średniej kapusty pekińskiej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 dużej czerwonej cebuli kilka gałązek natki pietruszki 1 duże jabłko ok. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku ocet ryżowy do smaku kilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę(...)jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kiełki oraz przyprawy i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut do przegryzienia się smaków. Podawać do obiadu lub do mięs czy ryb z grilla
Ewa w kuchniOstatnio na FB w grupie skupiającej wielbicieli wypieków furorę robi ciasto z połówkami jabłek. Postanowiłam zrobić je i ja. szukałam przepisu a jest ich trochę i znalazłam na blogu Joli ABC Mojej Kuchni przepis tutaj . Kilka składników zmieniałam i zabrałam się do roboty. Trochę bałam się czy ciasto mi się porwie, bo jednak proporcje są na dużą blachę
Ewa w kuchnimarchewki 1 jabłko sól biały pieprz cukier 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Najprostsze rzeczy są jednak najlepsze :). Tym razem bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu surówka, która idealnie nadaje się do dań z drobiu, kotletów mielonych oraz mięs grillowanych. Marchewki i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić solą, pieprzem i cukrem
Świat Domowej Kuchnitylko miastem - cały region Małopolski skrywa wiele cennych skarbów, szczególnie tych, które można wykorzystać w kuchni. Staram się przygotowywać potrawy z produktów regionalnych, sprawdzonych, godnych polecenia. I tak jabłka łąckie pojawiły się w wigilijnym kompocie z suszonych owoców. Przepis znajdziecie tutaj : Zachęcam Was również do wzięcia udziału w konkursie
W kuchni Katieryż jest już gęsty dodajemy szczyptę soli, mieszamy przykrywamy i odstawiamy, aby ryż wchłoną resztę mleka i dobrze zmiękł. - w tym czasie obieramy jabłko, zetrzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy na rozpuszczone masło, gdy jabłka nam już miękną dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy pominąć jeśli jabłka już same w sobie są słodkie) - tak przygotowany ryż i jabłka dodajemy do miseczki, pucharka i posypujemy cynamonem - do szkoły pakuję w pojemniczek ryż na to dodaję jabłka i równe posypuję cynamonem, zamykam szczelnie i gotowe. Ryż jest pyszny na ciepło jak i na zimno . Coś innego niż kanapka, oto kolejna moja propozycja na śniadanie i nie tylko na śniadanie
Basia w kuchniłyżki cukru 1 cukier waniliowy 4jabłka ( najlepsze kwaskowate ) 2 szklanki mleka 2 jajka olej do smażenia Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki,dodajemy mleko,cukry. Wkrajamy obrane jabłka.Kroimy na duże kawałki.Wszystko dokładnie mieszamy,wykłądamy łyżką na rozgrzana patelnię.smażymy na złoto
Z Majeczką w kuchniobiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso
Smaczna Pyzaszkl śmietany Przygotowanie : 1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
charlotte gotujeKrem z dyni z pieczonym jabłkiem to lekko pikantna, aromatyczna zupa na bazie pieczonej dyni, śmietanki oraz przypraw. Ta zupa dyniowa ma kremową konsystencję oraz fantastyczny smak, którego dopełnieniem jest dodatek pieczonego jabłka. Przygotowanie zupy dyniowej rozpoczynam od upieczenia dyni piżmowej , chociaż można oczywiście wykorzystać gotowe już puree z dyni , przygotowane wcześniej i przechowane w lodówce bądź w zamrażalniku(...)dynia nadaje zupie wyjątkowego smaku. Po upieczeniu, obraniu i usunięciu pestek dynię gotuję z dodatkiem przypraw oraz bulionu. Na końcu dodaję śmietankę i miksuję. Gotową zupę podaję z pieczonym jabłkiem. Inne dodatki, które można zaserwować z tą zupą dyniową to na przykład grzanki , groszek ptysiowy, świeże pieczywo, prażone pestki dyni, chrupiący boczek czy smażona wątróbka. Zachęcam jednak podawać tę zupę
MeCooksTarta z jabłkami i bezą... 🍎🤤🍎 Kruchy spód, cynamonowe jabłka i pyszna, chrupiąca beza! 😍 A to wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości! Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm: Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka(...)masła 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu Szczypta soli Jabłka: 800 g jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki Przygotowanie: Ze składników na kruche ciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd
CzarnawisienkaSprawdzony przepis na puszyste racuchy z jabłkami na kefirze . Idealny pomysł na słodką przekąskę na tłusty czwartek, karnawał, ale również wówczas, gdy przyjdzie Ci ochota na słodko – kwaśne racuszki. Do wykonania naszych racuchów powinien zachęcić Cię również oryginalny sposób ich przygotowania. Dzięki temu już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych dużą ilością jabłek. Zazwyczaj pokrojone(...)jabłka dodajemy do ciasta i z tak przygotowanej masy smażymy racuszki. Nasza wersja jest nieco inna, ale placuszki co najmniej tak samo smaczne i puszyste jak w przepisie klasycznym. Jeśli nawet masz swój ulubiony sposób na placuszki na kefirze , to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby tym razem skorzystać z naszego pomysłu. Natomiast tym, którzy jeszcze nigdy
Kuchnia Na Wypasiebyło proste do wykonania. I rzeczywiście, nie pomyliłam się. Z ciastem świetnie się pracuje: szybko się je zagniata, jest miękkie, plastyczne, łatwe. Problemy zaczęły się, gdy zaczęłam przygotowywać jabłka. Okazało się, że mam ich tylko 4 sztuki. Hmmm… na szarlotkę to zdecydowanie za mało. Ale przygotowałam je zgodnie z przepisem – obrałam, pokroiłam na kawałeczki, włożyłam na patelnię. Najpierw chciałam(...)zmieszać z innymi owocami, które miałam w zamrażarce. Na szczęście zauważyłam w spiżarni słoiczek z przesmażonymi wcześniej jabłkami. Jego zawartość uratowała moje ciasto. Kiedy jabłka na patelni były gotowe, dodałam do nich owoce ze słoika i wymieszałam. To było dobre rozwiązanie. A więc jeśli nie chce się wam smażyć jabłek, a macie już przetwory w słoiczkach, możecie
W mojej kuchnicukierniczy sukces w niespełna 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Nie znajdziecie tutaj żadnych wymyślnych składników ani wyszukanych technik kulinarnych, najprostszy przepis zawsze jest najlepszy. Do tego kilka pysznych Jabłek Grójeckich, chwilka pracy niezawodnym Magimix i najlepsze ciasto z jabłkami można wstawiać do piekarnika. Uwielbiam kiedy w całym domu pachnie jabłecznik albo pyszna szarlotka z budyniem . W Internecie(...)bardzo podobny przepis Magdy Gessler na szarlotkę Francuzki z 10 łyżek. Ja od wielu lat korzystałam ze starego włoskiego przepisu na tradycyjne ciasto 12 łyżek, ale dodałam do niego jabłka. To zresztą żadna nowość, Włosi taki wariant też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację. Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi
Cztery Fajeryjabłkami zna chyba każdy. Ale czy wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak ryż z kalafiora? Ja dowiedziałam się dopiero na tej diecie Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami, można przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Zapewniam Was, że jest pyszny i sycący! Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie dwie porcje dania. Natomiast jedna główka kalafiora wystarcza(...)dwie porcje dla 2 osób. Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Do przygotowania ryżu z kalafiora zapiekanego z jabłkami będziecie potrzebować: pół główki kalafiora 6 średnich lub 8 małych jabłek (najlepiej wybrać jakąś słodką odmianę) wody do sparzenia kalafiora ½ łyżeczki cynamonu szczypty mielonego imbiru 2 szczypty soli (u mnie sól
Okiem Blondynki by McBlondi