już ostatni świąteczny przepis w tym roku. świąteczne pierniczki, które są idealne do dekoracji lukrem . Ciasto doskonale zachowuje kształt wytłoczony wzór, więc można też użyć stempelków i darować sobie lukrowanie . pierniki, świąteczne pierniczki, dekorowane pierniki, jak dekorować pierniczki Boże Narodzenie, Święta polska, międzynarodowa Ilość: 70 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Świąteczne pierniczki do dekoracji(...)stemplowania) Kruche świąteczne pierniczki do dekoracji lukrem lub wycinania wzoru stempelkami przygotowanie: 60 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina 45 minut Składniki: Ciasto jasne 120g miodu 30g melasy 150g masła 150g drobnego cukru trzcinowego 1-2 łyżki przyprawy do piernika 500g mąki skórka otarta z cytryny ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 jajo Ciasto ciemne
Pełny talerzGrudzień, to taki zabiegany czas, że dzisiaj wpadam tylko na chwilę, żeby dodać przepis na pyszne pierniczki. Polecam, bo naprawdę warto je upiec. Przy okazji, jeżeli chcecie być na bieżąco, zapraszam do śledzenia profilu @pelnytalerz na instagramie. Tam ten przepis już wisi od 2 dni. SŁOWA KLUCZOWE KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość: ok. 70 szt. Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj(...)zdjęciem bez zdjęcia Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) Pyszne nadziewane pierniczki przygotowanie: 50 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 1 godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła 550 g mąki 2 łyżki kakao 4 żółtka 1 białko 160 g cukru 100g śmietany 1½ łyżeczki sody twarda marmolada Polewa 150 g czekolady
Pełny talerzOstatnie już w tym roku pierniczki. Tym razem nietypowe, bo katarzynki mają charakterystyczny kształt i raczej piecze się je w listopadzie. Ja jednak upiekłam je w świątecznej wersji. Pieczenie świątecznych katarzynek było w tym roku wyjątkowe, bo pierwszy raz towarzyszyła mi Maleńka. Oczywiście Laleczka jest jeszcze naprawdę mała, nie dosięga główką do kuchennego blatu, ale wykorzystaliśmy nieduży stołeczek schodkowy, żeby(...)mogła mi pomagać. I pomagała. Ja wałkowałam ciasto, a Maleńka co chwilę pytała: „Babusia gotowa?” Oczywiście odpowiadałam: „Gotowa”, a wtedy Kruszynka zaczynała wycinać pierniczki. Na niektórych ciasteczkach były odciśnięte jej paluszki, ale przez to pierniczki wyglądały jeszcze piękniej. To niezapomniane, bezcenne chwile – pierwsze dla Niej i dla mnie. Mam nadzieję, że w kolejnych latach takich pięknych momentów będzie więcej
W mojej kuchniWitajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak udekorować pierniczki. Jak prosto i szybko udekorować pierniczki pokazałam rok temu i zapraszam do tego postu: – Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier(...)klik) . Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj: „PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA” (klik) lub tutaj „Pierniczki Świąteczne” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing” Przepis na dużą porcję: 20g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 120g wody 750g cukru pudru Dodatkowo: barwniki spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing
Mała CukierenkaWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki
Za drzwiami kuchniPierniczki ‘last minute’ – zrobione nawet na dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś(...)kilka porcji. Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem
Karo in the KitchenPierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym przypadku, zastępuje w przepisie jajka. Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej , są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu(...)trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki
Smakołyki Berenikiroku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy(...)przepis, z którego wykrawane pierniczki nie rosną za bardzo i dzięki temu zachowują swoje oryginalne kształty. Poniżej zbiór wszystkich pierniczkowych propozycji, które możecie znaleźć na blogu, łącznie z Waszym ulubionym wpisem na temat dekorowania pierników. Życzę miłej zabawy przy lukrowaniu :) Pierniczki z melasą- idealne do foremek z wzorkiem. Pierniczki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika Pierniki serca
DefinicjaSmakuJuż grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista) 200 g mąki(...)miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut. Wałkujemy na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 10 minut. Gotowe pierniczki studzimy na kratce. Moje pierniczki przed
Moje Kuchenne Rewelacjepierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru(...)Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Lukrować
Czerwień i błękitBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki
Moje Kuchenne RewelacjeWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki
Za drzwiami kuchniNiemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają(...)mięciutkie i przepyszne. Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich
Smakowy Raj