pierniczki - 3667 przepisów (strona:41/245)

Pierniczki świąteczne 78

najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)użyć zamienników w tym przepisie? Smalec gęsi można zastąpić wieprzowym. Syrop ze słodu jęczmiennego można zastąpić cukrem muscowado, który jest produkowany z odparowania melasy trzcinowej lub syropem daktylowym.  Pierniczki świąteczne 800g mąki orkiszowej jasnej, 200g mąki żytniej jasnej, 200g masła, 100g smalcu gęsiego, 200g cukru brązowego, 100g miodu, 100g syropu ze słodu jęczmiennego,  40g przyprawy do piernika, szczyptę

Leśny Zakątek
Pierniczki bez miodu z kolorowym lukrem 116

Magda Ile razy pieczecie pierniczki w grudniu? U mnie zaczyna się już na Świętego Mikołaja – przecież Mikołaj i pomocnicy uwielbiają pierniczki więc jedno pudło musi być. Jako, że zjadamy je dosłownie w dwa dni, robię kolejne i tak, przed Świętami w sumie 3 tury się pięką. Przed samą Wigilią też robimy kolejny raz tym razem starając się nie zjeść(...)dziwie się, nie dość że są pyszne, to jeszcze sama frajda ich robienia i dekorowania z dziećmi – sama radość. Ten przepis jest moim ulubionym i wielokrotnie sprawdzony – pierniczki są chrupiące, ale niezbyt twarde, świetnie się rozwałkowują i wykrawają, a przy dzieciakach to naprawdę ważne bo oni do cierpliwych nie należą. Polecam, zapiszcie i róbcie tak dużo

Smaczna Strona
Deser piernikowy 99

/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Z resztki domowych pierniczków lub ciasta piernikowego możesz przygotować niesamowicie wykwintny deser. Wystarczy przygotować szybki krem, który zrobisz w dwóch wersjach smakowych – naturalnej i piernikowej. A do tego dla przełamania smaku i podkreślenia wyjątkowości deseru dodaj owoce w żelu Helcom. Owoce w żelu występują w kilku wersjach smakowych, bo możesz wybrać jagody, owoce leśne(...)łyżki drobnego cukru – 250 g mascarpone – 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) – 1 łyżeczka kakao – pół szklanki pokruszonego domowego piernika lub pierniczków (możesz użyć bardziej miękkiego piernika lub twardych pierniczków) – pół szklanki świeżej żurawiny – 1 szklanka cukru – pół szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania deseru możesz użyć zarówno miękkiego piernika, wystarczy odkroić porcję

nietylkopasta.pl
Pierniczki 2016 113

Pieczenie i ozdabianie pierniczków to nasz domowy wieloletni zwyczaj, a naszą rodzinną mistrzynią jest Monika. Ozdabia pierniczki z ogromną precyzją, co roku w inny sposób i co roku coraz piękniej. Ma dużo cierpliwości i dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki(...)foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 2 białka – 400 g cukru pudru

To co kocham
Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? 161

Boże Narodzenie, warto stworzyć odpowiedni plan działania. Część z nich wymaga bowiem wcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż(...)przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie na blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią. Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie

Rozdomowiona
Świąteczne pierniczki 111

Moja rodzina uwielbia pierniczki - w grudniu piekę je na okrągło. Na święta oczywiście też muszą być - zawsze korzystam ze sprawdzonych przepisów a ten jest jednym z ulubionych. Pierniczki od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia i wychodzą przepyszne

Prosty przepis na
Keto Pierniki z Mąki Migdałowej 180

przekonany, że z trudem przyjdzie Ci odróżnienie ich od normalnego piernika. Do tego dzięki drobnym zmianom w przepisie jeden piernik ma mniej niż 2g węglowodanów . Jak wspomniałem wcześniej, keto pierniczki są całkowicie bezglutenowe. To wszystko dzięki mące migdałowej. Mąka migdałowa ma niską zawartość węglowodanów i jest bezglutenowa, co czyni ją doskonałą alternatywą dla mąki pszennej. Ważna uwaga, w tym przepisie(...)ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie umieść ciasto między dwoma dużymi arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj je na około 1cm placek. Teraz możesz wykroić z ciasta swoje pierniczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników wychodzi około 12 keto pierników. Następnie włóż blachę do piekarnika na 12 -15 minut. Pierniki muszą się

ZGruntuFit
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie 131

mojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale również w lecie. Serniczek na zimno na spodzie z pierniczków smakuje ciekawie i bardzo smakowicie, smak pierniczków nie jest dominujący, ale „stawia kropkę nad i”, oczywiście można użyć innych ciastek. Deser(...)pieczenia. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: 350 g pierniczków 120-150 g rozpuszczonego masła Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy do wysokości ok 4 cm. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja użyłam Vitello z Biedronki

moj przepis na
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie 138

mojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale również w lecie. Serniczek na zimno na spodzie z pierniczków smakuje ciekawie i bardzo smakowicie, smak pierniczków nie jest dominujący, ale „stawia kropkę nad i”, oczywiście można użyć innych ciastek. Deser(...)pieczenia. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: 350 g pierniczków 120-150 g rozpuszczonego masła Pierniczki umieścić w malakserze, zmielić na okruchy, dodać masło, wymieszać, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wyłożyć spód i boki tortownicy do wysokości ok 4 cm. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (ja użyłam Vitello z Biedronki

moj przepis na
Pierniczki last minute – szybkie i miękkie 169

Pierniczki last minute Ciasteczka łatwo się przygotowuje, po upieczeniu są dość miękkie – trzeba tylko pamiętać by ciasto grubo wałkować. Pachną obłędnie, smakują wyśmienicie, sprawdzają się do zajadania ale też do powieszenia na choince. Bardzo polecam ten przepis, w zeszłym sezonie robiłam je kilkukrotnie dla nas, dla rodziny i przyjaciół. Zawsze robię z co najmniej 1 kg mąki PRZEPIS(...)PIERNICZKI LAST MINUTE Składniki : 500g mąki 1 jajko 1 op przyprawy piernikowej (ok 4 łyżeczki) 150g miodu sztucznego 100g cukru 120g masła 1 łyżeczka sody 50g śmietany Jak zrobić pierniczki last minute: Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem (tylko do momentu aż rozpuszcza się i dobrze wymieszają, nie można zagotować). Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą piernikową, dodajemy masło

Dorota Smakuje
Piernik staropolski cz.2 157

Czas przygotowania 60 minut na pieczenie + 10 minut na złożenie piernika Liczba porcji 3 pierniki o wymiarach ok. 12 cm na 25 cm 1/4 ciasta wystarcza na około 40 pierniczków Z każdego piernika otrzymamy około 12 kawałków 100 g porcja (ok. 80 g) Kcal(...)dekorujemy posiekanymi orzechami i płatkami migdałów, które przykleją się do ciast. Pierniki odstawiamy do całkowitego stężenia polewy w chłodne miejsce i już! Można wcinać. Uwaga: Jeśli chcielibyście również upiec pierniczki, to podzielcie ciasto na 4 części, z czego 3 przeznaczcie na piernik, czwartą na pierniczki. Piernika i tak wyjdzie dużo, a w dodatku będziecie mieli pyszne pierniczki! Pierniczki wykrawamy

Analiza Smaku
Pierniczki miękkie i puszyste 175

Dzień dobry :-) Kto jeszcze nie robił, a ma czas, to zachęcam bo pierniczki są naprawdę super. Od razu mięciutkie i puszyste. Najlepsze jakie do tej pory robiliśmy. Trzeba pamiętać o tym, żeby dzień wcześniej przygotować sobie ciasto, które musi odstać dobę w lodówce. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Ja go troszkę zmodyfikowałam. Z całej porcji pierniczków wychodzi bardzo dużo(...)ciasta. 2. Wyjmujemy porcje ciasta, teraz musimy go rozwałkować na grubość 3-5 mm (nie cieńsze bo będą za cienkie i nie grubsze, bo trochę urosną) i wykrawamy foremkami pierniczki. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierniczki rozkładamy w odstępach, bo rosną. Pieczemy w 180 stopniach 7-10 minut. Studzimy na kratce. Po ostudzeniu możemy ozdabiać.  Ja część pierniczków

kruche babeczki
Marcepanowe Pierniczki Nadziewane Marcepanem 147

Bardzo aromatyczne z migdałową nutą i pysznym świątecznym nadzieniem jakim jest marcepan. Na pewno Wam posmakują takie pierniczki. Pierniczki są od razu miękkie więc nie muszą leżakować, ale pamiętajcie aby ich nie przypiec/zrumienić bo takie pierniki zazwyczaj twardnieją i czasem przepisy które mówią że pierniki są miękkie, a Wam wyszły twarde to być może za długo je piekliście ;) Składniki(...)miodem. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 minut. 3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciasteczka jeśli mają być to pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu  <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180-190 stop jeśli

Gotowanie...to proste !