wiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny. Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo
Ostra na Słodkowykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy. W efekcie otrzymamy fantastyczne, pełne smaku(...)ilość odpowiadała ilości wyjętej części miąższu. Dodać wcześniej odłożony miąższ, mąkę ziemniaczaną, sól, curry i pieprz paryski (ok. 1/2 łyżeczki) - wyrobić gładkie ciasto (będzie nieco luźniejsze niż na kopytka). 3. Zagotować ok. 3-4 l wody, osolić, ustawić ogień na średnią moc. 4. Formować kluseczki z ciasta za pomocą dwóch łyżek : 5. Wyrobić połowę ciasta, poczekać aż kluski
Kuchnia PrezydentowejPierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta mąki(...)kukurydzianej zamiast ziemniaczanej, w zasadzie tylko dlatego, że pasowało mi to kolorystycznie. :) Pomysł okazał się niezwykle trafiony. Kluseczki wyszły nie tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych
Kuchnia PrezydentowejPomysłów na wykorzystanie dyni ciąg dalszy. Niestety, z wielkim ubolewaniem stwierdzam, że to była moja przedostatnia porcja dyni... Tym razem ukryła się w kopytkach. Było smacznie i baaardzo sycąco ;p Po dłuższym zastanowieniu, starczyłoby tego dla plutonu wojska, no ale cóż... nie zmarnują się. Potrzebne nam (na wykarmienie 5 osób i kolejne 2 dni konsumowania w samotności): - 6 średnich(...)się jedynie delikatnie klejące i będzie się ładnie formowało. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałeczek i pociąć na 1,5-2 cm kawałki - kopytka. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z klarowanym masełkiem lub okrasą z boczku
W poszukiwaniu inspiracjiwyrobić na jednolitą konsystencję. Z ciasta utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i pokroić pod skosem na kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego
Gosia gotujewczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę(...)gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko
Krakowskie smaki AniProste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne. Kopytka z gulaszem wieprzowym ziemniaki ugotowane - 60 dag mąka - 1 szkl jajko - 1 szt sól - 1 szczypta GULASZ WIEPRZOWY łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć(...)zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie
Kuchnia Danusipołączyłam, wpierw nożem, a potem ręką Rozwałkowałam ciasto na dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym(...)porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów ) i cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami. Moje uwagi : Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie obiadowe było bardzo smaczne :) O tej porze roku jest już świeży szpinak, wiec można zrobić kopytka
Proste Potrawykaszą i grzybami. W sezonie grzybowym sosy robię ze świeżych grzybów. Grzyby zbieramy i suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne. 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki Regio piatto/ mieszanka startych serów twardych 1 jajko(...)mąki. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie masę serowo-ziemniaczaną. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy. Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki suszone podgrzybki 2 łyżki oleju 1 duży por sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się. Jeśli chodzi o mąkę pszenną to dodajemy ją z umiarem, jeśli przesadzimy z ilością kopytka wyjdą twarde. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na wysypanej mąką stolnicy każdą z nich rolujemy na wałek o grubości ok. 2 cm, "spłaszczamy" poprzez oklepanie nożem i kroimy(...)dowolnej wielkości romby. Następnie kopytka przenosimy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka podajemy wedle uznania... Ja serwowałam dziś kopytka podsmażane na oliwie (przygotowałam je dzień wcześniej) dzięki czemu były chrupiące. Smacznego
bastalenanależy z nią przesadzać, bo potem możemy sobie połamać zęby o kopytka ;)), które następnie podzieliłam na części. Z każdej zrolowałam pasek, oklepałam nożem i pokroiłam w romby. Kopytka wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia (od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do dna). Najlepsze są odsmażone na oliwie... mniam ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Szpinakowe kopytka
bastalenaSzagówki, kopytka czy sine kluchy. Tak wiele nazw(...)oznaczają jedno i to samo: wspaniały domowy obiad, smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Lubię wracać do tamtych chwil nie tylko w obrazach, ale i w zapachach i smakach. KOPYTKA ZIEMNIACZANE NA SŁODKO. /własny;/ na 4 porcje kopytek 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru
W kuchni Karmel-itkisię, że dania typu kopytka czy kluski śląskie są mega pracochłonne... Nic bardziej mylnego :) Nie można zapomnieć o uczuciu satysfakcji, gdy wszyscy się nimi zajadają. Kopytka z sosem pieczarkowym i serem. Kopytka. Składniki dla 4 osób: 700 g ziemniaków; 150 g mąki + mąka do podsypania; 1 jajko; 1/2 łyżeczki soli. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy
MiksturownikSerdecznie zapraszam na kopytka z żeberkami . Składniki: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki 1 szklanki tortowej 1 jajko sól, pieprz(...)Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy. Jeżeli ciasto się nie klei podsypujemy mąki. Formujemy wałki z ciasta, kroimy ukośnie co ok 2 cm. Zagotowujemy wodę z sola I olejem- żeby kopytka nie sklejały się. Po zagotowaniu wody dodajemy kopytka, czekamy by wypłyneły, gotujemy ok 3-4 min od wypłyniecia. Podajemy z sosami , z cebulka. Smacznego
Smaki Edytypowietrzu czuję charakterystyczną wilgoć, zapach dymu, wysychającej ściółki. Niebo tak piękne jak wiosną, żegna ptaki zmierzające do ciepłych krajów. Przestawiamy czas na zimowy. Lato pozostaje już tylko wspomnieniem. KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. / autorski; / 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany(...)wodę wraz z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucam porcjami przygotowane kluseczki. Gotuję je, aż wypłyną, raz czy dwa mieszając, by nie przywarły do dna garnka. Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję, gotuję w ten sam sposób. Ciepłe kopytka skrapiam oliwą z oliwek, podaję z rozkruszoną gorgonzolą, która po pewnym czasie
W kuchni Karmel-itki