Dynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem(...)dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów. Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym
SMYKWKUCHNISkładniki : ryż- ugotować na sypko słodki mus jabłkowy śmietana, ewentualnie cynamon Przygotowanie: Na ugotowany ryż wykładamy mus jabłkowy, polewamy śmietaną i posypujemy cynamonem. To naprawdę szybkie
Proste PotrawyCzerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany . Ale
Smaczna Pyzagotowa na plażę? Dieta jabłkowa to najlepszy sposób na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastosuj dietę jabłkową, by schudnąć 7 kg w 7 dni. Znasz dietę jabłkową? Jabłka są źródłem pektyn, które wspomagają proces odchudzania. Posiadają również błonnik, który dodaje energii i wspomaga oczyszczanie organizmu. Jabłka posiadają witaminy A, B, C oraz kwasy cytrynowy i węglowy. Dieta jabłkowa(...)daje świetne efekty i gwarantuje bardzo szybki spadek kilogramów. Dzięki jedzeniu jabłek czujemy mniejszy apetyt, jemy mniej oraz czujemy się najedzeni. Dietę można stosować maksymalnie 14 dni, gdyż jest ona bardzo niskokaloryczna i bardzo drastyczna. Dieta jabłkowa – jadłospis Dzień pierwszy – w ciągu pierwszego dnia możemy schudnąć nawet do 2 kilogramów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śniadanie – 1 duże jabłko
To Musisz Wiedziećcynamon ( a co tam, jak szaleć to szaleć ;) ). Ciasto jest trochę pracochłonne, ponieważ pieczemy osobno spód, na upieczony wylewamy masę serową, a po wystudzeniu na wierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz również - i tu wybiegnę troszeczkę w przyszłość - może być także sernikiem świątecznym...;) Polecam :). Ciasto czekoladowe(...)cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 40 g ) 1 łyżka mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny ( wyszorowanej i sparzonej ) sok z 1/2 cytryny Jabłka: 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła około 7 łyżek płynnego miodu ( lub więcej/mniej, zależy od kwasowości jabłek ) 100 g rodzynków
Opowieści z piekarnikapieczonych jabłek. Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami to pyszny i bardzo zdrowy deser, który jesteśmy w stanie przygotować w 30 minut. W zależności od gatunku jabłka ten czas może być nieco dłuższy lub krótszy. Uwielbiam ten deser, szczególnie podany ze słodką kruszonką :) Tak, tak wiem, że to już mnie zdrowa wersje, bo ale… Pieczone jabłka – składniki 2 jabłka 1/2 szklanki mieszanki orzechów 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kruszonka -> przepis TUTAJ Pieczone jabłka – przygotowanie Obcinamy górę z jabłek, a następnie wydrążamy z dolnej części gniazdo nasienne. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z miodem i cynamonem. Następnie przygotowanym farszem napełniamy jabłka i przykrywamy ściętą górą. Skórkę jabłka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przechowuje. Zabierali je ze sobą marynarze na morze (na szkorbut), zabierało wojsko na odległe (czasami mroźne) kampanie wojenne. Bo jabłko potrafi oszukać głód i wspaniale dodaje energii. I tak żołnierze czy marynarze dotarwszy na nieznane kontynenty posilali się jabłkami z zapasów, wypluwali pestki. I tak oto jabłonie rozsiały się po całym świecie. A jeżeli dotychczas nie byliście miłośnikami jabłek, kilka argumentów może przekonają Was do tego, że warto się z nimi zaprzyjaźnić i żyć za pan brat przez okrągły rok. Ja przynajmniej postanowiłam jeść częściej jabłko, czy to surowe, czy to w formie sałatki (przepis poniżej). Na co pomaga jabłko? Jabłko zalecane jest w infekcjach. Czyli jest na czasie. Jabłko reguluje pasaż jelitowy. Surowe starte jabłko u dzieci
MODA NA BIOsmacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie(...)typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła :) Mając to wszystko na uwadze, z wielkim zainteresowaniem sięgnęłam po książkę Joanny Tołłoczko "Polskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj. Książkowy dizajn Już na pierwszy
Grunt to przepis!mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki i inne ciasta z jabłkami, nie wymaga zagniatania, ani ucierania, ani miksowania, nie potrzebujemy też jajek, do jej przygotowania potrzebujemy tylko miskę, szklankę, łyżkę i potrzebne składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, masło(...)oczywiście jabłka. Nie wierzycie? Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna, łatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych(...)jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. Taka fantastyczna szarlotka będzie również miłym upominkiem dla najbliższych. Ładnie zapakowana będzie wspaniałym prezentem (inspiracja z gazetki „Chwila dla Ciebie”). Piękne opakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych(...)jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. Taka fantastyczna szarlotka będzie również miłym upominkiem dla najbliższych. Ładnie zapakowana będzie wspaniałym prezentem (inspiracja z gazetki „Chwila dla Ciebie”). Piękne opakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkawybornie. W rumieniec jabłek łąckich wgryzłam się po raz pierwszy przed wielu laty i była to jedna z tych chwil, które zawsze rozbudzać będą najlepsze wspomnienia. Choć nazwa jabłek pochodzi od Kotliny Łąckiej, mnie zawsze kojarzyć się będą z pewną piękną łąką i pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany(...)pitnymi uzyskał unijne oznaczenie Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.Dwójniak musi zawierać 15-18% alkoholu, a jego czas leżakowania nie może być krótszy niż dwa lata. * Jabłka łąckie: Określenie „jabłka łąckie” jest zarezerwowane dla grupy określonych odmian z terenu Kotliny Łąckiej. Owoce te charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. „górską zieloną nutką”, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką
KUCHARNIASkładniki: 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 garść suszonej żurawiny 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) cynamon do smaku szczypta soli słonecznik Sposób przygotowania: 1. Seler myjemy i kroimy. 2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy
Kuchnia domowa Aniłyżek granoli, z tego przepisu: granola 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego 3-4 łyżka mleka kokosowego 3 łyżki płatków migdałów 3-4 łyżki syropu klonowego Mleko sojowe podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczek wkładamy po kilka łyżek granoli oraz po pół pokrojonego w kostkę jabłka. Dodajemy podgrzane mleko, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem
Mango PapajaProsta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb. Składniki(...)roszponki 1 fenkuł 1,5 pomarańczy 1 jabłko garść orzechów włoskich garść rodzynek biały pieprz ocet jabłkowy olej arachidowy bądź sezamowy Przygotowanie: Fenkuł obrać, przekroić na pół i wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki
Food Square