Cóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam(...)wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane! Żadnej mąki, jaj, białego cukru czy niezdrowych tłuszczy- w zamian za to złożone węglowodany, zdrowe orzechy i bakalie, czyli mnóstwo witamin i cennych związków, a do tego ten nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest
peanutbuttermonsterKolejny przepis świąteczny tym razem przepyszne rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością może skusić się właśnie na nie :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i ciągle znikają ciekawe kto je podjada??? Przepis od Doroty Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam typ 550) 200 g cukru 1 jajko(...)minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze. Pierniczki w oryginalnym
Delicious Titbitspierniczki zasłużyły na swoją własną nazwę. Mają grono swoich zwolenników, amatorów i adoratorów. Co roku dostaję zdjęcia pierniczków wykonanych z tego właśnie przepisu i informacje, że przepis niezawodny. Nie mam zamiaru w tym przepisie więc nic zmieniać, skoro jest perfekcyjny. Pierniczki oczywiście na początku są twarde, choć ze względu na to, że wykrawam je dość cienko, powiedziałabym(...)większą ilością cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy nawet mielonego kminku. Znam takich, którzy dodają nawet pieprz. Nawet nie wiem skąd go mam... Pierwszy przepis na te pierniczki na blogu znajdziecie TUTAJ . One tam już są 10 lat! DZIE - SIĘĆ lat!! Szmat czasu! Jedno dziecko miało wtedy 3 lata, drugie nosiłam w brzuszku. Ups, brzucholu :) Miałam
bistro mamaSzybkie i miękkie pierniczki W grudniu chyba w każdym domu pachnie pierniczkami. Niektórzy robią ciasto dużo wcześniej i przechowują je w lodówce do czasu pieczenia, a inni przygotowują je na szybko i od razu pieką. Dziś podrzucam przepis na ekspresowe i miękkie od razu po upieczeniu pierniczki. Są bardzo aromatyczne i pyszne. Można przygotować je na ostatnią chwilę(...)rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w niewielkich odstępach *** *** Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez około 8-10 minut *** *** Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE PRZEPIS TUTAJ (klik
Blog z ApetytemOstatnio zainteresowały mnie, pierniczki z dodatkiem drożdży. Sporo jest tego w internecie. Trochę poczytałam i postanowiłam wypróbować. Bo dlaczego nie? Upiekłam i powiem Wam, że są całkiem fajne. Robi się je szybko i są od razu mięciutkie. Jeśli ktoś nie ma czasu i robi na ostatnią chwilę. To bardzo polecam :) Składniki: 500 g. mąki 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżka(...)się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika
Agusiowe smakołykiPierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny ;) Do przygotowanie pierników z witrażem , poza tradycyjnym ciastem piernikowym, potrzebne są kolorowe landrynki. W czasie pieczenia cukierki rozpuszczają się i wypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami(...)rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego, ale nie gorącego miodu wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jajko oraz smalec. Zarabiamy ciasto na nasze ozdobne pierniczki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto je schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu i cukru , Staropolski piernik dojrzewający
KorniszonkiPierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny ;) Do przygotowanie pierników z witrażem , poza tradycyjnym ciastem piernikowym, potrzebne są kolorowe landrynki. W czasie pieczenia cukierki rozpuszczają się i wypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami(...)rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego, ale nie gorącego miodu wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jajko oraz smalec. Zarabiamy ciasto na nasze ozdobne pierniczki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto je schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu i cukru , Staropolski piernik dojrzewający
Gotujemy i jemyDziecinnie proste, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, takie właśnie są te pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut(...)nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy je tylko polukrować i gotowe. Pięknych świąt Kochani 💖. Pyszne pierniczki last minut z lukrem Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 250 g miodu 1,5 łyżki masła 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 100 g cukru 500 g mąki pszennej 1 pełna łyżeczka sody
Kulinarne przygody GatityChyba już wszyscy mają swoje pierniczki, teraz przyszła pora na mnie. Tym razem dosyć tradycyjne, bez nadmiernego kombinowania, ale za to z najlepszych składników jakie udało mi się kupić. Z dobrej jakości 100% mąki orkiszowej, nierafinowanego cukru trzcinowego, ulubionego miodu ze sprawdzonej pasieki, prawdziwego masła i oczywiście przyprawy korzennej do piernika z dobrym składem, który nie zawiera mąki oraz cukru(...)Stawiając na dobre produkty i dokładając odrobinę serca mamy pewność, że ciasteczka będą bezkonkurencyjnie pyszne, pełne autentycznego smaku i aromatu. Kiedy wszystko już mamy, pierniczki przygotowuje się z czystą przyjemnością, raz dwa, najlepiej całą rodziną. A gdy lądują w piekarniku, zaczyna się magia, nagle dom wypełnia otulający, ciepły, słodki aromat Świąt oraz cudowna atmosfera błogiego spokoju. Znikają również magicznie
Fitsweet.mepiernikowy. Do tej pory od zostawiałam pieczenie na ostatnią chwilę. Teraz z powodu choroby, udało mi się przygotować je wcześniej. I to w dodatku w wersji fit – odchudzone pierniczki to propozycja dla osób, które ograniczają cukier w diecie, ale także dla tych, którzy unikają laktozy Tak naprawdę to będą smakować wszystkim Odchudzone pierniczki przepis na 30 pierniczków(...)Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować je przez folię spożywczą. Z ciasta wycinaj pierniczki o dowolnych kształtach. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw je do przestygnięcia, a następnie udekoruj
365 dni dookoła kuchniPIERNICZKI GRZYBKI – Dzisiaj zapraszam na pyszne, aromatyczne pierniczki grzybki, to takie jesienne ciasteczka. Pachną cudownie i fantastycznie wyglądają. W przygotowaniu nie są trudne. Zawierają dużo korzennych przypraw oraz naturalnego miodu i po upieczeniu są miękkie, nie trzeba czekać, aż pierniczki zmiękną. Mogą być idealnym prezentem dla najbliższych. Bardzo polecam… Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniczki Grzybki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 120g miękkiego masła 210g cukru 2 jajka 240g naturalnego miodu 130g naturalnego jogurtu 800g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier
Mała CukierenkaPierniczki od razu miękkie Szybkie pierniczki, które można upiec nawet w dzień wigilii, gdyż są od razu miękkie. Przepis jest prosty szybki w wykonaniu. Pierniczki są kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka(...)rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w niewielkich odstępach *** *** Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez około 7-10 minut *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Pierniczki alpejskie Artykuł Pierniczki od razu miękkie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmoim domu nie było tradycji pieczenia pierniczków na Święta. Moja Mama i Babcia robiły ciasteczka z kleiku ryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem dekorowanie pierniczków(...)wspólnie z Młodym ma szansę stać się naszą rodzinną, małą, świąteczną tradycją:) Mój Synek uwielbia to i jak się na te pierniczki „nakręci” to nie ma zmiłuj;) I nawet choćbym już sił na nic nie miała, to wiem, że warto się przemóc i zrobić je, by potem móc patrzeć na tą szczęśliwą, roześmianą buzię:) U mnie część pierniczków
Smaki Na Talerzunajlepiej sobie podzielić na 3 dni, chyba że zrezygnujecie z dekoracji, wtedy 1 dzień spokojnie wystarczy). Ale od początku! Co my tu mamy? Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem(...)soli Krem cynamonowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 120 ml Amaretto cynamon do pospania Pierniczki: 75 g miodu 75 g masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Food SquarePierniczki alpejskie Kruche, mięciutkie i puszyste, od razu po upieczeni. Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze Polecam! Składniki: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze(...)rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy
Blog z Apetytem