pierniczki - 3302 przepisów (strona:36/221)

Dekorowanie pierniczków na Uniwersytecie Dzieci 96

Zostałam zaproszona przez Warszawski Uniwersytet Dzieci na warsztaty z dekorowania pierniczków w roli Eksperta. Choć  do Eksperta mi wiele brakuje i sama muszę się jeszcze dużo nauczyć. Przede wszystkim muszę się nauczyć jak ładnie dekorować lukrem, bo choć idzie mi coraz lepiej to te pierniczki nie są jeszcze takie jak powinny być.             Było(...)kilka grup dzieci, które dekorowały pierniczki i było wspaniale. Pokazywałam dzieciakom tylko nieco młodszym niż ja jak dekorować pierniczki masą, a na masie jak stworzyć ładny wzorek z lukru i dzięki temu stworzyć swoje piękne pierniczki. Dzieciaki dekorowały swoje pierniczki lukrami i posypkami.           Nie tylko dzieci chciały spróbować swoich sił w dekoracji. :) Na koniec

Lili w kuchni
Pierniczki Świąteczne 154

obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut

Mała Cukierenka
Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach 135

stylu, wychodzić Wam naprzeciw i trafiać do jeszcze większego grona czytelników. Tego sobie życzymy na kolejny rok blogowania. Trzymajcie za nas kciuki! Pierwszym opublikowanym przepisem był przepis na świąteczne pierniczki. Jego jakość, z perspektywy czasu, pozostawia wiele do życzenia. Jednak z sentymentu, na rocznicę dodajemy znowu przepis na pierniczki. Tym razem jeszcze smaczniejsze i ładniejsze, w dwóch wariantach - jasne(...)ciemne. Cudownie pachną, smakują i znikają w mgnieniu oka!   Czego potrzebujemy?  WERSJA I - jasne, mięciutkie pierniczki (około 80 sztuk) - 0,5 kg mąki tortowej, - 200 g masła lub margaryny (u nas margaryna), - 200 ml miodu, - 1 jajko, - dwie łyżki przyprawy do piernika, - 200 g cukru pudru, - szczypta soli. WERSJA II - ciemne, twardsze pierniczki (około 80 sztuk

two broke sisters
Pierniczki Świąteczne 90

obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14-15 minut

Mała Cukierenka
Seromak 142

się kwadratowa forma o boku 24 cm czy tortownica o średnicy 23 cm, wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek(...)masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki

moj przepis na
Piernikowe choinki (przepis I) 146

będą doskonałym prezentem bożonarodzeniowym. Jeśli choinki miałyby Wam posłużyć tylko jako dekoracja, to polecam podwoić składniki na lukier. Ładnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika(...)Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier

Nastoletnie Wypiekanie
Najlepsze pierniczki choinkowe 94

Kiedy przygotowywałam ten wpis zastanawiałam się jak długo piekę już te pierniczki. Pamiętam kiedy pierwszy raz upiekłam, z innego przepisu, były za cienkie, mega twarde. Nie dało się ich jeść, ale się nie zniechęciłam. Szukałam dalej, aż dostałam od kuzynki przepis pochodzący z książki Kuchnia staropolska. Okazało się, że te pierniczki wychodzą absolutnie za każdym razem. Obecnie nieco zmodyfikowałam przepis(...)Zaraz po upieczeniu są mięciutke, ale szybko robią się twarde jak kamień, jednak do świąt zdążą zmięknąć. Co roku zdobią choinkę w naszym domu, choć nie na długo… Pierniczki choinkowe Składniki: 0,5 kg mąki 120 g masła 370 g miodu (najlepiej gryczany) 120 g cukru muscovado jasnego 1 jajko opakowanie przyprawy do piernika (20 g) – akurat przyprawę

Czerwony Fartuszek
Pierniki - serca w rozmiarze XL 150

również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem(...)być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką.  Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki

DefinicjaSmaku
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 126

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)wodą i wtedy ciasto znowu nabierze elastyczności. Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam

Domowa Cookierenka Agi
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 105

Skoro mamy już przepis na domową przyprawę do piernika , przyszedł czas na przepisy z jej wykorzystaniem :) Zacznę od pierniczków. Dzisiaj podaję Wam niezwykle cenny przepis na te ciastka. Dlaczego "cenny"? Ponieważ pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Babci. Można powiedzieć, że ten zeszyt dostałam w spadku, chociaż tak na prawdę sama się o niego upomniałam, bo z pewnością zostałby(...)wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka do spróbowania... PIERNICZKI Z PRZEPISU BABCI przepis

chili & sugar
Pierniczki na choinkę - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 93

dzisiaj wspominając tamto wydarzenie mam naprawdę szerokiego banana na ustach :) Małymi kroczkami zbliżają się święta, zatem na blogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej(...)Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com   Magda www.z-milosci-do-slodkosci .blogspot.com   Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com   Ania www.razadobrze.blogspot.co m   Judyta www.escapeintokitchen.blox .pl Ja postanowiłam nie szukać zbyt daleko i upiekłam najzwyklejsze pierniczki, które później przyozdobiłam wedle uznania :) Przepis na nie zaczerpnęłam z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" autorstwa Hilaire Walden. Porcja na 2 blachy pierniczków Składniki: 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku

My simple kitchen
Pierniczki szczęścia 81

blogu wprawdzie są już przepisy na pierniczki, ale dzisiaj zostawiam Wam przepis na moje ulubione :) Piekę je co święta od kilku lat i zawsze jestem z nich zadowolona. Dlaczego pierniczki szczęścia? Przyznam się, że nie wiem dlaczego się tak nazywają - pod taką nazwą znalazłam je kilkanaście lat temu w jakieś gazecie i jakoś tak się utrzymało :) Zresztą, nie mam zamiaru(...)zmieniać ich nazwy, bo - czyż nie przyznacie sami - nie brzmi ona uroczo?;) Pierniczki zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później oczywiście twardnieją. Ale gdy tylko zostaną polukrowane, na następny dzień znacznie miękną, dlatego polecam nie rezygnować z ich lukrowania :) Zatem, aby szczęście Wam dopisywało, łapcie pierniczki szczęścia :) Składniki: 20 dag masła lub margaryny 3 jajka 20 dag cukru 1/2 szklanki miodu

My simple kitchen
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 124

ciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka. Gdy część tej magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym ręką Karolki i ukrytym gdzieś między pożółkłymi kartkami KUCHARZA (klik). Skoro nie pomogły moje poszukiwania, pomóc mogła tylko magia odwróconej filiżanki. Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć(...)przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną.  Kłopot w tym, że ja nie przepadam za piernikami. Uwielbiam ich zapach, wygląd, lukrowanie, ale nie lubię jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół.  I tak otacza nas magia babcinych pierniczków, wspólnego pieczenia, radości

KUCHARNIA
Pierniczki idealne 92

Coraz bliżej święta. Przedświąteczna krzątanina w kuchni pachnącej cynamonem, goździkami i mandarynkami to dla mnie prawdziwa frajda. Uwielbiam unoszący się w mieszkaniu zapach pieczonych ciastek korzennych. Pierniki i pierniczki zawsze były częścią świąt w moim rodzinnym domu. Dekorowanie ich za dziecka sprawiało mi ogromną frajdę. Teraz również lubię to robić, choć jest to czasochłonna robota.  Pierniczki z mojego przepisu(...)powieszenia na choince. Z powodzeniem zastąpią plastikowe ozdoby sprzedawane w sklepach. Po upieczeniu i ostygnięciu są dość twarde i chrupiące - takie lubię najbardziej. Jednak po przełożeniu do pudełka, pierniczki zmiękną i będą idealne do kawy czy herbaty. Idealne pierniczki na choinkę Składniki: Ciasto na pierniczki ok. 600 g mąki pszennej np typ 550, 250 g masła, 100 g brązowego cukru

Pełna Lodówka
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 135

jedną z naszych ulubionych tradycji. Otóż, po zjedzeniu wszystkich dań "głównych"- niektórych jeszcze w tamtym czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki.  Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki(...)takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania.  Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć o ciepłych Świętach.  Bo naprawdę

Gotowanie to kochanie