sernik z jabłkami i karmelem. To coś dla fanów serników ! Radujmy się! Jest to gęsty, kremowy, z dodatkiem jabłek , orzechów nerkowca , masła orzechowego i mleczka kokosowego sernik . Ten sernik jest zrobiony ze zdrowych i smacznych składników, jest to idealny sernik na każdą okazję. Jeśli chodzi o połączenie jabłek i karmelu to z pewnością będziemy zachwyceni tym przepisem(...)Soczyste jabłka , pyszny karmel i masa serowa – to jest pyszne. Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy
Zdrowy Styl JoannySezon na jabłka w pełni więc może warto pomyśleć o zrobieniu domowego, staropolskiego octu jabłkowego na miodzie. Jest on zdecydowanie lepszy od sklepowego spirytusowego. Ma wiele mikro i makro elementów oraz minerałów. Można go również stosować do potraw kulinarnych. Nasze babcie kiedyś robiły taki ocet w domu, teraz też wiele osób taki robi. Prosty i szybki w przygotowaniu ocet(...)jabłkowy podpatrzyłam na blogu ania-gotuje.pl . Taki ocet wykonamy w kilkanaście minut. Potem musimy poczekać około 4 - 6 tygodni na naturalną fermentację. Jeśli chodzi o odmianę jabłek, to jest ona nie ważna. Ważne jest, żeby były one bez chemii. Najlepiej takie w własnego sadu, albo od znajomego sadownika. Podane niżej składniki są na 1 kg owoców. Jeśli chcecie
kruche babeczkimojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek Fitness . Zrezygnowałam ze stewii, dałam mleko sojowe zamiast wody do gotowania kaszy. Dałam odrobinkę miodu. Bardzo szybko się go robi, smakuje się świetnie, zarówno jako śniadanie lub deser. Składniki na tortownicę(...)średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody lub mleka 5 dużych jajek (u mnie rozmiar L) 1 słoik prażonych jabłek (900 g), u mnie z zapasów z tego przepisu lub 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, uprażonych na suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka miodu lub innego
moj przepis namojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek Fitness . Zrezygnowałam ze stewii, dałam mleko sojowe zamiast wody do gotowania kaszy. Dałam odrobinkę miodu. Bardzo szybko się go robi, smakuje się świetnie, zarówno jako śniadanie lub deser. Składniki na tortownicę(...)średnicy 23 cm: 150 g nieugotowanej kaszy jaglanej 300 ml wody lub mleka 5 dużych jajek (u mnie rozmiar L) 1 słoik prażonych jabłek (900 g), u mnie z zapasów z tego przepisu lub 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, uprażonych na suchej patelni i odparowanych z wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka miodu lub innego
moj przepis naPlacki jogurtowe z jabłkami szybkie placuszki na śniadanie lub kolację. Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze są właśnie(...)jabłkami, szczególnie z Jabłkami Grójeckimi. Najczęściej podaję je z cukrem pudrem albo słodkimi dodatkami tj. miód albo domowa konfitura z wiśni Delikatne placuszki jogurtowe z owocami bardzo lubią dzieci, to super pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla niejadka. Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię możecie je usmażyć bez użycia tłuszczu. Na blogu znajdziecie też przepis na racuchy na maślance
Cztery FajeryCiasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą , szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem(...)migdałowej 100 g marcepanu 60 g miękkiego masła 50 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Purée jabłkowe 2 jabłka (ok. 250 g) 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 laska wanilii Dekoracja 2 jabłka (ok. 250 g) 70 g marcepanu 50 g migdałów w płatkach 2-3 łyżki cukru trzcinowego **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaszufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki. Drożdżówki z jabłkami: 3 i ½ szklanki mąki 1 opakowanie drożdży instant (7 g) ¾ szklanki ciepłego mleka(...)szklanki drobnego cukru ½ kostki rozpuszczonego masła (100g) + 1 łyżka do jabłek 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią 2 małe jajka (jedno całe, drugie białko i żółtko osobno) 4 nieduże kwaskowe jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie lukier: ¾ szklanki
Poezja smakuPierwsza próba już zrobiona. Wyszły niezwykle pyszne. Napiszę Wam, że to nadzienie jest obłędne. Dodanie kakao i cynamonu do powidła to doskonały pomysł. A jeszcze jak się zapiecze w jabłkach...obłęd. Takie jabłka najlepiej smakują gorące, zaraz po upieczeniu. A zapach, który roznosi się po domu sprawia, że nie możemy się doczekać kiedy będą gotowe. Zróbcie koniecznie takie(...)jabłka. Będziecie zachwyceni. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Pieczone jabłka podałam na pięknym talerzu AMBITION . Potrzebujemy: 4 jabłka pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu Wykonanie pysznych jabłek: 1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek. 2. Powidło, kakao, cynamon i rodzynki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy
IzabelawkuchniPyszny jesienny deser dla dużych i małych, czyli pieczone jabłka z masłem orzechowym, cynamonem i syropem klonowym. Do przepisu wykorzystałam jabłka Chapnion, jednak możesz wykorzystać dowolną odmianę. Poniżej możesz obejrzeć film krok po kroku jak przygotować zapiekane jabłka. Składniki: 4 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu 4- 5 łyżek masła orzechowego 6 łyżek syropu klonowego lub miodu(...)pomocą łyżki wydrążam gniazda nasienne. Do każdego jabłka wsypuję: szczyptę cynamonu, masło orzechowe, syrop klonowy. Jabłka przekładam do naczynia żaroodpornego, każde jabłko delikatnie smaruję olejem kokosowym, jednak nie jest to konieczne. Jabłka piekę około 25 minut. KROK PO KROKU- JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM. Artykuł PIECZONE JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu
KukuleczkiKeto mini różyczki z jabłek Nastały jesienne klimaty, a więc czas na jabłka Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta kalendarzowa, bo w pogodzie wyczuwa się ją już praktycznie namacalnie. Jest coraz chłodniej, szybko robi się już ciemno. No i jabłonki obrodziły… A jak się ma dostęp do takich bio eko jabłek z ogrodu, to na człowieka spływa natchnienie, żeby(...)coś z nich zrobić. Niestety, jabłka nie są zbyt keto… Chociaż dużo zależy od ich rodzaju. Jednak większość jabłek jest zbyt słodka, żeby zmieścić się w wyśrubowanych makrach obowiązujących na diecie ketogenicznej . Myślałam ostatnio o tym, jak można by było ugryźć temat keto szarlotki i niestety dużo nie udało mi się w tym temacie wymyślić… Szarlotka bez jabłek to jednak
Modern Cave GirlPlacuszki serowe z jabłkami – to pomysł na pyszne placki z twarogiem i jabłkami, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Z podanych niżej składników wychodzi około 20 małych placuszków, które spokojnie wystarczą dla 3-4 osób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad(...)kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy. Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają smak placków. Wedle uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami
Kulinarne Przebojeskładniki na surówkę z pora do obiadu: na 2-3 porcje 2 pory bez zielonych, twardszych liści 1 jabłko sól i cukier 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przepis na surówkę z pora i jabłek - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. białe części porów, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w poprzek w słomkę(...)większymi oczkami lub pokroić w słomkę. Następnie posypać cukrem w miseczce wymieszać majonez, śmietanę i musztrdę Krok 2. W salaterce wymieszać starte jabłko i pokrojone pory. Na krótko przed wydaniem polać surówkę z pora i jabłka majonezem ze śmietaną i musztardą, lekko przemieszać i podawać. Smacznego :) Surówka z pora i jabłek Surówka z pora i jabłek
Moja Książka Kucharskarzeczywiście znamy rodzimą kuchnię? Jeśli nie do końca, warto przygodę z nią rozpocząć od… kaczki! Historia kaczki w pigułce Niekwestionowanym symbolem tradycyjnej kuchni polskiej jest słynna kaczka pieczona w jabłkach. To absolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie(...)podlać ją wodą już na początku – w ten sposób nie przypali się i zachowa właściwą wilgoć. Mięso nie będzie suche również wtedy, gdy przygotujemy je w towarzystwie owoców – wspomnianych jabłek lub na przykład gruszek. Aby wydobyć z kaczki to co najlepsze, można ją zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem. Kaczka „lubi” świeże zioła, jak np. rozmaryn. Jeśli nie planujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zamiast cukru dodałam miód - zarówno do ciasta jak i do jabłek. Ciasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. W yszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋 Składniki: Ciasto(...)mielonego lnu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 jaja 2 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu Jabłka : 1,5 - 2 kg jabłek - najlepiej miękkich i kruchych 3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżki cynamonu sok z 1/2 cytryny garść rodzynek
Ze smakiem bez glutenuwszamaliśmy pstrągi, ale poza sezonem szarlotki nie było. Nie mogłam odżałować, więc znalazłam przepis i upiekłam słynną szarlotkę w domu. Jest cudowna! Zużywa się do niej aż trzy kilogramy jabłek! Musimy użyć tylko kwaskowej odmiany, która nie rozpadnie się podczas długiego pieczenia – taka jest właśnie szara reneta – niepozorna odmiana późnych jabłek, która idealnie sprawdza się(...)żmudne obieranie i krojenie (jeśli macie malakser lub robota krojącego na plasterki to większość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto
Poezja smakupatyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo(...)cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu
wesoła kuchniatrzeba obrać jabłka, polecam wam serdecznie ten przepis. Ja to nazywam herbatką mój mąż kompocikiem. :) jak kto woli. A jak wpadłam na ten pomysł? Kiedy tak obierałam jabłka, pomyślałam jak mogę wykorzystać, te skórki, przecież w nich jest tak naprawdę więcej witamin niż w samym miąższu z jabłka. Dlatego zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)będziemy mieć pyszną gorącą herbatkę na wieczór. :) Przepis: Składniki: Skórki z 8 - 10 jabłek Sok ze startych jabłek na Szarlotkę ( może być ale nie musi) 4 szklanki wody 1,5 łyżki cynamonu 2 łyżeczki cukru Wykonanie: 1. Do rondelka wrzucamy skórki z jabłka, zalewamy wodą dodajemy cynamon i sok ze startych jabłek
Mój pomysł nakruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele ale tak naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Mówiąc jabłecznik nie wiemy co się kryję pod tą nazwą :) Może to być ciasto(...)podałam ilości cukru, która idzie do jabłek ponieważ jabłka są różne, niektóre są kwaśne a niektóre są tak słodkie, że niewiele potrzeba cukru więc jak gotuję jabłka zawsze smakuję i w ten sposób każdy zrobi tak jak lubi najbardziej. Na dużą blachę tzn. 25x35 cm robię podwójną porcje. Składniki (na małą blaszkę): jabłka 8 szt. dużych
Kuchnia VikiKompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni , a jak mam śliwki(...)rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka. PYCHA! Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę? Składniki na 3 słoiki 900 ml: 1,5 kg jabłek, papierówki ¾ szklanki domowego cukru waniliowego 1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI 1 litr gorącej wody 15 g – kwasek cytrynowy goździki- 1 na słoik Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzabraliśmy się do roboty tak skończyliśmy (z krótką przerwą wieczorem na pizzę) około 3:30 w nocy. Ale było warto: kilkanaście litrów octu jabłkowego, kilkanaście różnych dżemów, musów, gotowych jabłek do szarlotki i siedem różnych jabłkowych nalewek. I wszystkie te przepisy zaprezentujemy Wam na blogu, więc w sumie dobrze wyszło. U nas dość dużo się octu używa więc(...)też bez przesady. Jak byśmy zrobili więcej to też byłoby dobrze :) Potrzebne więc będą: - jabłka - woda - cukier Ocet robimy w słoju lub jakimś wiaderku. Jabłka kroimy na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 2-3 części. Nie musimy obierać i wycinać gniazd nasiennych, nie ma takiej potrzeby. Pozbywamy się tylko ogonków. Bierzemy tyle samo
Marder&Marder ManufactureJabłoń pięknie obrodziła i dostałam od babci pyszne, szarlotkowe Kronselki. Odmiana jabłek, która kiedyś była niezwykle popularna – dziś już chyba tylko hodowana prywatnie, nie widziałam takich jabłek w sklepie. Świetnie sprawdzają się w wypiekach. Nie powstała z nich jednak tradycyjna szarlotka, lecz ciasto z budyniem i jabłkami. Kruchy spód, aksamitny budyń, soczyste jabłuszka i chrupiące migdały(...)się na wypiek idealny. U mnie pieczony na niedzielę – gdy kawałka domowego ciasta nie może zabraknąć. Szkoda, że nie możecie poczuć jego zapachu… Ciasto z budyniem i jabłkami: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 masło (200 g) 1 całe jajko 3 żółtka jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej
Poezja smakuciasto: 35 dkg mąki pszennej 12 dkg świeżych drożdży 120 ml kwaśniej śmietany 18% 20dkg zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli łyżka cukru Do środka: 3 jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu mielonego Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Odkroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na 4 części. W sumie z każdego jabłka powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Mi wyszło 36 ciasteczek, więc zużyłam 2 i 1/4 jabłka, ale to ile zostanie zależy od wielkości jabłek, bo im większe jabłka tym więcej ciasta wejdzie na jedno ciastko i automatycznie wyjdzie ich mniej. Kawałki jabłek włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon i równomiernie obtoczyć każdy kawałek. Drożdże
Maślane ciasteczkoSmakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka ale pyszna propozycja(...)podania naszego polskiego jabłka na deser. U mnie o tyle szybko się to robi, że prażone jabłka mam zawsze w spiżarni. Moja jedyna jabłonka rodzi jabłka co 2 lata, ale tak, że nie ma siły żeby wszystko przerobić i zjeść:) Składniki: 1/2 kg jabłek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego
na moim stole...Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek(...)wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki. Nadzienie z jabłek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarniejabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej porze roku.. A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone jabłka z herbatnikami i granolą. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka(...)cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon
Zakamarki mojej kuchniTegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i
Smaczna PyzaDzisiaj oszalałam z naleśnikami. I słodkie i słone :) Te są z jabłuszkami czyli słodziuuutnie. Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaMam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów
bistro mamaUbiegły tydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie
Dzieje kuchennej WiewióryZapotrzebowanie na przepisy bezglutenowe trwa i nie jest jak widać tylko kwestia mojej rodziny. Modę, styl życia, bez glutenu właśnie obserwuję również w kulinarnych magazynach i
Dzieje kuchennej WiewióryRobicie czasem jablka pieczone? To deser stary jak swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W niejednym domu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!600 ml mleka 1 torebeczka białego ryżu 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem na 500 ml mleka cynamon mus jabłkowy Ugotować ryż. Wystudzić. Przyrządzić budyń
Świat Domowej KuchniRacuchy robiłam po raz pierwszy w życiu dopiero w tym roku, latem. Wczoraj był drugi raz, tym razem z jednej mąki (a nie mieszanek, jak to
Zdrowa Kuchnia SowyW tę niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy . Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I
Smaczna PyzaKiedyś robiłam ten deser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :) Potem zapomniałam o nim na ... długie lata. Dziś
Walijskie PichcenieLubicie duszone żeberka w gęstym, pachnącym sosie ? My bardzo. Mięso musi być mięciutkie, tak żeby nie trzeba było używać podczas jedzenia noża a sos aromatyczny i
Smaczna PyzaTrochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś
Smaczna PyzaRyż zapiekany z jabłkami i twarogiem to danie zainspirowane sufletem i klasycznym ryżem z jabłkami. Taką zapiekankę z ryżem, ubitymi jajkami i budyniem robi się bardzo prosto i nie zabiera wiele czasu, a smakuje obłędnie. Sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy czy szkoły albo jako deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Smakuje wybornie(...)zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubicie ryż z jabłkami, to to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż jest podobne w smaku, ale o wiele smaczniejsze. Choć ja nigdy nie byłam zwolenniczką tej potrawy, to w poniższej wersji mogłabym jeść ją co chwilę. Składniki na ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem: 5 jajek
e-PrzepisyKulinarneRacuchy to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze robione były przez moją ciocię. Racuchy z jabłkiem Ciasto było słodkawe ale jabłka, których używała miały delikatnie kwaskowaty posmak. Komponowały się fantastycznie zatem ze słodkością ciasta i dodatkowym cukrem pudrem, którym po upieczeniu ciocia zawsze posypywała placki. Pamiętam też, iż racuchy które robiła były na proszku do pieczenia. Dla odmiany, moja(...)mleka szczypta soli 1 łyżeczka cukru kryształu 1 jajko 2 średnie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować racuchy z jabłkiem . Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w bardzo cienkie plastry. Do miski wbić jajko. Dodać mleko, sól, cukier kryształ, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić na jednolitą masę
mecooksmyję jabłka osuszam, odcinam z jabłka kapelusik (ok 2cm) wydrążam środek oraz z kapelusika też część wydrążam aby można było dobrze przykryć - wydrążone jabłko posypuję cynamonem wkładam do każdego jabłka po 3 łyżki granoli, nakładam górę jabłka i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 min , aż jabłko zmięknie, jeśli lubimy twardsze pieczemy krócej
Basia w kuchniapple curd to pochodna popularnego lemon curd (kremu cytrynowego). Krem cytrynowy jest bardzo rozpowszechniony ze względu na swój intensywnie cytrynowy smak . Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów , ale również jako dodatek do chleba , naleśników , mięs … itp Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy? Podstawowym składnikiem kremu(...)jabłkowego są oczywiście… jabłka . Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny, w konsekwencji aby zbalansować smak dodasz więcej cukru lub mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć
SmartBake.plSzarlotka z bezą i kruszonką. Kawałeczki jabłek , kruchy spód, przepyszna beza i kruszonka, tym cudownym ciastem możemy się delektować i powrócić do lat słodkiego i beztroskiego dzieciństwa. Nasze domowe ciasto z jabłkami z pewnością okaże się najlepszym domowym ciasto z jabłkami. Ciasto wypełnione pysznym jabłkowym nadzieniem z dodatkiem delikatnej bezy . Ta szarlotka jest esencją prostoty. Jabłko jest(...)kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny
Zdrowy Styl JoannyPieczone jabłka z krówkami to idealny deser do podania na ciepło. Obłędnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną. Celowo wybrałam tu jabłka słodko- kwaśne, bo słodyczy dodaje im niespodzianka w środku, dodatek cukierków. Nie zapominajmy tu o dodatku cynamonu, bo jak jabłka to składnik ten koniecznie musi być użyty ;) Po upieczeniu z krówek powstaje przepyszny krówkowy(...)brzmi apetycznie? Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki: * 3 jabłka (najlepsze słodko-kwaśne) * 3 krówki (użyłam krówki Gibar ) * 3 szczypty cynamonu Wykonanie: Z każdego jabłka ściąć górę, tak by powstała tzw. czapeczka (od strony, gdzie jabłko ma łodygę). Za pomocą noża i łyżeczki wydrążyć z jabłek gniazda
Zrób to smacznieŁatwe do zrobienia racuszki na maślance z jabłkami to pyszna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko. Racuszki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne w smaku, a dzięki jabłku bardzo aromatyczne danie. Racuszki z jabłkami zazwyczaj robię na drożdżach, ale obecnie są one towarem trudno dostępnym. Tym razem drożdże zastąpiłam sodą, a zamiast mleka dodałam maślankę. Placuszki(...)maślance są proste do wykonania, należy jednak smażyć je niezbyt duże. Zbyt duże i grube racuszki, wymagają dłuższego smażenia. Osobiście lubię, gdy w racuszkach są wyczuwalne kawałeczki jabłek i dlatego jabłka kroję. Jabłka do racuszków można również zetrzeć na tarce, wtedy całe będą jabłkowe. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 15 minut + smażenie Składniki na racuszki na maślance
Kuchcik gotujeUlubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez cukru, sama słodycz z jabłka. Mój mąż znowu lubi te smażone w dużej ilości oleju bądź masła i mocno obsypane cukrem pudrem. Każdy ma swoje smaki, więc najpierw smażę kilka(...)siebie, a potem dla niego. Wszyscy są szczęśliwi ;-) Podstawą takich placuszków są ulubione jabłka, ja uwielbiam soczyste i słodkie, nie przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
SMYKWKUCHNIBabciny mus z jabłek domowe przetwory Babciny mus , jest jednym z bardziej tradycyjnych przepisów . Moja babcia robiła go zawsze latem z tak zwanych spadów czyli jabłek, które same spadały drzewa. Takie jabłka zazwyczaj nie są pełnowartościowe , często mają także mięsną wkładkę lub są nadgniłe . Wszystkie takie bonusy , dokładnie trzeba powycinać i oczyścić , zanim wrzucimy jabłka do garnka . Dużą zaletą jest fakt ,iż te jabłka są też bardzo dojrzałe i aromatyczne .Nie ma zbytniego znaczenia , jakiej odmiany użyjecie . Mój tegoroczny mus jest z odmiany Discovery , małe , słodkie jabłuszka o cudownym zapachu z czerwonym rumieńcem. Niestety nie mogą długo leżeć ,a rodzą bardzo obficie, więc na świeżo nie da się przejeść . Polecam , stare sprawdzone receptury
Ogrodnik w podróżydelikatne i rozpływające się w ustach… Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i tą recepturę odrobinę ulepszyć. Najprostszy przepis na placki z jabłkami to zatopienie plasterków jabłek w gęstym cieście, mono przypominającym ciasto naleśnikowe – zmiksowane z mlekiem, tłuszczem i mąką całe jaja. Jest w tej pozornej łatwości i prostocie pewna(...)pułapka – tak smażone placki z jabłkami zazwyczaj kończą również z konsystencją naleśnika. Nie rosną, zostają płaskie, często potrafią się nie dosmażyć w środku, a z wierzchu malowniczo przypalić. Trzeba je żuć, tak są gęste i twarde. Lekka mąka to lekkie, wysokie i puszyste wypieki. Do zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu
Karo in the Kitchenzjadł coś pożywnego. Dlatego, zgodnie z mottem mojej babci, mam dziś dla Was pyszne i bardzo pożywne, a zarazem wiosenne i pełne kolorów smoothie z jabłkiem. Do jego przygotowania wybrałam moje ulubione Jabłka Grójeckie . Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje(...)wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący tu wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”. Warto też wspomnieć
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem przepiórczych jaj. Do przygotowania zupy wykorzystałam Jabłka Grójeckie . W dzisiejszym wpisie znajdziecie także kilka ciekawostek na temat tych pysznych polskich owoców. Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają warunkom glebowym oraz klimatycznym ze względu na panujący(...)wyjątkowy mikroklimat. Jabłka Grójeckie charakteryzują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż u jabłek tej samej odmiany pochodzących z innych regionów oraz wyraźnym rumieńcem wynikającym z wyższej zawartości barwników pod skórką (antocyjanów i karotenoidów). Region grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”. Warto też wspomnieć, że pod koniec 2011 r. Jabłka Grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako
Kulinarne przygody Gatitywięcej mówił… spójrzcie na przepis, zróbcie zakupy i do dzieła :) Składniki 2 ćwiartki z kaczki 1 jabłko 4 ziemniaki cynamon suszona żurawina żurawina w słoiczku sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 łyżki śmietany Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami – przepis Kaczkę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 30 minut aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie(...)piekarnika już bez przykrywania. Ziemniaki gotujemy do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i wszystko razem ubijamy. Kaczkę podajemy z ziemniakami, pieczonym jabłkiem i żurawiną. Smacznego! Artykuł Pieczona kaczka z żurawiną i jabłkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mówi stare powiedzenie. Polska jest jednym z największych producentów jabłek🍎 i może dlatego, że są one tak powszechne - są niedoceniane... Szczególnie teraz w środku zimy, jabłka🍏 powinny być w codziennym menu i to nie w minimalnej ilości📈. Nie bez przyczyny w zimę tyjemy❗ Składa się na to kilka elementów i nie chodzi(...)zimnem za pomocą tkanki tłuszczowej. Warto poruszyć temat diety w okresie zimy, w której brakuje nam świeżych warzyw i owoców. Dlatego można jeden z posiłków zastąpić jabłkami🍎, które mają cały szereg pozytywnych skutków w obszarze oczyszczania organizmu i odchudzania: Przede wszystkim jabłka🍎 mają mało kalorii. Jak ktoś chce to niech sobie policzy ile kalorii
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedajemy papier do pieczenia. Blachę wykładamy większą częścią ciasta. Ja rozprowadziłam ciasto palcami. Blache z ciastem wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Połowę jabłek dajemy do naczynia Thermomix ( ja nie myłam naczynia po cieście). Jabłka siekamy czas 15 s/obr.4 . Jabłka przekładamy do dużej miski. To samo robimy(...)drugą częścią jabłek. Do posiekanych jabłek dajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Jabłka odstawiamy na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyciągamy i wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto podpiekamy ok 8 minut. W tym czasie z jabłek wyciskamy nadmiar soku. Na ciepłe ciasto dajemy jabłka, posypujemy cynamonem. Do czystego naczynia Thermomix
Themo przepisynajlepiej wybierać jabłka twarde, które pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadają. Dobrze sprawdza się szara reneta i antonówka. Takie jabłko polecam na lekkie śniadanie, kolację lub zdrowy deser. Składniki: (na 2 porcje) 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta) 5 - 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 2 łyżki orzechów włoskich(...)dołu i boków jabłka. Jabłko napełniać na przemian płatkami, żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi orzechami, posypać cukrem lub polać miodem i polać ekstraktem waniliowym. Jabłko napełnić tak, aby można było przykryć daszkiem z części odkrojonego jabłka. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C, około 15 - 20 minut. Czas
Kuchcik gotujeósemki, wycinając jednocześnie gniazda nasienne. Jabłek nie obierałam. Jabłka obsypałam obficie majerankiem i tak wymieszałam, żeby całe pokryły się pachnącymi ziołami. Do wnętrza kaczki włożyłam jabłka. Układałam ściśle. Tak, żeby weszło ich jak najwięcej. Pozostałe jabłka odłożyłam. Kiedy kaczka była już nadziana zaszyłam otwory z obu stron bawełnianą nitką. Piekarnik nagrzałam do temperatury(...)czasie sprawdziłam patyczkiem nakłuwając w kilku miejscach, czy sok jaki wypływa jest klarowny. Jeśli tak to znaczy, że kaczka jest upieczona. Teraz jest czas na obłożenie kaczki jabłkami. Do brytfanki włożyłam jabłka. Rozłożyłam je dookoła kaczki. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut. Moją kaczkę piekłam 2 godziny. Piekarnik wyłączyłam. Nie wyjmowałam
Kuchnia u Krysimożna na koniec dosłodzić, jeśli jabłka są zbyt kwaśne); 16 g cukru z prawdziwą wanilią; 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu; 40 g masła; 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie); Wykonanie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla lub garnka, dolać 1/4 szklanki wody, dodać(...)resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Jabłka poddusić mieszając od czasu do czasu (jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze około 1 minuty i odstawić do przestudzenia.Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka
In my kitchenkonar silniejszy od szarej wstęgi, niepokonany przez samorodną młodzież, obwieszony najwspanialszymi owocami, jakie znam. A ja? Ja płaczę pod drzewem. Płaczę głośno i głośno się śmieję. Podnoszę jabłko do ust. Jak to możliwe, że pachnie tak samo, jak wtedy, gdy wrzucałam je do fartuszka Prababci. Zamykam oczy. Serce bije jeszcze mocniej - zaraz poczuję jego smak. I płaczę(...)się nie zmienił i zabrał mnie na łąkę. Stoję w tym samym miejscu, ale mam na głowie warkocze, a obok stoi Babcia Karolka. Ukryte w cieniu wielkiej korony zbieramy jabłka, przepędzamy wszędobylskie kury ... Jesteśmy szczęśliwe. Już wiem, że moja jabłoń będzie ze mną zawsze rozmawiać. Już wiem, że jej cień będzie się rozrastał, a ja będę się
KUCHARNIA