Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami ale wracając do cobbler z jabłkami…Co to jest cobbler? Najprościej chyba powiedzieć, że to owoce zapiekane w cieście…Skąd my to znamy!?…Kochane dziecko(...)żywcem je przetłumaczyła ze szwedzkiego na polski… Charakterystyczne dla tego ciasta jest niezła porcja masła, które tworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami
codojedzeniamyśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu(...)taki domowy jabłecznik zawsze znajdą się chętni Jabłecznik pachnący delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu albo część prezentu Mój jabłecznik jest także dziś wyjątkowy z innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie
Zasmakuj Kuchnichoć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem. Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud. Ciasto na szarlotkę przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął(...)kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej połączonej z kruchym ciastem. Mam nadzieję, że również lubicie takie ciasto z jabłkami i chętnie je przygotowujecie 😃 Składniki
Kuchcik gotujewanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru w tamtej galaretce z papierówek nie przeszkadzała, gdyż zajadał ją łyżeczką prosto ze słoika. Do przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki(...)papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki z jabłek. Tak przygotowana galaretka z papierówek jest bardzo smaczna, ma zwartą strukturę i ładny, intensywny kolor dzięki dodaniu soku z aronii. Jeśli nie macie soku z aronii, to polecam przepis na pyszną galaretkę z papierówek, ze świeżo wyciskanego soku jabłkowego i na galaretkę z porzeczek . Jak przygotować galaretkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczone jesienne jabłka! Najlepsze o tej porze roku. Wczoraj na fanpage Smykwkuchni mogliście podpatrzeć jak prawidłowo wydrylować jabłko do pieczenia. Jeśli ktoś z Was nie widział filmiku to zapraszam na Facebooka. Dzisiaj chciałabym Wam gorąco polecić przepis na pieczone jabłka jesienne. Taki deser zdecydowanie zastąpi Wam kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł(...)zarumieniona) i piekłam w temp. 210 stopni C przez 20 minut. na 1 jabłko średnio zużyłam: - około 2 łyżki malin - 1 śliwkę posiekaną - 1 łyżkę owsianki (suchej) - 1/2 łyżeczki miodu - laskę cynamonu - 1 łyżeczkę wiórek kokosowych - 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny + olej kokosowy do posmarowania jabłka Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze nadziewać jabłka? - orzechy włoskie, laskowe
SMYKWKUCHNIDoceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym kraju jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek(...)strony kompaktowy rozmiar, z drugiej ilość i różnorodność funkcji oraz moc urządzenia (700W) doskonale spełniły nasze oczekiwania. Robot świetnie poradził sobie z ubiciem sztywnej piany z białek i pokrojeniem jabłek. Reasumując - robot kuchenny MRK-05 cechuje wiele pomysłowych i bardzo przemyślanych rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadelikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek(...)krupczatki 250 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej
MyCookBook.plIdealny czas na ciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki
potrawyregionalneszóstki (zależy od wielkości jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą żubrową i miodem. Wypełnić kaczkę jabłkami, nie upychamy jabłek, powinno nam zostać około połowy jabłek. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 1,5 godziny zlać(...)wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni
królestwo garówprzygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało mi, aby szarlotka nie była zbyt słodka i miała wyraźny posmak kwaskowatości. Można oczywiście użyć również słodkich jabłek, wtedy polecam(...)dodać odrobinę soku z cytryny, a jeżeli jabłka będą mocno soczyste - należy po prostu prażyć je przez dłuższy czas. Jabłka obrałem ze skóry i wydrążyłem z nich gniazda nasienne, a następnie starłem je na tarce o grubych oczkach. Na średnim ogniu podgrzewałem starte jabłka, dodając do nich 15 gram cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka
Wyprawy kulinarnemnie jabłka najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym. Nie będę ukrywać, że lubię zapach pieczonego jabłka i cynamonu(...)przygotowanie pieczonych jabłek jest banalnie łatwe i proste. Nie pomijajcie bezy, ponieważ ona dopełnia smak lekko kwaśnego jabłka. Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014 . Składniki: 4 średniej wielkości jabłka cynamon ewentualnie przyprawa do kawy i deserów 4 łyżeczki zwykłego cukru odrobina cukru z wanilią na bezową piankę 1 białko 3 łyżeczki cukru pudru płatki migdałowe
Ugotowaćłąkę dając schronienie w upalne popołudnia. Rodziła jabłka o bladej, delikatnej skórce oblanej łagodnym różowym rumieńcem. Soczyste, słodkie, o malinowym zapachu, którego na próżno szukam w innych jabłkach. Była dziełem mojego Pradziadka, który zasadził ją w ogrodzie jeszcze na długo przed wojną. Owoce jabłoni wykarmiły kilka pokoleń naszej rodziny. W jej koronie szumiały szepty niejednej tajemnicy(...)kilkunastu lat wypatruję tych rumieńców na straganach, wciąż mając nadzieję, że jeszcze kiedyś gdzieś je spotkam... Pięć pozostałych w ogrodzie jabłoni wciąż dzieli się z nami owocami. Jabłka nie są idealnie okrągłe ani zbyt okazałe. Ale to nie ma znaczenia. Są nasze - tak jak korzenie jabłoni zrosły się z ogrodem, tak i my przywykliśmy do nich i są częścią
KUCHARNIArodzima. Tymczasem w "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo przekonuje, że i Francuzi takowej używają. Do niedzielnego wieczornego seansu we dwoje zrobiłam nam sałatkę. Okazała się bajecznym połączeniem młodych ziemniaków, jabłka i kaszanki a wszystko dopełniła nutka mięty. Salatka na ciepło z ziemniaków i jablka, z kruszonka
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika 1 łyżka kakao Składniki na masę owocową: 05, kg jabłek 0,5 kg gruszek 1 garść suszonych moreli ( na oko) 3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 500 ml śmietanki
Bon Appetit Małgorzatynowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana. 600 g prażonych jabłek 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców ) 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu ) 1,5 szk śmietany słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika
Ewa w kuchni