Dziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że nie trzeba wcale czekać aż zmiękną. One są takie, czyli mięciutkie, dosłownie kilka godzin po upieczeniu. Dlatego są to pierniczki dla zapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą” to chodzi(...)zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco). Wykrawam ciasteczka i piekę w temp. 170 ºC, przez około 12 minut. Pierniczki zdobię lukrem (cukier puder-200 g, mieszam dokładnie z białkiem
ArbuziakiZnacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie(...)wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka. Składniki
PatchworkChoinki z piernika. Słodkie, śliczne, przykryte „śniegiem” z białego lukru i posypane kolorową cukrową posypką. Wykonane z ciasta piernikowego, z którego od kilku lat robię pierniczki w ilościach hurtowych. Przygotowanie piernikowych choinek jest bardzo proste, jednak potrzebujemy foremek w kształcie gwiazdki, w kilku różnych rozmiarach, mogą też być foremki okrągłe lub w kształcie kwiatka. Te choinki są przeznaczone na prezenty(...)Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp. Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski ? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposób z góry skazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata C. z kartonem po brzegi wypchanym pierniczkami, woreczkami pełnymi kolorowego lukru i wszystkimi cukrowymi posypkami, które udało mi się wygrzebać z czeluści kuchennych szuflad, nie miałam zupełnie nastroju na zabawę. Snułam się po domu niczym cień, podjadając mandarynki(...)wlewając w siebie zastraszające ilości kawy z mlekiem, żeby gdzieś po prostu nie paść. Na szczęście reszta rodziny, zupełnie niezrażona moim malkontenctwem, bawiła się wyśmienicie, lukrując pierniczki i ich okolice. Cóż, moje nadal czekają na natchnienie... I chwilę czasu, którego brakuje mi permanentnie. A Wigilia przecież tuż, tuż! Od jakiegoś czasu męczyłam Tatę, żeby wyciągnął od Babci przepis na pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków . Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.A wbrew pozorom, dekorowanie pierniczków nie jest wcale trudne. Może zaplanujecie rodzinne dekorowanie ? To będzie świetna zabawa ! Pierniczki(...)możecie także zawiesić na choince, choć na choinkę polecam te mocno twarde - PIERNICZKI CHOINKOWE Składniki: 430 g mąki 110 g miodu naturalnego 150 g cukru pudru 2 jajka 50 g masła 20 g ciemnego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepsza jest domowa - przepis ) 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło
kolorowotorcikowoTaką granolę wymyśliłam sobie trzy lata temu, jednak nie mogłam znaleźć odpowiednich foremek do mini pierniczków. W tym roku w końcu znalazłam to czego szukałam i w końcu jest. Najbardziej piernikowa granola, pełna korzennych aromatów z prawdziwymi pierniczkami. Doskonale wprowadza w świąteczny nastrój. :) Granola piernikowa z mini pierniczkami Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy(...)pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki
Pełny talerzPrzepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które kupić można w każdym sklepie. Ten przepis bardzo dawno temu dostałam od koleżanki, a dopiero rok temu podjęłam próbę upieczenia (w sumie piekłam aż 3 razy!bo tak mi wyjadali na bieżąco;)) - strzał(...)dziesiątkę! Dodatkowo, kiedy są oblane mleczną czekoladą to już poezja smaku :) miękkie od razu! Zdjęcia pierniczków są sprzed roku (nie udało się zrobić zdjęć już w czekoladzie, bo znikły...;)), wtedy nie zdążyłam podzielić się przepisem, więc robię to teraz ;) a to dlatego, że niektórzy już planują co przygotować na Święta Bożego Narodzenia i może właśnie Wam ten przepis się przyda
Kolorowy Przepisownikferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki(...)godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. 2. Każde ciastko smarować cienką warstwą białka, aby pierniczki ładnie błyszczały . 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć obok siebie. 4. Piec w temperaturze 175ºC przez
W mojej kuchniZnacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego(...)stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt i w powstały w ten sposób otwór wsypujemy pokruszone landrynki. Co ważne – nie warto kruszyć landrynek
PatchworkJeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła(...)wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy
Pyry na GazPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec. Pierniczki na ostatnią chwilę , czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami , aby zmięknąć(...)mnie odkrycie tego roku! Są po prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka
Kuchnia Łukaszatradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną skórką pomarańczową i cytrynową oraz przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać(...)podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach, będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam, że ponad
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta coraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto(...)już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku dla takich smakołyków się poświęcić! Pamiętajcie, że robienie pierniczków to „brudna robota”, po której zawsze zostaje bałagan, ale przy okazji to świetna przedświąteczna zabawa! Jeżeli chodzi o grubość ciasteczek, to zależy
Sagneska - gotowanie i lifestylePyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik] . Składniki na kilka dużych blach pierniczków: 250 g miodu, najlepiej akacjowego 0,5 szklanki cukru 125 g masła 0,5 kg mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić, ponieważ wtedy będą twarde. Po upieczeniu będą bardzo miękkie
Ze smakiem i z pasjąCóż, ja mu nawet o tym nie przypominałam - im dłużej mogę się cieszyć moim migoczącym kolorowymi lampkami drzewkiem, tym lepiej. Dzisiaj mam dla Was pierwsze w tym roku pierniczki, a co! Jak szaleć, to szaleć. Kto powiedział, że pierniczkami rok można tylko kończyć...? A tak na poważnie - te małe cudeńka przygotowałam już z półtora miesiąca temu, ale jakoś(...)było okazji, żeby się z Wami podzielić przepisem. Upiekłam je z myślą o wspólnym dekorowaniu - te pierniczki nadają się do tego idealnie, bo wychodzą gładkie i równe. Świetnie rozprowadza się po nich lukier. Z tych, które zostały, przygotowałam dwa poświąteczne desery. Obłędne! Jeśli macie gdzieś zachomikowane jakiekolwiek pierniczki, koniecznie przetrzymajcie je w ukryciu jeszcze kilka dni. W następnym poście bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze