jabłka - 24990 przepisów (strona:16/1666)

Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 109

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka(...)łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej                                      aromat -ok. 30 dkg jabłek szarlotkowych    Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn. Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Twaróg rozdrabniamy widelcem

Maminek kulinarny
Muffinki z jabłkami i cynamonem 127

Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i masłem, dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 129

Składniki: 500 g mąki  pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy(...)czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 161

wzmacniających, stosowanych w profilaktyce przeciw przeziębieniom i grypie, przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach. Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić(...)talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować). Czas przygotowania:  40 minut     Składniki: 2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny, ½ kg jabłek, ½ kg cukry, 1 szkl. białego półsłodkiego wina, 2 limonki (skórka i sok). Przygotowanie: Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 136

szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.  SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże,  - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz(...)kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st. Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem. Nadzienie! :) Wyszło wspaniale! Jabłka dodały kwaskowatości, miód podkręcił słodkawe walory a ziarna wyciągnęły wytrawność.  ZIARNA "EUFORIA": Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne. "Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość

Wypisz Wymaluj
UDKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z OLEJEM RZEPAKOWYM ZAPIEKANE Z JABŁKAMI 140

jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa(...)dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut

Z Majeczką w kuchni
KACZKA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI 740

szkl bulionu warzywnego 1/2 szkl czwórniaka sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut(...)zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem wymieszanym z czwórniakiem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
Strucla drożdżowa z jabłkami 181

tortowej 1/2 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny  2 jajka 5 łyżek cukru 3 dag drożdży 1 cukier wanilinowy 1 łyżka oleju 1/4  łyżeczki soli Nadzienie: prażone jabłka cynamon Wykonanie: Do  letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia(...)odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 134

jabłka cukier waniliowy Przygotowanie : Drożdże pokruszyć do kubeczka i zasypać 1 łyżką cukru. Wlać 1/2 szkl. ciepłego mleka i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę. 3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników

charlotte gotuje
Pierożki serowe z jabłkami 352

graliśmy w gry planszowe. Jest co powspominać dlatego, dzisiaj ja serwuję pierożki, mleko i karty :) Składniki: 1,25 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g twarogu 750 g jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Twaróg zmiel przez maszynkę,  na stolnicy mąkę posiekaj z  margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być(...)Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i  pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Piecz

Niezły Młynek
Jabłka w karmelu 173

Potrzebujesz:  jabłka, cukier, posiekane orzechy, patyczki 1.Umyte jabłka nadziewamy na patyczki. 2.W garnku podgrzewamy cukier z odrobiną wody do uzyskania złocistego karmelu. 3.Zanurzamy jabłka w karmelu następnie obtaczamy w orzechach

Ditecz
Jarmuż z jabłkami. 115

wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować(...)Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki z jabłkami i węgierkami 141

cukru szczypta soli 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżka miodu wielokwiatowego 120 ml jogurtu naturalnego 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru brązowego Wykonanie. Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodać wymieszane ze sobą składniki mokre: olej, jogurt, jajka i miód(...)dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami. Składniki. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku 170 g cukru 1 łyżeczka  miodu lipowego 120 ml śmietany

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone jabłka z lodami i polewą 146

Baked apples with ice cream and topping Składniki 5 jabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć(...)Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Jabłka podać polane polewą z gałką lodów

Kulinarny karnet Christophera
Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 133

Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2 łyżki drożdże instant 1 torebka mleko sojowe lub woda około 2 szklanki jabłka  2 szt cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki Wymieszać(...)mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać.  Na patelnię nalać wartwę  około

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania