ramach akcji „Otręby na 1000 sposobów” zrobiłam pyszne krokiety drobiowe. Przy okazji wykorzystałam mięso i warzywa z gotowanego wczoraj rosołu. Zastosowałam otręby pszenne bo one mi tu najbardziej pasowały. Nie tylko opanierowałam w nich krokiety, ale dałam je także do środka. Krokiety są bardzo syte, wystarczy podać je z surówką lub gotowanymi warzywami. Doskonale pasuje do nich marchewka z groszkiem
Wiem co jemWięc tak to było: miały być po pracy na obiado-kolację krokiety. Tak sobie ustaliliśmy z Madzią jak się spotkaliśmy po pracy i razem wracaliśmy do domu. Ale jak już wróciliśmy to okazało się, że rzeczywistość przybrała nieco inny wymiar. Bo otóż Madzia czasami łapie dziwne fazy. Znaczy się słyszałem, że to większość kobiet tak ma. Nie rozumiem tego(...)suwała i przestawiała to odkryła, że mam mąkę jaglaną, z którą nie bardzo wiadomo co zrobić. Posiedziała więc ze 3 sekundy w internecie i stwierdziła, że nie będzie krokietów, za to będą placuszki z mąki jaglanej, krokiety będą jutro. Albo i nie jutro, zobaczy się. Zatem szybko się uporała z moimi mąkami i dość szybko z plackami. I kolacja gotowa
Marder&Marder ManufacturePonieważ nie jestem fanką gotowanej ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów. Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia(...)złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Walijskie Pichceniejeden ze smaków dzieciństwa! Najpierw takie krokiety przygotowywała moja babcia, później mama, a teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Podstawą są naleśniki - jakie kto lubi. Nadzienie stanowi kasza jęczmienna, grzyby, cebula i duża ilość pieprzu - w naszej rodzinie nie istnieje pojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej(...)dobrze połączyły. Na każdy naleśniki nakładamy 2 łyżki farszu. Rozsmarowuję na środku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny
Kulinarne InspiracjeCzasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają się(...)parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem i bułką tartą. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego
Niezły Młynekzielonym przecież zatarze ( mieszance przypraw z krajów Bliskiego Wschodu), w którym znajdują się m. in: dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach). Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru Naleśniki Składniki (na 8 naleśników ) : 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych 6 łyżek mąki ryżowej pół łyżeczki soli 2 jajka mleko (ok. 2 szklanek(...)kłaść 2 czubate łyżki nadzienia (u mnie soczewica z warzywami ). Brzegi naleśnika składać do środka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie 3 krokiety obtaczane były w panierce bezglutenowej (przepis niżej, a reszta w klasycznej - z bułką tartą. Panierka bezglutenowa Składniki: jajko roztrzepane z odrobiną mleka łyżeczka zielonej czubrycy 2 łyżeczki zataru łyżka ziaren
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się
Pełny talerzbezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania(...)tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym
e-PrzepisyKulinarnebezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja Składniki (ok 10 krokietów): 5 średniej wielkości ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleka łyżka masła 2 żółtka sól i pieprz bułka tarta i białka do obtaczania(...)tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym
e-PrzepisyKulinarnekolację. Przeszukałam lodówkę i szafki w kuchni, no i znalazłam papier ryżowy. Pomyślałam, może krokieciki? I od tego czasu papier ryżowy stał się dla mnie zamiennikiem naleśników przy wyrobie krokietów :) oczywiście robię też takie tradycyjne krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)kilka sekund w niewielkiej ilości wody, tak aby zmiękły. Gdy listek jest miękki od razu kładziemy go na oddzielnym talerzu lub desce, dodajemy farsz i składamy jak kopertę, czy krokieta tzn. lewy bok, prawy bok, tył i na koniec przód. Po złożeniu wszystkich krokiecików możemy przystąpić do panierowania. W jednym głębokim talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę
Smakowy Rajniedrogi obiad. Tak polubiliśmy takie dania, że już kolejne podobne czeka w kolejce na dodanie do bloga. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem Składniki na krokiety : 700 g ugotowanych ziemniaków(...)cieniutko pokrojony boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony
Gosia gotujeSkładniki: Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać jajko, mąkę(...)doprawić solą oraz pieprzem. Uformować krokiety, obtoczyć w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor. 2. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Szybko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Podsmażone pieczarki przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną. Gotować około 5 min. 4. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki zimnej wody. Dodać śmietanę
A Ty Smakuj Mnieczerwony czysty z sokiem malinowym... Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam! Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody(...)ogniu. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia. Podawać ciepły z uszkami lub krokietami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach . Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty inaczej... Intensywnie buraczany. O pięknym, rubinowym kolorze. Wyrazisty w smaku. Idealny na wigilijny stół. Świetnie smakuje z uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam! Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora(...)przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny. Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów(...)nabrał koloru. Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem. Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami. Ja podałam z uszkami z pieczarkami . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem
Gospodyni Miejska