kopytka - 2368 przepisów (strona:41/158)

"Wytrawne potrawy wigilijne 4." - podsumowanie akcji 197

potrawy z kapustą i grzybami w rolach głównych. Na dole umieściłam przepisy ciut kontrowersyjne. Są postne, więc je zaliczyłam, ale mam dylemat co do tego, czy ktoś rzeczywiście robi kopytka i bigos na Wigilię. Rozumiem kapustę z grzybami (namiastka bigosu) lub kapustę z grochem w czasie kolacji wigilijnej. Jednak bigos zdecydowanie kojarzy mi się z samymi Świętami Bożego Narodzenia(...)Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Wegański bigos z fasolą autorka:  iza10023  | blog:  Czarna wisienka Bigos wegetariański autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Kopytka z sosem grzybowym autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz warzywny z chorizo i ananasem 106

doprawione chili i kolendrą, podane z natką i/lub cheddarem. Wspaniały obiad na kilka dni, do pieczywa, gorących i chrupiących grzanek, ryżu, krótkiego makaronu lub – jak u mnie – kopytek lub klusek śląskich. Inne wersje? Dodajcie fasolę, ciecierzycę, zielony groszek, kiełbasę lub kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje wege mocno warzywne lub z dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty(...)konsystencję chcę otrzymać dodaję więcej lub mniej bulionu. Można z niego także zrezygnować. Doprawiam do smaku, podduszam pod przykryciem do połączenia smaków i miękkości warzyw. Podaję z grzankami lub kopytkami z wody

Zasmakuj Kuchni
POTRAWKA Z MIĘSA Z ROSOŁU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 275

inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli. Składniki – potrawka z mięsa z rosołu: mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny : kura wiejska(...)malutkim ogniu aż papryka będzie miękka ale nie dopuścić by się rozpadła. Gotową potrawkę można podawać z różnego rodzaju dodatkami jak ryż z kalafiora, spaghetti z cukinii, keto kopytka, makaronem konjac itp. Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. oleju MCT , oliwy z oliwek , oleju lnianego , z ogórecznika itp. Smacznego

Ola la LCHF
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 268

Przepyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie.    Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego 4 duże(...)był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 805

miękka i soczysta. U moich rodziców serwowany był z dużymi plackami ziemniaczanymi a na LCHF zastępuję je różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń(...)przez 80-90 minut. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut. Węgierski gulasz wołowy można podawać z wybranymi dodatkami jak warzywa, placki czy kopytka. Smacznego! — BTW całości bez dodatków (jak zawsze ilość tłuszczu można zwiększyć lub zmniejszać dodatkową lub mniejszą ilością tłuszczu podczas przygotowania lub na talerzu): 1540 g, 4735 kcal

Ola la LCHF
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 93

smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu(...)doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy pulpety i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem lub kopytkami. Rada: Smak sosu jest dość intensywny. Aby złagodzić jego smak należy dać mniej sera pleśniowego - na początku dodać 100 g i sprawdzić czy smak nam odpowiada

Kuchnia MagdaLeny
Langosze z dipem i "Błękit" 173

gotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowa zupa z fasolką szparagową 78

fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku biała część pora 1 duża marchew 2 liście laurowe 2 ziarna ziela nagielskiego 300 ml passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego 250 g kopytek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, por w piórka. Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek smażymy(...)dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod przykryciem 20 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół kopytka i gotujemy do ich miękkości. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Leczo zapiekane z kopytkami 85

mały kalafior 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 500 g cukinii 2 pętka kiełbasy śląskiej 500 g pomidorów malinowych 300 g mrożonego groszku 500 g kopytek 350 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy(...)kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C . Co jakiś czas mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 136

ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka z jabłkiem 147

Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą .Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 350 g twaróg półtłusty łowicki 100 g mąki krupczatki

Ala piecze i gotuje
Bazyliowe kopytka z płaskurką 164

takie zrobić. Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde. Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka. Bazyliowe kopytka z płaskurką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe w sosie musztardowym 166

Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki: 8 plastrów schabu 8 plasterków wędzonego boczku 2 kiszone ogórki(...)Dusić do miękkości około 40 minut w kubku wymieszać musztardę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z duszenia mięsa i połączyć z zawartością rondla podałam   z kopytkami i   buraczkami ćwikłowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 168

Ciasto\r","Ze sk\u0142adnik\u00f3w zagniatamy ciasto.\r","Ciasto dzielimy na 3 cz\u0119\u015bci i wa\u0142kujemy je d\u0142o\u0144mi w d\u0142ugie pasy, jak na kopytka.\r","Ka\u017cdy pas dzielimy na r\u00f3wne kawa\u0142ki - to b\u0119d\u0105 nasze p\u0105czki.\r","Ka\u017cdy kawa\u0142ek ciasto rozgniatamy d\u0142oni\u0105, nak\u0142adamy(...)całość zgęstnieje ale nie będzie grudek. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Ze składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je dłońmi w długie pasy, jak na kopytka. Każdy pas dzielimy na równe kawałki - to będą nasze pączki. Każdy kawałek ciasto rozgniatamy dłonią, nakładamy łyżeczkę kremu i sklejamy boki. Kulamy w kuleczkę. Kulki smażymy na gorącym tłuszczu

Mieszam w Garnku
Prosty gulasz wieprzowy 220

które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy(...)liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania