Gnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane(...)niokki" [ˈɲɔkki]. Proste, prawda? Tak samo prosty jest dzisiejszy przepis na gnocchi w sosie pomidorowym zapiekane z serem. Roboty przy nim niewiele, zwłaszcza gdy sięgniemy po gotowe kopytka i najlepszy domowy sos pomidorowy. Jak ja lubię takie obiady! Składniki (na 2 porcje): 300ml sosu pomidorowego* 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 op. gnocchi
Obiad gotowyGniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym wydaje mi się, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy". Jakoś mi ich nie przypominają. Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni. Składniki(...)Gniocci: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko szklanka mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: zielone pesto polędwica wieprzowa 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki, jak w przypadku dobrze nam znanych kopytek, należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu rozgnieść praską. Dać im chwilę na odparowanie i przestygnięcie. Póki jeszcze są ciepłe dodajemy jajko i mąkę, oraz doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto
Karczma HonoriettyMoja córka ostatnio stwierdziła, że "za bardzo poszłam w ciasta". Naprawiamy więc kierunek i robimy dziś kopytka. Niby łatwo zrobić, a jakoś nie wychodzi. Żeby zrobić kopytka perfekcyjnie, należy pamiętać o jednym – dodajemy do zmielonych ziemniaków tyle mąki, aby było jej w ¼ ilości wszystkich ziemniaków. W tej ilości tkwi sekret pulchnych i smacznych kopytek. Potrzebujemy
Tylko pysznieKopytek chyba nie muszę opisywać? Pewnie większość osób je zna i lubi. Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w niespotykanej wersji, którą baaardzo pozytywnie zaskoczył mnie mój mąż(...)Bielec ; w ostateczności może być zwykły żółty) Ponadto: olej do smażenia Cebulę posiekać, a boczek/kiełbaskę pokroić w kostkę, a następnie wszystko razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać kopytka, chwilkę podsmażyć, wbić jajka i wymieszać. Na końcu na wierzchu obficie ułożyć cienkie plastry (mogą być wiórki) sera. (Jajka można wymieszać z serem i mieszanką - zalać kluski.) Całość przykryć
Di gotujekroić pod kątem. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na oleju, masełku, lub z gulaszem, lub porcją mięsa (np. schabu w sosie własnym). Uwielbiam kopytka. Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plCzęsto zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę(...)wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości 1 cm. Następnie pociąć na 1.5 cm kawałeczki. Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać porcjami kopytka. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąć kopytka na durszlak, odcedzić. Podawać gorące. Smacznego
Kuchnia PokoleńBlueberry Corner by "jagodzianka" Kopytka z kurczakiem z sosie śmietanowym to szybkie, smaczne danie. Kopytka najlepiej smakują z wszelkiego rodzaju sosami, więc ten zestaw … Przeczytaj cały artykuł Post Kopytka z kurczakiem z sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCoś na szybko...i bez żadnego wysiłku..kopytka , dla odmiany podsmażone po ugotowaniu i odcedzeniu. 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajo sól Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca(...)lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.Cebulkę i boczek pokroić i podsmażyć.Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię.Podsmażyć, podawać z boczkiem i cebulką
Moje domowe kucharzeniestrony na brązowy kolor następnie dajemy pokrojoną w kostkę szalotkę , smażymy chwilę zalewamy szklanką wody i kawą , dusimy do miękkości pod przykryciem aż sos się zredukuje, przyprawiamy do smaku. kopytka 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól(...)delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli kolorowy pieprz w całości Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę. Na dno słoika wkładamy startego buraka
na gaziełyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 4-5mm. Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość(...)minut, sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką). W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub rozcieńczonym bulionem. Zrazy podajemy najlepiej na ciepło, razem z sosem i warzywami oraz ulubionym dodatkiem – np. kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Uwagi Do zrazów dodajemy mniej lub więcej soli, ale róbmy to raczej ostrożnie – jest już ona w boczku, musztardzie oraz bulionie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery
Kulinarna Pokusaugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, gałka muszkatołowa (ewentualnie papryka ostra i pieprz jeśli kopytka nie będą w wersji słodkiej) 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać puree z dyni (gdyby było bardzo wodniste nale ży je chwilę przesmażyć żeby troszkę odparowało) i mąkę, posiekać(...)Dodać jajko i zagnieść ciasto. Doprawić do smaku. 2. Stolnicę podsypać mąką, formować wałeczki i kroić nożem kopytka, wrzucać od razu na wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Inspiracja: Kwestia smaku
Kto ugości moich gości?Kopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób. Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych ...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie.. W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący(...)zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. * ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną konsystencję niż te ugotowane w kawałkach - są bardziej zwarte ** dodatek oleju sprawia
kawawszklanceZostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestarszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z cebulką podsmażanymi na maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek