje
Cztery Fajeryryżu, ale lepiej ugotować ryż specjalnie pod to danie. W sumie, to danie, które za każdym razem może smakować inaczej. Dodamy lub nie cukier, użyjemy bardziej lub mniej słodkich jabłek, ryż ugotujemy w mleku, dodamy laskę wanilii… Jak byłam dzieckiem, to ryż z jabłkiem był jadany w każdym domu. Pewnie w każdym smakował nieco inaczej. A jeśli chodzi(...)leżałam w szpitalu, rozmawialiśmy też o jedzeniu szpitalnym i padło zdanie, że ryż z jabłkiem ciężko popsuć, na co od razu padła odpowiedź, że i owszem, nie dodając cynamonu Fakt, cynamon podkręca smak dania, ale myślę, że i bez niego, ryż z jabłkami będzie świetny. Polecam pobawić się daniem, używając różnych rodzajów ryżu. Ja uwielbiam jaśminowy i basmati. Podaję
Mieszam w Garnkuindeks glikemiczny), a zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi. Jabłka dostarczają niewiele kalorii, dlatego są przydatne w kuracjach odchudzających (jedno średnie jabłko to jedynie 70 kcal), a zawarte pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Jabłka zawierają wiele witamin (najwięcej witaminy C) i minerałów (głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo). Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami(...)łyżeczki karadomonu 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Wierzch: 1 krystaliczna galaretka 1 duże czerwone jabłko Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu rozpuszczamy cukier, aż do utworzenia się złocistego karmelu. W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w grube plasterki. Gdy karmel jest gotowy wrzucamy do niego
Kulinarne przygody GatityMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe: 5 dużych kwaśnych jabłek dżem(...)Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia. jabłka i figi pod kruszonką http://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzatyobiad z czasów mojego dzieciństwa. Wiem, że niektórzy robią to danie zupełnie inaczej (np. zapiekając całość w piekarniku). U nas się gotuje ryż, a osobno smaży się jabłka, a potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej. Składniki: 2 szklanki ryżu 2 szklanki mleka 2 szklanki wody sól cukier do smaku 1 kg jabłek(...)smaku. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich . 3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje
Kuchnia domowa Animięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach i chrupiącą skórką…:) A że specjalista od kaczek ze mnie… żaden, to postanowiłam ją przygotować w tradycyjnej odsłonie, czyli z jabłkami i w majeranku. Trochę się bałam, bo mój piekarnik często(...)chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam w zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… Kaczka z jabłkami – składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2-3 jabłka (kwaśne) po ok. 2 łyżeczki soli i pieprzu 4-5 łyżek majeranku
UgotujmyTo.plJesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo(...)muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej
Food Squareszklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -3 jabłka -dżem -brązowy cukier -olej Składniki na syrop: -2 szklanki wody -szklanka cukru -łyżeczka kwasku cytrynowego Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry(...)wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na prostokąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu. Tak przygotowaną porcję ciasta składamy. Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry. Kiedy
Maminek kulinarnyRacuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 375 ml ciepłego mleka; 2 jaja; 2 łyżki białego cukru; Szczypta soli; Olej do smażenia; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; 2 średnie jabłka. Sposób wykonania: Do miski(...)pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić jabłka w cienkie plasterki. Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - na rozgrzany olej nakładać czubatą łyżkę ciasta i nakładać na nie plaster jabłka, a po usmażeniu przewrócić
Gospodyni MiejskaJakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik . Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli(...)pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich
Ala piecze i gotujepokroiłam bez pomysłu co z nim zrobię ...) Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 4 - 5 jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, wlać żółtka i delikatnie zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę ,delikatnie wymieszać łyżką(...)Jabłka obrać i pokroić w cienie półplasterki. Blaszkę ( 36 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować margaryną, ułożyć na niej ściśle jabłka , posypać je cynamonem. Na wierzch jabłek wyłożyć ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzić je po wierzchu. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20 min. Po upieczeniu od razu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCoś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blog Składniki : 4 jajka 150 g cukru pudru 120 g mąki cukier waniliowy cynamon 3-4 jabłka łyżeczka cukru do posypania jabłek orzechy włoskie(...)opcjonalnie rodzynki Polewa: 100 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka miodu 7 łyżek cukru 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy włoskie siekamy na drobno. Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy
charlotte gotujeproporcji rozwałkowałam i upiekłam jak pierwszą. Jabłka obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc. Placek idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet 3 dni. Im dłużej leży tym jest smaczniejszy. Przed krojeniem posypcie cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizaglądających tutaj, zostawiających po sobie ślad - to daje wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL ! Prosto, szybko(...)zapraszamy: Składniki: (na 6 muffinek w papilotkach o 5,5x6cm) 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/4 mąki tortowej 1 jajo ok. 300g jabłek (preferujemy antonówkę) pół szklanki cukru pudru + do posypania upieczonych muffinek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli po 3 cm startej kory cynamonu oraz świeżego imbiru nasionka z połowy
Symfonia SmakówSądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami. Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła(...)przygotowane blaszki i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 - 190 C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Jabłka: 4-5 jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy, drobno kroimy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Śliwki: Można użyć
Apetyczna babeczkazrobić chipsy z jabłek? To nic trudnego! Robię sama chipsy z jabłek, gdyż czytając opis na opakowaniu w tych gotowych, chrupiących chipsach w małych paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Wybieram jednak te przygotowane domowym sposobem chipsy z suszonych owoców czy warzyw, jednak te przygotowane domowym sposobem są zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych(...)pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej(...)pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie równa krateczka. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać
Kuchnia Danusideser ryż na mleku kokosowym, który połączyłam z jakże polskimi prażonymi jabłkami. Danie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu(...)basmati, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli
SMYKWKUCHNI