Chleb w jajku Chleb w jajku inaczej, prosty przepis na szybka i smaczną zapiekankę z chleba. Jak zrobić chleb w mleku i jajku? Przepis na chleb w jajku z serem to nie tylko pomysł na ciepły posiłek. To także doskonały pomysł jak wykorzystać czerstwy chleb. Czerstwy chleb zapiekany to najprostszy sposób na to aby odświeżyć czerstwe pieczywo. Już się więcej(...)zastanawiaj gdy masz czerstwy chleb co zrobić. Jak zrobić chleb z serem na ciepło ? Chleb smażony w jajku Tosty francuskie, grzanki w jajku to właśnie chleb smażony w jajku. Dziś to będzie chleb odświeżany z jajkiem i serem. Danie proste, dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Takie tosty smażone w jajku to doskonały sposób na wykorzystanie starszego pieczywa. Smażąc
Dieta moja pasjaZnamy smak wielu rodzajów chleba, bo dziś w naszych sklepach spożywczych i w piekarniach można nabyć wiele jego rodzajów i każdy może spróbować smaku wszystkich i wybrać dla siebie najlepszy. Na świecie od dawna, a także w Polsce od długiego już czasu wielkim powodzeniem cieszy się chleb tostowy. Pierwsze chleby tostowe na świecie zaczęto wypiekać już w drugiej połowie osiemnastego(...)wieku i miało to miejsce we Francji i w Holandii. Chleb tostowy w sklepach Obecnie w sklepach można kupić chleb tostowy o różnych kształtach, co jeszcze bardziej zachęca do zakupu. Chleb taki wypiekany jest z mąki pszennej, drożdży, cukru, soli i tłuszczu. Drożdże pomagają zwiększyć objętość, a tłuszcze dodają miękkości i elastycznej konsystencji. Sól i cukier stosowane są do smaku
ProstePesto.plpomieszczą porcję żurku udekorowanego białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Po zjedzeniu wielkanocnej zupy, miseczki możesz schrupać ze smakiem gdyż z powodzeniem nadają się do jedzenia. To przecież najzwyklejszy chleb, tylko w wersji mini. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Małe chlebki do żurku serwowanego w chlebie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość(...)sztuki Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 247 kcal Marzysz o żurku wielkanocnym elegancko podanym w chlebie? Przygotuj miseczki chlebowe o cudownie wypieczonej skórce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MAŁE CHLEBKI 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży babuni 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki oleju rzepakowego 230 ml ciepłej
ProstePesto.plKeto pieczywo w nowej odsłonie Popełniłam ostatnio bardzo przyjemny chlebek . Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś taki puszysty, ale jednocześnie wilgotny keto chleb . Więc sobie taki upiekłam… Ostatnio z powodzeniem udaje mi się wprowadzać drożdże do ketogenicznych wypieków . Przykłady tutaj: Cinnamon rolls Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki(...)świętomarcińskie! 🙂 Sprawdź ten przepis Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj , mąki kokosowej i lnu . Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo smaczny, w ogóle nie “jajeczny” w smaku. Pachnie jak prawdziwy. Look przypominający chleb z ciemnej mąki
Modern Cave Girldawna ten chleb spędzał mi sen z powiek. Zaczęło się od informacji czytelniczki mojego bloga Ani z Francji. To ona napisała mi o smakowitych małych chlebkach z dziurkami, kupowanych przez turystów w Finlandii. Przywożą je do swoich domów i mrożą po to, aby dłużej delektować się ich smakiem. Przeszukałam mnóstwo stron fińskich i polskich w Internecie, obejrzałam też kilkanaście filmów(...)poszukiwaniu przepisu. Okazało się, że jest w Finlandii nawet specjalna mąka / być może mieszanka / do ich wypieku. Ludziska sami pieką te chleby w różnej wersji. W większości są na drożdżach lub na zakwasie z dodatkiem drożdży. Każda z osób, która jadła oryginalne chleby twierdzi, że nie udało się otrzymać w domu takiego smaku. Przepis ten dostałam
Leśny ZakątekKuchnia pachnąca świeżo wypieczonym chlebem to miejsce, do kt ó rego każdy domownik chętnie zagląda. Nie ma nic przyjemniejszego niż wsp ó lne spędzanie czasu w kuchni przy przygotowywaniu posiłk ó w, luźne rozmowy, omawianie strategicznych plan ó w dnia ;-), smakowanie i dzielenie się tym , co dobre - to moment w ciągu dnia, kt ó ry bardzo lubię. W naszej kuchni(...)niewątpliwie to, że teraz częściej razem przygotowujemy posiłki. Mamy dużo miejsca, olbrzymi drewniany dębowy blat. Lubię to nasze wsp ó lne gotowanie, czy nawet zwykłe przygotowywanie kanapek z domowego chleba. Od około czterech lat nie kupujemy chleba, przygotowuję go samodzielnie, o czym pewnie dobrze wiesz jeśli posiadasz moje e-booki o wypieku chleba. Jednym z naszych ulubionych rodzaj
SMYKWKUCHNIChleb orkiszowo-żytni, pieczony bez formy. Od długiego czasu, było to marzenie mego najmłodszego dziecka, które tak naprawdę takiego chleba do niedawna nie znało... Jako, że piekę chleby już dobrych kilka lat, więc ona znała tylko chleby pieczone w formie i to najczęściej na zakwasie. Te nasze chleby, to są dla niej takie zwykłe chleby, a ten sklepowy, jest- niezwykły(...)więc matka stanęła na wysokości zadania i skombinowała dziecku niezwykły chleb, taki jak z piekarni. Tym samym spełniając marzenie dziecka... :-) I choć nigdy nie byłam wielbicielką takich chlebów, to tego polecam z czystym sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też
Smaczne ZdroweCzas Przygotowania : 40 min Czas pieczenia : 50 min Gotowe w : 1,5 h Liczba porcji : 1 bochenek Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie przypomina tego, który ja pamiętam z moich czasów dzieciństwa. Mój dziadek był piekarzem i z pełną świadomością mogę odwołać sie do pachnącego smacznego chleba, który gościł na naszym stole każdego dnia. Od dłuższego czasu(...)piekę sama chleb i dziś pragnę podzielić sie kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku. Składniki 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 550 gr mąki pszennej typ 650 27 gr. drożdzy 1/2 litra letniego zakwasu do żurku dwie łyżeczki soli dwie łyżki masła Krok
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPrawdziwie domowy i chrupiący chleb to dla niektórych wspomnienie dzieciństwa, dla innych podstawa wymarzonego śniadania. Niezwykle przyjemny zapach jeszcze ciepłego pieczywa wypełniający cały dom nie może równać się z niczym innym. W sklepach o takie swojskie i zdrowe pieczywo niełatwo, dlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu by zawsze się udał? (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjnie i zdrowo, czyli jak upiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu na to jak upiec chleb żytni, pamiętaj, że jego pieczenie musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego
Kulinarne Przebojelistopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa, woda, drożdże i sól. Tylko tyle, a chleb wyśmienity. Przewaga mąki chlebowej dała jasny kolor i delikatność miękiszu, zaś zakwas i dodatek mąki razowej - jego lekką wilgotność. Proporcja mąki i wody tak dobrana, że chleb(...)żytni razowy zamiast orkiszowego (po prostu nie miałem zakwasu orkiszowego, i nie było czasu na jego przygotowanie). Drugie odstępstwo to sól - zamiast himalajskiej dałem nie gorszą kamienną. Podczas przygotowywania chleba byłem trochę zdziwiony tym, jak bardzo zaczyn jest rzadki. Przyznam się szczerze, iż początkowo obawiałem się, że jest zbyt luźny i chleb się nie uda. Ostatecznie jednak efekt końcowy był
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj zapraszamy na pszenny chleb z pyszną, chrupiącą skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku. Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam(...)zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było. Kto by się przejmował czekaniem z krojeniem chleba 20 min, jak wskazywał autor przepisu? Ten nóż tnący skórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką. Bardzo, bardzo gorąco polecam. Do pieczenia chleba, użyłam
Mieszam w GarnkuWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę do żurku znajdziecie tutaj lub jej lżejszą drobiową wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą wielkanocnego stołu. Dzisiaj podam Wam przepis na domowy chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznaleźć wskazówki odnośnie tego, jak spośród wielu produktów, wyłonić naprawdę zdrowie pieczywo. Na początku chciałabym wam ułatwić wybór dobrego pieczywa i przytoczyć kilka cennych rad : 1) Wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników Im wyższy będzie rodzaj mąki podany na etykiecie produktu, tym więcej zdrowych składników zawiera pieczywo. Mąka żytnia, zakwas, woda i szczypta soli(...)się na etykiecie. Pieczywo pełne spulchniaczy , sztucznych kwasów, wybielaczy, konserwantów, emulgatorów, ulepszczaczy smakowych i środków zapobiegających pleśnieniu pieczywa najlepiej omijać z daleka. Dobrze też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników, czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem. 2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte
Fit & Healthy LifeJuż jakiś czas temu kupiłem książkę o włoskich chlebach i słodkich wypiekach , ale dopiero teraz z niej skorzystałem. Właściciwe zmotywowała mnie Amber proponując w sierpniowej piekarni chleb toskański. Postanowiłem wcześniej upiec ten chleb wg przpisu dwóch włoszek z Bolonii, Margherity i Valerii Simili. I tym samy w końcu skorzystać z nowej książki. Chleb toskański jest włoskim chlebem najbardziej ubogim(...)składniki. Mąka, woda i szczypta drożdży. Na cały ponad kilogramowy chleb zużyłem tylko 7 g drożdży. Mimo tego chleb okazale urósł, również podczas wypiekania. No i niespodzianka - całkowity brak soli. Ale dzięki temu chleb pozostawia główna rolę w decydowaniu o smaku tym produktom, którym towarzyszy. No i prawie w ogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza
Grahamka, weka i kajzerkaNiedawno byliśmy na warsztatach poświęconych domowemu wypiekowi chleba pod wiele mówiącym hasłem „Chlebem i solą”. Zostaliśmy zaproszeni przez markę Bosch do ich Akademii Smaku, gdzie owe warsztaty się odbywały. Prowadzącym był Tomasz Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni i muzyki. Prowadzący warsztaty Tomasz Morawiecki Najpierw było krótkie i treściwe wprowadzenie, parę słów o chlebie, parę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie(...)zapoznaliśmy się nawzajem i podzieliliśmy na 4 grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając ze wskazówek prowadzącego, ochoczo zabraliśmy się do dzieła
Marder&Marder ManufactureChleb przygodowy. To znaczy z przygodami odbył się jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był(...)drożdże typu instant , drobno zmielone, a więc nie muszą być rozpuszczane w wodzie. Do drożdzy tych są dodawane enzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem
Grahamka, weka i kajzerkajakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość. Przepis(...)chleb znalazłam w książce Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine" składniki ( na 1 kg ) 625 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 suchych drożdży 2 łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie
Stare GaryDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/ . Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku(...)chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)! Chleb z makiem Składniki na zaczyn: 6 łyżek zakwasu żytniego 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin. Składniki
UgotujmyTo.plJakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami. Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko(...)dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :) Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni. 1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka oleju roślinego 1 łyżeczka soli
Z butelką mleczka w tleChleb z pszenicy to „pszenny", z jęczmienia to „jęczmienny", z żyta - „żytni", zaś z dodatkiem mąki z gryki nazywamy „gryczanym". Czy zatem chleb z prosem będziemy nazywać „prosianym"? :) Bo „chleb prosowy" brzmi sztucznie. Może jednak po prostu nazywajmy go „chlebem z prosa" lub „ jaglanym", kwestię nazewnictwa zostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba. Przepis bazuje(...)prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki . Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody ok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka
Kulinarne przygody Gatityrazem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko(...)odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei . Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatityużywałam go sporadycznie, teraz trochę częściej, ale zawsze wyzwalał okrzyki zachwytu wśród domowników. Chlebek ten jest pyszny w smaku, a uroku dodaje mu chrupiąca skórka . O Przepisie i Wykonaniu Chleba Pszennego Poniższy chlebek jest wykonany z mąki pszennej , najlepszą mąką do wyrabiania chleba jest mąka zawierająca dużo glutenu. Z artykułu o rodzajach mąk pszennych wiemy, że im wyższy typ mąki(...)więcej glutenu i substancji mineralnych ona zawiera. Mąką najlepszą do wyrobu chleba jest mąka pszenna o typie 750 , jednak ja użyłam mąki typu 650 i uważam, że był to bardzo dobry wybór. Im wyższy typ mąki tym chleb bardziej zbity , niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam
SmartBake.plPrzepis na chleb domowy pieczony w piekarniku Pyszny chleb domowy na drożdżach. Domowy chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Dawniej przepis na chleb naszych babć był długo przygotowany, opierał się zaczynie i długim wyrabianiu. Dziś mamy raczej ochotę na szybki chleb domowy pieczony w piekarniku, najlepiej jeszcze chleb bez wyrabiania. Dziś zdradzę Ci czym smarować chleb żeby skórka była(...)chrupiąca. Tradycyjny chleb na drożdżach z ziarnami. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić chleb domowy na drożdżach. Na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów na domowe pączki, bułki, rogaliki i inne pieczywo. Dziś polecam przepis na pyszny, chrupiący chleb pszenno żytni. Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką Przepis na chleb na świeżych drożdżach, ale równie dobrze możesz zrobić chleb
Dieta moja pasjaCzas czytania: 3 min Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim zachwycony! Prosząc o kolejną kanapkę powiedział „chleb jest tak dobry, jak ten z lat 80” co uznałam za duży komplement! Pieczywo z tamtych czasów rzeczywiście było dobre, bo przygotowywano je z tego(...)późniejszych latach zaczęło się zmieniać to na gorsze, bo przyszła do nas cała masa niepotrzebnej chemii spożywczej, która zniszczyła klasyczne receptury. Zaprzyjaźniony piekarz, który w latach 80 wypiekał podobny chleb do tego z dzisiejszego przepisu, miał każdego ranka niekończące się kolejki. Dziś pyszny chleb możecie przygotować sami w swoim domu, bo kupić taki jest ciężko. Nie ma wymówek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi , chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu. Czosnek można również zasadzić wcześniej w ogrodzie i na wiosnę zbierać własne plony 🙂 Jednym(...)przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb przygotowany z czosnkiem jest rewelacyjny bardzo aromatyczny i niebywałe smaczny . Ze względu na dość charakterystyczny smak i aromat nie bardzo pasuje do dodatków słodkich takich jak dżem, powidła czy miód. Natomiast ze wszelkimi rodzajami serów, wędlin i pasztetów będzie idealny! Przygotowanie ciasta w tym przypadku zajmuje dosłownie 10 minut, po których
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Mleczny chleb Hokkaido to mało znany u nas Japoński biały chleb przypominający nasz chleb tostowy . Choć prawdę mówiąc, chleb z Hokkaido bije na głowę, każdy nawet najlepszy tostowy wypiek. Dlaczego jest tak dobry? Myślę, że jest to zasługa tangzhong , a co to jest? Najprościej ujmując, jest to lekki budyń przygotowany z niewielkiej ilości mąki i mleka(...)Budyniowy dodatek do ciasta sprawia, że chleb jest wyjątkowo puszysty i niesamowicie elastyczny. Tangzhon dodaje też wyjątkowej wilgoci ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży . mleczny chleb Hokkaido [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Tangzhong 37 g mąki pszennej 190 ml mleka Ciasto właściwe 715 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 35 g cukru 310 ml mleka 20 g drożdży świeżych
SprawdzonaKuchnia.plużywałam go sporadycznie, teraz trochę częściej, ale zawsze wyzwalał okrzyki zachwytu wśród domowników. Chlebek ten jest pyszny w smaku, a uroku dodaje mu chrupiąca skórka . O Przepisie i Wykonaniu Chleba Pszennego Poniższy chlebek jest wykonany z mąki pszennej , najlepszą mąką do wyrabiania chleba jest mąka zawierająca dużo glutenu. Z artykułu o rodzajach mąk pszennych wiemy, że im wyższy typ mąki(...)więcej glutenu i substancji mineralnych ona zawiera. Mąką najlepszą do wyrobu chleba jest mąka pszenna o typie 750 , jednak ja użyłam mąki typu 650 i uważam, że był to bardzo dobry wybór. Im wyższy typ mąki tym chleb bardziej zbity , niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam
SmartBake.plTurecki chleb z patelni bazlama tradycyjny chleb wiejski Turecki chleb z patelni - bazlama z pewnością Was ucieszy. Ilekroć nie zdążę kupić pieczywa sięgam po ten przepis. Niezawodny sprawdzony patent na ciepły chlebuś do śniadania lub kolacji. Nie dość, że wiem co jem, bo sama go robię, to nawet nie muszę włączać piekarnika. Tradycyjny turecki chleb piekę na patelni(...)mnie najdzie ułańska fantazja, to do środka wkładam nadzienie - serowe, mięsne, warzywne - wszystko zależy od tego co akurat mam. Jedzonko palce lizać. Może się z nim równać tylko indyjski chleb naan Przepis na słodki chlebek turecki żulik z bakaliami także znajdziecie na blogu Turecki chleb z patelni - Cztery Fajery Wyobraźcie sobie taką oto sytuację Sobota, późne popołudnie. Zapomnieliście kupić
Cztery FajeryWitam Was serdecznie w tych nietypowych czasach. Zdecydowałam się na ten post, ponieważ coraz więcej osób zaczyna wypiekać chleb w swoich domach. Bardzo dobrze, bo nie dość, że taki chlebek jest bardzo tani, to jeszcze możemy do niego dodać wszelkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Są dwa podstawowe typy chleba w zależności od sposobu wyrastania: Pierwszy, bardzo popularny(...)wszystkich piekarniach, to chleb na drożdżach piekarniczych. Wadą tego chleba jest to, że trzeba mieć drożdże, a w sklepach ostatnio ich nie ma. Drugi sposób, to chleb na naturalnym zakwasie żytnim, który możemy sami wyhodować. Dziś skupimy się na drugim sposobie. Zacznijmy od zakwasu. Aby powstał nasz pierwszy chleb potrzebujemy 5 dni i trochę mąki żytniej chlebowej i razowej. Skupmy
moj przepis naJest tyle smaków ile krajów, tyle wiedzy ile tradycji, tyle kształtów i kolorów ile pejzaży… Wszędzie na świecie ludzie dzielą się chlebem . Jest symbolem, a zarazem hołdem składanym urodzajnej ziemi. Czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieją tysiące sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem… Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszym(...)chlebem było pieczywo zbożowe w postaci ugotowanej pasty, która była mieszanką różnych zbóż i wody. Najstarszy chleb jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat. Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy. Chleb pszenno gryczany z czarnuszką. Składniki: - 300 g mąki gryczanej - 500 g mąki pszennej luksusowej
mojewypiekiinietylkoKilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko przeleżała na półce w kuchennej szafce parę miesięcy, nawet nie dając o sobie znać. Aż tu nagle semolina sama wypadła mi z szafki wprost do rąk, a tego dnia Zorra przysłała zaproszenie do uczestnictwa(...)World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie(...)zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”. Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej? Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem
BlendmanPieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)widok Justina Biebera! Piękny, pachnący bochen. Znienawidziłam Agatę z miejsca, bo nie dość, że fajna to jeszcze piecze genialny chleb. Agata pojechała, zostawiając mnie z postanowieniem, że ja też, natychmiast! Tylko ten cholerny zakwas mnie przerażał. Bo na wszystkich internetach świata straszyli jakie to trudne. Albo umrze, albo spleśnieje, albo się w nim zagnieździ obca cywilizacja. A jak jakimś cudem
ladykitchenOpublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorsk i jest modyfikacją wspomnianego(...)wyżej chleba paleo z warzyw polegającą głównie na dodaniu do przepisu pesto z oliwek i suszonych pomidorów . Otrzymany chleb jest pachnie oszałamiająco, smakuje obłędnie – ma wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc
PaleoSMAKChleb żytnio-gryczany na zakwasie Piekłam ten chleb już kilka razy, tak mi zasmakował! Wyłącznie z mąki żytniej i gryczanej - w dodatku na własnoręcznie zrobionym (wyhodowanym!) zakwasie. Jest rewelacyjny w smaku i piękny - dodatki tylko podkręcają jego smak i sprawiają, że chleb jest bardziej syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas(...)Przygodę z pieczeniem chleba rozpoczęłam od wspomnianej już książki Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!", dlatego też i przy pieczeniu chleba posiłkowałam się tą książką. Nie jest to jednak żadnej z konkretnych przepisów, a jedynie zmodyfikowana przeze mnie wersja chleba gryczano-jaglanego. Zobacz również przepis na ----> Mój pierwszy chleb - chleb gryczany Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - przepis: Składniki
Moje Qulinariatemat. Dzisiaj my prowadzimy Wypiekanie. W tym tygodniu będzie więc tradycyjnie, zrobimy powrót do korzeni. I naszych i Wypiekania na śniadanie. Czyli po prostu pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już innych(...)ogóle nie piekę, ten jest dokonały. Przepis jest absolutnie prosty, to zwykły chleb pszenny, ale jego sekret tkwi w naczyniu żeliwnym. To właśnie w nim jest pieczony chleb i to ono nadaje mu smaku, chrupkości i wyglądu. Mam nadzieję, że wszyscy dysponują takim żeliwnym naczyniem :) W ogóle do chleba z garnka żeliwnego przymierzałem się już od miesięcy. Ale za każdym
Marder&Marder Manufacturerazem chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne! składniki zaczyn 140 g mąki pszenna razowa 140 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej razowa 450 g mąki pszennej chlebowej 490 g wody 20 g soli(...)Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare Garyhleb p szenny z dodatkiem mąki pszennej razowej. Jak większość chlebów które do tej pory upiekłam wg przepisów J. Hamelman'a - świetny. Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelman. składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryKwietniowa piekarnia, organizowana przez Amber ( blog Kuchennymi Drzwiami) okazała się dla mnie nie lada wyzwaniem. Piekłyśmy chleby z mąki orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka. Przepis wybrała Dorota , a jego autorką jest Dana z bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam(...)pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam się na jeden. Wyrastał w dosyć dużym koszyku na owoce (wyłożonym mocno omączoną
Stare GaryKolejny chleb upieczony wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka . W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie(...)szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka , gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy
Stare GaryMajowa Piekarnia u Amber to tym razem piękny chleb z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami. Daleko mi do cudnego wypieku Moniki. Chleb piekłam na kamieniu a nie w garnku. Zrobiłam 2 małe chlebki, a chyba jeden większy byłby lepszy. Nie wypiekły mi się tak ładnie jak oryginalne, ale były dobrze w środku upieczone, a pieczone ziemniaki okazały się dobrym(...)ciasta więcej rozmarynu (oprócz tego dodanego do ziemniaków) Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika. przepis kopiuję od Amber Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki) 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw
Stare GaryKolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji , tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej blogu Forks’N’Canvas możecie zobaczyć przepiękne chlebki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Bread & Companatico . Warto też obejrzeć poleconą przez Amber stronę ( Link ) gdzie można zobaczyć jak formować Pane Ibleo. przepis kopiuję ze strony(...)Amber PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI składniki 200 g ( 100% hydracji) zakwasu pszennego , do karmionego i bardzo aktywnego (dałam żytni) 1 kg mąki z pszenicy durum - dałam semolinę 500 - 550g wody 3 łyżeczki soli morskiej przygotowanie Ten przepis
Stare GaryJakiś czas temu (w miniony poniedziałek) wspominałam o kuchennym eksperymencie. Otóż, moi drodzy, postanowiłam zabrać się za pieczenie chleba (pierwszy dla C. - coś ostatnio czas tych pierwszych nastał). Jakoś tak - ostatnio zapałałam miłością do domowego pieczywa. Nie, źle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę(...)zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak? Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf ... Jako, że żyłka
Pożeraczka, czyli raz adobrzestudentów i ogólnie obcokrajowców szukających kontaktu. Musiałabym coś z tej okazji upiec... Cały czas się zastanawiam, czy mi się chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna. Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł(...)chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały. Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie miodem. Dość słodki - do dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam(...)więc przeszukanie internetu. W oko wpadł mi przepis z bloga Domowe wypieki : cukinia, a jako dodatek intrygujący - orzechy. Nie mogłam się oprzeć, i od razu zabrałam się za pieczenie. Chleb wyszedł obłędny! Pachnie zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb z mąki krupczatki... Ze złocistą, chrupiącą skórką. Pełen ziaren. Pełen zdrowia. Polecam! Składniki: 600 g mąki krupczatki; 2/3 szklanki otręb pszennych; 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika; 3 łyżki ziaren siemnienia lnianego; 3 łyżki pestek dyni; 40 g świeżych drożdży; 1 łyżka białego cukru; 600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody; 1 łyżka soli. Sposób przygotowania: Do miseczki(...)keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami). Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać
Gospodyni MiejskaChleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale w ciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy dostępne wszystko nie mamy podstaw. Dostać prawdziwy chleb pieczony na zakwasie czy zaczynie drożdżowym to prawdziwa zdobycz(...)się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika, siemienia lnu oraz śruty pszennej grubej. SKŁADNIKI : przepis ogólny porcja na 2 bochenki mąka chlebowa 910 g ziarno słonecznika 100 g ziarno siemienia lnu 100 g śruta pszenna gruba
Basia w kuchniChleb pszenno- żytni, tak troszkę dla odmiany (na co dzień pszenicy staramy się unikać). Czasami jednak mam ochotę wyłamać się z twardych reguł, tak było i tym razem. Przepis był na chleb pszenno-żytni więc piekąc go pierwszy raz, tak dla wyczucia konsystencji postanowiłam nie zmieniać rodzaju użytych mąk i tak pokombinowałam już z zakwasem (dostosowałam bowiem ten przepis(...)mój zakwas). Chlebek wyszedł z super chrupiącą skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze. Jest to taki chleb powszedni, jak ten na drożdżach z tą różnicą iż ten jest na zakwasie, więc zdrowszy. Dla osób niedowierzających mocy zakwasu można dodać odrobinę drożdży, dla tych
Smaczne ZdroweJakiś czas temu kupiłam ziarna orkiszu z zamiarem użycia ich do czegoś..., czyli upieczenia chleba. Przeszukałam sieć, nie znalazłam przepisu na chleb z całymi ziarnami. Sama nie chciałam kombinować, więc zapytałam się fachowca od chlebowych wypieków, czyli Wisły z Zapachu chleba . Sprawa okazała się prostsza niż mi się zdawało: w sumie do każdego chleba(...)można dodać ziarna, ważne, żeby były wcześniej namoczone i, żeby nie przesadzić z ich ilością. Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Bistro mama . Chleb wyszedł bardzo smaczny, będę powtarzać, bo mam jeszcze ziarna pszenicy i żyta :-). Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki
Kulinarne przygody Gatity