Chleb, który wyszedł przypadkiem, choć tych ponoć nie ma... Po prostu robiąc go prawie na pamięć, pomyliłam ilości... (zamiast 1/2 szklanki ziaren dałam całą), z braku mąki gryczanej (miałam tylko połowę, dałam częściowo mąkę teff). Po tych zmianach już i tak bardzo dobry chleb , wyszedł wprost genialny w smaku. Ten chleb może śmiało konkurować z chlebami na zakwasie, wręcz mogę(...)porównać do ulubionego chleba mojej rodzinki, jest tak jak on super elastyczny (mimo iż nie ma w nim glutenu), spoisty, wilgotny, po prostu bajeczny. To zdecydowanie najlepszy chleb bezglutenowy . Tak nam zasmakował, że na jakiś czas wyeliminował z naszego menu chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga
Smaczne Zdrowekrwi, przy mojej grupie krwi 0 Rh+, wyczytałam, że nie powinnam jeść żadnego pieczywa, żadnych makaronów, większości nabiału, pić napoi gazowanych...Same zakazy podstawowych produktów! Natomiast powinnam jeść mięso, chleb Ezechiela i Esseński. To tak w skrócie. Wówczas nie piekłam jeszcze chleba w domu, ale te dwie nazwy chleba utkwiły mi gdzieś w podświadomości. Już 3 lata temu, upiekłam namiastkę(...)chleba esseńskiego, pod nazwą chleb przyszłości. Nie był on w całości ze skiełkowanych ziaren, ale na pewno taki upiekę, czekam tylko na dobre siewne ziarno. Chleb Ezechiela upiekłam nie dlatego, że jest on zgodny z moją grupą krwi, nie przemawia do mnie żadna dieta. Interesował mnie jego smak, przy użyciu ciekawej mieszanki zbóż i ziaren. To chleb niezwykły, chociaż wygląda
Leśny ZakątekKrótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach niemieckojęzycznych przepisów nw ten chleb w bród, i to w różnych wariacjach, ale ku mojemu zdziw ieniu jest ich bardzo du ż o na blogach pisanych cyrylicą. Czy chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego(...)jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia. Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber , zaś wyboru dokonał Jacek z blog u Przepisy na domowy ser i chleb . W porównaniu z przepisem źródłowym dokonałem jednej zmiany - zamiast melasy
Grahamka, weka i kajzerkacudowniejszego zapachu niż zapach pieczonego chleba! W tym zapachu jest coś kojącego! Pozwala nam się zrelaksować i daje poczucie bezpieczeństwa - dokładnie - bezpieczeństwa! Myślę, że ten zapach przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mnie ten zapach przypomina jeżdżenie z Tatą do piekarni po najlepsze bagietki! Byłam wtedy smarkulą, ale zamykając oczy jestem w stanie przywołać tamte wspomnienia - letnie przedpołudnie, nierówne schody(...)domu, choć w ostatnim czasie częściej drożdżowe, bo z zakwasowym jakoś nie mogliśmy się zgrać i ciągle mieliśmy sporo pytań i wątpliwości. I kiedy tylko zobaczyłam zajęcia z chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam się zastanawiać nad tym co wiem, a czego jeszcze chciałabym się nauczyć i dowiedzieć! W planie zajęć było przygotowanie chleba pszennego na zakwasie
Plate of JoyTUTAJ . Dla niewtajemniczonych przypomnę: dostałem lniany worek z AleWorek.pl . I postanowiłem go przetestować, tzn. sprawdzić, czy faktycznie w takim worku pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Upiekłem więc dwa identyczne chleby i jeden trzymałem w tym worku, a drugi w reklamówce. Zresztą wszystko to możecie przeczytać w dwóch powyższych linkach. A dzisiaj pora na najważniejszy wpis czyli właśnie test. Zajął mi kilka(...)jego przebiegu przeczytacie poniżej. A na koniec będzie moje podsumowanie i uwagi. DZIEŃ 1: Oba chleby są świeże, upieczone kilkanaście godzin wcześniej. Więc żadnej sensacji nie będzie, co zresztą było do przewidzenia. Oba smakują identycznie. DZIEŃ 2: Tak samo jak dzień wcześniej. Oba chleby zupełnie świeże, jakby dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo
Marder&Marder Manufacturezielony gaj...". Nudy. I tak właśnie trochę z nudów, surfując sobie - oczywiście po internecie, przecież nie wśród wzburzonych fal, gdzie mogą na mnie czyhać wygłodniałe rekiny - trafiłam na TEN chleb. Zaiskrzyło! I to jak! Straciłam dla niego głowę! Niesiona dalej na fali - oczywiście emocji, napisałam o moim odkryciu na FB. I co w tym wielkiego? Każdy pisze(...)wiem jak to się stało? Jakim cudem wsiedliście ze mną do tej nabierającej coraz większego rozpędu kolejki i jechali tak zupełnie "w ciemno" ?! Dlaczego? Między zagniataniem mojego chleba, a wysyłaniem przepisów do kolejnych osób, mój Synek mnie zapytał "I oni ci tak po prostu uwierzyli?" Uwierzyliście. Dziękuję! Nie rozumiem, jak i dlaczego, ale może właśnie o to chodzi
KUCHARNIAZaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba(...)zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie
UgotujmyTo.plWspominałam ostatnio, że mam w kolejce do publikacji kilka przepisów na chleby i oto pierwszy z nich… chleb z miodem, pszenno-żytni, na zakwasie Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy(...)osiąga się takie wspaniałe efekty Choć od dość niedawna piekę chleby to robiłam już chleby bardziej pracochłonne. Z lepszymi i gorszymi efektami Mimo że uwielbiam cały ten proces tworzenia własnego bochenka to nie zawsze mam na takie pracochłonne przepisy wystarczająco czasu. Dlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował
UgotujmyTo.pluwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie(...)powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu
UgotujmyTo.plsamą metodą - co ok 24 dosypuje do niego mąkę, wlewam wodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest gotowy do pieczenia. Istnieje mnóstwo przepisów na chleb(...)zakwasie, różnią się one między sobą przede wszystkim proporcjami mąki, dodatkami smakowymi i ksztaltami chleba. Wypróbowałam około 10 róznych przepisów, ale nie szukam nowych bo mam swój ulubiony, idealny i taki, który można poddawać dowolnym modyfikacjom a chleb i tak się uda. 0,5 l buzującego zakwasu 0,5 kg mąki 0,25 l wody 1 łyżeczka soli
Z butelką mleczka w tleChleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina(...)posypania po wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu
Gospodyni MiejskaWyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazłem przeglądając różne blogi. Przepis jest bardzo prosty, nie jest pracochłonny. Jedyne odstępstwo od pierwowzoru to odrobina cukru, aby drożdże miały większą ochotę popracować trochę, oraz odrobina słodu pszenicznego(...)wyrastania pod przykryciem na 1 godzinę, lub jeśli jest taka konieczność - na dłużej. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Jeśli chleb wyrastał w koszyku, wyłóż go na oprószoną blachę. Wyrośnięty chleb posyp mąką, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb
Grahamka, weka i kajzerkamiesiąc Amber zaprosiła nas do swojej piekarni . Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb litewski, który na tę okazję zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu . Przygotowanie chleba litewskiego wymaga trochę pracy i czasu, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest tego wart. Chleb jest upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały(...)Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania: ok. 21 godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe: 100 g otrębów żytnich 200 g wrzącej wody 2 łyżki kminku 350 g mąki
Kulinarne przygody Gatitywspólne, tym razem wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdmy razem jest nas coraz więcej ! Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne(...)fakt chyba mówi sam za siebie :) Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana) Składniki na 2 małe chleby: Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia , a pochodził on z bloga Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody
Kulinarne przygody Gatity