mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam(...)odmianę, bo jabłka są lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa. Składniki: 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam
moj przepis naMiodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję(...)doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu, za to bardzo smaczne. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Brzozowska” w 2014 roku. Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki: Placki
Trzeci talerzkruchym cieście Szarlotka z budyniem i kruszonką - przepis na jedno z tych ciast, które piekę bardzo często, niezależnie od pory roku. Jest łatwa do zrobienia, pachnąca cynamonem i jabłkami. Proste i szybkie ciasto na niedzielę i każdą inną okazję, którego reklamować nie trzeba. Najlepsza jest oczywiście z samodzielnie przygotowanych jabłek. Domowa szarlotka jak u mamy(...)babci jest właściwie moją domeną, ale tym razem za pieczenie wziął się (wreszcie!) mój mąż. I chwała mu za to, bo dawno nie jadłam tak dobrej szarlotki. Do prażonych Jabłek Grójeckich dodał goździki i szczyptę kardamonu, a do budyniu łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Nasza szarlotka może nie jest dietetyczna, zwłaszcza podana z lodami, ale kiedyś w końcu trzeba przestać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapomnianych potraw choć na chwilę przenieść się do innego czasu i do chwil bliskich sercu. We wsi Staniszewskie na północy Podkarpacia (gmina Raniżów) często gotowało się niegdyś pierogi z jabłkami. Znam je z dzieciństwa, kiedy moja babcia gotując pierogi ruskie lubiła na koniec ugotować trochę pierogów z owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku, nie na wodzie. Pierogi z jabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie i lekko słone. Z opowiadań starszego pokolenia wiem, że pierogi z jabłkami
Trzeci talerzCiastka z jabłkami, które chciałabym Wam dziś zaproponować to francuskie „Chausson aux pommes” czyli dosłownie kieszonki z jabłkami. Najlepsze na ciepło z jeszcze parującym jabłkowym nadzieniem. Przy okazji tych ciastek czuję, że trochę muszę się wytłumaczyć z gotowców, których używam ;) Jak to jest z tym ciastem francuskim? Wydawać by się mogło, że skoro już wiem(...)Cordon Bleu nie poszła na marne, będę dziś dla Was miała kilka praktycznych wskazówek, jak ułatwić sobie pracę z ciastem francuskim. Z podanych składników zrobimy 6 ciastek z jabłkami (7 jeśli zdecydujemy się ponownie wykorzystać skrawki ciasta). Jeśli chcielibyście zobaczyć inne przepisy inspirowane moim pobytem w Le Cordon Bleu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami
CiastkozercyPrażone jabłka do szarlotki Jabłka na szarlotkę bez zagęszczania Prażone jabłka do szarlotki, ciast i deserów przygotowuję co roku w ogromnych ilościach. Lubię mieć zapas i nie szukać z obłędem w oczach odpowiednich jabłek. Kiedy wpadnie nam do głowy pomysł na upieczenie ciasta, domowe jabłka na szarlotkę w słoiku to bardzo wygodne rozwiązanie. Spotykam się czasem z pytaniem(...)czym zagęścić jabłka do szarlotki. Prażone jabłka do szarlotki z tego przepisu nie wymagają zagęszczania, są doskonałe pod każdym względem. jabłka prażone z cynamonem i goździkami prosty przepis jabłka do szarlotki w słoikach Jabłka prażone z cynamonem i goździkami - Cztery Fajery Jakie jabłka do szarlotki Przyjęło się, że do szarlotki najodpowiedniejsze są kwaśne jabłka. Moim zdaniem jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodsmażyć na małym ogniu do czasu, aż się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodać pora i czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut, dodać posiekane jabłko, cukier i dusić do czasu, aż kawałki jabłka się rozpadną. Zawartość patelni przestudzić i dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, lubczykiem, maggi lub sosem sojowym i zmiksować na gładką(...)zrównoważonej uprawy, a środki ochrony roślin stosowane są tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Co dzięki temu zyskujemy? Mniej chemii, a więcej jabłka w jabłku, za to przede wszystkim cenię Jabłka Grójeckie. Warto poświęcić chwilę czasu, aby znaleźć je w sklepach. Tego smaku w żadnym innym jabłku nie znajdziecie. Pasta z białej fasoli i pora
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazrobienia tarta z jabłkami i kremem czekoladowym podana na deser, na pewno posmakuje i sprawi radość gościom. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty. Tarta jest chyba jednym z najłatwiejszych ciast do przygotowania, a smak jej wnętrza zależy tylko od naszych upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie(...)kremu czekoladowego z jabłkami. Taka tarta z jabłkami doskonała jest do kawy na co dzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole. Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: 1 jajko 200 g mąki pszennej typ 500 100 g masła (schłodzone) 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie
Kuchcik gotujedodatek do ciast, deserów, śniadań i kolacji. Wykonanie takiej aksamitnej marmoladki jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Najsmaczniejszy dżem jabłkowy wychodzi z bardzo dojrzałych i soczystych jabłek, które dostępne są właśnie jesienią. U mnie dżem z jabłek powstał z bardzo słodkich antonówek z dodatkiem czerwonych jabłek, których skórki zabarwiły dżem na fajny kolor. Dżem(...)jabłkowy doprawiłam cynamonem i sokiem z cytryny. Dżem z jabłek będzie miał kremową i aksamitną konsystencję, gdy podgotowane jabłka przetrzemy przez gęste sito, aby oddzielić od niego skórki. Jabłka przed gotowaniem można również obrać, ale uważam, że pozbawimy dżem przyjemnego smaku i aromatu, który uwalniają skórki podczas gotowania. Dżem z jabłek nie wymaga dodawania zagęstników, gdyż
Kuchcik gotuje28x27cm. Szarlotka pod kokosową skorupką Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 130g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko szczypta soli WARSTWA JABŁEK około 1,6kg jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych(...)nakłuć widelcem WARSTWA JABŁEK - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, od razu wymieszać z sokiem z cytryny (żeby nie straciły koloru) - jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier oraz ekstrakt z wanilii, podgrzewać do zagotowania, gotować aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje - gorące jabłka ostudzić - ostudzone jabłka wymieszać
Smakołyki Berenikipapryka słodka w proszku 2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu sól, pieprz czosnek granulowany 1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny) 2 - 3 słodkie jabłka olej + nożyce do rozcinania ptaka :) Kurczaka myjemy i osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie(...)razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową. Na ostatnie 20 minut pieczenia układamy obok kurczaka jabłka pokrojone w ósemki. Po upieczeniu podajemy kurczaka z jabłkami. Dekorujemy świeżym rozmarynem kurcze pieczone
Bon Appetit Małgorzatyracuszkom fajny aromat i zapac h. Składniki: (wyszło mi 18 racuszków) 300 g mąki 40 g drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 jabłka olejek śmietankowy (lub waniliowy czy też cukier waniliowy) o lej do smażenia cukier puder do posypania Sposó b przygotowania(...)Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, skruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
Kuchnia domowa Anigości :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon cukier kryształ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka. 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchnia domowa AniLubicie słodkie naleśniki jako deser, śniadanko, kolację czy nawet obiad? To te naleśniki powinny posmakować wszystkim miłośnikom połączenia sera, jabłek i cynamonu :) Składniki: Naleśniki: niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka pół szklanki wody 3 jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte(...)dużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku. 3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty. 4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smacznego
Kuchnia domowa Ani