mielone - 47549 przepisów (strona:25/3170)

Meal prep obiady na tydzień 185

Tutaj możecie zajrzeć do odcinka drugiego . Tym razem wpis z gotowania sobotniego. Sporo się udało, ale miałam też pomocników. Tym razem gotowanie od podstaw, począwszy od filetowania mięsa, przez mielenie go i tworzenie dań – wiemy co jemy i ekonomiczniej to wychodzi, a jak ktoś nam pomaga to nawet i nie jest czasochłonne. Gar rosołu, gar klopsików, gar kotletów(...)pietruszki, suszone płatki papryki – no ja sporo zawsze dodaję przypraw i warzyw ale dzięki temu rosół na kościach jedynie wychodzi mega i nic się nie marnuje. Polecam! Mięso mielone . Oddzielone od kości mięso zmielił mi w maszynce mój syn. Mielone z kurczaka jest smaczne, sama czynność zajmuje kilka chwil a wiemy co jemy. Mrożenie mielonego

Dorota Smakuje
Keto obiad- kotlety mielone w boczku (Paleo, LowCarb, AIP) 173

prawie gotowy. Kto zresztą nie zna lub nie lubi kotletów mielonych? Jest to obowiązkowa pozycja w każdej polskiej kuchni. Zazwyczaj serwowana w towarzystwie sosu i ziemniaków. U mnie oba dodatki- z oczywistych przyczyn- odpadają. Jest za to boczek, który dodaje całości smaku i podwyższa udział tłuszczu. Moje mielone powstały z chudej łopatki wieprzowej, więc dodatkowa porcja tłuszczu(...)przygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Kotlety 0,5 kg łopatki wieprzowej mielonej 0,5 cebuli drobno posiekanej 8 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz Dodatki 2 garści rukoli 1 awokado 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi

Modern Cave Girl
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 114

wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę(...)dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną, Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu

Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 148

wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera. I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu. Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę(...)dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną, Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 170

udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką(...)innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka

Poezja smaku
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 214

obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 6-8 średnich ziemniaków 250 g mielonego mięsa 1 duża cebula 1 jajko  1 łyżka masła  1 łyżka koncentratu pomidorowego   200 ml gęstej śmietany 18%  100 g sera żółtego goudy(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}   szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki. 2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy

Kuchnia domowa Ani
Pasta serowa z mieloną papryką 177

twarogu 2-4 łyżki jogurtu naturalnego sól mielona słodka papryka Sposób przygotowania: 1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji. 2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 125

Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - pieczarkowym lub paprykowym. Smaczne, pachnące, soczyste.  Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym. Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu(...)równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu

Kto ugości moich gości?
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 172

mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą ,posiekany drobno czosnek,natke pietruszki(odkładamy 3 łyżki natki do posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy

Z Majeczką w kuchni
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 190

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 2 suszone grzyby, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam, buraczki ćwikłowe kulki Orzech , ryż kleisty, olej z pestek dyni Oleofarm.   Przygotowanie:   Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę(...)gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy  grzybki i jeszcze chwilę podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę

Aga w kuchni
PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI 330

Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski

Przepisy Aleksandry
Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 169

Uwielbiam pęczak. Lubię go zdecydowanie bardziej niż "zwykłą" kaszę jęczmienną, choć trzeba przyznać, że czas przygotowania bywa długi :) Niestety pęczak jest bardzo niedoceniany, a

Kraina Tysiąca Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 521

Pyszna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Aromatyczne mięso z cebulą i marchewką, doprawione czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem ziołowym i koncentratem pomidorowym. A to wszystko pod delikatnym, lekko przypieczonym puree ziemniaczano – serowym. Po prostu idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Z podanych składników uzyskasz 4 porządne porcje. Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczne(...)danie z piekarnika, zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym sprawdzi się doskonale. Do przepisu możesz wykorzystać mielone mięso wieprzowe, drobiowe lub jeśli lubisz wołowinę. Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się mięso z łopatki wieprzowej. Jeżeli masz mięso gotowane, które zostało Ci z obiadu, możesz je doprawić, dodać warzywa i będzie świetnym składnikiem do tej pysznej zapiekanki. W podobny

Kuchnia Na Wypasie
Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem 69

Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu. (adsbygoogle(...)kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 24 sztuki rurek makaronu do cannelloni 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 50 ml oleju rzepakowego 100 g boczku parzonego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina półsłodkiego 1 puszka pomidorów krojonych mielona ostra

ProstePesto.pl
Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem mielonym 66

osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Gruzińska Trudność: Średnie Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 180 kcal Gruzińskie pierożki nadziewane mięsem mielonym i bulionem. Sakiewki z ciasta pierogowego z mięsnym farszem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MIĘSNY FARSZ 500 g mielonej baraniny lub wołowiny (lub mieszaniny obu mięs) 1 cebula żółta 1 łyżka(...)CHINKALI 500 g mąki pszennej typ 450 200 ml gorącej wody 1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej 1 łyżka oleju roślinnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ Z MIĘSEM MIELONYM Cebulę poszatkuj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulkę. Odstaw by przestygła. Przygotowanie pierożków rozpocznij od przyrządzenia mięsnego

ProstePesto.pl
Mielone z karkówki 117

Mielone z karkówki. Klasyka w kuchni zawsze się sprawdza, dzisiaj Wam polecam na obiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki(...)poproście o zmielenie w sklepie, ja mielę mięso albo szatkuję sama w domu na sprzęcie, który mam. Składniki na Kotlety mielony z karkówki: Ok. 500-600 g karkówki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 jajko około 1/2 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, sos sojowy do smaku (opcjonalnie) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 151

sosie pomidorowo-pieczarkowym Lubicie pulpety? Moja rodzina za nimi wprost przepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone . No cóż mielone rządzą, czy to w tej czy innej postaci. Pyszne, proste w przygotowaniu kotlety mielone, to jeden z bardziej znanych polskich obiadów. I choć wydawałoby się, że kotlety(...)Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy

Słodkie okruszki
Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego 96

Zapiekanka z kapusty kiszonej, ryżu i mięsa mielonego, przepis na pyszny obiad z jednego naczynia.  Prosta w przygotowaniu zapiekanka z kapusty, klopsiki z ryżu i mięsa mielonego  zapiekane w sosie pomidorowym.  Idealny zestaw dla fanów gołąbków i podobnych połączeń z kapusty.  Gołąbki to klasyczne, ulubione przez nas danie. Jednak to potrawa, która wymaga dużo(...)czasy i pracy.  Zapiekanka z kapusty znakomicie sprawdza się jako zamiennik dla popularnych gołąbków.  Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki z ryżu i mięsa mielonego, zapiec na spodzie z kapusty. Mój przepis to zapiekanka z kapusty kiszonej, sprawdzi się także kapusta biała, włoska czy delikatna pekinka. Zapiekanka z kapusty jak zrobić?  Jakie dodatki do zapiekanki

Dieta moja pasja
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 93

różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym.  Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków.  Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak(...)makaron sos beszamelowy, mięso mielone, ser żółty i makaron.  Na ostatnią warstwę makaronu wyłożyłam pozostałość mięsa mielonego w sosie pomidorowym i posypałam startym żółtym serem.  1. sos beszamelowy 2. makaron 3. sos beszamelowy 4. mięso mielone 5. ser żółty 6. makaron 7. sos beszamelowy 8. szpinak 9. ser żółty 10. makaron

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 163

takich mielonych z pieczarkowym farszem staną się nr jeden. Kotlety nadziewane pieczarkami są też bardziej sycące, a ich zrobienie nie zajmie więcej czasu niż klasycznych mielonych. Polecam! Jak zrobić kotlety mielone faszerowane pieczarkami? Przygotowanie: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka suszonej cebuli i czosnku lub 1 cebula pokrojona drobno(...)przez praskę 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 łyżka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie odciśniętą bułkę, suszony czosnek z cebulą, oraz majeranek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię